Jump to content

Ο μυστικός δείπνος του Ντα Βίντσι..


 Share

Recommended Posts

Πολλοι υποστηριζουν πως ο Μεσσιας δεν εχει ερθει ακομα

Εξαρτάται από το τι εννοεί ο καθένας «Μεσσία».

 

Με την έννοια που υποθέτω ότι αντιλαμβάνονται τον Μεσσία αυτοί που λένε ότι δεν έχει έρθει ακόμα (αυτός που θα ελευθερώσει τον λαό του από τον εκάστοτε ζυγό), τότε παγκόσμιος Μεσσίας πράγματι δεν έχει έρθει ακόμα. Έχουν έρθει όμως πολλοί ?τοπικοί? Μεσσίες και θά ?ρθουν κι άλλοι (θυμήσου πόσους και πόσους επαναστάτες έχει δει η ανθρωπότητα, που ελευθέρωσαν τον εκάστοτε λαό από τον εκάστοτε ζυγό).

 

Με την έννοια του Πνευματικού Ηγέτη, τότε και πάλι Μεσσίες έχουν έρθει πολλοί, υπάρχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε πολλοί, και θα υπάρξουν κι άλλοι στο μέλλον. Πάλι όμως μας λείπει ένας παγκόσμιος - ένας που θα ακουσθεί σ? όλο το κόσμο και θα τον ακολουθήσει όλος ο κόσμος (ή τέλος πάντων η συντριπτική πλειοψηφία).

 

Έτσι νομίζω πως έχουν τα πράματα κι επιπλέον νομίζω ότι δεν θα δούμε ποτέ έναν, μοναδικό και παγκόσμιο Μεσσία (με την μια ή την άλλη έννοια). Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και αποτρέπουν το να μην συμβεί αυτό.

 

...Βγήκαμε όμως :offtopic:^_^

 

~*~*~

 

Λίθος,

μήπως μπορείς να σκανάρεις τον πίνακα του βιβλίου σου, να τον δούμε κι εμείς;

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 46
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Εύρηκα τα ακόλουθα:

 

Το Μυστικό Δείπνο («Τελευταίο δείπνο» το είχε ονομάσει ο Da Vinci) απεικονίζει την αντίδραση των Αποστόλων όταν ο Ιησούς τους ανακοίνωσε ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει. Κάθε Απόστολος δείχνει διαφορετική αντίδραση στα νέα αυτά, με διαφορετικό βαθμό θυμού ή κλονισμού. Από τα αριστερά στα δεξιά:

 Ο Βαρθολομαίος, Ο Ιάκωβος του Αλφαίου και Θηδδαίου και ο Ανδρέας κλείνουν μεταξύ τους και δείχνουν έκπληκτοί. Ο Ανδρέας σηκώνει και τα δύο του χέρια πάνω σε μια χειρονομία που προτρέπει να σταματήσουν.

 Ο Ιούδας, ο Πέτρος και ο Ιωάννης κλείνουν κι αυτοί μεταξύ τους. Ο Ιούδας είναι σε σκιά, μοιάζει να τραβιέται πίσω ξαφνιασμένος από την ξαφνική αποκάλυψη του σχεδίου του. Μαζεύει το μικρό πουγκί με τα αργύρια που του δόθηκε για να προδώσει τον Ιησού. Ο Πέτρος μοιάζει αγριεμένος, προϊδεάζοντας για την αντίδραση του στη Γεσθημανή. Ο Πέτρος κρατάει ένα μαχαίρι, με το οποίο δείχνει (σημαδεύει) προς τον Ιησού, προϊδεάζοντας για την βίαιη προστασία που θα δείξει προς τον Ιησού στη Γεσθημανή. Ο Ιωάννης δείχνει να καταρρέει.

 Ο Θωμάς, ο Ιάκωβος και ο Φίλιππος είναι το επόμενο γκρουπ των τριών. Ο Θωμάς είναι ξεκάθαρα αναστατωμένος. Ο Ιάκωβος μοιάζει αποσβολωμένος με το χέρι του να κρέμεται στον αέρα. Ενώ ο Φίλιππος μοιάζει να ζητά κάποιες εξηγήσεις.

 Ο Ματθαίος, ο Λουκάς και ο Σίμωνας είναι οι τρεις τελευταίοι. Και ο Ματθαίος και ο Λουκάς κοιτούν ερωτηματικά προς τον Σίμωνα, και μοιάζουν να αναμένουν κάποια απάντηση στην απορία τους.

Τα πρόσωπα τους «αναγνωρίσθηκαν» από τους ιστορικούς όταν τον 19ο αιώνα ένα χειρόγραφο (The Notebooks Leonardo Da Vinci pg. 232) ανακαλύφθηκε με τα ονόματά τους. Πριν αυτού μόνο ο Ιούδας, ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Ιησούς είχαν αναγνωρισθεί.

 

... και θα επανέλθω...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...