Jump to content

David Coperfield και illusions


Recommended Posts

Σχετικα προσφατα βλεπω σε διαφημισεις(αφισες,ραδιοφωνο,TV) οτι ο διασημος "μαγος" David Coperfield

θα επισκευτει την Ελλαδα τον Νοεμβρη για 4 παραστασεις

Προσωπικα εχω δει παραστασεις του στην τηλεοραση παληοτερα και ομολογω οτι ειναι πολυ εντυπωσιακες

Δεν ξερω κατα ποσο η τεχνη των illussions και αυτοι που την εξασκουν εχουν σχεση με την αληθινη μαγεια :wacko:

Θα θελα να ακουσω καμια γνωμη ,καθως και αν θα "ψηνοσαστε" να πατε να τον δειτε

Link to comment
Share on other sites

Μήπως είναι άλλος ένας Uri Geller, ή κάτι περισσότερο (ή κάτι λιγότερο)?

Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά άκουσα ότι στη Γερμανία θα επιχειρούσε να αφήσει μια γυναίκα έγκυο χωρίς να την αγγίξει... Αχα... :yeahright:

Εδώ είναι η ιστοσελίδα του... http://www.dcopperfield.com/ κατά την οποία τα φαινόμενα που προκαλεί "φαίνονται" να είναι "μαγικά"... Αυτό στην ουσία παραπέμπει σε παραψυχολογικές τεχνικές που στηρίζονται στην ψευδαίσθηση ή στα διάφορα άλλα "παιχνίδια" που μπορούν να μας παίξουν τα μάτια μας...

Link to comment
Share on other sites

Άλλο ?μαγεία? και άλλο ?ταχυδακτυλουργία?. Η ταχυδακτυλουργία είναι μια επίσης πανάρχαια τέχνη, που όμως λίγα κοινά έχει με την μαγεία.

Η ταχυδακτυλουργία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τρικ και οφθαλμαπάτες (όπως σωστά προανέφερε ο Johnny). Καμιά φορά, οι ταχυδακτυλουργοί έχουν ίσως κάποιο εκ γενετής ταλέντο (π.χ. τηλεκίνηση) το οποίο εκμεταλλεύονται χρηματικά, ?διανθίζοντάς? το με διάφορα άλλα τρικάκια. Αρκετοί (αν όχι όλοι) από τους σύγχρονους ταχυδακτυλουργούς χρησιμοποιούν πλέον και την λεγόμενη ?θεατρική υποβολή?, που είναι η πλέον απλή μέθοδος υποβολής και οι σοβαροί υπνωτιστές ?σνομπάρουν? ως «υποβολή των άσχετων και των θεατρίνων». Είναι απλούστατη στην πρακτική της (ο καθένας μπορεί να την μάθει πολύ εύκολα) και διαρκεί μονάχα λίγα λεπτά, που όμως είναι αρκετά για να εντυπωσιάσουν το κοινό.

 

Η ταχυδακτυλουργία είναι μια σίγουρα εντυπωσιακή και θεαματική τέχνη που οπωσδήποτε θέλει εξάσκηση. Αλλά δεν είναι μαγεία.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι Νεφέλη, αλλά σίγουρα πρόκειται περί ταχυδακτυλουργίας στην προκειμένη περίπτωση?

Μερικά από τα "κόλπα" που φέρεται να έχει κάνει ο συγκεκριμένος τύπος, νομίζω πως ξεφεύγουν από τα ταχυδακτυλουργικά πλαίσια, γι'αυτό και δε χρησιμοποίησα τυχαία τη φράση "παραψυχολογικές τεχνικές".

Αν ο τύπος δεν είναι θεατρίνος, τότε μάλλον είναι κάτι παραπάνω από ταχυδακτυλουργός. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Johnny,

Παλιότερα ο κόσμος έβλεπε απλά τρικάκια με τραπουλόχαρτα και έμενε άναυδος. Σήμερα, τέτοια τρικάκια κάνουν ακόμα και τα πιτσιρίκια.

Όταν οι ταχυδακτυλουργοί είδαν ότι τα τρικάκια με τα τραπουλόχαρτα δεν εντυπωσίαζαν πια, βρήκαν πιο εντυπωσιακά κόλπα. Πράγματι, για αρκετό καιρό τα καινούργια κόλπα άφηναν πάλι τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό... μα και αυτά ξεπεράστηκαν και πλέον δεν συγκινούν το κοινό.

Όντας σήμερα σε μια εποχή που τα κινηματογραφικά και θεατρικά εφφέ φτιάχνουν ?παπάδες?, καθηλώνοντας τους θεατές, οι ταχυδακτυλουργοί βρέθηκαν για άλλη μια φορά μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση. Πως να τραβήξουν το ενδιαφέρον ενός τόσο απαιτητικού του κοινού για να μην μείνουν άνεργοι;

Η ταχυδακτυλουργία έχει προχωρήσει πάρα πολύ από τα τραπουλόχαρτα. Οι ταχυδακτυλουργοί πλέον αναγκάζονται να συνεργάζονται με ολόκληρο συνεργείο για εφφέ, ανθρώπους των επιστημών και ψυχολόγους. Γι αυτό και όσο περνά ο καιρός, τόσο λιγότερους ταχυδακτυλουργούς έχουμε. Η τέχνη τους έγινε απλά πιο πολύπλοκη και πιο πολυέξοδη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απέκτησε μυστήριο. Σε μερικά χρόνια, αυτά που κάνουν σήμερα θα μας φαίνονται -για άλλη μια φορά- αστεία και θα πρέπει πάλι να βρουν νέα κόλπα.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, let me explain...

Ανάμεσα στα διάφορα "κόπλα" που έχει κάνει ο τύπος, είναι η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου μπροστά σε θεατές που το είχαν περικυκλώσει, η εξαφάνιση του αγάλματος της ελευθερίας (!) μπροστά σε κόσμο που το έβλεπε είτε ζωντανά είτε από την τηλεόραση (συνολικός αριθμός θεατών: 50 εκατ.), η απόδραση από τις φυλακές του Αλκατράζ (που νομίζω πως δεν τα είχε καταφέρει κανείς άλλος), η εξαφάνιση ενός τραίνου, καθώς και ένα από τα αγαπημένα του... κατάφερε να πετάξει! ^_^

Όλα αυτά, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

...να πετάξει? χμμμ... δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος! Για όσους έχουν διαβάσει τις "Ψυχικαί Έρευναι" του Αντώνιου Πισσάνου (Αθήνα 1975), πιθανόν μπορεί μέσα στις αφηγήσεις του να βρουν το κλειδί για την εξήγηση των επιδείξεων του Copperfield.

Σύμφωνα με τη διήγηση του Πισσάνου, ο ίδιος είχε καταφέρει να "πετάξει" μπροστά σε μια φίλη του, ουσιαστικά όμως ξεγέλασε τα μάτια της γιατί στην πραγματικότητα καθόταν πίσω της την ώρα που αυτή τον έβλεπε να... πετάει. Φυσικά, ο ίδιος τονίζει ότι αυτό "δεν έχει σχέση με μαγείες - δεν υπαρχει τέτοιο πράγμα" και άλλα τέτοια, παραδέχεται όμως ότι δεν πέταξε - παρ'όλο που έδωσε συνειδητά αυτή την εντύπωση.

Τα συμπεράσματα δικά σας... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Ανάμεσα στα διάφορα "κόπλα" που έχει κάνει ο τύπος, είναι η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου μπροστά σε θεατές που το είχαν περικυκλώσει, η εξαφάνιση του αγάλματος της ελευθερίας (!) μπροστά σε κόσμο που το έβλεπε είτε ζωντανά είτε από την τηλεόραση (συνολικός αριθμός θεατών: 50 εκατ.), η απόδραση από τις φυλακές του Αλκατράζ (που νομίζω πως δεν τα είχε καταφέρει κανείς άλλος), η εξαφάνιση ενός τραίνου,

Το να ?εξαφανίσεις? πράγματα μπροστά στα μάτια των θεατών, είναι ένα από τα κόλπα της ?θεατρικής υποβολής?. Όσο γι αυτούς που έβλεπαν από την τηλεόραση, επέτρεψέ μου να διατηρώ επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν έγινε κανένα τρικ μοντάζ την στιγμή της μετάδοσης.

 

καθώς και ένα από τα αγαπημένα του... κατάφερε να πετάξει! ^_^

Όταν λέμε ?να πετάξει? τι ακριβώς εννοούμε; Απλά ανυψώθηκε κάποιους πόντους ή άρχισε να κόβει εναέριες βόλτες πάνω από το κοινό;

 

Εκτός από τον Πισσάνο, άλλος ένας ταχυδακτυλουργός (ο Ντέιβιντ Μπλέϊν) που κάνει την λεγόμενη ?street magic? έχει ανυψωθεί επανειλημμένα μπροστά σε κοινό, που στέκονταν σε απόσταση 1-2 μέτρων απ? αυτόν. Στο internet όμως υπάρχουν ιστοσελίδες που δείχνουν το πως το κάνει... και είναι ένα απλούστατο τρικάκι που μπορεί να κάνει ο καθένας (δεν μπορώ να το εξηγήσω γραπτά και χωρίς σχέδιο. Θυμήσου να σου το δείξω όταν βρεθούμε).

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν τεράστιος απατεώνας αν χρησιμοποιούσαν κάποιο τρικ με μοντάζ, και αν μαθαινόταν το παραμικρό, ο τύπος σήμερα δε θα είχε να φάει... Συνεπώς, μάλλον κάπως "ξεγέλασε" την όραση των θεατών, είτε αυτοί έβλεπαν από την τηλεόραση, είτε ήταν εκεί. Αλήθεια, τί εννοείς "θεατρική υποβολή"?

όσο για το πώς πετάει, προφανώς θα ανυψώνεται 1-2 μέτρα σε ύψος και το πολύ-πολύ να κάνει και καμιά εναέρια σβούρα. :P

Εδώ όμως μου δημιουργείται η εξής απορία... ο David Blaine που αναφέρεις, όντως ανυψώνεται ή δίνει αυτή την εντύπωση σαν τον Πισσάνο? Δηλαδή, προκαλεί κάποια οπτική παραίσθηση ή στηρίζεται σε κάποιο "ταχυδακτυλουργικό μηχάνημα" ώστε να ανυψωθεί στην πραγματικότητα? Η ίδια απορία ισχύει και για τον Copperfield...

Link to comment
Share on other sites

Στο internet όμως υπάρχουν ιστοσελίδες που δείχνουν το πως το κάνει... και είναι ένα απλούστατο τρικάκι που μπορεί να κάνει ο καθένας (δεν μπορώ να το εξηγήσω γραπτά και χωρίς σχέδιο. Θυμήσου να σου το δείξω όταν βρεθούμε).

 

Σοβαρά μιλάς; Θέλω να μου το δείξεις αυτό!!! Κανόνισε Meeting!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, απ'όσο έψαξα, βρήκα αυτό το άρθρο το οποίο εξηγεί κάπως τη μέθοδο "Balducci" - μέθοδος αιώρησης. Με σχετικά διαγράμματα κτλ αναλύεται η ίδια μέθοδος στο επισυναπτόμενο pdf αρχείο παρακάτω. Προφανώς, από τα λεγόμενα του τύπου, το κόλπο της αιώρησης στηρίζεται κατ'αποκλειστικότητα σε ψευδαίσθηση. Η απορία μου όμως παραμένει η ίδια... πρόκειται πάντα περί ψευδαίσθησης? :whistling:

david_blaines_magic_revealed.pdf

Link to comment
Share on other sites

Johnny,

Η λεγόμενη ?θεατρική υποβολή? είναι η πιο απλή μέθοδος υποβολής, που κρατά για λίγα λεπτά, δεν εισέρχεται στο υποσυνείδητο διότι ο υπνωτιζόμενος διατηρεί τις αισθήσεις του και αντίληψη του χώρου και του χρόνου στον οποίο βρίσκεται, και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε πολλά άτομα. Είναι αρκετά ?δημοφιλής? και συχνά οι υπνωτιστές την χρησιμοποιούν σε διαλέξεις για εντυπωσιασμό του κοινού (που φυσικά μετά τους λένε ή δείχνουν ότι ήταν υπό υπνωτισμό). Για παράδειγμα, με θεατρικό υπνωτισμό μπορεί ο υπνωτιστής να σε κάνει να βλέπεις πεταλούδες να πετούν μέσα στην αίθουσα ή να νομίζεις ότι κρατάς ένα μπουκάλι μπύρας στο χέρι σου (ενώ κρατάς το χέρι του διπλανού σου)... διάφορα τέτοια.

Το να την αποφύγεις -εσύ ο θεατής- είναι εξίσου απλό: εάν έχεις κάποια υποψία ότι ίσως ?παίξει? υπνωτισμός, απλά απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι άλλο (τραγούδα από μέσα σου ή σκέψου τι δουλειές έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθύνσου σε κάποιον έμπειρο υπνωτιστή.

 

~*~*~

 

Ιχώρ, όσο για την ?ανύψωση? του David Blaine, μη νομίζεις ότι είναι δα και κάνα φοβερό τρικ. Απλά ανασηκώνεσαι στο ένα πόδι (κατά κάποιο τρόπο), έχοντας τον θεατή σε τέτοια οπτική γωνία που δεν μπορεί να το δει. Κάνεις και όλα τα ?δραματικά? θεαματικά προηγουμένως (και καλά ότι αυτοσυγκεντρώνεσαι και τέτοια) και μετά (και καλά ότι εξουθενώθηκες κλπ) και... νταντάν νταντάν...! Ανυψώθηκες μπροστά στα μάτια του εντυπωσιασμένου κοινού! :blink::018bleh:

Η... ?ανύψωση? μ? αυτό το κόλπο, είναι της τάξεως των 10-15 εκατοστών (εξαρτάται από το μήκος του πέλματός σου). Ελπίζω να έχει σχέδια και γι αυτό στο αρχείο που παραθέτει ο Johnny (εγώ γιατί δεν μπορώ να το ανοίξω;; :crying: )

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερον ολα αυτα που ειπωθηκαν ,παντως ο "τυπος" δεν σηκωνεται λιγα μονο εκατοστα,τον εχω δει να κανει βολτες γυρω γυρω απο την σκηνη

Οσο αναφορα την θεατρικη υποβολη μου ειναι λιγο δυσκολο να πιστεψω οτι μπορουν να υπνωτιστουν 500 ανθρωποι ταυτοχρονα χωρις σε καποιον να μην πιασει το κολπο ποσο μαλλον σε καποια εκατομμυρια!!

Το σιγουρο ειναι οτι μονο αυτοι που εξασκουν την τεχνη ξερουν τι ακριβως γινεται,ισως και καποιοι συνεργατες τους

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...