Jump to content

Σε μποϊκοτάζ κατά της ΔΕΗ καλούν οι Έλληνες bloggers


Isida
 Share

Recommended Posts

Με μποϊκοτάζ απαντούν οι Έλληνες bloggers στις νέες αυξήσεις-«φωτιά» των τιμολογίων της ΔΕΗ.

 

«Διαμαρτυρόμαστε για τις νέες -εξοντωτικές- αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Είμαστε έτοιμοι;» είναι ένα -χαρακτηριστικό- απόσπασμα από το κείμενο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

 

Όπως σημειώνει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, οι Έλληνες bloggers και χρήστες του Διαδικτύου στρέφονται ενάντια στη ΔΕΗ και προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να κατεβάσουν τους διακόπτες για 15 λεπτά το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με σκοπό, όπως λένε, «να δείξουν την αγανάκτησή τους και να αποδείξουν ότι ακόμα παραμένουν ενεργοί πολίτες».

 

Η αυθόρμητη αυτή ενέργεια άρχισε από την Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας και γρήγορα απέκτησε μεγάλη δυναμική στο Διαδίκτυο. Επόμενος σταθμός για το Νέο ΙΝΚΑ είναι να προχωρήσει και σε κατάθεση συλλογικών αγωγών ενάντια στη ΔΕΗ.

 

* Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης περίπου 500 μέλη του ΠΑΜΕ. Οι καταληψίες διαμαρτύρονταν για τις πρόσφατες (σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου) αυξήσεις στα τιμολόγια της Επιχείρησης.

 

 

 

Πολύ μ'αρέσει αυτη η ιδέα ελπίζω μόνο να εφαρμοστεί , γιατί μας έχει @@@@@ η ΔΕΗ.

 

 

πηγή http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...mp;lngDtrID=252

Link to comment
Share on other sites

ΜΠΟΥΡΔΕΣ.....

 

Το συγκεκριμένο κλείσιμο στους διακόπτες, απολύτως τίποτα δεν επιφέρει , στην ΔΕΗ που ίσα-ίσα θα ξαλαφρώσει απο το φορτίο το δίκτυο της.

 

Η ΔΕΗ αυτή την στιγμή διατηρεί μονοπώλιο και κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει, καθώς 80% των ενεργειών μας εντός και εκτός οικίας εξαρτώνται απο αυτήν και την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει.

 

Το μόνο σοβαρό μποϋκοτάζ που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και με αυτό τον τρόπο και την τσέπη του να βοηθήσει και να υποχρεώσει και την ΔΕΗ να του πληρώνει την "πράσινη ενέργεια" που επιστρέφει στο δίκτυο της.

 

Αλλά αυτό θέλει σοβαρή ενασχόληση και οχι να παίζουμε με τους ρελέδες του σπιτιού.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο Anor.

Σιγά μην ιδρώσει το αυτί της ΔΕΗ αν κλείσουμε το γενικό για 15 λεπτά...

Σιγά το μποϋκοτάζ και σιγά τη δράση! Το μόνο που θα συμβεί θα 'ναι η ψευδαίσθηση πως "τιμωρήσαμε" τη ΔΕΗ, ενώ στην ουσία θα της έχουμε κάνει χάρη (για το λόγο που ανέφερε ο Anor).

Θα μπορούσαμε να κλείσουμε το γενικό για 15 ημέρες??

Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας? (τα φωτοβολταϊκά επιδοτούνται κατά 75% από την Ε.Ε.)

 

Σήμερα συνάντησα άνθρωπο νεαρής ηλικίας ο οποίος δεν ήξερε καν τον όρο "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"! Κάτι είχε ακούσει για ανεμογεννήτριες, αλλά κατά τ' άλλα δεν ήξερε καν ότι "το πετρέλαιο τελειώνει".

 

Απο 'κει και πέρα ωραία η διάθεση των bloggers για δράση, αλλά έχουμε ανάγκη πιό σοβαρές πρωτοβουλίες και ιδέες από το κλείσιμο του γενικού διακόπτη.

 

 

 

Υ.Γ. Αλήθεια, σε κάποιες άλλες περιστάσεις (π.χ. πρωτοχρονιά) δεν είχε διαδοθεί η ιδέα να ανοίξουμε όλα τα φώτα των σπιτιών μας? Μήπως είμαστε λίγο "όπου φυσά ο άνεμος" τελικά? :015annoyed:

Link to comment
Share on other sites

αν αντι να κλεισουμε το γενικο

 

ολοι μα ολοι βαλουμε σε λειτουργια καθε ηλεκτρικη συσκευη που εχουμε σε λειτουργια μηπως θα γ :censored: ε λιγο το δικτυο της δεη με ενα υπεροχο black out ?

 

για σκεφτητετο λιγο

 

τι αυξησεις οταν δεν προσφερουν ουτε τις υπηρεσιες που οι ιδιοι λενε οτι προσφερουν

Link to comment
Share on other sites

εγώ συμφωνώ με τον Anor....εξάλλου μιλούσα με τον επικουρο καθηγητη ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ο οποίος ασχολείται με τα φωτοβολταικα και τα ίδια λέγαμε...αλλα ποιος καλοβολε΄μένος Έλληνας θα πάρει μέσα στην Αθήνα αυτή την απόφαση...συνηθισμένος θα γκρινιάξει και θα δεχτεί στωικά τις αυξήσεις....αχ...ένα σύνθημα μένει πια....γύρισε στη φύση....

Link to comment
Share on other sites

Anele...

 

δεν έχεις άδικο... αλλά μιας και μιλάμε για ενέργεια, επιτρέψτε μου να μιλήσω για το δικό μας (οικογενειακό) power farm.

 

Σε κάποιο μέρος του forum έχω ανεβάσει και φωτό και κάποια παιδιά απο εδώ σίγουρα το έχουν δεί.

 

Υπάρχει ανεμο-γεννήτρια και μια συστοιχεία ηλιακών κυψελών που αποδίδουν ώς μέγιστο φορτίο τα 9KW. Η αποθήκευση της ενέργειας γίνεται με την σειρά της σε μια συστοιχεία μπαταριών , που σε πλήρη φόρτιση ,αν δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης (έλλειψη αέρα - ήλιου) τότε κρατάει περίπου 3 μέρες (24 Χ 3) το ηλεκτρικό φορτίο σπιτίού οικογένειας (Λέβητας, TV, PC κτλ.).

Ταυτόχρονα υπάρχει Φυσικό Αέριο που διαχειρίζονται συσκευές όπως καλοριφέρ και κουζίνα.

 

Σαν εναλλακτική πηγή ενέργειας, αν χρειαστεί υπάρχει μια γεννήτρια υγρού καυσίμου που αποδίδει με την σειρά της 10KW έτσι ώστε να μπορεί να σηκώσει φορτίο σπιτιού και ταυτόχρονα να γεμίζει την συστοιχεία μπαταριών.

 

Το όλο εγχείρημα δεν ήταν βέβαια καθόλου φθηνό (περί τα 50-60.000?) αλλά σίγουρα στο κόστος ενό νεόδμητου κτιρίου δεν φαίνεται επουδενί.

 

Αποτέλεσμα;

 

Το σπίτι δεν έχει καμία σχέση με ΔΕΗ και θεωρείται αυτόνομο ενεργειακά , (το Φυσικό Αέριο είναι απο δεξαμενή και οχι απευθείας σύνδεση) σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Πρόσφατα προστέθηκε γεώτρηση για πότισμα του γύρω χώρου και του κήπου (λαχανικά, φρούτα κτλ.) και υπάρχει σαφώς μόνο μια σύνδεση με ΕΥΔΑΠ για πόσιμο νερό που όμως δεν έχει και πολύ μεγάλη κατανάλωση .

 

Είναι σαφές επίσης οτι εντός του άστυ , τέτοια εγκατάσταση είναι ανέφικτη και χρειάζεται αρκετός χώρος (περί τα 500m2 για το power farm) αλλά για εντός της Αθήνας , μπορεί κάποιος να κάνει χρήση ηλιακών κυψελών , ακριβώς όπως έχει τον ηλιακό του θερμοσίφωνα. Η σύνδεση θα γίνει απευθείας με το ρολόι της ΔΕΗ, (υπάρχουν ειδικοί να σας εξηγήσουν) και να επιστρέφει ενέργεια σε αυτήν. Υπάρχει επίσης επιδότηση για αυτό.

 

Ψάξτε το , μιας και είμαστε σε μια χώρα που έχει 9 μήνες ήλιο και αέρα... είμαστε προνομιούχοι.

 

Σημειώστε επίσης οτι στην Ισπανία , εκδόθηκε νόμος που για κάθε νέο σπίτι , η τροφοδοσία ενέργειας θα πρέπει να γίνεται με 45% απο ΑΠΕ.

 

Εδώ;

Link to comment
Share on other sites

Εδώ είμαστε στην καλοβολεμένη και πάντα γκρινιάρα Ελλαδίτσα...έχω δει άρθρα σε πολλές εφημερίδες για το power farm και είναι μια πολύ καλή επένδυση...όπως είπες εξάλλου είναι κρίμα να μην χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε....όσοι ακολουθούν το δικό σου σύστημα απ'όσο γνωρίζω πουλούν ρεύμα στη ΔΕΗ εφ'όσον παράγουν πολύ....οι άλλες Ευρωπαικες χώρες είναι πιο συνειδητοποιημένες...εδώ τι θα του πεις του νεοέλληνα??κάνε μια επένδυση?βοήθα τον πλανητη και την τσέπη σου....?όλοι περιμένουν να το κάνει το κράτος τσάμπα και να τους πουν ορίστε κύριε μειώθηκαν τα έξοδα σας,πλέον δεν θα έχετε αυξήσεις κλπ κλπ....Όπως ξέρεις είναι να τραβάς τα μαλλιά σου όταν πας Τήνο-Μύκονο που με τόοοοοοσο δυνατο άνεμο δεν λειτουργουν τις ανεμογεννητριες και αγοράζουν απο τη ΔΕΗ....

 

Πάντως στην Αθήνα με τις πολυκατοικίες είναι δύσκολο να πείσεις να τοποθετηθούν φωτοβολταικα...εδω δεν βάζουν φυσικό αέριο(σε αυτό δεν βοηθά και το κράτος) ή δεν συμφωνουν στη χρήση του καλοριφέρ.....κανονικά καθημερινά πολιτισμένα προβλήματα... :P

Edited by Anele
Link to comment
Share on other sites

αν είναι δικό σου το σπίτι , τότε δεν έχεις ανάγκη αδείας απο κανέναν , καθώς αντί για ηλιακό , προσθέτεις φωτοβολταϊκό. Ίδια εγκατάσταση είναι πάνω κάτω, επιδοτούμενη και επιστρέψεις και ρεύμα στην ΔΕΗ που είναι αναγκασμένη να σε πιστώνει για αυτό.

 

Απο εκεί και πέρα , για την παροχή φυσικού αερίου , μπορείς και πάλι αν έχεις δικό σου σπίτι να τοποθετήσεις αποκλειστικά για σένα, απλά εκεί αυξάνει το κόστος.... όμως δεν μπορεί να στο απαγορεύσει κανείς. Σου φέρνει η ΔΕΠΑ νομίζω , κάποια δική της ομάδα , εγκρίνει την άδεια εγκατάστασης και προχωράς κανονικά. Η όλη ιστορία δεν έχει χτισίματα και τέτοια , μιας και γίνεται επί της οικοδομής και οχι εντός αυτής.

 

Ρώτα ξανά... έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα όσον αφορά τις ΑΠΕ... απλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται.

 

Κανείς δεν τους έχει πεί οτι απόσβεση μπορείς να κάνεις εντός 5ετιας , αν μιλάμε για ενα φωτοβολταϊκό ή εντός 10ετίας σε περίπτωση power farm. Χώρια το κέρδος αυτονομίας που μπορείς ανάλογα με τις ανάγκες σου να προσαρμόσεις και οτι θες, να έχεις όποτε και όταν θες αύξηση ή μείωση κατανάλωσης και φυσικά να μην πληρώνεις κερατιάτικα (βλ. τέλη δήμου, ΕΡΤ κτλ. ) που είναι και το 30-40% του λογαριασμού.

Edited by Anor
Link to comment
Share on other sites

οκ υπόσχομαι να το κοιτάζω αν και πλέον όλες οι συσκευες (κουζίνα κλπ) που βάλαμε είναι ηλεκτρικές.....πάντως για όσους δουλεύουν ακόμα με πετρελαιο συμφέρει η αυτόνομη θέρμανση και μόνιμα αναμένο σε καποια θερμοκρασία...καταναλώνει λιγότερο πετρελαιο και ρεύμα...

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα προς το παρόν ευνοούνται μόνο οι επιχειρήσεις για χρήση φωτοβολταϊκών, λόγω κόστους. Ακόμα κι αν επιδοτείται κατά 75% από την Ε.Ε., το κόστος παραμένει υψηλό.

Επίσης, ισχύει και εδώ (όπως είναι λογικό) ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, καθώς ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις που παρακωλύονται από αέναες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό ίσως να είναι και μια απάντηση για την ερώτηση που έθεσε ο τράγος...

 

Πάντως, αυτό που έκανε η Ισπανία, το να υποχρεώσει δλδ με νόμο (όπως ανέφερε και ο anor) τα νέα σπίτια να χτίζονται με την προοπτική να χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά για την τροφοδοσία τους, είναι ένα καλό βήμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες (πόσο μάλλον για μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα).

Και όντως με τη χρήση των φωτοβολταϊκών μπορείς να πουλάς και το ρεύμα που δε χρησιμοποιείς στη ΔΕΗ, μειώνοντας έτσι το χρόνο απόσβεσης του κόστους που απαίτησε η εγκατάστασή τους.

 

Και κάτι ακόμα... το φυσικό αέριο δεν αποτελεί ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που σημαίνει ότι μπορεί μεν να αποτελεί καλή εναλλακτική του πετρελαίου αυτή τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι και τόσο καλή λύση σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Edited by johnny
Link to comment
Share on other sites

Εγώ άκουσα πάντως πως τα φωτοβολταϊκά κοστίζουν στην Ελλάδα 3 φορές παραπάνω από όσο παραέξω. Ισχύει; Αν ναι γιατί άραγε;
Στην Ελλάδα κοστίζουν από 5000-12000 Ευρώ για οικιακή χρήση. Δουλειά κάνεις και με 500 Ευρώ, αν έχεις κάποιες τεχνικές γνώσεις για να γλυτώσεις το στήσιμο, χωρίς όμως πλήρη κάλυψη των οικιακών αναγκών.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Και μιας και αναφέρθηκαν και τα φωτοβολταϊκά και το κόστος τους, διαβάστε εδώ πόσο "εύκολο" είναι πλέον το να βάλει κανείς φωτοβολταϊκά στην ταράτσα του! :015annoyed:

(για άλλη μια φορά "συγχαρητήρια" στους πολιτικούς μας)

 

 

 

ΥΓ: και η άλλη μισή αλήθεια που δεν λέει η greenpeace, εδώ (συγχαρητήρια και στην greenpeace :015annoyed: )

Edited by johnny
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...