Jump to content

Επιστήμη & Πίστη


Recommended Posts

Η επιστήμη χωρίς πίστη είναι αδυναμία.

Η πίστη χωρίς επιστήμη είναι τυφλή.

~ Άλμπερτ Αϊνστάιν ~

Δεν ξερω σε ποια φαση ειπωθηκε αυτη η φραση απο τον Αινσταιν

Στα λογια του αυτα βλεπω οτι προσπαθει να χαρακτηρισει με καποιο τροπο τους περισσοτερους απο εμας

Ειναι σαν να μας λεει οτι με το μισο μυαλο προσπαθουμε να πολεμησουμε το αλλο μισο!

Πιστη ειναι οταν υιοθετουμε μια σκεψη η' μια αποψη για κατι χωρις απαραιτητα να εχουμε εμπειρια για αυτο

Επιστημη ειναι οταν εξεταζουμε την φυση ενος πραγματος το οποιο ομως ειναι εξω απο εμας,π.χ μπορουμε να εξεταζουμε τις πατατες φτανει να μην ειμαστε και εμεις πατατα...

Link to comment
Share on other sites

*Οι επιστήμονες χρειάζονται πίστη στο ότι θα τα κατφέρουν για να έχουν δύναμη και αντοχή.

*Η επιστήμη στην πίστη είναι θετική για να μη ζούμε στο έλεος δυσειδαιμονιών.

Αλλά, εκεί θέλω το όριο! Δε θέλω να ανακαλυφθούν όλα ή τουλάχιστον δε θέλω να ζήσω όταν θα γίνει αυτό. Η Μαγεία και υπό αυτή τη σκέπη είναι γοητευτική!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω η Saginie έχει αγγίξει κάπως την ουσία αυτών που είπε ο Αινστάιν. Έχω την εντύπωση (για πολλοστή φορά) ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη γλώσσα η οποία είναι παντελώς ανεπαρκής να περιγράψει κάποιες καταστάσεις. Εάν 100 άτομα δούν την λέξη "πίστη" θα έχουν και 100 διαφορετικές ερμηνείες γι'αυτήν. Μάλλον ο τρόπος που την εννοεί ο Αινσταιν με οδηγεί περισσότερο στην Θέληση, όχι τα απλά "θέλω" και "επιθυμώ", αλλά με την βαθύτερη έννοια της "μαγικής" Θέλησης. Οι επιστήμονες θα έπρεπε να είναι περισσότερο ανοικτοί σε αυτά που τους ψυθιρίζουν τα ένστικτα τους. Όχι φυσικά για να γίνονται έρμαια των τελευταίων, αλλά τουλάχιστον να τα διερευνούν και να μην τα αγνοούν. Άλλωστε αν το έχετε προσέξει οι περισσότερες ανακαλύψεις και εφευρέσεις έγιναν "κατά λάθος", άλλα γύρευαν και άλλα έβρισκαν.

 

Τώρα το άλλο θέμα που θίχτηκε περί αντικειμενικότητας των επιστημόνων είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι που είναι Επιστήμονες, οι υπόλοιποι είναι επιστήμονες. Για 10 χρόνια κάποιος προσπαθεί να αποδείξει ότι η θεωρία του είναι σωστή. Στο τέλος ανακαλύπτει ότι είναι λάθος. Τι κάνει; Οι περισσότεροι επιστήμονες θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά παραποιώντας σε γελοίο βαθμό τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους, για να επαληθεύσουν την λανθασμένη θεωρία τους (αυτό μπορεί να γίνει και συνειδητά ΑΛΛΑ ΚΑΙ ασυνείδητα και συμβαίνει πολύ πιο συχνά απο όσο μπορεί να φαντάζεστε). Ο λόγος για αυτό είναι σίγουρα τα οικονομικά κίνητρα αλλά και ο άκρατος εγωισμός (να μην γελάσουν οι άλλοι μαζί μας διότι επι 10 χρόνια ασχολούμαστε με κάτι που δεν ισχύει και κάναμε τόσους κόπους άδικα). Ο Επιστήμονας σε τέτοια περίπτωση θα παραδεκτεί ότι η πολύτιμη θεωρία του είναι όντως λανθασμένη (αυτό χρειάζεται πολλή δύναμη) και θα κάτσει να γράψει κάτω με κάθε λεπτομέρεια το τρόπο που εργάστηκε και τα αποτελέσματα. Αυτό μάλλον δεν θα του αποδώσει τα οικονομικά οφέλη αλλά και τη φήμη που θα ήθελε, αλλά θα είναι μια πάρα πολύ θετική προσφορά πρός την ανθρωπότητα, διότι βλέποντας τα λάθη του και τη θεωρία του, οι μελλοντικοί επιστήμονες δεν θα χαραμίσουν το δικό τους χρόνο κάνοντας τα ίδια επιταχύνοντας την εξέλιξη της.

 

Απο την άλλη τα ίδια ισχύουν και για κάποιον που ασχολείται με την μαγική τέχνη. Κάποιος διαβάζει ένα σωρό βιβλία για κάτι συγκεκριμένο και εξασκεί με ζήλο αυτά που απαιτούνται για να πετύχει αυτό που θέλει. Σε κάποια φάση όμως παρατηρεί ότι δεν έχει αποτελέσματα ή αυτά δεν είναι σημαντικά. Εδώ ακριβώς είναι η λεπτή γραμμή που χωρίζει το δόγμα απο την ελεύθερη σκέψη. Αν συνεχίσει να τα εξασκεί τότε είναι τυφλός και άξιος λύπησης (πάλι λόγο εγωισμού "μην πουν οι άλλοι ότι τόσο καιρό ασχολούμαι με κάτι το οποίο δεν δουλεύει" ή και ακόμη χειρότερα στην περίπτωση που τα διδάσκει και σε άλλους αυτά να μην χάσει τα οικονομικά οφέλη που ίσως έχει). Ο ελεύθερα σκεπτόμενος απλώς θα τα παρατήσει και θα πεί "δεν γα..... άστο να πάει, θα δοκιμάσω κάτι νέο" και έτσι θα προχωρήσει.

 

Ονειρεύομαι την μέρα που οι λέξεις "μάγος" και "επιστήμονας" δεν θα υπάρχουν καν στο λεξιλόγιο μας και θα αντικασταθούν με την λέξη Εξερευνητής, διότι και τα δύο τους αυτό ήταν πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Η επιστήμη χωρίς πίστη είναι αδυναμία. Η πίστη χωρίς επιστήμη είναι τυφλή.

~ Άλμπερτ Αϊνστάιν ~

 

Science, Philosophy and Religion, A Symposium, published by the Conference on Science, Philosophy and Religion in Their Relation to the Democratic Way of Life, Inc., New York (1941)

 

" ...science can only be created by those who are thoroughly imbued with the aspiration toward truth and understanding. This source of feeling, however, springs from the sphere of religion. To this there also belongs the faith in the possibility that the regulations valid for the world of existence are rational, that is, comprehensible to reason. I cannot conceive of a genuine scientist without that profound faith. The situation may be expressed by an image: science without religion is lame, religion without science is blind..."

 

... η επιστήμη χωρίς τήν θρησκεία είναι ...κουτσή, η θρησκεία χωρίς τήν επιστήμη είναι ...τυφλή.

 

Αυτό προφανώς τούς βοήθησε νά προάγουν αποτελεσματικά τήν έρευνα καί νά χρησιμοποιήσουν μέ ευλαβική ...ακρίβεια, τήν ατομική βόμβα 2-3 χρόνια αργότερα γιά τό καλό τής ανθρωπότητας!!!

Link to comment
Share on other sites

Οταν βάζεις τη λέξη "θρησκεία" στη θέση της λέξης "πίστη" βγαίνει Νόημα! Αχά...τώρα καταλαβαίνω γιατί αυτή η...ρήση από του λόγου του! Φυσικά και η επιστήμη με τη θρησκεία είναι κολλητάρια (πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω;!)..

Ναι, βοηθάει η μία την άλλη, αν και υπάρχει ένα κάποιο μίσος που πλανάται στους θνητούς..

 

Νομίζω ότι είναι άλλη μία περίπτωση που "το μίσος και η αγάπη είναι αλληλένδετα.."

 

Εχει δίκιο ο Σείριος...η ατομική βόμβα ήταν ένα αναγκαίο...καλό!

Link to comment
Share on other sites

Εχει δίκιο ο Σείριος...η ατομική βόμβα ήταν ένα αναγκαίο...καλό!

 

...παρακαλώ..!!?

 

(διακρίνω μιά ασάφεια ως προς το νόημα.....αν έχεις την καλοσύνη μπορείς να διευκρινήσεις?)

Link to comment
Share on other sites

Ειρωνικά το έγραψα. Η ατομική βόμβα δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε συντελεί -φυσικά- σε κάτι καλό.

 

Παραποίησα τη φράση που παρέθεσε ο Σείριος "science can only be created by those who are thoroughly imbued with the aspiration toward trouth and understanding". Την κατανόηση που αναφέρει τη συσχέτισα με τη συλλογική κατανόηση της Εκκλησίας. Μετά σκέφτηκα τη συνεργασία θρησκείας και επιστήμης και ένα από τα δημιουργήματα της επιστήμης (την ατομική βόμβα) και το ειρωνεύτηκα.

Link to comment
Share on other sites

Ειρωνικά το έγραψα.

 

ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

 

Παραποίησα τη φράση που παρέθεσε ο Σείριος "science can only be created by those who are thoroughly imbued with the aspiration toward trouth and understanding". Την κατανόηση που αναφέρει τη συσχέτισα με τη συλλογική κατανόηση της Εκκλησίας. Μετά σκέφτηκα τη συνεργασία θρησκείας και επιστήμης και ένα από τα δημιουργήματα της επιστήμης (την ατομική βόμβα) και το ειρωνεύτηκα.

 

η επιγραμματική αναφορά της διαδικασίας που ακολούθησες ομολογώ πως με μπέρδεψε....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...