Jump to content

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ


mandrake
 Share

Recommended Posts

Να κάνω μια προσπάθεια?

Τα Ψυχιατρεία είναι η αδυναμία της κοινωνίας να εντάξει επιτυχώς όλους τους ανθρώπους σε αυτήν, καθώς και η αδυναμία της να καταλάβει και να προσεγγίσει "το διαφορετικό". Απο 'κει και πέρα, υποτίθεται ότι στα ψυχιατρεία πηγαίνουν μόνο αυτοί που έχουν χρόνια ψυχολογικά προανοητούλητα, πέρα από το ότι και οι υγιείς που μπαίνουν καταλήγουν σαν τους πρώτους...

Ο ρόλος των ψυχιατρείων είναι παρεξηγημένος σήμερα (τώρα θα μου πείτε, των νοσοκομείων δεν είναι με τόσα φακελάκια και ράντζα?! εδώ που τα λέμε δεν έχετε και άδικο :) ). Για μένα τουλάχιστον δεν είναι ξεκάθαρος ο στόχος τους, καθώς το βλέπω λίγο σκούρο να στοχεύουν στη "θεραπεία" και επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία (όχι, αυτά είναι τα ψυχιατρεία με μια υπόσταση που θα έπρεπε να έχουν - όχι αυτά που ξέρουμε).

Ενδεχομένως να τους συντηρούνε σε αυτή την κατάσταση ή και να τους κάνουν ακόμη χειρότερα (με χάπια, χάπια και χάπια).

Το κακό όμως (μεταξύ άλλων πάντα :headb: ) με τα ψυχιατρεία είναι πως δεν κάνουν κάποιες σαφείς διακρίσεις "των τρελών" (όπως και η κοινωνία άλλωστε). Έτσι, συχνά θα απορήσει κανείς με το τί άνθρωποι μπορούν να κλειστούν σε ψυχιατρεία (και είμαι σίγουρος ότι έχετε και παραδείγματα)...

 

Όσον αφορά το αν είναι διαφορετικότητα ή κατακριτέο φαινόμενο η τρέλα.... θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν αρκετά είδη τρέλας ώστε να βάλουμε όλα κάτω από το πέπλο μιας...

Link to comment
Share on other sites

Αντικειμενικά, ο σκοπός των ψυχιατρείων είναι ίδιος με αυτόν των ιδρυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες: εισάγονται (ή θα έπρεπε να εισάγονται) στα ψυχιατρεία, άνθρωποι των οποίων το πρόβλημά τους, τους καθιστά ανίκανους να φροντίσουν μόνοι τους για τον εαυτό τους ή/και τους κάνει επιθετικούς για την κοινωνία (υπ? όψη ότι υπάρχουν κλινικές περιπτώσεις -για τις οποίες ευθύνεται μονάχα η βιολογία του ατόμου, και κανείς άλλος- που διεγείρουν σε τέτοιο βαθμό την επιθετικότητα του ατόμου, που είναι πλέον άκρως επικίνδυνο να κυκλοφορεί ελεύθερο).

 

Βέβαια, από το αντικειμενικά έως το τι πράγματι συμβαίνει , σίγουρα υπάρχει μια σεβαστή απόσταση...

Link to comment
Share on other sites

Τα Ψυχιατρεία είναι η αδυναμία της κοινωνίας να εντάξει επιτυχώς όλους τους ανθρώπους σε αυτήν, καθώς και η αδυναμία της να καταλάβει και να προσεγγίσει "το διαφορετικό". Απο 'κει και πέρα, υποτίθεται ότι στα ψυχιατρεία πηγαίνουν μόνο αυτοί που έχουν χρόνια ψυχολογικά προανοητούλητα, πέρα από το ότι και οι υγιείς που μπαίνουν καταλήγουν σαν τους πρώτους...

....

Αυτές τις θέσεις πάνω-κάτω εκπροσώπησε το ξεχασμένο αντι-ψυχιατρικό κίνημα τη δεκαετία του '70 το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Αλλά ήταν αναμφισβήτητα επιτυχία του ότι στην Ιταλία π.χ. ο αριθμός των έγκλειστων συα ψυχιατρεία συρρικνώθηκε.

 

Ίσως το αντιψυχιατρικό κίνημα να ήταν "ακραίο" στις θέσεις του, όμως βοήθησε την ψυχιατρική να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις της και τους ψυχιάτρους να μην καταφεύγουν στον εγκλεισμό και τα ψυχοφάρμακα με το παραμικρό.

 

Σήμερα οι έγκλειστοι είναι δραματικές (στ' αλήθεια) περιπτώσεις (εντάξει, δεν παίρνω και όρκο, όλο και κάποιο λάθος θα γίνεται). Και δεν νομίζω πως είναι κακό όταν κάποιος είναι άρρωστος να βρίσκεται σε ένα χώρο που θα τον προσέξουν. Μην ξεχνάμε πως οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις έχουν να κάνουν με βιολογική δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

 

Απαράδεκτο είναι όταν, όχι μόνο δε γίνεται σωστή δουλειά στα ψυχιατρεία, αλλά τα ψυχοφάρμακα τα χορηγούν οι καθαρίστριες και οι συνθήκες είναι τέτοιες που θα τρελαίνανε κι έναν άνθρωπο χωρίς προβλήματα.

 

Για την αντιψυχιατρική, δυο κείμενα:

 

Ο Ronald Laing, η τρέλλα, η παθογόνα οικογένεια και η αντι-ψυχιατρική

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΗΣ; Μία συνέντευξη με τον Ronald David Laing

Link to comment
Share on other sites

Ωραία links τραγοκέρατε! :clapping:

Καλά κάνεις όμως και δεν παίρνεις και όρκο για την ποιότητα των ανθρώπων που μπαίνουν (και ουσιαστικά εγκλωβίζονται)...

Βρήκα μια ιστορία ενός φαντάρου που του χορηγήθηκαν ψυχοφάρμακα επειδή ήταν επιληπτικός.

Παραθέτω και μερικές άλλες ειδήσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν το τί επικρατεί:

Άρθρο του BBC:

Αθλιες συνθήκες σε ψυχιατρείο της Λέσβου καταγγέλει η Sunday Times

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ψυχιατρείο Θεομήτωρ στη Λέσβο καταγγέλει η Sunday Times στο Λονδίνο. Σε ρεπορτάζ με τον  χαρακτηριστικό τίτλο "Η τρέλλα έχει κατακτήσει το φρενοκομείο" η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας λέει πως μία δεκαετία μετά την απόφαση να δωθεί  στην Ελλάδα  σημαντική οικονομική βοήθεια από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιά τη βελτίωση των ψυχιατρειων, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στα μικρά ψυχιατρεία.

Απόσπασμα άρθρου από το DISABLED.GR: (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5-10-2004)
H χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Πρόνοιας κ. Γιώργου Kωνσταντόπουλου ήρθε να επιβεβαιώσει όλα εκείνα που κατά καιρούς καταγγέλλουν οι γονείς: τις εντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Kηδεμόνων, δέκα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1988 έως σήμερα μέσα στο ίδρυμα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Mάλιστα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών που βρέθηκαν δεμένα να τρώνε αφρολέξ, να κυκλοφορούν με ακαθαρσίες στα χέρια τους ή ακόμα και με εγκαύματα στο σώμα, για τα οποία υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν από διαμάχες μεταξύ των παιδιών.

Επίσης:

Πρόσφατο άρθρο στο διεθνή τύπο για το ψυχιατρείο της Λέρου, και φαινόμενα προκατάληψης εναντίον των ψυχικά ασθενών (και των οικογενειών τους) που εκδηλώνονται μέσα από την άρνηση κάποιων δήμων και κοινοτήτων να φιλοξενήσουν δομές της ψυχικής υγείας γιατί θα «υποβαθμιστεί» η περιοχή τους υποδηλώνεται ο φόβος προς το διαφορετικό και έλλειψη ενημέρωσης.
Κι άλλο ένα πιό πρόσφατο αναφέρει Στο έλεος Θεού οι ψυχασθενείς (12/05/2005)

...Για να μην αναφέρουμε τον 10πλασιασμό των εισαγωγών στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο (όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι) που παρατηρήθηκε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος!

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα τελευταία χρόνια (λόγω του ότι είχαν γίνει πολύ ρεζίλι οι αρμόδιοι για να συνεχίσουν έτσι) έχουν γίνει κάποιες αλλαγές όσον αφορά τις εγκαταστάσεις (βλέπε υποσχέσεις για καινούρια πτέρυγα στον Κορυδαλλό) και διάφορες χρηματοδοτήσεις που όμως δεν μπόρεσα να διασταυρώσω αν δόθηκαν ποτέ...

 

...έναν άνθρωπο χωρίς προανοητούλητα.

:blink: Κι εμένα μου το έκανε αυτό σήμερα όταν πήγα να γράψω τη λέξη ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ σήμερα (και μπήκα και το διόρθωσα)... Τί είναι αυτό πάλι? Bug? :015annoyed:

(ακόμα και σε αυτό το ποστ χρειάστηκε να κάνω edit! :blink: )

Link to comment
Share on other sites

...έναν άνθρωπο χωρίς προανοητούλητα.

:blink: Κι εμένα μου το έκανε αυτό σήμερα όταν πήγα να γράψω τη λέξη ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ σήμερα (και μπήκα και το διόρθωσα)... Τί είναι αυτό πάλι? Bug? :015annoyed:

(ακόμα και σε αυτό το ποστ χρειάστηκε να κάνω edit! :blink: )

Ο Admin μας βρίσκεται στα ενδότερα κι έχει ανοίξει καυγά τρικούβερτο με κάτι... φίλτρα! :lol:

 

Λίγο υπομονή, θα διορθωθεί το πρόβλημα :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι τα όρια πλέον έχουν γίνει πολύ λεπτά και ονομάζουμε όλο και περισσότερα πράγματα ως ψυχασθένεια.Και πιστεύω πως ψυχασθενείς θα επιβίωναν άνετα σε λιγότερο προηγμένες κοινωνίες.Άυτο για δυο λόγους.

Πρώτον στις σύγχρονες εξελιγμένες κοινωνίες,οι ρυθμοί ζωής είναι φρενίρεις από μόνοι τους και δεν θες και πολύ για να ξεφύγεις,αλλά και κατί τέτοιο δυσκολεύει κατα πολύ την προσαρμογή κάποιου σε οποιοδήποτε σύνολο.

Δεύτερον οι ανθρώπινες σχέσεις εχουν γίνει πολύ πιο απρόσωπες και αυτό εκφράζεται σε σχέσεις εργασιακές,φίλων,γιατρού-ασθενή...¨

Όλοι έχουνε την τάση να γίνονται μεγάλοι κριτές...Έλαχιστοι είναι αυτοί που δέχονται την υποκειμενική πραγματικότητα των άλλων και τα πρότυπα γίνονται όλο και πιο τυποποιημένα και σφιχτά.Οπότε πως περιμένουμε να επιβιώσει κάποιος που ξεφεύγει...???????

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον στις σύγχρονες εξελιγμένες κοινωνίες, οι ρυθμοί ζωής είναι φρενίρεις από μόνοι τους και δεν θες και πολύ για να ξεφύγεις, αλλά και κατί τέτοιο δυσκολεύει κατα πολύ την προσαρμογή κάποιου σε οποιοδήποτε σύνολο.

Δε φταίει μόνο αυτό...

Έχω μια θεωρία για τους ανθρώπους της πόλης, την οποία όμως ανέπτυξα σε ξεχωριστό thread εδώ, διότι είναι διαφορετικό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...