Jump to content

Ελεύθερες Κρίσεις


Recommended Posts

Πολλές φορές διαβάζουμε ή ακούμε για περιστατικά βαναυσότητας, σκληρότητας και εγκλημάτων. Η κοινωνία μας έχει θεσπίσει κάποιους κανόνες οι οποίοι απαντούν στα περιστατικά αυτά. Τι συμβαίνει όμως με την κρίση και την άποψή μας ως μέλη αυτής της κοινωνίας και ως μάρτυρες των περιστατικών αυτών;

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό με την γυναίκα που σκότωσε την γάτα της στο πλυντήριο. Απομονώνω τα παιδιά προς στιγμήν γιατί θέλω να ασχοληθώ με το ζεύγος μητέρα-γάτα.

 

Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι "Θα αντιδρούσαμε το ίδιο εάν η γυναίκα σκότωνε ένα ποντίκι;" και η απάντηση είναι φυσικά όχι.

Αυτό μας δείχνει πως η φαινομενικά ελεύθερη κρίση μας δεν είναι στην ουσία ελεύθερη αλλά καθορίζεται (καλώς ή κακώς) από τα πρότυπα που έχει περάσει η κοινωνία στα μέλη της.

Σε μια υποθετική καννιβαλική κοινωνία, ο καννιβαλισμός δεν θα θεωρήτω αποτρόπαια και βάρβαρη πράξη αλλά φυσιολογική. Στην δική μας που είναι αντίθετη ισχύει το αντίθετο. Ακόμα λοιπόν και οι υποτιθέμενες "εκ γεννετής φυσικές, ανθρώπινες" απόψεις μας προκαθορίζονται από τα πρότυπα της κοινωνίας. Η αίσθηση και η αντίληψη για αυτό που αποκαλούμε ανθρωπιά ανάγεται σε κανόνες ανθρώπων και όχι σε πνευματικό έρισμα.

 

Απ'την άλλη, σε κάθε κοινωνία (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα) το να σκοτώσεις το παιδί σου προκαλεί την ίδια εικόνα.

 

Τελικά τι είναι αυτό που διαχωρίζει τις καθοδηγούμενες κρίσεις από τις μη καθοδηγούμενες; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Υπάρχει διαχωρισμός; Υπάρχουν μη καθοδηγούμενες κρίσεις;

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι είναι αυτό που διαχωρίζει τις καθοδηγούμενες κρίσεις από τις μη καθοδηγούμενες; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Υπάρχει διαχωρισμός; Υπάρχουν μη καθοδηγούμενες κρίσεις;

Μάλλον υπάρχουν λιγότερο καθοδηγούμενες και περισσότερο καθοδηγούμενες, αλλά καθόλου μη-καθοδηγούμενες κρίσεις... Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι.

Διότι η απόλυτη απαλλαγή από αυτό που έχουμε συνηθίσει και αυτό στο οποίο γαλουχηθήκαμε, είναι πολύ (μα ΠΑΡΑ πολύ) δύσκολο.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι είναι αυτό που διαχωρίζει τις καθοδηγούμενες κρίσεις από τις μη καθοδηγούμενες; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Υπάρχει διαχωρισμός; Υπάρχουν μη καθοδηγούμενες κρίσεις;
Η Ανάγκη.

Λένε (μπορεί να είναι πρώιμος αστικός μύθος) ότι όταν κάποιος "πρώην" ανθρωποφάγος που "εκπολιτίστηκε" έμαθε για τους πολέμους στην Ευρώπη με τους χιλιάδες νεκρούς (το 19ο αιώνα αυτά, καιρός Ναπολέοντα) ρώτησε: "Μα γιατί τους σκοτώνετε αφού δεν τους τρώτε;" δείχνοντας προς τον βασικό διαχωρισμό που ζητάς: την Αναγκαιότητα.

Στην ουσία υπάρχει η πρωταρχική διάκριση καλού-καλού που είναι απόλυτη όσο είναι μόνη της: ζωή-θάνατος, ωφέλεια-βλάβη, οικοδομή-καταστροφή. Αυτό είναι "μόνη" η "Αλήθεια" που θα λέγαμε. Έπειτα η κίνηση της ζωής βγάζει από την "Αλήθεια" τοπικές πραγματικότητες (εκ του "πράγμα"=πράξη) δημιουργόντας "ανάγκες" που ικανοποιούνται με πράξεις/δράση και τότε τα πράγματα γίνονται σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

"Μα γιατί τους σκοτώνετε αφού δεν τους τρώτε;"

 

Ανεπανάληπτο. Μας δείχνει ότι είμαστε χειρότεροι κι από καννίβαλους αφού συνήθως σκοτώνουμε για κατασκευασμένες ιδέες κι όχι για ουσιαστικές ανάγκες.

 

Zon 7

Link to comment
Share on other sites

Το ειδος καθοδήγησης για το οποίο συζητάμε προέρχεται βασικά από τις απόψεις, παραινέσεις, επιταγές, οδηγίες κ.λπ. τις οποίες απορροφάμε από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε. Στη βασική τους μορφή αυτές οι οδηγίες, επιταγές κ.λπ. περνάνε στο υποσυνείδητο, αυτοματοποιούνται και καθορίζουν με γενικό τρόπο τα πλαίσια μέσα στα οποία βιώνουμε τη πραγματικότητά μας.

 

Το ειδικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο καθένας από μας, δηλαδή, το ιδιαίτερο προσωπικό μας "matrix" αυτοματοποιημένων καθοδηγήσεων, αποτελείται από ένα συνδυασμό και σύνθεση των βασικών καθοδηγήσεων του γενικού πολιτιστικού-κοινωνικού μας περίγυρου με τις ιδιαίτερες εκ γενετής τάσεις μας και τις ειδικές παραινέσεις που απορροφάμε από το άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον. Έτσι το κάθε προσωπικό "matrix" είναι διαφορετικό και μοναδικό στην ιδιαιτερότητά του.

 

Στον άνθρωπο το σύστημα λετουργίας μέσω της απορρόφησης και αυτοματοποίησης καθοδηγήσεων έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το ένστικτο, αλλά στη πράξη λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αυτόματα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, αυτός ο τρόπος λειτουργίας αναπτύχθηκε σταδιακά από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να αποκτά ατομική συνειδητότητα η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να ατονήσουν τα ένστικτα με τα οποία λειτουργούσε μέχρι τότε. Στο μύθο αυτή η μετάλλαξη μπορεί να ταυτίζεται με την απώλεια του "παραδεισου" ή το τέλος της Κρόνιας ή χρυσής εποχής.

 

Γνήσια ελεύθερη βούληση και επιλογή υπάρχει στον άνθρωπο μόνο εν δυνάμει, το ότι ο κοινός άνθρωπος επιλέγει και αποφασίζει ελεύθερα είναι μύθος. Όλες μας οι επιλογές και αποφάσεις, από τις πιο ασήμαντες και καθημερινές μέχρι τις πιο σημαντικές καθορίζονται απόλυτα από το προσωπικό μας αυτοματοποιημένο "matrix". Αυτό δεν είναι απλά θεωρία καθώς έχει αποδειχθεί από ένα αριθμό πειραματικών ερευνών στην ανθρώπινη συνειδητότητα.

 

Η ελεύθερη συνείδηση δεν είναι δώρο εξ ουρανού, ούτε αναπτύσεται από μόνη της. Η ελεύθερη συνείδηση αποκτάται με συγκεκριμένες προσπάθειες και ίσως αποτελεί το απώτατο επίτευγμα του ανθρώπου. Ίσως η απόκτηση γνήσιας, ελεύθερης αυτοσυνείδησης να είναι και ο κύριος λόγος που βρισκόμαστε σ' αυτή τη διάσταση πραγματικότητας και όλα τα άλλα να είναι δευτερεύοντα.

 

Απλά σκέψεις, μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και να μην είναι B)

 

Zon 7

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χαίρομαι που σε ένα φαινομενικά αδιάφορο ίσως θέμα υπάρχει τόσο καλή συμμετοχή από την πλευρά ποιότητας.

 

Ούτις, εάν η ανάγκη διαχωρίζει το ένστικτο από την σκέψη τότε ο καννίβαλος θεωρείται λιγότερο εγκληματίας, όπως πολύ σωστά σκέφτεται ο Ζον. Εδώ αρχίζει και το περίεργο μέρος της υπόθεσης.

 

Η κοινωνία μας, ο δημιουργός της, κατά το πλείστον, σκέψης μας δηλαδή μας έμαθε ότι ο καννίβαλος είναι χειρότερος από τον ναπολέοντα ( ή μπους ή ό,τι). Αντίθετα, τα ένστικτά μας μας λένε πως ο ναπολέων είναι χειρότερος γιατί αυτό που κάνει δεν το κάνει από ανάγκη.

Το ένστικτο αιτιολόγησε. Η σκέψη είπε.

Δογματισμός της κοινωνίας.-

 

 

Τελικά ελεύθερες κρίσεις υπάρχουν μόνο στα ένστικτα ή θα μπορούσαν να υπάρξουν εκτός κοινωνίας πάλι με τη μορφή της σκέψης; Αν ένα άλογο όμως το δαμάσεις θα ξαναγίνει άγριο;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Τελικά ελεύθερες κρίσεις υπάρχουν μόνο στα ένστικτα ή θα μπορούσαν να υπάρξουν εκτός κοινωνίας πάλι με τη μορφή της σκέψης;

Δύσκολο το ερώτημα... (και για νά ?μαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρη αν το έπιασα :019blush: )

Πάντως, απλοποιώντας τα πράγματα, είναι ίσως πιο πιθανό να καταλήξουμε σε σωστή κρίση... και ηθική ταυτόχρονα. Βλέπουμε ας πούμε τα ζώα: ελάχιστα είναι τα είδη που επιτίθονται και σκοτώνουν χωρίς λόγο (σε αντίθεση με τους ανθρώπους) κι ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: ή πεινάω ή αμύνομαι... τέλος! Άλλο δεν έχει! (και πάλι σε αντίθεση με τους ανθρώπους). Αυτό, διότι έχουν την πιο απλή μορφή σκέψης.

 

Αν ένα άλογο όμως το δαμάσεις θα ξαναγίνει άγριο;

Πιστεύω πως ναι...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Φυσικά υπάρχουν καθοδηγούμενες και μη καθοδηγούμενες κρίσεις. Ξεχνάς πως οι νικητές γράφουν την ιστορία?

Στη σημερινή καθημερινή ζωή τα ΜΜΕ είναι οι νικητές... Αυτά καθοδηγούν τις λαικές μάζες.. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη σκοτώνει αθώους πολίτες... λένε τα ΜΜΕ. Το μήνυμα μοιάζει άκακο και ειρηνικό..

 

Σκέψου όμως... Η 17 Νοέμβρη δεν έχει τη δικαιοδοσία να σκοτώσει αθώους πολίτες... Μπορεί όμως να σκοτώνει τους υπεύθυνους... Και πες μου εσύ τώρα θα δεχόσουν εσύ να σε λεεί κάποιος αθώο ή ανεύθυνο πολίτη..

 

Αν το καλοσκεφτείς κινούν τη σκέψη σου την κρίση σου και την ιδέα σου εκεί που θέλουν και αν δεν το ψάξεις σου φαίνεται σωστό...

 

ΜΙχαήλ

 

 

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές...

++++ γι' αθτό η ιστορία είναι π@στια... Θέλει ψάξιμο και πονηριά για να ανακαλύψεις την Αλήθεια.

Ναστούλης Καθηγητής Δικαίου στο Λύκειο (τότε)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...