Jump to content

Η ερμηνεία της Κοπεγχάγης


Recommended Posts

Προ λίγου δημοσιεύτηκε άλλο ένα άρθρο στην ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μια καταπληκτική δουλειά του Johnny, με τίτλο Η ερμηνεία της Κοπεγχάγης (θα το βρείτε εδώ και ανήκει στην ενότητα Επιστήμες).

 

Ρίξτε μια ματιά, διαβάστε το και ελάτε για σχόλια... Πιστεύω ότι αξίζει να συζητηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα με πολύ όμορφη και πετυχημένα εκλαϊκευμένη προσέγγιση! Χιαζότανε ένα τέτοιο άρθρο στη σελίδα ώστε να υπάρχει μια πολύπλευρη οπτική και να υποκινήσει τους αναζητητές να ψάξουν απαντήσεις και στο στρατόπεδο του «εχθρού».

 

Δίδαγμα: ας έχουμε ανοιχτό μυαλό και μην απορρίπτουμε χωρίς να εξετάζουμε πολύπλευρα ένα θέμα(εάν κάνουμε λάθος κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί και θα γίνουμε ρεζίλι :rolleyes: )

 

 

Και κάτι άλλο:

Το 1952, 25 χρόνια μετά το 5ο συνέδριο του Solvay, ένας άλλος επιφανής φυσικός (επιφανής λόγω του μεγάλου κεφαλαίου που είχε, όπως απαιτούνταν για να έχει κάποιο κύρος στην επιστημονική κοινότητα - όπως όλοι όσοι ακούστηκαν άλλωστε), διατύπωσε στο περιοδικό Physical Review μια ερμηνεία αντίθετη, όχι μόνο με την «ορθόδοξη» ερμηνεία, αλλά και με τις μέχρι τότε έρευνές του! Η 27σέλιδη εργασία του με τίτλο «Μια υπόδειξη της κβαντικής θεωρίας με τη βοήθεια λανθάνουσων μεταβλητών» αποτελούσε μια προσπάθεια αποκατάστασης των αιτιοκρατικών αντιλήψεων στα κβαντικά φαινόμενα, έχοντας ως αποτέλεσμα να αποκτήσει την υποστήριξη του Αινστάιν και του De Broglie. Σύντομα όμως, έπειτα από την δημοσίευσή της, προκάλεσε έντονες ενστάσεις στην επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να δυσφημιστεί ο ίδιος, να χάσει την υποστήριξη του από τον De Broglie (ο οποίος υποστήριξε ότι είχε οδηγηθεί και ο ίδιος σε αντίστοιχη υπόθεση αλλά την εγκατέλειψε επειδή «έπασχε» λογικά), τον Αινστάιν (που ενώ είχε παροτρύνει προυγουμένως τον Bohm, εν συνεχεία θεώρησε «πολύ κατώτερης ποιότητας» την εργασία του και την κριτίκαρε δυσμενώς), και να δεχτεί τα πυρά επιστημόνων όπως του Pauli, του Rosenfeld και άλλων...

 

επειδή δεν αναφέρεται όνομα άμα κατάλαβα σωστά εδώ νοείς τον Bohm σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα με πολύ όμορφη και πετυχημένα εκλαϊκευμένη προσέγγιση! Χιαζότανε ένα τέτοιο άρθρο στη σελίδα ώστε να υπάρχει μια πολύπλευρη οπτική και να υποκινήσει τους αναζητητές να ψάξουν απαντήσεις και στο στρατόπεδο του «εχθρού».

Αισιοδοξώ η νέα ενότητα Επιστήμες σύντομα να έχει μια πλούσια συλογή παρόμοιων άρθων. :)

Κι αυτό διότι, προσωπικά, δεν βλέπω την "πεπατημένη" (τρόπος του λέγειν) Επιστήμη ως "εχθρό", αλλά ως δίδυμο αδελφάκι της μεταφυσικής... Για να μην πω ότι πρόκειται για σιαμαία αδελφάκια, που μοιράζονται ζωτικά όργανα :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Άνα μπράβο.Γιατί έτσι όντως ίσως ενδιαφερθούν και άτομα από διαφορετικούς κύκλους και βλέποντας τι άλλο υπάρχει στη σελίδα να το ψάξουν ,προωθόντας γενικότερα τη μεταφυσική.Αλλά πάνω απ'όλα είναι καλό για εμάς, γιατί ανοίγουν λίγο τα ματάκια μας, πέρα από ξορκια ,γητείες, μαγισσες και χαρτορίχτρες.Μπράβο για την αρχή σας! :worthy:

Link to comment
Share on other sites

Αλλά πάνω απ'όλα είναι καλό για εμάς, γιατί ανοίγουν λίγο τα ματάκια μας, πέρα από ξορκια, γητείες, μαγισσες και χαρτορίχτρες.

Έεεεετσι, έεεεετσι.... :clapping::worthy:

Link to comment
Share on other sites

επειδή δεν αναφέρεται όνομα άμα κατάλαβα σωστά εδώ νοείς τον  Bohm σωστά;

11081[/snapback]

Αν είναι δυνατόν!!! :shocked::shocked::shocked:

Ξέχασα να γράψω το όνομά του???!!! :shocked::shocked:

Ευχαριστώ πολύ dakkon, θα το διορθώσω... (ναι! τον Bohm εννοούσα)

Μ'αρέσει πάντως που παρακάτω τον αναφέρω "Θα τολμούσα να σχολιάσω πως o Bohm προσπάθησε αρχικά να..." αλλά στην αρχή δεν λέω καν το όνομά του! Τι προσεκτικό παιδί... :019blush:

 

Επίσης, για να απαντήσω και στην -πολύ σωστή- άποψη της Νεφέλης περί ΅διδύμων΅, έχω την εντύπωση πως οι ανεπαρκέστατες γνώσεις μας ευθύνονται που στην πραγματικότητα μιλάμε για μεταφυσική και επιστήμη, και όχι για μεταφυσικο-επιστήμη! Είναι το τεράστιο αυτό χάσμα στις γνώσεις, που όταν γεφυρωθεί, πλέον επιστήμη και μεταφυσική θα είναι ένα!

 

ΥΓ. Περίμενα, για κάποιο λόγο να απαντήσει πρώτος ο ixwr, όσον αφορά αυτό το άρθρο, μιας και αυτός έχει αναφέρει εδώ τριγύρω ότι "η αιτία προκαλεί το αποτέλεσμα"... :whistling:

Αυτή τη φράση πρέπει να είχε στο μυαλό του ο Αινστάιν όταν απέρριπτε την ερμηνεία της Κοπεγχάγης. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...