Jump to content

20 λόγοι για να αλλάξετε λειτουργικό


Recommended Posts

Guest cryogenesi

sudo -s

 

sudo rm /private/var/db/.AppleSetupDone

 

ifconfig -a

 

% telnet amiga/ps3 machines

 

ps -aux

 

kill -9 AmigaOS4.0

 

shutdown -h now

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Το μπι-εσ-ντι μπορεί να είναι ένας υπέροχος διακομιστής(Server) αλλά ως πελάτης(client) αν υπομείνεις τις ιδιοτροπίες του δεν προσφέρει τίποτε εκτός από ασφάλεια.

 

Βασικά κι εγώ για σέρβερα το χρησιμοποιώ. Από κει και πέρα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και το θέμα της ασφάλειας πολλοί το έχουν πολύ σημαντικό.

 

Κατά τα άλλα, θα διαφωνήσω στο σκεπτικό "αν υπομείνεις τις ιδιοτροπίες του". Εδώ τα windows έχουν τις τεράστιες ιδιοτροπίες και παρ' όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών αυτά χρησιμοποιεί.

 

Από κει και πέρα τα *-BSD, όπως ακριβώς λες, έχουν το ίδιο desktop με τα άλλα unix συστήματα, κι αυτή είναι η μαγκιά των unix συστημάτων :smilewink: . Αν διάλεγα κάποιο λόγο να μη χρησιμοποιήσει κανείς τα *-BSD ως πελάτη, αυτός θα ήταν η ελλειπής υποστήριξη των ελληνικών.

 

Α! Και, πού είσαι, το FreeBSD δε θυμάμαι για ποιες πλατφόρμες βγαίνει, πάντως το NetBSD έχει στόχο το να είναι πλήρως φορητό και μόνο σε καφετιέρα δεν τρέχει. Επίσης, το OpenBSD (το οποίο έχει προτεραιότητα την ασφάλεια) τρέχει σε αρκετές πλατφόρμες.

 

Τεσπα, δεν τίθεται θέμα διαφωνίας, το ωραίο με τα Unix-based συστήματα είναι πως μπορείς να διάλέξεις!

Link to comment
Share on other sites

επίσης επι του θέματος να προσθέσω ότι ωραία τα λέτε αλλά δεν καταλαβαίνω λέξη (μουαχχαχαχαχαχα)

τι καλα που ήταν όταν δουλέυαμε σε dos .. τώρα μας έχετε ανοιξει παραθυρα (windows) και έχουν μπουκάρει μέσα πιγκουϊνοι (linux) και πολύ βαριέμαι ολημερίς να ακούω για σερβερους και κέρβερους των υπολογιστών.

 

(τι τον ήθελα τον άντρα τον τεχνικό εεεεεεεεεεε τί?)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Black Angel

Amfitrity, αν σου αρεσαν τα dos, οπωσδηποτε θα βρεις συναρπαστικα και τα linux.

 

Προτεινω τα openSUSE σαν μια καλη διανομη για ξεκινημα. Εχω περασει και απο

αλλες διανομες αλλα αυτη νομιζω πως ειναι μια σχετικα καλη λυση.

 

Και οι περισσοτερες διανομες εχουν πολυ καλους οδηγους ωστε να μη χρειαστεις

κανεναν αντρα. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Gentoo με το portage (*BSD like αλλά 10^345693 φορές καλύτερο, ευκολότερο, χρηστικότερο) ή Ubuntu με debs + Synaptic (+Automatix +EasyUbuntu).

Απο Windows, 2003 Server και μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Guest Black Angel

Σωστος ο φίλος!

Τολμω ομως να πω πως τα gentoo τα αντικατεστησα με τα openSUSE που αναφερω παραπανω,

λογω αποτυχημενης μυησεως μου στα αδυτα των USE FLAGS. :019blush:

Ενταξει, εχω χρονο ακομα... ^_^

Link to comment
Share on other sites

Μην παρεξηγηθώ: Είναι τρομερά δύσκολο το Gentoo (σε σχέση με άλλες διανομές, πχ Ubuntu) στο στήσιμο αλλά το portage απλά τα σπάει.

Dirty-nogood-hint: Μην χρησιμοποιείς flags. Μέχρι να μάθεις τουλάχιστον (θέλει αρκετό πειραματισμό αλλά αξίζει).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
5+1 μούφες για το Linux

 

Φέξε μουΟκτώ χρόνια τώρα διαβάζω και ακούω ανοησίες από απαίδευτους και μη-επαΐοντες (φήμες) για το ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο και γιατί το Linux είναι τάχαμου δύσχρηστο, σαν αυτά που γράφει ο Νίκος Δήμου στο Ram και εκφοβίζει τα Ελληνόπουλα και τα κάνει να κλαίνε. Και χθες που μου ήρθε επίσκεψη ο Σκοτσέζος σπιτονοικοκύρης μου, φρίκαρε φρίκη μεγάλη όταν είδε τα πισιά μου που δεν είχαν Windows και με κοίταξε με αφυψηλού ύφος και είπε "I'm a typical Microsoft person" κι εγώ κούναγα πάνω κάτω το κεφάλι μου αν και θα έπρεπε να κουνάω πάνω κάτω το χέρι μου. Ξέρετε πώς.

 

Οι πιο συνηθισμένες φήμες που κυκλοφορούν είναι οι εξής:

 

1. Τα Windows είναι φιλικά για τους αρχάριους

 

Όποιος το λέει αυτό αυτομάτως πρέπει να συλλαμβάνεται από νοσοκόμους και να τον κλείνουν σε τρελοκομείο. Ένας αρχάριος χρήστης Linux, έχει ένα λογαριασμό, μπορεί να τρέχει μια χαρά τα προγράμματα, μπορεί να του αλλάξει τα φώτα, ν' αρχίσει να σβήνει αρχεία, να κατεβάζει (και να τρέχει!) ιούς. Το λειτουργικό δεν πρόκειται να πάθει απολύτως τίποτα. Ό,τι ζημιά κάνει θα την κάνει ΜΟΝΟ στο λογαριασμό του και πουθενά αλλού. Ας δούμε όμως τώρα και πόσο φιλικά και εύκολα είναι τα Windows: Ένας αρχάριος χρήστης Windows, τα πρώτα 10 λεπτά που θα συνδεθεί στο Internet θ' αρπάξει ιό που θα αχρηστέψει όλο το σύστημα και μετά θα τρέχει στον ξάδερφο για να του δείξει πώς να κάνει "φορμάτ".

 

2. Δεν αναγνωρίζονται όλες οι συσκευές στο Linux

 

Μέγας μύθος. Οι περισσότερες συσκευές που αναγνωρίζονται στα Windows αναγνωρίζονται και στο Linux. Την ίδια δουλειά που θα κάνει ένας Windows administrator όταν τα προ-εγκαθιστά και φροντίζει να είναι εντάξει οι drivers, θα την κάνει και ο Linux administrator που θα κοιτάξει να είναι όλα σωστά περασμένα στον kernel.

 

3. Υπάρχουν περισσότερα προγράμματα στα Windows

 

Παραμύθι του μάρκετινγκ. Η Microsoft και οι κατασκευαστές προγραμμάτων για τα λειτουργικά της θέλουν να πιστεύεις έτσι για να κονομάνε. Η πραγματικότητα είναι ότι το Linux έρχεται με απίστευτα πολλά πακέτα software για όλες τις δουλειές και όλα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με τα Windows που έρχονται μόνο με έναν γεμάτο τρύπες browser, ένα μικρό πρόγραμμα email, έναν messenger και κάτι άλλες παιδικές εφαρμογές (όπως την πασιέντζα). Τα υπόλοιπα πρέπει να τα αγοράσεις.

 

4. Δεν έχω χρόνο να κάτσω να παιδευτώ με το Linux όταν κάνω τη δουλειά μου αμέσως στα Windows.

 

Παρόμοιας ευφυούς λογικής: Κόβουμε το φαΐ και διασωληνωνόμαστε με ορό για να μη χάνουμε χρόνο τρώγοντας. Κόβουμε το χέσιμο και διασωληνωνόμαστε με τη λεκάνη για να μη χάνουμε χρόνο χέζοντας. Κόβουμε και το σεξ για να μη χάνουμε χρόνο ψάχνοντας για γκόμενα, όταν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας αμέσως με τη χούφτα μας.

 

5. Ο εργοδότης μου έχει Windows. Αν ακούσει για Linux δε με προσλαμβάνει.

 

Εάν είσαι καλός γραφίστας και ξέρεις να δουλεύεις στο Gimp που έχεις σπίτι, θα ξέρεις να δουλεύεις και στο Photoshop που έχει ο εργοδότης σου. Αν ξέρεις να γράφεις γρήγορα και σωστά στο Open Office, θα γράφεις γρήγορα και σωστά και στο Microsoft Word που έχει ο εργοδότης σου. Μη χρησιμοποιείς λοιπόν την πλέον φτηνή δικαιολογία που λένε όλοι για να κρύψουν την ανικανότητά τους.

 

6. Το Linux είναι δύσχρηστο

 

Εάν έχεις μάθει να δουλεύεις μόνο Windows, είναι λογικό να ζορίζεσαι στην αρχή. Όχι όμως επειδή είναι δύσχρηστο, αλλά επειδή είναι διαφορετικό! Αν το δεις με άλλο μάτι και δουλέψεις σοβαρά και με πείσμα, θα εξασκηθείς και σ' αυτό.

 

Το Linux αυτή τη στιγμή είναι γενιές ολόκληρες μπροστά από τα Microsoft Windows. Αρκεί και μόνο να πω ότι μόνο τώρα με τα Vista και μετά από δέκα και βάλε χρόνια καταστροφικών απωλειών δεδομένων, η Microsoft αποφάσισε να ακολουθήσει τη συνταγή του Unix για να μην είναι όλοι οι χρήστες administrators και να ανοίγουν τρύπες ασφάλειας χωρίς λόγο. Μόνο τώρα μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης του tabbed browsing, η Microsoft αποφάσισε να το υιοθετήσει στον Windows (Internet) Explorer. Να δεις που σε λίγο καιρό θα υιοθετήσει και τις πολλαπλές virtual desktops. Επομένως: Όποιος χρησιμοποιεί Linux αυτομάτως είναι έτη μπροστά από τους άλλους που πληρώνουν και αγοράζουν τα Windows.

 

Όσοι χρησιμοποιείτε Windows είστε θύματα του marketing. Ψαρώνετε με τα κόλπα του εξαδάκτυλου: Το όνομα Vista την ίδια στιγμή που μια εταιρεία με το vista σαν συνθετικό στράφηκε στο Linux (ύπουλο χτύπημα). Τις διαφημίσεις για τους Windows Servers σε άρθρα στο Internet σχετικά με το Linux. Τα σλόγκαν περί καθαρότητας και συμβατότητας. Τις φήμες που σας λένε οι φίλοι σας ή που διαβάζετε και χάβετε από το Νίκο Δήμου. Αυτοί που διαφημίζουν την καθαρότητα, ας αφήσουν τις φανφάρες και ας πουν αντρίκεια πόσο στοιχίζει στους πελάτες τους το Norton Antivirus, που σίγουρα θα χρειαστούν για να καθαρίσουν τους ιούς που θα τους κουβαλήσει το ελαττωματικό προϊόν τους.

Πηγή

 

...και δεν έχει και άδικο εδώ που τα λέμε! :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Ωπα... ώπα ... δεν μας τα λέει καλά ο φίλος και καλό είναι είμαστε διπλά αντικειμενικοί απέναντι σε λειτουργικά που κρατούν το 80% της αγοράς καλό ή κακό...

 

Αναλυτικά πάμε

 

1) Ο συγγραφέας εδώ μιλάει για ασφάλεια και οχι για φιλικότητα.. Newsflash, κανένα λειτουργικό out of the box, (εξορισμου ρυθμίσεις) δεν είναι ασφαλές προς τον χρήστη. Όλα θέλους παραμετροποιήσεις και ρυθμίσεις για να είναι ασφαλή. Η φιλικότητα , είναι στο One button does it all και αυτό πραγματικά υπάρχει στα Windows σε πολύ ανώτερο βαθμό απο το Linux.

2)Σαφώς και οι περισσότερες συσκευές φέρουν οδηγούς μόνο για Windows (αν και τελευταία έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο linux) μιας και οι συνεργασίες των h/w vendors είναι τέτοιες που επωφελούνται απο την μεγάλη μερίδα αγοράς (βλ. MS).winmodems, printers, scanners,media devices είναι το σημείο που πονάει το Linux λειτουργικό ,σε σχέση με τα Windows.

3)E οχι και παραμύθια.. Πέρα απο το photoshop που παρουσιάζει ο φίλος εδώ, υπάρχει το Quark Express για σελιδοποιήσεις , υπάρχουν τα παιχνίδια παντός τύπου και επιθυμίας, υπάρχουν προγράμματα rendering που για να στήσεις σε Linux, πρέπει να ξέρεις να κάνεις recompile τον Kernel χειροκίνητα. Μην λέμε και οτι θέλουμε τώρα.

4)Σε ενα εργασιακό περιβάλλον , ο χρόνος είναι χρήμα. Δεν έχεις την ευχέρεια να κάτσεις να ασχοληθείς με ενα πρόγραμμα που η παράμετρος στο /etc/init.d ξεκινάει λάθος daemon και έχεις Kernel Fault. Σε προσωπικό επίπεδο , παίξε και με Slackware αν θες.

5)Πάμε πάλι... Το Vista , δέχεται χρήστες admins... οχι όμως superusers. Εκεί είναι η διαφορά και μέχρι εκεί έχει δίκιο. Είναι καθαρά παρμένο απο UNIX (και οχι Linux) αρχιτεκτονική. Αλλά μισό λεπτό τώρα.

Σαν λειτουργικό διαθέτει χαρακτηριστικά που στον τελικό χρήστη , θα φανούν πολύ καλά. Media Home Center που περιέχεται μέσα στο Windows Vista ( 2 OS σε 1!) και μάλιστα με ευκολίες που παρέχονται ακόμα και σε ΑΔΑΗ χρήστη υπολογιστών. Στο Linux για ανάλογη διαδικασία , πρέπει να βρείς το MythTV και μετά να κάνεις αρκετά δύσκολες διαδικασίες , ακόμα και μέσα απο Vi(Νομίζω οτι οι έμπειροι εδώ , γνωρίζουν τι σημαίνει αυτός ο editor).

Μετά έχουμε το support. Είναι μύθος το δωρεάν διάθεση για το Linux, αν πάς στο support. Εκεί πληρώνουν ΟΛΟΙ για ΟΛΑ τα λειτουργικά. Ειδικά όταν μιλάμε για servers.

Στο θέμα των ιών, δεν μπορώ να πώ οτι έχει άδικο. Αλλά είναι και αναπόφευκτο σαν χρήση, καθώς όπως έιπα όταν η αγορά στο 80% κάνει χρήση αυτών , αντίστοιχα θα υπάρχει και ανάλογο κύμα επιθέσεων/ιών/σκουληκιών κτλ, για να τα παραβιάσουν. Ας μην ξεχνάμε οτι μέχρι πρότινος και ο Firefox(Open source) ήταν σε ασφαλή κλίμακα , και μέσα στα τελευταία 2-3 χρόνια, έχουν βρεί πάνω απο 60 τρύπες ασφαλείας.

 

Νομίζω οτι καλό είναι να έχουμε μια αντικειμενική άποψη για το κάθε λειτουργικό και να μην κρίνουμε βάση της δικής μας εμπάθειας. Το κάθε λειτουργικό έχει τον κατάλληλο χώρο να χρησιμοποιηθεί και σίγουρα τις όποιες ανάγκες χρήστη να καλύψει. Το θεωρώ παντελώς ηλίθιο να απομονώνουμε ενα λειτουργικό σαν "άχρηστο" επειδή απλά διακατεχόμαστε απο παιδικές "εμπάθειες".

 

Για την ιστορία , τέτοιες κόντρες , έχουν γίνει απο πολύ παλιά στο web , σε πιο τεχνικά forum και πάντα η κατάληξη ήταν η ίδια. Μια ανούσια και παιδική κόντρα .. ....

Εδώ οι εταιρίες τα βρήκαν (SuSe-MS) και κάνουν συνεργασίες και κάποιοι ακόμα "τραβάνε" κολήματα στον εγκέφαλο τους, σχετικά με το ένα λειτουργικό ή το άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Όταν υπάρχει μονοπώλειο, λογικό είναι το 80% της αγοράς να ακολουθεί τα φώτα πορείας της microsoft.

Ωστόσο, παρ'όλο που ο τύπος φαίνεται να συμπαθεί πέραν του δέοντος τα linux και να αντιπαθεί πέραν του δέοντος τα windows, μπορούμε να κρατήσουμε μοναχά ορισμένα σημεία τα οποία και μας προβλημάτισαν (όπως έκανες).

Δεν κατάλαβα όμως ένα σημείο...

Μετά έχουμε το support. Είναι μύθος το δωρεάν διάθεση για το Linux, αν πάς στο support. Εκεί πληρώνουν ΟΛΟΙ για ΟΛΑ τα λειτουργικά. Ειδικά όταν μιλάμε για servers.

Σε ποιό support αναφέρεσαι? Έχω ασχοληθεί με gentoo, openSuSE και ubuntu και όλα είναι ελεύθερα/δωρεάν. Και τα τρια έχουν πολύ αξιόλογα forums για υποστήριξη, πολύ καλά tutorials και γενικά αυτό που λες "support" το έχουν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και ελεύθερα/δωρεάν.

Και ειδικά όταν μιλάμε για servers... ένας server αυτή τη στιγμή, κάπου εδώ γύρω, δουλεύει μια χαρά με τα openSuSE που του έστησα! :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Linux Pro server Red Hat .

SuSe Enterprise Edition (Available from Novell)

και μερικά ακόμα που δεν θυμάμαι τώρα.

 

Εκεί πληρώνεις.. και πληρώνεις αδρά για να έχεις proffessional service και support. Μπορείς να ρωτήσεις στα sites τους. Μάλιστα είναι και τα μόνα λειτουργικά που δίνουν certifications για το hardware συμβατό με αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, λογικό νομίζω το βήμα της RedHat και της Novell. Σου λέει παίρνεις το προϊόν τσάμπα, αλλά αν θες επαγγελματική υποστήριξη ώστε να είσαι καλυμένος σε κάθε περίπτωση σφάλματος/λάθους (γιατί μια εταιρία σοβαρή δεν μπορεί να ψάχνει τα How-Tos για να βρει την λύση) θα πληρώνεις μια συνδρομή υποστήριξης.

 

Έτσι απασχολεί και ανθρώπους και βγάζει και λέφτά από το OpenSource.

 

Τα τελευταία τώρα της Novell-MS, νομίζω διάβασες τι έγινε και ποιες οι αντιδράσεις της κοινότητας. Γενικά κάτι δεν σου "βρωμάει"; Δεν μπορεί η Microsoft να θέλει να βγει ζημιωμένη κατα 304 εκ. ευρώ για να βοηθήσει την Novell και να την καλύψει σε περίπτωση παραβίασης πατεντών. Για όνομα.

 

~~

 

Σε όλες πλέον τις σοβαρές διανομές, οι εφαρμογές μπαίνουν με ένα click (Synaptic: .deb, Debian based distros | Yum: .rpm Redhat based distros). Τα άλλα που θέλουν χέρι παντού παίρνουν πόδι, δεν διαφωνώ. Το ίδιο εύκολα μπαίνει και το MythTV οπου τα πάντα, μέχρι και το τελευταίο configuration, γίνονται σε GUI.

 

Αν κοιτάξεις το ποσοστό ανωδικής πορείας του Linux και το αντίστοιχω των Windows τα τελευταία χρόνια, μπορείς να βγάλεις εύκολα συμπέρασμα για το πως θα είναι η αγορά σε 5 χρόνια.

 

Και το τελευταίο και σημαντικότερο: Digital Rights Management. OS Embedded. Vista δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Τί γνώμη έχετε για το Fedora Core 6??

Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με open source project του red hat ή καλυπτόμαστε από όσες διανομές έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Είναι μια απ'τις πλέον αξιόλογες διανομές, εφόσον φυσικά έχεις συμβιβαστεί με τις ιδιαιτερότητες των rpm package management systems. Ουσιαστικά η Redhat κάνει release το source της fedora την οποία και δίνει στην κοινότητα δωρεάν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και την Enterprise έκδοση του Redhat για εταιρίες με υποστήριξη της ίδιας της redhat (όχι community based) φυσικά με συνδρομή.

 

Οπότε μπορείς να υποθέσεις ότι έχουν την ίδια γραμμή ποιότητας/αξιοπιστίας.

Link to comment
Share on other sites

Το Fedora6 το έχω "σηκώσει" σε VMWare και παίζει ΑΨΟΓΑ... αναγνωρίζοντας ακόμα και την εικονική κάρτα οθόνης, όπως και το εικονικό δίκτυο!!!

 

Για το Novel-MS...απο που νομίζεις οτι πήρε η MS την ιδέα για την αρχιτεκτονική *NIX-Like , για root/admin/users δικαιώματα;

 

Επίσης τσέκαρε τα νέα για compatibillity στο μέλλον για SuSe και MS ακόμα και για εφαρμογές που θα είναι ικανές να αναγνωρίζουν αρχιτεκτονικές ανεξαρτήτως αν είναι LINUX ή WINDOWS.

 

Για το digital rights... άστα βράστα... εκεί που πονάει ...ΠΟΛΥΥΥΥΥ το Vista για μενα , είναι το σημείο αυτό. Φαντάσου οτι αν κάνεις αλλαγή hardware (cpu-motherboard) πάνω απο δύο φορές, πρέπει να αιτιολογήσεις στην Microsoft τον λόγο, αλλιώς το λειτουργικό δεν ενεργοποιείται!!!!!

 

Που σημαίνει οτι έχουν κάνει το πρώτο βήμα για το TCPA platform στο internet (Palladium Project - 2004)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...