Jump to content

ρατσισμός έναντι στη μαγεία


sevando
 Share

Recommended Posts

Guest GILRAEN_ORONAR

Κι εδώ με ψυχραιμία, λοιπόν ναι, έχουμε πρόβληαμ στην Ελλάδα. Οχι μόνο με τη Μαγεία, αλλά με οτιδήποτε διαφορετικό από την ορθοδοξία. Στην πλειοψηφία τους χριστιανοί της βραδυάς της Ανάστασης οι συμπατριώτες μας, φρικάουν αν γνωρίσουν κάποιον που δεν είναι ορθόδοξος. Εδώ έχουμε και άλλο μεγάλο θέμα, τον διαχωρισμό κράτους κι εκκλησίας. Αν αυτό ίσχυε, θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Οταν ένα παιδάκι από την πρώτη μέρα στο σχολείο θα ζήσει τον αγιασμό, όταν όλες σχεδόν οι αργίες του κράτους είναι με βάση τις χριστιανικές γιορτές, τότε μαθαίνει ότι αυτό είναι το φυσιολογικό και όλα τα άλλα αφύσικα.

Σήμερα το μεσημέρι η μητέρα μου, μου έκανε διάλεξη για το γιατί δεν πηγαίνω στην εκκλησία. Πιστεύει ότι είμαι μάρτυρας του Ιεχωβά (το pentacle, της είπε μια φίλη της αυτο σημαίνει-τρέχα γύρευε). Δεν έχει κανένα νόημα να της εξηγήσω ότι είμαι Δρυίδα, πόσο μάλλον Μάγισσα, διότι Δρυίδης είναι ο Πανοραμίξ και Μάγισσα η Φούρκα. Όταν τη ρωτάω τι είναι αυτό που εκείνη αγαπάει στο χριστιανισμό, μου απαντάει ότι δεν ξέρει, αλλά έτσι τα βρήκε από τους γονείς της κι εκείνοι από τους δικούς τους. Και θα μου πείτε η μανα μου είναι και μιας ηλικίας. Σωστά. Αλλά το ακούω καθημερινά στη δουλειά μου, όταν κάποιος συνάδελφος τυχαίνει να παρατηρήσει το pentacle που φοράω πολλές φορές. Και δεν κρύβω ότι είμαι Παγανίστρια. Και μερικοί το ακούνε με περιέργεια και ρωτάνε τι είναι αυτό, αλλά και πάλι λένε ότι είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά, και πρέπει να κρατάμε τις παραδόσεις όπως μας τις δίδαξαν.

Ναι, σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι καλύτερα. Αλλα μην νομίζετε ότι είναι και τέλεια. Μια φίλη μου η Liz, έχει ένα ωραίο μαγαζί με ότι Wiccanικο και Παγανιστικό μπορείτε να φανταστείτε, στο Glastonbury. Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, λίγο πριν το αγοράσει εκείνη, είχε υποστεί τρομερες ζημιές, από φανατικούς χριστιανούς που διαδήλωναν εναντια στους Παγανιστες κατοίκους της πόλης. Ενημερωτικά το Glastonbury, είναι ο κόμβος των Παγανιστών στην Μ.Βρεττανια. Ωστόσο η Wicca και ο Δρυιδισμός είναι κανονικά αναγνωρισμένες θρησκείες νομικά κανείς δεν τους πειράζει.

Αν σε εμάς αποφασίσει ένα ζευγάρι να μην βαπτίσει το παιδί του, θα πέσουν να το φάνε. Οταν ανακοίνωσα στους δικούς μου πως όταν κάνω παιδί δεν θα το βαφτίσω, αλλά απλά θα του δώσω όνομα και την ευκαιρία να διαλέξει αργότερα μόνο του την πίστη του, δεν πίστεψαν ότι αυτό είναι νομικο θέσφατο. Όταν κάποτε αφήσω τα εγκόσμια δεν θέλω να με αποχαιρετήσουν με χριστιανική τελετή, αλλά μια που δεν μπορώ να έχω μια αντίστοιχη παγανιστική τελετή, θέλω μια πολιτική κηδεία. Όταν το ανέφερα αυτό σε κάποιον συγγενή δεν ήξερε ότι αυτό ειναι επίσης νομικο θέσφατο. Δεν ξέρουμε τα βασικά ως πολίτες, όπως τα δικαιώματά μας, και περιμένουμε να γίνουν αποδεκτές και οι απόψεις μας? Εδώ βγαίνει ταινία ο Αρχοντας ή ο Χαρι Ποτερ, και βγαίνουν οι παπαδες στα μεσημεριανά και μιλάνε για σατανιστές. Ήμαρτον!

Τέλος πάντων, αυτά είναι γνωστά στους περισσότερους από εμάς. ΄Μη σας κουράζω άλλο :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ενδιαφέρον θα ήταν να συζητούσαμε και τι ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Πως θα μετατρέψουμε την άγνοια σε γνώση και την προκατάληψη σε αποδοχή;

Αν όντως το επιθυμούμε...

Link to comment
Share on other sites

Αν όντως το επιθυμούμε...

 

Εξαρτάται:αν δηλαδή έχεις τα @@ ή όχι... :)

Αλλιώς...μπλα-μπλά και στο τέλος τίποτα:όνειρο θερινής νυκτός!

Link to comment
Share on other sites

Η ίδια η ξαδέρφη μου, άθεη και σκεπτικίστρια ως το κόκκαλο, κάθε Πανσέληνο θέλει να της διαβάζω τα ταρώ και το περασμένο καλοκαίρι μου ζήτησε και spell για να βρει άντρα. Κατά τα άλλα όταν με ακούει να μιλάω με την συνμάγισσα φίλη μου Α. για τα "δικά" μας, μας κοροιδεύει και γελάει. (Και ναι, το spell έπιασε). Αντε γιατί τα πήρα τώρα :015annoyed:

 

η υποκρισία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την απελπισία.

 

Τι εννοώ;Πολύ απλά αν π.χ. μια γυναίκα δεν της...κάθεται κανένας ωραίος γκόμενος, πνίξεται στη μοναξιά, "ούρλιάζουν" τα σκέλια της και κλαίγεται ολημερίς γι αυτό "α δε με θέλει κανεεειιις είμαι πανάσχημη!"και ΒΕΒΑΙΩΣ στην απελπισία της θα αναζητήσει κάθε...λογής βοήθεια: ταρώ, χειρομάντισες, αστρολόγους, κ.τ.λ...Εάν όμως, τακτοποιηθεί από κάθε άποψη, παντρευτεί (με θρησκευτικό γάμο βεβαίως βεβαίως-για να'ναι "εντάξει" η κακομοίρα με τους δικούς της διότι τη κατινιά και τα "σχόλια" ποιος/οια τ'αντέχει για πολύ!?)και κάνει...παιδάκια,θα το παίξει και καλά θεούσα & ευσυνείδητη μαμά: Α ρε τα παλιόπαιδα που μπλεξαν με μαγείες και σατανισμούς... :smilewink: :whistling:

 

Κι αυτό απλώς...για να'ναι "εντάξει" και μη τυχόν και φορτωθεί με "χαρακτηρισμούς" από τη γειτονιά... :015annoyed:

Link to comment
Share on other sites

Αν όντως το επιθυμούμε...

 

Εξαρτάται:αν δηλαδή έχεις τα @@ ή όχι... :)

Αλλιώς...μπλα-μπλά και στο τέλος τίποτα:όνειρο θερινής νυκτός!

 

Θεωρώ ότι μένουμε μόνο στα λόγια και αναπαράγουμε θεωρίες για το πόση σκάρτη είναι η κοινωνία μας. Λες και εμείς δεν είμαστε κομμάτι της.

Προς το παρόν διαθέτω μόνο 2 @@, άρα δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα. Ωστόσο από το τίποτα κάτι είναι και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον θα ήταν να συζητούσαμε και τι ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Πως θα μετατρέψουμε την άγνοια σε γνώση και την προκατάληψη σε αποδοχή;Αν όντως το επιθυμούμε...

Μπορεις να δεχθεις αυτο το οποιο δεν αντεχεις να σκεφτεσαι, να το αποδεχθεις και να το υιοθετησεις; Οχι ως ιδεα, να το κανεις ΠΡΑΞΗ ο ιδιος...

Link to comment
Share on other sites

Μιλάω για αποδοχή και ανοχή. Όχι για υιοθέτηση.

Για να σε αποδεχτεί κάποιος, πρέπει πρώτα να σε γνωρίσει.

Αλλά πως θα γνωρίσει κάποιος ξένος τη «χώρα» σου; Μέσα από τα βιβλία, τους χάρτες, το ίντερνετ και τις φωτογραφίες; Αν θέλεις να γνωρίσεις μια «χώρα» πρέπει πρώτα να γνωρίσεις τους κατοίκους της.

Πως ζητάμε λοιπόν την ανοχή από κάποιον, την στιγμή που κλείνουμε πόρτες και παράθυρα και δεν του αφήνουμε τα περιθώρια να μας γνωρίσει;

Link to comment
Share on other sites

Η ίδια η ξαδέρφη μου, άθεη και σκεπτικίστρια ως το κόκκαλο, κάθε Πανσέληνο θέλει να της διαβάζω τα ταρώ και το περασμένο καλοκαίρι μου ζήτησε και spell για να βρει άντρα. Κατά τα άλλα όταν με ακούει να μιλάω με την συνμάγισσα φίλη μου Α. για τα "δικά" μας, μας κοροιδεύει και γελάει. (Και ναι, το spell έπιασε). Αντε γιατί τα πήρα τώρα :015annoyed:

 

Με το δίκιο σου τα παίρνεις!

 

Το μόνο που θα πω είναι πόσο θαύμασα τους παγανούς φίλους μου οι οποίοι στο Veneto, την πιο καθολική περιοχή της Ιταλίας (κι υπάρχει στυγνός ανταγωνισμός για τον τίτλο) οι οποίοι κυκλοφορούν με το Πεντάγραμμο στο στήθος, δημοσίως.

Link to comment
Share on other sites

καλά κάνεις και τους θαυμάζεις...

 

Μόνο που ΑΛΛΟ η Βόρεια Ιταλία (μαμαμ!) και ΑΑΑΛΛΟΟΟΟ η...Νότια (γκρρρρ πίσω κ σας έφαγα!) Ιταλία!!!

 

Άλλωστε από Τοσκάνη και πάνω,προς Άλπεις μεριά, τα πράγματα σε κάθε επίπεδο είναι λίγο πιο κοσμοπολίτικα. Και άκρως τουριστικά. Το χρήμα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι η θρησκεία.Και επηρεάζει κάπως τη συνολική ντόπια νοοτροπία.Καμια έκπληκη λοιπόν,αν είδες νεαρούς με πεντάλφες στο δρόμο...Ενώ από Ρόμα και κάτω -έως Σικελία μεριά-τα πράγματα...αγριεύουν! Θυμίζει περισσότερο Ελλαδιστάν η φάση εκεί και οι εκεί ντόπιοι δεν..."σηκώνουν πολλά-πολλά"! Είναι οι περιοχές εκείνες που ο φονταμενταλιστικός καθολικισμός έχει το πάνω χέρι -λύνοντας και δένοντας σε τούτο τον άγιο τόπο...! Υπάρχουν και γνωστοί μου που σπούδασαν εκεί και έχουν να μου λένε για τέτοιες διαφορές νοοτροπίας και αντιλήψεων...

Link to comment
Share on other sites

Μωρέ τις ξέρω τις διαφορές Βορρά και Νότου. Αλλά επιμένω στο χαρακτηρισμό η πιο καθολική περιοχή της Ιταλίας. Χάλι μαύρο. Και όχι, δε μιλάω για νεαρούς με πεντάλφες στο δρόμο. Μιλάω για ανθρώπους που δηλώνουν περήφανα τη διαφοροποίησή τους με τεράστιο προσωπικό κόστος, καμμία σχέση με νεαρούληδες που την είδαν επαναστάτες. Δε θέλω να πω τίποτε άλλο, υπογραμμίζω όμως πως δε γράφω τυχαία τα όσα γράφω.

Link to comment
Share on other sites

α έτσι...πάω πάσο! :)

Link to comment
Share on other sites

...Οπως το είπες: Υποκρισία!!! Εχεις απόλυτο δίκιο.

Η ίδια η ξαδέρφη μου, άθεη και σκεπτικίστρια ως το κόκκαλο, κάθε Πανσέληνο θέλει ...

Όπως βλέπεις η "υποκρισία" δεν περιορίζεται στο θρησκευτικό χώρο - αυτό δείχνει ότι είναι από τα "θεμελειώδη" ανθρώπινα χαρακτηριστικά (τουλάχιστον της τρέχουσας φάσης της ανθρωπότητας). Είτε είναι "υποκρισία" δηλαδή, είτε όχι. Γιατί νομίζω ότι μπορεί μια χαρά αυτή η "αντιφατικότητα" να είναι αποτέλεσμα βαθύτερων ανθρώπινων αναγκών που από τη μια καταπιέζονται (ανάμεσα στα άλλα και από τη θρησκευτικότητα και από το σκεπτικισμό), από την άλλη είναι τόσο δυνατές που βρίσκουν το δρόμο τους έστω και ως φαινομενική "υποκρισία". Γι' αυτό και η στάση προς τα φαινόμενα "ταυτότητας" (και μαγικο-θρησκευτικά) δεν είναι κάτι που απλά αλλάζεις και ξεμπέρδεψες - εκτός κι αν αλλαγή λέμε το "άλλαξε ο Μανωλιός..."

Τι εννοώ:

Κι εδώ με ψυχραιμία, λοιπόν ναι, έχουμε πρόβληαμ στην Ελλάδα. Οχι μόνο με τη Μαγεία, αλλά με οτιδήποτε διαφορετικό από την ορθοδοξία....
Το πρόβλημα δεν είναι στην Ελλάδα, ούτε στην "ορθοδοξία". Απλά εδώ το βλέπουμε να φανερώνεται με τους συγκεκριμένους τρόπους. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ως εξής: Ορισμένα πράγματα, Ελλάδα, ορθοδοξία αλλά και Δρυιδισμός και άλλα δεν είναι απλά προσωπικές επιλογές, αλλά και ταυτότητες που προβάλλονται στους γύρω μας κι αν πάψεις να προβάλλεις την "ταυτότητα" που θεωρεί δεδομένη η πλειοψηφία... όποια κι αν είναι αυτή...

Για να χρησιμοποιήσω μήνυμά σου από άλλο θέμα:

...Εχω βλέπετε την τύχη-ατυχία να δουλεύω σε εταιρία με 3000 άτομα προσωπικό). Αρα είναι δύσκολο να πει κανείς ότι, οκ, φοράει pentacle είναι wiccaνα....
Κι ας αλλάξουμε απλά τα "ονόματα" των "ταυτοτήτων":

Πιστεύεις δηλαδή ότι αν ήσουν π.χ. Ολυμπιακός ανάμεσα σε μια εταιρία 3000 Παναθηναϊκών θα είχες λιγότερα προβλήματα και θα σε "καταλάβαιναν"; Ή αν ήσουν Χρυσαυγήτισσα σε 3000 Κομουνιστές; Ή αν ήσουν κρεατοφάγος σε μια εταιρία που θα δούλευαν 3000 χορτοφάγοι; Ή λευκή ανάμεσα σε 3000 μαύρους (όπως και μαύρη ανάμεσα σε 3000 λευκούς...) Η καθημερινή εμπειρία αλλά και η ιστορία δείχνει ότι η πλειοψηφία πάντα κάπως κάνει τη μειοψηφία να νιώθει άσχημα - όποιες κι αν είναι οι "ταυτότητες". Η ύπαρξη του "διαφορετικού" είναι λες και "απειλεί". Εδώ αυτκίνητο αγοράζεις και ο φίλος/η φίλη σου λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου διάφορα κοροϊδευτικά αν κατά "τύχη" δεν έχεις αγοράσει εκείνο που αγόρασαν εκείνοι...

Από αυτό φαίνεται ότι δεν είναι παρά περιστασιακές οι "ταυτότητες" των πρωταγωνιστών. Όσο κι αν δεν το πιστεύεις βλέποντας τον εαυτό σου τα πράγματα δεν θα ήταν διαφορετικά αν ήσουν χριστιανή σε 3000 wiccaνούς...

Και σε όλα αυτά δεν βοηθάμε συχνά κι εμείς. Άλλοτε είμαστε ακατανόητοι στους (εκάστοτε) "άλλους"

...Δεν έχει κανένα νόημα να της εξηγήσω ότι είμαι Δρυίδα, πόσο μάλλον Μάγισσα, διότι Δρυίδης είναι ο Πανοραμίξ και Μάγισσα η Φούρκα. Όταν τη ρωτάω τι είναι αυτό που εκείνη αγαπάει στο χριστιανισμό, μου απαντάει ότι δεν ξέρει, αλλά έτσι τα βρήκε από τους γονείς της κι εκείνοι από τους δικούς τους. ...Αν σε εμάς αποφασίσει ένα ζευγάρι να μην βαπτίσει το παιδί του, θα πέσουν να το φάνε. Οταν ανακοίνωσα στους δικούς μου πως όταν κάνω παιδί δεν θα το βαφτίσω, ...
Άλλοτε λέμε πράγματα εκτός τόπου και χρόνου... είχε π.χ. νόημα η ανακοίνωση "όταν κάνω παιδί δεν θα το βαφτίσω" ;;;; (εκτός κι αν ήταν θέμα... μηνών :019blush: ).
Link to comment
Share on other sites

Ο "ρατσισμός" κατά τη μαγείας στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτος γιατί είναι αδύνατο να υπάρχει τέτοιος ρατσισμός, οπουδήποτε!

"Ρατσισμός" είναι φυλετική προκατάληψη. Μόνο αν η μαγεία ήταν φυλή ή έστω φυλετικό χαρακτηριστικό θα μπορούσε να ισχύει. Μιλάμε λοιπόν για προκατάληψη έναντι της μαγείας, όχι για ρατσισμό.

Ύπάρχει; Με κάποια έννοια ίσως. Στην ουσία όμως είναι κάτι το ασήμαντο.

Και βέβαια δεν ξέρω κανέναν τόπο στον κόσμο όπου να μην υπάρχει κάποια προκατάληψη για τα περί της μαγείας, και όσους-όσες ασχολούνται με αυτά.

Από την άλλη είναι (όπου εμφανίζεται) προκατάληψη που - κατά τη γνώμη μου και την εμπειρία μου, συνήθως - δεν αγγίζει με ξεχωριστό τρόπο παρά μόνο εκείνους που με τη συμπεριφορά τους την προκαλούν ή την αποδέχονται και της "δίνουν" αξία. Και νομίζω πως όποιο χαρακτηριστικό ή ιδιότητα ή ασχολεία προβάλλεται έτσι ώστε να "προκαλεί" συναντά προκατάληψη.

 

Με όλο το σεβασμό αλλά υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού (φυλετικός, κοινωνικός, θρησκευτικός κ.α.).

Εδώ έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικό ρατσισμό.

Οι ρατσιστικές ιδέες επεκτείνονται αδιακρίτως και ο όρος ρατσισμός δεν συνδέεται αναγκαστικά με τους ανθρωπολογικούς ορισμούς μια φυλής. Εκτός και αν αναφερόμαστε στον φυλετισμό(παλαιότερος όρος).

Η προκατάληψη θεωρείται μια από τις βασικότερες αιτίες για την ανάπτυξη του ρατσισμού.

 

Υ.Γ. Είμαστε εδώ για να μάθουμε πράγματα. Όχι να ξεχάσουμε και τα βασικά. Ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια.

Καλη σας νύχτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Με όλο το σεβασμό αλλά υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού (φυλετικός, κοινωνικός, θρησκευτικός κ.α.).

Εδώ έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικό ρατσισμό.

Οι ρατσιστικές ιδέες επεκτείνονται αδιακρίτως και ο όρος ρατσισμός δεν συνδέεται αναγκαστικά με τους ανθρωπολογικούς ορισμούς μια φυλής. Εκτός και αν αναφερόμαστε στον φυλετισμό(παλαιότερος όρος).

Η προκατάληψη θεωρείται μια από τις βασικότερες αιτίες για την ανάπτυξη του ρατσισμού.

 

Υ.Γ. Είμαστε εδώ για να μάθουμε πράγματα. Όχι να ξεχάσουμε και τα βασικά. Ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια.

Καλη σας νύχτα.

Ρατσισμός=φυλετισμός. Άρα μόνο για φυλετικές διακρίσεις είναι ορθός ο όρος. Υπάρχουν τόσες λέξεις γι' αυτό που εννοείς: διακρίσεις, προκαταλήψεις

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...