Jump to content

Αλχημεία


Recommended Posts

Καλημέρα,

Είμαι καινούριος στο forum και θα ήθελα να σας δώσω τα συγχαρητήριά μου για την δουλειά που έχετε κάνει.

Παρακαλώ να με συγχωρήσετε αν υπάρχει και άλλο θέμα με τον ίδιο τίτλο.

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος που να έχει ασχοληθεί με την Αλχημεία.

 

ευχαριστώ

Φαέθων

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου και καλώς ήρθες.

 

Εγώ προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί αλλά είμαι πολύ fun της απόψεως ότι η αλχημεία είναι όχι υλιστική αλλά ψυχική...

 

δλδ αν μπορούσες να έχεις "υλικά" όπως συναισθήματα ψυχικές τάσεις κτλ και μπορούσες με μια διαδικασία να "έλκεις" αυτές τις ψυχικές ιδιότητες και να τις κάνεις ένα μίγμα μέσα σου ή να φορτίζεις ένα αντικείμενο με αυτό το μίγμα ή να αλλάζεις τον υλικό ή ψυχικό κόσμο άλλων όντων με αυτό, τότε αυτό για μένα θα ήταν κάτι το πολύ ενδιαφέρον !!!

 

Αυτό θα ονόμαζα εγώ αλχημεία την δημιουργία μίγμα ψυχικών ιδιοτήτων και χρήση του.

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος που να έχει ασχοληθεί με την Αλχημεία.

 

 

 

Αυτό θα ονόμαζα εγώ αλχημεία την δημιουργία μίγμα ψυχικών ιδιοτήτων και χρήση του.

 

Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να είσαι αρκετά λεπτομερής και ακριβής στις διατυπώσεις σου.

Για να πάρεις την σωστή απάντηση, πρέπει να κάνεις την σωστή ερώτηση.

Επίσης να έχεις στο μυαλό σου ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο :)

Καλωσόρισες

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και καλό μήνα,

 

Έχεις δίκαιο Αρχάγγελε και θα ακολουθήσω την συμβουλή σου.

Θα με ενδιέφερε πιο πολύ να μου προτείνετε βιβλιογραφία σχετικά με την αλχημεία.

Έχω βρει ένα δυο βιβλία αλλά είναι πολύ σφαιρικά και ομαδικής εργασίας.

Θα ήθελα κάτι ποιο....βαθύ να το πω;

Παρακαλώ όμως όποιον μπει στον κόπο να απαντήσει να προτείνει κάτι για το οποίο να έχει

άποψη ο ίδιος του και όχι από αυτά που έχει ακούσει ή του έχει πει άλλος.

 

Φαέθων

 

 

Link to comment
Share on other sites

Θα σου γράψω αυτά που έχω διαβάσει εγώ, και που θεωρώ πολύ καλά:

 

Συλλογικό, Αλχημεία, εκδόσεις Αρχέτυπο, 2009

Ένα πολύ καλό συλλογικό έργο, που ασχολείται με τις περισσότερες πτυχές της αλχημείας, καθώς και με κάποια πιο αγνωστα θέματα της, ξεκινώντας από τον Ερμή τον Τρισμέγιστο και φτάνοντας στο σήμερα, στο Alchemy Guild, τον Πράσινο ερμητισμό και την Τυφώνεια παράδοση. Η αναθεωρημένη έκδοση περιλαμβάνει πολύ περισσότερο υλικό από την αρχική, οπότε σου προτεινω να πάρεις αυτήν.

 

Μιχαήλ Σεντιβόγκους, Το Νέο Φως της Αλχημείας, Πύρινος Κόσμος, 1993

Ένα από τα πιο κλασσικά κείμενα πάνω στο θέμα.

 

Francis Melville, Αλχημεία, Εκδόσεις κοχλίας, 2003

Κι αυτό, όπως και το βιβλίο από το Αρχέτυπο, παρουσιάζει πολλές πτυχές, αν και όχι στον ίδιο βαθμό. Η διαφορά του είναι ότι έχει και κομμάτι πρακτικής (Σπαγειρία) που μπορεί να σε ενδιαφέρει.

 

Carl Jung(Γιoυνγκ), Psychology and Alchemy

 

Επειδή είναι must, αν και ποτέ δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ως καινούριο μέλος θα ήθελα να χαιρετήσω κατ' αρχάς την ωραία παρέα σας.

 

Για να απαντήσω τώρα στο φίλο. Έχω ασχοληθεί κάποιο διάστημα με την Ερμητική επιστήμη, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορώ να πω ότι είμαι ειδήμονας. Το θέμα πάντως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για να μπεις στο πνεύμα της Ερμητικής χημείας, και γιατί όχι να ξεκινήσεις και πρακτική εξάσκηση, θα πρέπει απαραίτητα να μελετήσεις τους παρακάτω συγγραφείς. Όλα διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο.

 

Fulcanelli: Ο μυστηριώδης άγνωστος, που άφησε δύο μεγαλειώδη έργα κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Κάθε εραστής της Τέχνης οφείλει να μελετήσει και τα δύο έργα, κυρίως όμως το δεύτερο (Les Demeures Philosophales), το οποίο αποτελεί κατ' εμέ ένα απ' τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο έργο που γράφτηκε ποτέ, όχι μόνο όσον αφορά την αλχημεία, αλλά τη λογοτεχνία του εσωτερισμού εν γένει. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ποιος ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο, παρά να μελετήσουν τα έργα. Έργα του συγγραφέα, μαζί με μια σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο τους.

1) Le Mystère des Cathédrales: Αλχημεία και Γοτθική Τέχνη - Art Gothique, όπως Argotique: Η μυστική διάλεκτος και η αλήθινη προέλευση του όρου Γοτθική Τέχνη - Παγανιστικές εορτές εντός χριστιανικών νανών - Η Αλχημική επιστήμη, η μέθοδος παρασκευής της Φιλοσοφικής Λίθου και η αρχαία παγανιστική παράδοση, κωδικοποιημένη μέσα στις τοιχογραφίες και τα γλυπτά των μεγάλων καθεδρικών ναών.

2) Les Demeures Philosophales: Μεσαίωνας και Αναγέννηση - Διαχωρισμός χημείας και αλχημείας - Marcelin Berthelot και Eugene Chevreul: Οι μεγαλύτεροι χημικοί του 19ου αιώνα, κάτοχοι και μελετητές Ερμητικών συγγραμάτων - Ο παράγοντας πυρ ως ζωτική δύναμη - Μεταλλική ψυχή και μεταλλικός σπόρος - Αρχαία Ελληνική, η αληθινή διάλεκτος των Μυστών - Μεταλλικές μεταστοιχειώσεις βάσει χημικών και αλχημικών μεθόδων - Απόκτηση του φιλοσοφικού ή καθολικού διαλύτη. Σημείο διαχωρισμού μεταξύ χημικής και αλχημικής επιστήμης - Η αλχημεία ως ακριβής επιστήμη που συνεχώς προοδεύει και εξελίσσεται - Η έπαυλη των Σαλαμάνδρων και η αλχημική τριάδα του Fleurs - Ιπποτικά τάγματα και το νόημα της λατρείας του συμβολικού Βαφομέτ - Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την παράδοξη αυτοβιογραφία του Nicolas Flamel - Η αλήθεια περί της αδερφότητας του Ρόδου και τυ Σταυρού και τα πολιτικά κίνητρα του Valentin Andrea - Οι διδασκαλίες του Ερμητισμού μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων του Rabelais και τις φανταστικές ιστορίες του Cyrano de Bergerac - Η Ερμητική επιστήμη μέσα από τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας - Εβραική και Ερμητική Καμπάλα - Οι μυστηριώδεις τοιχογραφίες από το κάστρο του Dampierre - Διαφορά χημικής και φιλοσοφικής διαλύσης - Το ηλιακό ρολόι του Εδινβούργου και ο άγνωστος Sethon.

 

To πρώτο βιβλίο μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ: http://digitalseance...the-cathedrals/

Το δεύτερο θα βρες εδώ: http://cista.net/Houses/

Φυσικά δεν είναι βιβλία της μιας ανάγνωσης. Θα πρέπει να τα μελετήσεις υπομονετικά και πολλαπλές φορές, για να αρχίσεις να μπαίνεις στο νόημα τους.

Basilius Valentinus: O μυστηριώδης μοναχός της μονής των Βενεδικτίνων του 15ου αιώνα, υιοθετεί ένα ψευδώνυμο που τον εμφανίζει ως τον ισχυρό και γενναίο βασιλέα. Σε αυτόν αποδίδεται η διαδικασία παρασκευής αμμωνίας έχοντας σαν βάση το χλωρίδιο της αμμωνίας, η παρασκευή υδροχλωρικού οξέος από θειικό οξύ και αλατόνερο, καθώς και ενός μεγάλου αριθμού αντιμονιακών αλάτων. Σε κάθε περίπτωση, στο έργο του με τίτλο "Last Will and Testament", θα βρεις όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα.

To έργο θα μπορέσεις να βρεις εδώ: http://chrysopee.pag...e.fr/somalc.htm

Στο όνομα Basil Valentin, πατάς download στο "Dernier Testament". Όπως καταλαβαίνεις η μετάφραση είναι στη Γαλλική. Υπάρχει και κάποια μετάφραση στην Αγγλική, αλλά είναι γεμάτη λάθη.

Για αρχή, θα σου πρότεινα τα παραπάνω. Στο Γαλλικό site που σου έδωσα, υπάρχει μια πλειάδα έργων. Όλα βέβαια στα Γαλλικά. Λίγα πάντως είναι πραγματικά αξιόλογα. Ελπίζω να σε βοήθησα.

 

Edited by dortias
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...