Jump to content

Η επιβολή τής ΥΠΟΒΟΛΗΣ


 Share

Recommended Posts

Σέ προηγούμενη θεματική ενότητα, συζητήσαμε γιά τήν ύπνωση καί τίς ...παρενέργειές της.

 

Καταλήξαμε λοιπόν ότι : Υπνωτισμός = Υποβολή καί άς προσέχουμε...

 

Τό ερώτημα πού επίσης τέθηκε ήταν:

 

" ...Ο υπνωτισμός είναι η μοναδική μέθοδος επιβολής τής ...υποβολής?"

 

 

Γνωρίζετε κάτι γι' αυτό?

Link to comment
Share on other sites

ο ΔΡ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ Α. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής και Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γράφει σχετικά με την ύπνωση:

Η ύπνωση είναι μια ψυχοφυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη υποβολιμότητα (δυνατότητα του ατόμου να είναι πιο δεκτικό σε παροτρύνσεις). Είναι μια μεταβλημένη κατάσταση της συνείδησης (altered state of consciousness) ή μια φυσιολογική κατάσταση έντονης εστίασης της προσοχής και της αντίληψης (focused state of attention) που δίνει στο άτομο την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δικές του ασυνείδητες πηγές αυτο-ανάπτυξης και αλλαγής.

 

Σχετικά με την αυτοϋπνωση:

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε κάποια μορφή "αυτοϋπνωσης" απορροφημένοι στις σκέψεις μας -ενώ διαβάζουμε ένα βιβλίο ή οδηγούμε- χωρίς να προσέχουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Τη στιγμή εκείνη κάποιο άλλο μέρος της συνείδησης μας επιτρέπει να λειτουργούμε. Η κατάσταση αυτή είναι μια μορφή εστιασμένης προσοχής παρόμοια με την ύπνωση.

 

Όσο για την υποβολή, αναφέρει ότι πρόκειται για παρότρυνση, οδηγία ή σύσταση προς τον ασυνείδητο νου και το σώμα.

 

Είναι λοιπόν λίγο δύσκολο να διαχωρίσουμε την ύπνωση από την υποβολή... διότι απλούστατα "πάνε πακέτο"! Προηγείται η ύπνωση, δηλαδή το άτομο να μπει σε αυτήν την κατάσταση, ώστε ν΄ αρχίσει η υποβολή.

 

 

 

 

Τα ανωτέρω στοιχεία συλλέχθηκαν από την ιστοσελίδα του Δρ. Κίμογλου Δημήτριου, Διπλωματούχου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας/Ψυχοθεραπείας & Νευροψυχολογικής Ανοσολογίας... και προσωπικού φίλου :cheerful:

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας του: http://www.kimoglou.tk/

Link to comment
Share on other sites

Ύπνωση : απελευθέρωση ενέργειας

Η ύπνωση είναι μία τεχνητή εναλλακτική κατάσταση συνειδητότητας, κατά την οποία το υποκείμενο γίνεται παθητικό, ανταποκρίνεται σε υποδείξεις και μπορεί να επιδείξει αυξημένη ψυχική επίγνωση.

Η εναλλακτική κατάσταση προκαλείται με ποικίλες μεθόδους, όπως το σταθερό βλέμμα, τη μονότονη ρυθμική επανάληψη χρώματος, κίνησης ή ήχου και την καθοδήγηση.

Η ύπνωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγκάσει κάποιον να δράσει ενάντια στη θέλησή του. Έχει υπολογιστεί οτι το 90% του πληθυσμού μπορεί να υπνωτιστεί, αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς μπορεί να επιτύχει τη βαθιά έκσταση.

Η ύπνωση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη βελτίωση της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας, σε θεραπευτικές αγωγές για φυσικές και ψυχολογικές διαταραχές και στην αυτοβελτίωση.

Πρόκεται για το πιο δημοφιλές μέσο ανάκλησης περασμένων ζωών.

 

Ύπνωση και υποβολή

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν τα λεξικά, η ύπνωση είναι ο τεχνητός ύπνος. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για έναν ύπνο της συνείδησης που προκαλείται με ορισμένες μεθόδους και χειρισμούς, οι οποίοι θέτουν το υποσυνείδητο υπό τον έλεγχό μας. Μοιάζει με την κατάσταση της συνείδησης λίγο πριν από τον ύπνο και χαρακτηρίζεται από υπερβολική δεκτικότητα στην υποβολή, αλλά και από αυξημένη διέγερση της φαντασίας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στον καθένα από εμάς καθημερινά, ανάλογα βέβαια με το πόσο δεκτικοί είμαστε. Συχνά κοιτάμε έξω από το παράθυρο με απλανές βλέμμα, ενώ σκεφτόμαστε έντονα κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Άλλες φορές ασχολούμαστε με δραστηριότητες τόσο ευχάριστες που μας κάνουν να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου. Ταξιδεύουμε και σχεδόν αποκοιμόμαστε ή βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας. Όλές αυτές οι περιγραφές παραπέμπουν σε καταστάσεις ελαφριάς ή μέτριας ύπνωσης. Η διαφορά είναι ότι στην καθημερινή μας ζωή προτιμούμε να τις χαρακτηρίζουμε ως ονειροπόληση.

Το γεγονός ότι στην καθημερινότητά μας ενδέχεται να βρεθούμε σε ελαφριά ύπνωση σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι και ανοιχτοί σε υποβολές. Όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, χαλαρώνοντας στον καναπέ ή βρισκόμαστε μεταξύ "ύπνου και ξύπνιου", τα όσα ακούμε βρίσκουν ευκολότερα δίοδο στον εσωτερικό μας κόσμο. Λειτουργούν, λοιπόν, σαν πανίσχυρες υποβολές, έστω κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται λίγο επικίνδυνο και μας κάνει να αισθανόμαστε περίεργα, μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, καθώς χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας. Πολλοί φόβοι, προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας ή διάφοροι εθισμοί σε βλαβερές συνήθειες, μπορούν να ελεγχθούν με τις κατάλληλες υποβολές.

 

(πηγή: http://www.e-go.gr/)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...