Jump to content

Το πρόβλημα Νου-Σώματος


Recommended Posts

το φως είναι ύλη;

5878[/snapback]

΄

Όχι το φως δεν είναι ύλη. Η ύλη έχει "μάζα" ενώ το φως δεν έχει.

 

Σε σχέση με το φως, η ύλη μπορεί να είναι διαφανής ή αδιαφανής, δηλαδή μπορεί να διαθλά ή να απορροφά το φως. Το φως μπορεί να περάσει μέσα στην ύλη, να την διαπεράσει, να ανακλαστεί από αυτήν, ή να απορροφηθεί από την ύλη. Όταν περνάει μέσα στην ύλη το φως επιβραδύνεται ενώ το μήκος κύματός του ελαττώνεται. Όταν το φως ανακλάται αλλάζει η πορεία του. Όταν το φως απορροφάται, ηλεκτρόνια των ατόμων ή των μορίων διεγείρονται σε στάθμες υψηλότερης ενέργειας και συχνά προκαλούνται νέοι μοριακοί συνδυασμοί. Αλλά όταν το φως περνάει μέσα από την ύλη τα άτομα και τα μόρια ταλαντώνουν το χωροχρονικό συνεχές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μπορεί να ελαττωθεί η συχνότητα του φωτός. Μπορούμε και βλέπουμε, ακριβώς επειδή κάτι που ονομάζεται φως, αλληλεπιδρά με κάτι που ονομάζεται ύλη μέσα σε κάτι που ονομάζεται χωροχρονικό συνεχές.

:shocked::shocked: (πάντα με μπέρδευε η φυσική αλλά μου άρεσε!!)

 

 

Το φώς δεν είναι ούτε σωματίδιο ούτε κύμα ή είναι κ τα δύο ταυτόχρονα.Έχει μάζα ηρεμίας = 0 αλλα μπορεί να υπακούει στις αρχές της κυματικής και ταυτόχρονα να έχει ορμή άρα κ μάζα (P = m*V ). Η απόδειξη της σωματιδιακής φύσης του φωτός (ερμηνεία φωτοηλεκτρικού φαινομένου) χάρησε στον Α. Einstein το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Μπορεί να τα μάθατε στο λύκειο αλλα ίσως όχι καλά :) άλλωστε το φώς προβληματίζει πολλούς αιώνες του επιστήμονες για να εικάζει ο οποιοσδήποτε οτι έχει αρκετές γνώσεις επι του θέματος αλλά θα ήθελα να θέσω κ εγώ μια απορία προς προσιτή εξήγηση για το απλοικό μυαλουδάκι μου. Γιατί το φώς έχει σταθερή ταχύτητα για οποιονδήποτε παρατηρητή ανεξάρτητα αδρανιακού συστήματος? Πιθανός η απάντηση να απαιτεί μεταφορά του post σε άλλη θεματική ενότητα άς κάνει κάποιος ενα σχετικό άρθρο :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ΜΝα διαφωνίσο σε κάτι, το φώς έχει μάζα, και για αυτό αποροφάτε απο τις μαύρε τρύπες,αλλιώς θα διέφευγε στο σύμπαν με ευκολία, Τώρα όσο αναφορά την σταθερή του ταχύτητα θα κοιτάξω στο χρονικό του χρόνου να σας πώ! :018bleh::018bleh:

 

Πάντως πρέπει να έχει να κάνει με την ισοδυναμία Χώρου-Χρόνου και την υποκειμενικότητα ανάλογα με την θέση και την ταχύτητα του παρατηρητή.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...