Jump to content

harry potter


zoso
 Share

Recommended Posts

μα αυτό λέω... "ακουμπάει το θέμα".. και "δανείζεται στοιχεία και πηγές". Αλλά δεν περνάει δικά του μηνύματα το βιβλίο. Νομίζω οτι το γράφω αρκετά απλά.
Αν και θα μπορούσε να είναι σύμπτωση (αμφιβάλλω γιατί είναι απίθανο τόσες πολλές μικρο-συμπτώσεις να μαζεύτηκαν στην ιστορία του HP)...

...Βασικά περνάει τουλάχιστον ένα μήνυμα προς ορισμένους αποδέκτες: ΞΕΡΩ.

 

Ένα τέτοιο μήνυμα στην Ελλάδα ίσως έχει 1-2..10 (;) αποδέκτες και κανένα νόημα για τους περισσότερους άλλους. Στην Βρετανία όμως έχει περισσότερους.

Θα μου πεις, γιατί; Γιατί να θέλει να στείλει τέτοιο μήνυμα;

Ίσως να μην θέλει, απλά να είναι φυσικό επακόλουθο των όσων παρουσιάζει. Ίσως απλά να ήθελε να διηγηθεί μια ωραία φανταστική ιστορία και να χρησιμοποίησε στοιχεία γνωστών-αγνώστων περιστατικών για να την κάνει να κουδουνίζει πιο αληθοφανής (και να περνάει και το μήνυμα, ΞΕΡΩ με διάθεση χιουμοριστική, όχι για να πει κάτι "απόκρυφο"). Ίσως πάλι να ήθελε να μιλήσει για πράγματα χωρίς να θέλει να σχετιστεί με τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές.

 

Η άποψή μου είναι ότι ήθελε να πει μια ωραία διασκεδαστική "μαγική" ιστορία. Κάποια στιγμή, ενώ την έγραφε; από πριν; δεν ξέρω "σκόνταψε" στα περιστατικά που θέλησε να ενσωματώσει. Αυτό πρέπει να έγινε οπωσδήποτε πριν κυκλοφορίσει το πρώτο βιβλίο.

Μπορεί έπειτα - αφού είχε βγει το πρώτο βιβλίο - να την πλησίασαν άνθρωποι με απίθανες διηγήσεις και λεπτομέρειες που συνέχισε να ενσωματώνει.

Κατ' αρχήν το "υπόστρωμα" για μαγικές κοινότητες και μαγικούς πολέμους υπάρχει την Αγγλία (περισσότερο από την υπόλοιπη Βρετανία) και δεν είναι μυστικό, κρυφό ή απόκρυφο. Δες και την Ψυχική Αυτοάμυνα της Dion Fortune για το σκηνικό. Ακόμα και η Wikipedia (Magical Battle of Britain) μιλά για την "αόρατη" σύγκρουση μεταξύ ομάδων "πνευματικού" πολέμου (χριστιανών) καθώς και "μαγικού" πολέμου (αποκρυφιστών), Βρετανών σε μια σπάνια άτυπη-σιωπηρή συνεργασία, ενάντια στους Ναζί στον Β' ΠΠ. Αυτά είναι ιστορικά επιβεβαιωμένα και εν γνώση ακόμα και της Βρετανικής κυβέρνησης της εποχής που "καλοσώριζε" τη "βοήθεια" δημόσια (αν και ασφαλώς τα συμπεράσματα και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων είναι υποκειμενικά). Και η Ρόουλινγκ αναφέρεται σ' αυτό το γεγονός από το πρώτο βιβλίο ακόμα. Να ένα για παράδειγμα, από τα γνωστά.

Τα βιβλία του HP ενώ δεν πιστεύω ότι γράφτηκαν με σκοπό "απόκρυφο" ενσωματώνουν πολλές τέτοιες "λεπτομέρειες" (γιατί εκεί "παίζεται" το παιχνίδι κι όχι στην γενικότερη διήγηση) και μάλιστα τέτοιες που "δεν θα μπορούσε" να γνωρίζει η Ρόουλινγκ παρά μόνο αν "ήξερε" κάποια πράγματα που δεν είναι πολύ γνωστά στο πλατύ κοινό.

 

In the air Battle of Britain, Air Chief Marshall Lord Dowding, Commander-and-Chief of Fighter Command, remarked after the war, “. . . one realized from day to day how much external support was coming in. At the end of the battle one had the sort of feeling that there had been some special Divine intervention to alter some sequence of events which would otherwise have occurred.” The Royal Air Force had expended all its resources to fight off the German’s air attack. No more reserves were available. There seemed no logical reason why the Luftwaffe should have turned and gone home, just at the moment when victory was within their grasp.
Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Να τα ήξερε, να τα βρήκε, να τα προσάρμοσε... δεν διαφωνώ σε κανένα σημείο εκεί... το μόνο που διαφωνώ είναι πως γίνεται πολύς ντόρος για ενα μυθιστόρημα που εκμεταλεύτηκε ακιρβώς αυτό το "μυστικιστικό στοιχείο" για να κερδίσει την μάχη του marketing και να κάνει πολλές πωλήσεις λόγω των εντυπώσεων που δημιούργησε.

 

Γιατί αν πραγματικά κάτσεις και το διαβάσεις, δεν έχει ούτε διδάγματα, ούτε πλούτο γλώσσας, ούτε καν τροφή για το μυαλό σε απλά επίπεδα.. .είναι ενα καλά διατυπωμένο βιβλίο , στηριγμένο σε πράγματα και στοιχεία που τραβάνε την προσοχή του κόσμου (κυρίως λόγω της "μυστικιστικής φύσης" τους)... άρα κάνει και καλές πωλήσεις.

 

Η συνταγή δεν είναι πρωτόγνωρη. Χρησιμοποιήθηκε και στο "Kώδικας Da Vinci", "illuminati" και σε όποιο άλλο έργο , δημιουργήθηκε σε μυθιστορηματικό επίπεδο και έθιγε "taboo" της σημερινής κοινωνίας. Βρίσκει στοιχεία ο συγγραφέας, δίνει αίσθηση μυστηρίου και ατμόσφαιρας πολύ μακριά απο την καθημερινότητα, σωστά και καθαρά διατυπωμένα και έχει ενα καλό best seller.

Link to comment
Share on other sites

Να τα ήξερε, να τα βρήκε, να τα προσάρμοσε... δεν διαφωνώ σε κανένα σημείο εκεί... το μόνο που διαφωνώ είναι πως γίνεται πολύς ντόρος για ενα μυθιστόρημα που εκμεταλεύτηκε ακιρβώς αυτό το "μυστικιστικό στοιχείο" για να κερδίσει την μάχη του marketing και να κάνει πολλές πωλήσεις λόγω των εντυπώσεων που δημιούργησε....
Εδώ κάνεις λάθος τουλάχιστον για το πρώτο βιβλίο, όταν βγήκε κανείς δεν περίμενε την επιτυχία, οπότε είναι αρκετά "αυθεντικό". Τα άλλα "έχτισαν" πάνω του (αν και το storyline) είχε γραφτεί λένε - και δεν έχω λόγο να αμφιβάλω - από πριν.
...Γιατί αν πραγματικά κάτσεις και το διαβάσεις, δεν έχει ούτε διδάγματα, ούτε πλούτο γλώσσας, ούτε καν τροφή για το μυαλό σε απλά επίπεδα.. .είναι ενα καλά διατυπωμένο βιβλίο , στηριγμένο σε πράγματα και στοιχεία που τραβάνε την προσοχή του κόσμου (κυρίως λόγω της "μυστικιστικής φύσης" τους)... άρα κάνει και καλές πωλήσεις....
Κι εδώ δεν συμφωνω. Τα έχω διαβάσει όλα (2-3 φορές και στα Αγγλικά μόνο). "Κόλλησα" από το πρώτο γιατί και καλογραμμένο ήταν (για αυτό που είναι: παιδικό) και πράγματα βρίσκεις για το μυαλό (το "διδάγματα" είναι ντεμοντέ). Ίσως δεν είναι ανάλογα στις Ελληνικές μεταφράσεις.
...Η συνταγή δεν είναι πρωτόγνωρη. Χρησιμοποιήθηκε και στο "Kώδικας Da Vinci", "illuminati" και σε όποιο άλλο έργο , δημιουργήθηκε σε μυθιστορηματικό επίπεδο και έθιγε "taboo" της σημερινής κοινωνίας. Βρίσκει στοιχεία ο συγγραφέας, δίνει αίσθηση μυστηρίου και ατμόσφαιρας πολύ μακριά απο την καθημερινότητα, σωστά και καθαρά διατυπωμένα και έχει ενα καλό best seller.
Προσωπικά το βρίσκω πιο "αυθεντικό" από τον "Κώδικα". Ο Kώδικας Da Vinci π.χ. περιέχει αυθαίρετες και εσκεμμένα - προφανώς - παραποιημένες πληροφορίες, και πολύ λίγες ουσιαστικές (εκεί που αναλύει το μοτίβου του ρόδακα είναι από τις φωτεινές στιγμές). Στα βιβλία του HP υπάρχουν φανταστικές πληροφορίες αλλά παραποιημένες δεν βρήκα. Περιέχει πολλές "παραλλαγμένες" για να μην αναγνωρίζονται πρόσωπα και γεγονότα, αλλά όχι παραποιημένες.

Που η διαφορά;

Όταν κάτι είναι παραποιημένο πιο εύκολα το παίρνεις για αληθινό, ενώ δεν είναι, και πολλοί μπερδεύουν το μυθιστόρημα με την πραγματικότητα.

Το παραλλαγμένο κάνει τις πληροφορίες έτσι ώστε να τις διακρίνουν μόνο "γνωρίζοντες" και δεν μπερδεύει άσχετους με την πραγματικότητα.

Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Σας χαλαω την κουβέντα αλλά πιστεύω οτι ο χάρρυ πότερ είναι ένα προοίμιο για το brokeback mountain

Δείτε πώς διαφθείει τους νέους.....

 

 

 

cu

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

H σειρά των βιβλίων της Τζόαν Ρόουλινκ «Χάρη Πότερ» έγινε λατρεία από όλους μας!!!

Που οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Σίγουρα στην υπέροχη πλοκή της ιστορίας και στη μαγεία που όλοι λίγο πολύ μας συγκινεί.

¨Όμως αυτό που κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό το όλο θέμα είναι όταν προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες πτυχές της σύλληψης της, εκτός από το φανερό μέρος.

Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η αιτιολόγηση της επιλογής των ονομάτων που έχουν δωθεί στα πρόσωπα και άλλα.

Αυτά είναι κάποια από αυτά που είδα εγώ στο έργο, μπορεί να ξεχνάω κάτι ή να μην το αντιλήφθηκα, ότι έχετε βρει και σεις πείτε το ;-)!!

Λοιπόν, αρχικά έχουμε τα σύμβολα-ζώα-οδηγητές των κοιτώνων.

Είναι τυχαία?

 

Χμ!! Ράβενκλόου= αετός

Ο αετός συμβολίζει τη νόηση(πετά ψηλά στον αέρα, στοιχείο της σκέψης) και την αντίληψη, πράγμα το οποίο υπερηφανεύεται ο αετός.

 

Σλίθεριν=φίδι

¨Όλοι ξέρουμε ότι τα φιδάκια δεν έχουν και τη καλύτερη φήμη (ΛΟΛ),

πάντως είναι έξυπνα και με στρατηγική?

 

Γκρίφιντορ=λιοντάρι

Γενναιότητα, βασιλικότητα, υπερηφάνεια.

 

Χάλφπαφ=ασβός

Λοιπόν εδώ πρέπει να σκεφτούμε τον ασβό.

Συμπαθητικό χωρίς να σου γεμίζει το μάτι και φαίνεται εύκολη λεία και χωρίς κάτι ιδιαίτερο.¨Όμως όταν κινδυνεύουν?..οι εχθροί ?..την κάτσανε!!!

Επομένως κρυφή δύναμη.

 

Πάμε στο κουίντις.

Λοιπόν αυτό που θα πω μόνο είναι για τις μαύρες μπάλες που ακολουθούν τους παίκτες και ΜΠΑΜ.

Λοιπόν οι ΄΄έξυπνες?? βόμβες τι κάνουν;

Ακολουθούν το θύμα όπου πάει από τη θερμότητα του σώματος.

 

Τώρα ας δούμε ονόματα και χαρακτήρες:

1 Χάρη=ΧΑΡιτες-ΧΑΡισμα

2 Ερμιόνη= (υποθέτω) ΕιΡΜος σκέψης από το Νου ή ερμητικά κλειστός νους(Στενόμυαλος){«όπως της είπε και ο Ξενοφίλιος Λάβγκουντ»}

3 Μινέρβα (Μακ Γκόναγκαλ)= Στα λατινικά η Μινέρβα είναι η θεά Αθηνά,θεά της σοφίας.

4Σίβυλλα (Τρελόνι)=Μάντισσα της αρχαιότητας που έδινε χρησμούς μόνο σε έκσταση, η φωνή γινόταν απόκοσμη και δεν θυμόταν τίποτα μετά?!!!

5 ¨Αλμπους= Στα λατινικά σημαίνει λευκός-καθαρός.

6 Σέβερους=σεβαστός

7Λούπιν= Στα λατινικά σημαίνει λύκος

8 Λούνα= Φεγγάρι κι από αυτό εξαιτίας της μαγείας ρομαντισμού που διακρίνει το φεγγάρι, ονειροπόλα.

9¨Ελενα (Ράβενκλόου)=από το αρχαίο αλίσκομαι[καταστρέφομαι],{θυμηθείτε την πλοκή της στο έργο}

10 Πετούνια (Ντάντλι)=από το λουλούδι που είναι υπερευαίσθητο (τη θυμάστε νομίζω..!!)

Δεν μου έρχονται άλλα ότι είναι προσθέτω ή προσθέστε εσεις!

 

Όροι:

Πεμπτουσιώτες από το πεμπτουσία που σημαίνει η ουσία του πράγματος.

Ακόμα αναφέρεται στο πέμπτο στοιχείο αιθέρας(πυρ, αήρ, ύδωρ, γαία) το οποίο κατά τον Αριστοτέλη είναι το πιο σημαντικό.

¨Επιπροσθέτως έχοντας υπόψη μας ότι θεωρείται ότι η ψυχή είναι αιθέρας, αναντίρρητα η ονομασία δεν είναι τυχαία!!

 

Η δύναμη της αγάπης ως φυλακτό(θυσία της μάνας),μας παραπέμπει στα λόγια του Χρηστού που μας λέει πως αν και μπορεί να έχουμε τη δύναμη να μετακινήσουμε βουνά αλλά δεν έχουμε αγάπη δεν είμαστε τίποτα.

Ο Βόλντι αν και πολύ δυνατός έχασε.

 

Κουφοξυλιά θεωρείτε κακότυχο και σχετικό με τη μαγεία (με την αρνητική έννοια)

 

Το αίμα των μονόκερων και η ιδιότητες του.

Παρεμφερές με τον ελληνικό μύθο του ελαφιού με τα χρυσά κέρατα και το αίμα του.

 

Φελιξ φελίκις το ελιξίριο που φέρνει τύχη, το όνομά του στα λατινικά σημαίνει ακριβώς αυτό.

 

Σύμβολα

 

Το σύμβολο των κλήρων

Το ραβδί Ι

Η πέτρα της ανάστασης Δ

Ο μανδύας Ο

 

Ι= η μάχη της ζωής από το σταυρό+ το Ι συμβολίζει τη ζωή το ? το θάνατο.

Δ= το τρίγωνο σύμφωνα με τους Πυθαγορείους εάν δεν απατώμαι σημαίνει την ψυχή

Ο= ο κύκλος της ζωής (ο κόσμος ως έννοια)

 

Μυθικά ζώα

Ο Φλάφι(από τον Κέρβερο),φοίνιξ, βασιλίσκος, δράκοι κ.τ.λ

 

Στο 2 ο αναγραμματισμός του ονόματος του Βόλντεμορντ που αποκάλυπτε το κρυφό νόημα-αλήθεια, τρόπος μελέτης ελληνικών λέξεων.

 

Τέχνες της μαγείας και αληθινά στοιχεία γύρω από αυτές.

 

Και τέλος το σημάδι του Χάρη στο μέτωπο, συνδυάζεται με το λεγόμενο τρίτο μάτι

 

Είχα γράψει ξανά για το θέμα αλλά τώρα είναι πιο υπερπαραγωγή!!!

Κι ότι θυμηθώ ή προσέξω θα το γράψω :)

 

 

Μάτζικα Ντε Σπελ

"]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δεν σας πειράζει να επαναφέρω το θέμα, ε;

 

Ας αρχίσω κι εγώ λέγοντας ότι έχω διαβάσει και τα 7 βιβλία του Harry Potter πάνω από 5 φορές το κάθε ένα είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά και να πω, ότι με μάγεψε αυτός ο κόσμος, δημιουργόντας μου την αίσθηση ότι κι εγώ ήμουν εκεί, συμμετέχοντας σε όλες τις προκλήσεις από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βιβλίο. Αν και θα συμφωνήσω ότι το πρώτο και λίγο το δεύτερο ήταν σε πιο παιδική γραφή, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Harry Potter ήταν ακόμη παιδάκι, ίσως και η συγγραφέας να ήθελε να ταυτιστούν οι μικροί αναγνώστες μαζί του (όπως και έγινε) και να μεγαλώσουν και μαζί του.

 

Λοιπόν, εγώ θα ήθελα πολύ να ίσχυε κάτι τέτοιο, αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας κόσμος σαν αυτόν που περιγράφουν τα βιβλία (γνώμη μου, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν υπάρχει ή όχι, αν δεν ανήκει μέσα σε αυτόν) και γενικά είμαι από τους ανθρώπους που κάποια πράγματα δεν τα πιστεύουν αν δεν τα δουν με τα ίδια τους τα μάτια...

 

Τώρα, το ότι είναι πολλοί αυτοί που άρχισαν να ενδιαφέρονται για την μαγεία μετά από αυτά τα βιβλία, είναι αλήθεια, όπως και ότι πολλοί όταν ανακάλυψαν ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα περιγράφουν, έχασαν το ενδιαφέρον τους για αυτήν και την Τέχνη γενικότερα και αυτό ίσως είναι το καλύτερο απ' όλα... Δεν θα ήθελα να δω τον κάθε άσχετο να ασχολείται με θέματα που δεν μπορεί να καταλάβει και να κάνει πράγματα καταστρέφοντας την ζωή των άλλων και του ίδιου... Γιατί πολύ απλά, δεν διορθώνονται όλα με μία κίνηση του ραβδιού.

 

Φυσικά, θα μου άρεσε κι εμένα κάτι σαν σχολείο που θα σε κατεύθυνε σωστά για να ανακαλύψεις κάποια πράγματα εσύ ο ίδιος, χωρίς να σου τα δίνει έτοιμα... Κακά τα ψέματα, μέσα από το Internet δεν είναι και τόσο κατανοητά κάποια πράγματα ούτε και μέσα από τα βιβλία... Και πιστεύω ότι τα άτομα που θα δίδασκαν σαφώς και θα είχαν την λογική και τη γνώση να σε κατευθύνουν σωστά. Έτσι, θα σου έμεναν περισσότερο κάποια πράγματα, παρά να τα διαβάσεις μόνο γιατί με τον διάλογο μαθαίνεις πολύ περισσότερο...

 

Θα συμφωνήσω με πολλά posts που γράφουν ότι γίνεται αναφορά σε κάποια στοιχεία της μυθολογίας και γενικά σε όλα τα στοιχεία εκείνα που κάτα κάποιο τρόπο είναι ιστορικά, άσχετο αν δεν έχουν αποδεικτεί... Είναι κάποια πράγματα που τουλάχιστον από την ελληνική μυθολογία γνωρίζουμε αρκετά για να μπορούμε να τα κατανοήσουμε... Δεν θα πω ότι θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα με όλα αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποιεί, γιατί δεν το πιστεύω και κανείς δεν μπορεί να ξέρει για ποιο λόγο έγραψε αυτά που έγραψε, πέρα μόνο η ίδια η συγγραφέας, άντε και μερικά άλλα άτομα (αν και πάλι, μόνο η ίδια ξέρει στην ουσία).

 

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή και μου άρεσε είναι η λατινική χρήση στα ξόρκια που κάνει ο μικρός μας φίλος... Αυτό το καμμάτι μου πρακαλούσε την αίσθηση της μαγείας περισσότερο από τα υπόλοιπα μέσα στο κείμενο και αυτό γιατί τα λατινικά είναι κάτι που υπάρχει και είναι ιστορικά αποδεδηγμένο και φυσικά ακόμα μαθαίνουνμε αυτή την γλώσα που είχε κυριαρχήσει στην Ευρώπη για κάποια περίοδο. Φυσικά πιστεύω ότι δεν θα ήταν το ίδιο αν χρησιμοποιούσε κοινή γλώσσα (όπως κάποιες φορές στην ελληνική έκδοση των βιβλίων).

 

Αυτά... Το τελειώνω λίγο απότομα, αλλα...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...