Jump to content

Περί... Αλήθειας!


Recommended Posts

ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Για να λυτρωθείς, πρέπει πρώτα να λυτρωθείς από την ιδέα της λύτρωσης - Ν. Καζαντζάκης...

Ας είναι η καθημερινή μας ζωή πλήρης. Ας τερματίζουμε τόν κύκλο τής ημέρας σέ φιλική επικοινωνία μέ τόν εαυτό μας. Ας αναρωτηθούμε γιά τό τί γέμισε ικανοποίηση τήν ημέρα μας - ώστε νά τό ξαναεπαναλάβουμε - καί τί μάς δυσαρέστησε (ακόμα κι άν προέρχεται από εμάς) - γιά νά τό αποφύγουμε στό μέλλον -.

 

ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ:

... πιστεύω πως πράγματι υπάρχει μια σύγχυση στους ανθρώπους σχετικά με το τι εννοούμε όταν ρωτάμε "ποιά είναι η Αλήθεια" ... πάντως δεν νομίζω πως θ΄ αλλάξει κάτι εάν δωθεί κάποτε αυτή η απάντηση.

Πιστεύω πως είναι πιο σημαντικό το που πάμε! Διότι εάν δωθεί αυτή η απάντηση, τότε θα μπορέσουμε να μάθουμε και το πως θα φτάσουμε εκεί.

Ας αποφασίσουμε γιά τό ποιοί θέλουμε εμείς νά είμαστε σ΄αυτόν τόν Κόσμο. Κι ας τό χτίσουμε μέρα μέ τήν ημέρα. Ας μήν ξεχνάμε ότι η πίστη στό όνειρο, προηγείται τού θαύματος...

 

ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

-Ανώτατη αρχή, ποια είναι η αλήθεια;

-Δεν μπορώ να σου απαντήσω.

-Γιατί;

-Γιατί σήμερα πέθανες.

Αν θέλουμε νά μάθουμε τί είναι τό δάσος, ας μήν πάρουμε τό μικροσκόπιο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, τελικά, νά χάσουμε καί τό χρόνο μας καί τό ...δάσος!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Για μενα αληθεια ειναι αυτο που θα με κανει να πιστεψω σ αυτο χωρις καποια αμφιβολια.Αυτο που θα μου λυσει ολες μου τις αποριες.χωρις να εχει βρεθει ακομα τουλαχιστον... -_-

Link to comment
Share on other sites

Για μενα αληθεια ειναι αυτο που θα με κανει να πιστεψω σ΄ αυτο χωρις καποια αμφιβολια. Αυτο που θα μου λυσει ολες μου τις αποριες....

 

...τό μέλλον σου διαβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, άν καί ...πολυτάραχο!

 

:clapping:

Link to comment
Share on other sites

Για μενα αληθεια ειναι αυτο που θα με κανει να πιστεψω σ αυτο χωρις καποια αμφιβολια.Αυτο που θα μου λυσει ολες μου τις αποριες.χωρις να εχει βρεθει ακομα τουλαχιστον..

 

Το πραγματικα ενδιαφερον ειναι οταν αρχισεις να κανεις συλλογη απο τετοια και τα φορας

αναλογα με την εξοδο. Κατι σαν ασορτι-συνολακι που λεμε.

Link to comment
Share on other sites

Περί Αλήθειας... Νασρεντίν Χότζα

 

Μια μέρα ο Νασρεντίν καθόταν στην αυλή. Ο βασιλιάς παραπονιόταν ότι οι υπήκοοί του ήταν ψεύτες. <Μεγαλειότατε> είπε ο Νασρεντίν, <υπάρχει αλήθεια και αλήθεια. Οι άνθρωποι πρέπει να ασκήσουν την πραγματική αλήθεια πριν μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την σχετική αλήθεια. Πάντα προσπαθούν να κάνουν το αντίστροφο. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρερμηνεύουν την αθρώπινη αλήθεια τους, γιατί ενστικτωδώς γνωρίζουν πως είναι απλώς ένα κατασκεύασμα>.

 

Ο βασιλιάς σκέφτηκε πως αυτό ήταν πολύ μπερδεμένο.

<Ενα πράγμα θα πρέπει να είναι αλήθεια ή ψέμα. Θα κάνω τους ανθρώπους να λένε την αλήθεια με την άσκηση αυτή θα καθιερώσουν τη συνήθεια να είναι ειλικρινείς>.

 

Το επόμενο πρωί, όταν άνοιξαν οι πύλες της πόλης, στήθηκε μπροστά τους μια αγχόνη την οποία επέβλεπε ο λοχαγός της βασιλικής φρουράς. Ένας ντελάλης ανακοίνωσε: <Οποιος μπαίνει στην πόλη, πρέπει πρώτα να λέει την αλήθεια σε μια ερώτηση που θα του κάνει ο αξιωματικός της φρουράς>.

Ο Νασρεντίν που ήταν απέξω, μπήκε μέσα πρώτος.

Ο λοχαγός του είπε: <Πού πηγαίνεις; Πες την αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα πεθάνεις στην κρεμάλα!>

<Πηγαίνω να κρεμαστώ σε αυτήν εδώ την κρεμάλα> απάντησε ο Νασρεντίν.

<Δεν σε πιστεύω!>

<Πολύ καλά λοιπόν. Αν είπα ένα ψέμα κρέμασέ με!>.

<Αλλά κάτι τέτοιο θα το έκανε αληθινό!>

<Ακριβώς> είπε ο Νασρεντίν <για σένα αληθινό>.

 

Τι μάθαμε:

Ο Νασρεντίν, σαν Σοφός, δεν παραβιάζει τους κανόνες της εποχής του, αλλά προσθέτει μια νέα διάσταση στη συνείδησή του, αρνούμενος να δεχτεί για ειδικούς και περιορισμένους σκοπούς ότι, για παράδειγμα, η αλήθεια είναι κάτι που μπορεί να υπολογιστεί όπως οτιδήποτε άλλο.

Αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν αλήθεια, είναι σχετικό με την κατάστασή τους και δεν θα μπορέσουν να τη βρουν, αν δεν αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός.

Η ιστορία αυτή που διαβάσαμε, μία από τις πιο έξυπνες του Νασρεντίν, δείχνει πως <Καμία πρόοδος δεν μπορεί να γίνει πριν μπορέσει κανείς να δει μέσα από την σχετική αλήθεια>. :wizard:

 

Σχόλιο: Idries Shah

Μετάφραση: Ανδρέας Τσάκαλης

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...