Jump to content

Ψευδαισθήσεις ή κάτι άλλο?


dimulator
 Share

Recommended Posts

Με αφορμή την δυτική επιστήμη να βασίζει κάθε μεταφυσική εμπειρία του ανθρώπου σε "ψευδαισθήσεις" ή "ασθενική" κατάσταση του οργανισμού του ανρώπου θα ήθελα να ανοίξω αυτό το θέμα και να ρωτήσω τις προσωπικές σας απόψεις πάνω στο θέμα.

 

Υπάρχουν ψευδαισθήσεις;

 

Μήπως αυτό που λέμε ψευδαίσθηση είναι μια προσωρινή εναλακτική αντίλιψη και αίσθηση που αντιλαμβάνεται ο οργανισμός πέρα από το αυστηρά συγκεκριμένο εύρος αντίλιψης του στην καθημερινή μέση κατάσταση λειτουργίας του?

 

Με άλλα λόγια μήπως δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις αλλά μόνο αισθήσεις σε διαφορετική κατάσταση λειτουργίας?

 

Γιατί να συνδέουμε την αλλαγμένη κατάσταση αντίλιψης με ασθένεια? Μήπως αυτό είναι κατάλοιπο της άποψης που έχουμε για τα άτομα που εμφανίζουν αλλαγμένη αντίλιψη και δεν μπορούν να αντέξουν την λειτουργία της και εμφανίζουν ασθενική συμπεριφορά όπως π.χ. οι ψυχασθενείς?

 

Κάποιος που εμφανίζει αλλαγμένη αντίλιψη και το αντέχει και δεν δείχνει σημαδια ψυχασθένειας έχει ψευδαισθήσεις ή είναι χαρισματικό άτομο? Ποια είναι τα όρια του χαρίσματος και ποια της ψυχασθένειας?

 

Για να δούμε τι λέτε για αυτά τα θέματα που έχουν άμεση σχέση με την πρακτική της τέχνης!

Link to comment
Share on other sites

Ναι το έχω αναρωτηθεί πολλές φορές και σε άλλο topic ανέφερα πως εάν υπάρχει, είναι πάρα μα πάρα πολύ λεπτή η γραμμή που διαχωρίζει την ιδιοφυία (ανώτερο εγκεφαλικά ον) από την τρέλα.

Αλλά τώρα θυμήθηκα την γιαγιά μου που έπασχε από Αλτσχάιμερ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά αλλού, αλλά εάν μιλήσεις με έναν τέτοιο άνθρωπο, ή κάποιον που "πάσχει" από μια ασθένεια του είδους, θα δεις ότι διαστρεβλώνει αλήθειες. Μπερδεμένες εμπειρίες/μνήμες πετάγονται και ταξιδεύουν προς εμάς ανεξέλεγκτα. Είναι μια άλλη παράλληλη πραγματικότητα; Με είδε κάπου άλλου ως γυναίκα και με αποκάλεσε κοπέλα πχ; Εάν δεν μπεις στον χωρό δεν μπορείς να ξέρεις.

 

Μην ξεχνάμε όμως και την δύναμη του ανθρώπινου νου. Θεωρείται πως ένας εγκέφαλος με τέτοια ασθένεια, που υπολειτουργεί, θα μπορούσε να πραγματώσει αυτό που ζει χάρη στην πίστη προς αυτό;

Μην ξεχνάμε πως πολλοί μάγοι, έιναι αρκετά σαλεμένοι και από τους πιο επικίνδυνους καθώς τροφοδοτούν με έντονα συναίσθηματα.

 

Πραγματικά είναι μπερδεμένο το ζήτημα και φως δεν μπορώ να ρίξω.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι με το οποίο η δυτική επιστήμη δεν ασχολείται καθόλου είναι η συνειδητότητα, ενώ η μεταφυσική ναι!

 

Η "κατάσταση" ή η "θέση" της συνείδησης ίσως να είναι το κλειδί για "ψευδαισθήσεις" ή "ασθένειες".

Link to comment
Share on other sites

το ότι οι ασθενείς ξεφεύγουν από την κοινή πραγματικότητα και ζουν στο δικό τους κόσμο ναι το ξέρω αλλά αυτό δεν γίνεται και σε έναν που δεν είναι μόνιμα σε αυτή την κατάσταση;

 

π.χ. κάποιος βλέπει όραμα για 20 δευτερόλεπτα και άλλος το βλέπει συνέχεια... αυτή είναι η διαφορά που λες Ιχώρ + ότι οι ψυχικές δυνάμεις είναι έντονες πολλές φορές και δεν αντέχονται...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...