Jump to content

Σχετικα με το FIGHT CLUB


Sucore
 Share

Recommended Posts

Ως γνωστον η ταινια περιγραφει εναν καθαρα σχιζοφρενη ανθρωπο(Εντουαρτ Νορτον) ο οποιος μετα απο τη μεγαλη πιεση που εχει υποβαλλει τον εαυτο του αρχιζει και αποκταει διπλη προσωπικοτητα!!!

Ο δευτερος εαυτος του(Μπραντ Πιτ) ειναι μαλλον το ακρως αντιθετο απο αυτον, δε θα μπω σε λεπτομερειες.

 

Αυτο που μου εκανε πολυ εντυπωση ομως στη ταινια ειναι πως οι ανθρωποι (απο την οπτικη γωνια των δημιουργων) βαζουν πανω απο ολα τα αλλα στη ζωη τους κατι για το οποιο εχουν την ψευδαισθηση οτι τους βοηθαει>ακομα και οι Μπατσοι(συγνωμη για την εκφραση) προτιμησαν να εγκληματισουν μεσα στο Τμημα παρα να εκλογικευτουν και να κανουν το καθηκον τους!!!

 

Αυτη η συμπεριφορα δηλωνει καθαρα κατι ανωτερο απο εναν απλο εθισμο στη βια,

κατα τη γνωμη μου δηλωνει την πληρη αφοσιωση σε μια κοινωνια στην οποια, με μια καλυτερη ματια, βλεπουμε αναμεσα στα μελη της ΠΟΛΥ ισχυρα δεσμα!!

Τα δεσμα αυτα βασιζονται μαλλον στο αισθημα κατωτεροτητας που βασανιζει τους περισσοτερους απο αυτους(για να μη πω ολους), μιας και βλεπουμε οτι κανεις τους δεν κατεχει μια θεση της προκοπης(οπως θα ελεγε κ ο πατερας μου :lol: )..Φαντασθειτε τι θα ακουνε καθε μερα!

Επισης δεσμευονται και απο τη προφανη απελευθερωση των Ταμπου της κοινωνιας που μας θελει ακακα πλασματακια & οχι trouble makers...

(να σημειωσω οτι ο ανθρωπος ειναι απο τη φυση του καθαρα εγωιστης, και οτι η συνεχης αρνηση αυτου του γεγονοτος το αναγκαζει καποια στιγμη να θελει να "εκραγει"...και αυτο μπορει να γινει με πολλους τροπους)

 

Ετσι οχι μονο ξεσπανε~ξεδινουν απο τη καθημερινη(πιθανοτατα) καταπιεση αλλα κατα καποιον τροπο ελευθερωνονται για λιγο...και αυτο το αισθημα πληρους απελευθερωσης ειναι που τους κραταει τοσο αρρηκτα(απο καθε τι αλλο) δεμενους με τη συγκεκριμενη κουλτουρα.

Κι ομως αν ισχυουν αυτα καθε αλλο παρα "κακο" μπορει να χαρακτηριστει το club αυτο!!

και δε σταματανε στην "απελευθερωση" των μελων των...σκοπευουν στη γενικοτερη (υλικη+πνευματικη) απελευθερωση των συνανθρωπων των, με τη καταστροφη των μαντριων(δε βρηκα κατι καλυτερο) που ηταν "φυλαγομενα"~φυλακισμενα τα ποιμνια και την ισοπεδωση καθε στοιχειου οπου χρησιμοποιειτο στο να δηλωνει την κατωτεροτητα των πολλων ενναντι στους ελαχιστους!!!

Χτες που το ειδα σκεφτομουν κι αλλα μονο που δε τα σημειωσα καπου...αυτα μπορεσα να ξεθαψω..αν μου ερθουν τα υπολοιπα θα τα ποσταρω

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με αυτα που λες και ακομα συμπληρωνω..

 

Η ταινια δειχνει το τι μπορει να κατορθωσει μια συγκεκριμενη φιλοσοφια η ιδεολογια οταν εφορμοστει στην πραξη και κυριως στην καθημερινη ζωη ενος ατομου, τοσο στην ψυχολογια του οσο και στην συμπεριφορα του..

 

Καθως και τι "φωτια" μπορει να αναψει ενας πραγματικος φιλοσοφος που ουσιαστικα ειναι ανθρωπος περισσοτερο της δρασης και λιγοτερο της διανοησης

 

Στην Ιστορια μεσα υπαρχουν αρκετες περιπτωσεις που επεδρασαν ετσι πανω στα ατομα, μεγαλα κινηματα πχ Χριστανισμος, Κουμμουνισμος αλλα δεν αναλυθηκαν ποτε αρκετα απο αυτη την ψυχολογικη σκοπια..

 

Η επιστημη αρχισε αρχισε να τα προσεγγιζει τα τελευταια χρονια και κυριως χαρη στις ερευνες που ξεκινησαν γυρο στις δεκαετιες 1920-30 κυριως απο ενα πολυταλαντο ερευνητη (εθνολογο , κοινωνιολογο κλπ) τον Μιρσεα Ελλιαντ (αν θυμαμε καλα το ονομα) που μελετησε τετοιες συμπεριφορες και εζησε για χρονια αναμεσα σε πρωτωγονες φυλες.

 

Τα δεσμα αυτα βασιζονται μαλλον στο αισθημα κατωτεροτητας που βασανιζει τους περισσοτερους απο αυτους(για να μη πω ολους), μιας και βλεπουμε οτι κανεις τους δεν κατεχει μια θεση της προκοπης(οπως θα ελεγε κ ο πατερας μου )..Φαντασθειτε τι θα ακουνε καθε μερα!

 

Οσο γιαυτο δεν ειναι τυχαιο..

 

Ειναι αυτοι που εχουν περισσοτερο αναγκη να κερδισουν το σεβασμο και την αυτοεκτιμηση..

Και αφου δεν τους το παρεχουν οι αξιες που διεπουν την κοινωνια που ζουσαν κοιταζουν τα το βρουν αλλου..

Γιαυτο και στον Χριστιανισμο οταν ελεγαν οτι ΟΛΟΙ μπορουν να κερδισουν την Βασιλεια Των Ουρανων αρκει να μετανιωσουν τη μεγαλυτερη απηχηση την ειχαν αναμεσα στα "καλα" παιδια της κοινωνιας (πορνες,κλεφτες κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Το Fight Club για μένα, είναι μια κλασική ταινία. Κάθε φορά που τη βλέπεις, βγάζεις και διαφορετικά συμπεράσματα. Την πρώτη φορά σκέφτηκα πως ήταν ένα επαναστατικό κάλεσμα. Τη δεύτερη φορά είπα πως είναι ένα κινηματογραφικό εγχειρίδιο επανάστασης. Την τρίτη όμως άλλαξα άρδην γνώμη: εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να γίνει επανάσταση.

 

Προσέξτε:

 

-Την αντίθεση ανάμεσα στα "γκρουπ βοήθειας" που βάζουν τους άντρες να κλαίνε και στο Fight Club το οποίο με τους καυγάδες, αποκαθιστά την αξιοπρέπειά τους - ο ίδιος Robert Paulson του λέει του πρωταγωνιστή "βρήκα κάτι πολύ καλύτερο".

 

-Όταν ο Tyler τους ζητάει, ως αποστολή, να τσακωθούν με κάποιον στο δρόμο, πόσο δύσκολο τους είναι να ξεκινήσουν καυγά.

 

-Η φράση κλειδί "τουλάχιστον η Marla προσπαθεί σοβαρά να πιάσει πάτο".

 

-Την αντίθεση στον ίδιο το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, που ξεκινάει να αμφισβητεί κάθε είδους εξουσία και καταλήγει να είναι ο πιο σκληρός στρατιωτικός διοικητής.

 

-Το γεγονός πως "ο Tyler" αναγκάστηκε να βάλει τη βόμβα στο διαμέρισμα του πρωταγωνιστή.

 

Τα δύο τελευταία δίνουν πολύ ειρωνική χροιά στο διχασμό προσωπικότητας του πρωταγωνιστή. Σαν να σου λέει πως ο ιδανικός ηγέτης της επανάστασης, θα πρέπει να είναι τόσο αντιφατικός, που μόνο σχιζοφρενής μπορεί να είναι!

 

Α! Και που είσαστε! Βάλτε "spoiler alert" στον τίτλο του θρεντ!

Link to comment
Share on other sites

Tαινία σταθμός. Φοβερού λυρισμού αναρχική πανδαισία για να περάσει (κατά τη γνώμη μου) το μνμ της επιστροφή κοντά στο πρωτογενή μας εαυτό και στα ένστικτα μας από όπου έχουμε απομακρυνθεί χάρη στον αλλοτροιωτικό τρόπο ζωής. Μακρυά από τη σχιζοφρένεια και τα "δήθεν" του υπερκαταναλωτισμού λοιπόν και ελεύθεροι από κοινωνικές συμβάσεις βρισκόμαστε σε μία τελείως ρηξικέλευθη στα όρια της σχιζοφρένιας λύτρωση. Ενδιαφέρουσα αλληγορία, καταιγιστική δράση, έντονο σασπένς και όμορφες ερμηνείες. Οι παρατηρήσεις του Τραγοκέρατου δίνουν άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάγνωση της ταινίας που από όποια σκοπιά και να ιδωθεί αξίζει τη προσοχή μας!

Link to comment
Share on other sites

και στην αρχή, έχει βάλει την "υπογραφή" του, στο σημείο που δίχνει το μέρος που δουλευει (σε ενα από τα καρέ με το φωτοτυπικό).

Edited by Lodi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...