Jump to content

Περί "Κενής Διαθήκης"


hrakleitos
 Share

Recommended Posts

Προσεχώς η ολοκλήρωση του 2ου κεφαλαίου.Παρακαλώ πολύ να επιτρέψετε την ολοκλήρωση της παρουσιασης του βιβλίου.Οποιαδήποτε σχολια διαφωνιες μπορούν να γίνουν μετα την ολοκληρωση.Εως τότε ο,τι θέλετε στο e-mail του προφίλ μου.

 

Ευχαριστώ πολύ

Που το πας??? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Εδώ θα παρέμβω...

 

Εμφανίζεται ενα μήνυμα που αναφέρεται ως Κενή Διαθήκη (δεν νομίζω οτι πρόκειται για ορθογραφικό , ειδικά διαβάζοντας , λίγο το περιεχόμενο).

Γίνεται παράκληση να μην διακοπεί η έκφραση σκέψης που και αυτό είναι αποδεκτό και σεβαστό σε ενα βαθμό.

 

Μήπως τώρα θα ήταν καλό να μπεί και κάποιο σχόλιο απο τον συγγραφέα, σε τι ή ποιούς απευθύνεται αυτό το συνοθύλευμα σκέψεων και αμφισβητούμενων φιλοσοφιών;

 

Γιατί πραγματικά , πέρα απο ενα κατεβατό σκέψεων που εκφράζουν καθαρά απο όσο φαίνεται μια υποκειμενική στάση του συγγραφέα, δεν βλέπω τι ακριβώς είναι εκείνο που θίγει ή αν θέλετε , προσπαθεί να δώσει σαν ιδέα.

 

Γενικά το γραπτό μου θυμίζει ενα σύνολο αφοριστικό των πάντων. Με τους αφορισμούς δεν είμαι και πολύ "καλός" μιας και απο αυτούς , έχουμε χορτάσει και απο τα ΜΜΕ, που είναι και πιο εύπεπτα...

Αν υπάρχει και κάποια λύση ή κάποιο θέμα προς συζήτηση προς τα παραπάνω , να μιλήσουμε ρε παιδί μου. ΑΝ είναι όμως θέση και άποψη... νομίζω οτι θα έπρεπε πρώτα να γίνει επικοινωνία με τους διαχειριστές εδώ και μετά να μπεί σαν θέση (αν θέλουν) σε άλλο σημείο του Site.

 

Προσωπική μου γνώμη αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Ανορ, ο τίτλος "Μια κριτική στον εσωτερισμό" είναι αρκετά ξεκάθαρος, οι προθέσεις του συγγραφέος είναι αντίστοιχα ξεκάθαρες και το θέμα έχει ανοιχτεί στην κατάλληλη ενότητα. Συνεπώς, αν δεν έχεις να προσθέσεις κάποιο εύστοχο σχόλιο, καλύτερα να αφήσεις τον Manu να τελειώσει.

 

Manu, σε παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένουμε τη συνέχεια. ^_^

 

 

Edit: Απο 'δω και στο εξής, τα όποια σχόλια θα μεταφέρονται στο θέμα Περί "Κενής Διαθήκης", εφόσον ο Manu ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν θα ήθελε κάποιο σχόλιο εδώ, πριν τελειώσει αυτό που θέλει να παραθέσει.

 

(άλλο που κάποιοι τον έγραψαν κανονικά και βιάστηκαν να απαντήσουν και να σχολιάσουν.... :lol: )

Edited by johnny
Link to comment
Share on other sites

Σεβόμενος την επιθυμία του μέλους Manu αλλά και την σύσταση του συντονιστή Johny ,θα μετακομίσω τις αντιρρήσεις μου σε αυτό το σημείο, όσον αφορά συγκεκριμένο μήνυμα που βρίσκεται σε άλλο σημείο του forum.

 

Υπάρχει κάποιο ομολογουμένως , πολύ καλά διατυπωμένο μήνυμα - προσωπική στάση , σε αυτό το thread, επονομαζόμενο , ώς "Κενή Διαθήκη".

 

Να αρχίσω με το πρώτο λοιπόν σημείο...

 

Διαθήκη;... σε ποιούς και απο ποιόν.... Γιατί να θεωρήσω τόσο σημαντική μια άποψη , άριστα μεν διατυπωμένη, αλλά εντελώς υποκειμενική ώς προς το περιεχόμενο της!

 

Τώρα που μιλάμε για το περιεχόμενο της... Αν κριτική ορίζεται η αφοριστική στάση ενός ατόμου, προς μια στάση ζωής για κάποιους (οχι δικής μου) τότε μάλλον πρέπει να ξαναγυρίσω στο σχολείο και να μάθω μερικά πράγματα για την γλώσσα μας, γιατί προσωπικά δεν βλέπω κριτική αλλά ενα κατακεραύνωμα καταστάσεων και πράξεων , που ναι μεν είναι σεβαστά σαν άποψη αλλά δεν αποτελούν "Διαθήκη" προς όλους μας.

 

Ακόμα τώρα και αν συμφωνούσα προς την αρνητικής φύσης "κριτική" που διατυπώνει το μέλος, δεν βλέπω λύση... Ο αφορισμός , είναι πάντα το καλύτερο σημείο.. το πιο εύκολο κομμάτι που μπορεί να επέμβει κάποιος και να ρίξει στον Καιάδα , ενα αντικείμενο - στάση - άνθρωπο , διατυπώνοντας τα αρνητικά.

Εκεί όμως που τα πράγματα ζορίζουν και φαίνονται εκείνοι που πραγματικά μπορούν να μεταδώσουν γνώση (που διαβάζοντας και αφομειώνοντας δεν σημαίνει οτι οικειοποιήσαι κιόλας) είναι όταν θα δώσεις την επιλογή στον αναγνώστη-ακροατή, να διαλέξει κάποια λύση μόνος του ή κατόπιν υπόδειξης.

 

Γενικά , οι στάσεις αφορισμού και οι καταχρήσεις αρνητικών σημειών, προς ενδυνάμωση προσωπικών πεποιθήσεων είναι κάτι που κάνουμε όλοι.. (έλα μωρέ.. σιγά τον πολύξερο τώρα!) Εκεί όμως που όλοι θαυμάζουμε είναι όταν , πραγματικά εκείνος ο άνθρωπος, θα μπορεί να ανοίξει δρόμο και ιδέες... Κάτι που εδώ το μέλος δεν κάνει... απλά κατακρίνει.. και δεν κρίνει απλά.

 

Προσωπικά λοιπόν , πιο πολύ θα μου έκανε εντύπωση ενα κείμενο το οπόιο θα μπορούσε να δώσει εναλλακτική (κάτι που προσπαθεί να κάνει με ατυχές τρόπο στο τέλος με το κοινότυπο " Να ζείς την Ζωή") παρά να μπαίνω σε μια διαδικασία ανάγνωσης αρνητισμού. Ποιός σε υποχρεώνει θα μου πείτε...η αλήθεια είναι κανείς... αλλά πάλι , όταν απλά "πέφτεις" σε κάτι τέτοιο , σε ενοχλεί ο "αρνητισμός" που δείχνει οτι θέλει προσοχή , μέσω του τίτλου του μηνύματος.

Link to comment
Share on other sites

Ανορ, με όλο το σεβασμό, μάλλον πρέπει όντως να ξαναγυρίσεις σχολείο γιατί το κείμενο του manu είναι πράγματι κριτική.

Μπορεί για κάποιους να είναι ανήθικο, μπορεί για κάποιους άλλους να είναι "παροιμειώδες", για άλλους "η αφοριστική στάση ενός ατόμου" κτλ κτλ κτλ, δεν παύει όμως να είναι κριτική.

 

Πες βρε παιδί μου πως γράφω εγώ ένα βιβλίο για την κοκκινοσκουφίτσα και βάζω τον κακό λύκο να τη βιάσει.

Τί δουλειά έχεις εσύ να μου πεις "γιατί τη βιάζει?", "πρότεινε λύσεις για το σταμάτημα του βιασμού της κάθε κοκκινοσκουφίτσας", "θίγεις την προσωπικότητα της κοκκινοσκουφίτσας" και άλλα τέτοια???! Έτσι θέλω και στο δικό μου το βιβλίο γουστάρω ο κακός λύκος να κάνει φίκι φίκι με την κοκκινοσκουφίτσα!

 

Ελπίζω να είναι κατανοητό το παράδειγμα. :angel:

Πάμε λοιπόν στα καθ'ημάς. Πώς ξέρεις πως ο φίλος manu δεν θα προτείνει λύσεις, αφού δεν τον άφησες καν να τελειώσει? Τουλάχιστον έκανες καλά και μετέφερες σε άλλο θέμα τους προβληματισμούς σου. Για μένα πάντως, δε χρειάζεται να προτείνει λύσεις γιατί όλο το κείμενό του μέχρι στιγμής κινείται σε ένα ύφος που δεν επιδέχεται πρόταση λύσης. Κι αν θες και τη γνώμη μου συνολικά για το κείμενο, το βρίσκω πανέξυπνο, ευρηματικό, ξεκούραστο, ευχάριστο και με μια καυστικότητα και έναν κυνισμό που προσωπικά λατρεύω σε τέτοιου είδους κείμενα. και ναι, είναι κριτική! μια δική του κριτική, είτε ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις του, είτε τις αποτυπώνει για ψυχαγωγικούς λόγους, φροντίζοντας παράλληλα να περάσει και ορισμένα αρκετά εύστοχα μηνύματα.

Δες το σαν ένα βιβλίο Anor. Αν σ'αρέσει, έχει καλώς. Αν δεν σ'αρέσει, απλά άστο στην άκρη και μην του ξαναδώσεις σημασία. Επίθεση όμως προς τον συγγραφέα είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και δεν σε τιμά σε καμία περίπτωση.

Αυτά και ελπίζω να λήξει εδώ το θέμα γιατί πραγματικά πρόκειται περί παρεξήγησης των προθέσεων του Manu από πλευράς σου.

Link to comment
Share on other sites

Ενα λεπτό...

 

Δεν επιτίθεμαι στον συγγραφέα καταρχάς... κάνω κριτική αν θες επι του έργου του.. σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτίθεμαι σε αυτόν. Δεν τον γνωρίζω.. δεν τον έχω δεί ποτέ.. απο που και ως πού να επιτεθώ;

 

όπως είπα.. σεβαστή η άποψη του. Αλλά είναι άποψη του και οχι "Διαθήκη" που παραπέμπει σε άλλα πράγματα.

 

όσον αφορά την κριτική.. Κριτική κάνεις σε κάτι που θες να βελτιώσεις ή να υποδείξεις το λάθος προς διόρθωση. Σε παρακαλώ πολύ πες μου που το είδες εσύ, γιατί εγώ δεν.....

Είδα μια προσωπική αρνητική στάση και τίποτα παραπάνω. Το σημείο που διαφωνώ και έντονα μάλιστα αν θες, είναι εκεί που αναφέρεται ώς "Διαθήκη"...

 

Και θέτω το ερώτημα , χωρίς ίχνος επίθεσης ... αν θες με περιέργεια ή απορία, μήπως και μου διέφυγε εμένα κάποιο "μήνυμα".

Διαθήκη-Παρακαταθήκη απο ποιόν σε ποιούς;

Link to comment
Share on other sites

"Κενή Διαθήκη" είναι ο τίτλος του βιβλίου, γιατί αυτόν ήθελε να βάλει. Όπως και "Πούστευε και μη ερεύνα", "μικροαστική καταστροφή" (Τζίμης Πανούσης) και άλλοι τέτοιοι τίτλοι που απλά μπαίνουν γιατί έτσι θέλουν οι συγγραφείς τους (αλλά και επειδή κεντρίζουν το ενδιαφέρον μέσω του λογοπαιγνίου, επειδή κάνουν μια έμμεση δήλωση του ύφους στο οποίο θα κινηθούν, επειδή θέλουν ακόμα και μέσω του τίτλου να περάσουν κάποιο μήνυμα, κτλ κτλ κτλ...).

 

Επίσης, δεν προτίθεμαι να πάρω ένα προς ένα όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στον κόσμο για να αναλύσουμε τον τίτλο τους, το περιεχόμενό τους, το είδος της κριτικής που ασκούν και το αν προτείνουν λύσεις. Μπορείς να το κάνεις εσύ αν σ'αρέσει η ιδέα...

 

Κι ας σταματήσουμε να επαναλαμβανόμαστε γιατί καταντά κουραστικό. Είδες μια προσωπική αρνητική στάση στο συγγραφέα, τη στιγμή που δεν ξέρεις καν αν η παρατιθέμενη άποψη αποτελεί όντως την προσωπική άποψή του (και δε νομίζω καν να είναι, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος του).

 

Επιτέλους... είναι ένα βιβλίο!

Link to comment
Share on other sites

Ο Εσωτερισμός στην υπηρεσία του Ολοκληρωτισμού.

 

Ο αιώνας που έφυγε μας άφησε μια βαριά κληρονομιά πολέμων και συγκρούσεων.Θα έπρεπε να γίνει μια ακαδημαικού επιπέδου διερευνηση για τις εσωτεριστικού τύπου πεποιθήσεις των πρωταγωνιστών.

Θαυμάσιο παράδειγμα ο Αδόλφος χίτλερ που ήταν γεμάτος θεοσοφικές ιδέες και γύρω του είχε όλα τα μπουμπούκια του "πνευματισμού" της εποχής,μάγοι,αστρολόγοι,μέλη εσωτερικών ταγμάτων κτλ.Ο "ανώτερος άνθρωπος",η ¶ρεια φυλή,η εξόντωση των εβραίων ατλάντιων και άλλες πολλές ιδέες του εσωτερισμού συγχωνευθηκαν σε ενα καμινι που εβραζε.Ας ριξουμε μια ματια στα τυπικά της Βερμαχτ,στα σύμβολα και στην συμπεριφορά ενός λαού που διεθετε τις περισσότερες μυστικές οργανώσεις σε όλη την ευρωπη τον καιρό εκείνο,εναν λαό που οδηγησε την ανθρωπότητα σε μια απο τις μεγαλύτερες σφαγές της,ίσως επιτέλους ανακαλύψουμε τα δάκτυλικα αποτυπώματα του εσωτερισμού και την σφραγίδα του συμβολισμού του!

 

http://exchristian.net/exchristian/2002/10...n-killed-by.php

 

Βλέπετε...; Ξέρω κι εγώ να κοιτάζω και να κατακρίνω μόνο αυτά που με συμφέρουν... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

...Διαθήκη;... σε ποιούς και απο ποιόν.... Γιατί να θεωρήσω τόσο σημαντική μια άποψη , άριστα μεν διατυπωμένη, αλλά εντελώς υποκειμενική ώς προς το περιεχόμενο της!...

Η διαθήκη είναι πολλά πράγματα, και ορισμένα είναι διαφέρουν και μεταξύ τους, αλλά πρώτα απ' όλα είναι μια συμφωνία ή μια δήλωση, και έπειτα "κάτι που αφήνεις για του επόμενους" βασισμένο όμως σε κάποια συμφωνία/δήλωση. Υπό αυτό τον ορισμό το κείμενο ορθά αυτοπροσδιορίζεται "διαθήκη".
Link to comment
Share on other sites

Βλέπετε...; Ξέρω κι εγώ να κοιτάζω και να κατακρίνω μόνο αυτά που με συμφέρουν... :whistling:
Καλό αυτό. Τώρα λοιπόν ξέρεις τι πρέπει να "υπερβείς" για να μπορέσεις να δεις παραπέρα :whistling:
Link to comment
Share on other sites

Καλό αυτό. Τώρα λοιπόν ξέρεις τι πρέπει να "υπερβείς" για να μπορέσεις να δεις παραπέρα :whistling:

 

Ε βέβαια... Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ των "εσωτεριστών" και των μη "εσωτεριστών".... :whistling:

(Μιας και αρέσει πολύ στον manu αυτή η λέξη... :angel: )

Link to comment
Share on other sites

Johny,...γιατί εκνευρίζεσαι;

 

Όπως είπα και πριν , η επιλογή ενός τίτλου είναι καθοριστική στο τι μπορεί να εννοεί το άρθρο.. Προς τι ο εκνευρισμός σου;... σε ενοχλεί πάντα ο αντίλογος;

 

Δεν είπα οτι δεν κάνω προσωπική επίθεση στον συγγραφέα , αλλά κριτική στο έργο του;... Δεν έχω δηλαδή εγώ το δικαίωμα αυτό; Δεκτόν οτι σε κάποιους μπορεί να αρέσει. Αλλά αυτό δεν μου αναιρεί εμένα το δικαίωμα να ρωτώ και να κρίνω... ακόμα και ενα "βιβλίο".

 

Ο τίτλος σε ενα βιβλίο , σαφώς και κεντρίζει το ενδιαφέρον αλλά δεν σημαίνει οτι πάντοτε, είναι και σωστός ή καίριος. Μπορεί τωρά να μην παίρνουμε όλα τα βιβλία, αλλά σε αυτή την περίπτωση , ΑΥΤΟ έπεσε στην υποψία μου.. τι να κάνουμε τώρα;... Να σωπάσουμε μήπως ενοχλούμε;

 

Morgaine, μαζί σου 110% στην αποσπασματική κριτική....

Link to comment
Share on other sites

Guest Black Angel

Παντα ο ανθρωπος χλευαζε και αποδοκιμαζε οτι δεν μπορουσε να καταλαβει...

Αυτη η περιπτωση δεν ειναι εξαιρεση...

 

Μπορει να μη διαβασα ολοκληρο το εργο του αλλα απο την πλειοψηφια

των υποκεφαλαιων που διαβασα, ο Manu ξερει τι γραφει, ξερει πως να

το γραψει και ξερει και γιατι τα γραφει...

Ειτε τον καταλαβαινετε, ειτε δεν μπορειτε να συλλαβετε την ουσια της φαινομενικα

"χαλαρης" κριτικης του. Διαλεξτε, αλλα μεχρι τοτε μη μουρμουριζετε στ'αυτια αλληλων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εκνευρίζομαι Anor, απλά εσύ δεν καταλαβαίνεις τί σου λέω. :smilewink:

 

Καλώς ήρθες Black Angel. Δε νομίζω να χλευάζουμε κάτι στο συγκεκριμένο θέμα.

Η αποδοκιμασία βέβαια είναι υπαρκτή, αλλά μάλλον οφείλεται σε κάποια παρεξήγηση της "Κενής Διαθήκης". :)

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... εγώ το "άρχισα"... και για μένα τουλάχιστον... εγώ θα το "κλείσω"

 

Black_Angel...

 

Αν σου έδωσα την εντύπωση οτι δεν κατάλαβα, μάλλον κάνεις λάθος. Το διάβασα γράμμα προς γράμμα, και διατύπωσα μια άποψη.

Αν θεωρείται αυτό "μουρμούρισμα" επειδή είναι αντίλογος, κάπου τα μπερδεύεις.

 

Για την ιστορία, δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο, μιας και απο οτι φαίνεται οι αντιδράσεις σε κάποια πράγματα , θεωρούνται "μουρμούρισμα" ή "εκνευριστικού περιεχομένου"...

 

Για την θεωρία πάντως.. καλό θα ήταν να διαχωρίζουμε το τι μπορεί να είναι άριστα διατυπωμένο και καλώς αναγνώσιμο, απο το τι μας προσφέρει σαν ουσία και σαν εποικοδομητική κριτική , για την δική μας βελτίωση.

 

Ευχαριστώ όλους όσους απάντησαν , θετικά ή αρνητικά.

 

Υ.Γ. [EDIT] Johny τώρα είδα την απάντηση σου και αν υπήρξε μη κατανόηση μεταξύ μας, τότε αποσύρρω τον χαρακτηρισμό "εκνευριστικό". Ευχαριστώ πολύ[/edit]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...