Jump to content

Οι 12 Άθλοι Του Ηρακλέους


Recommended Posts

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Ε. Μπλαβάτσκυ, Απόκρυφα διηγήματα και σε κάποιο διήγημα ο Α. Χαλάς που έκανε τη μετάφραση σχολιάζει, Αλίμονο σε εκείνον που γίνεται ορατικός πριν περάσει από τους 12 άθλους του Ηρακλέους, δηλαδή την κάθαρση! Το διήγημα περιγράφει έναν άθεο άνθρωπο ο οποίος κάποια στιγμή αγωνιά για την τύχη των δικών του και ζητά την βοήθεια ενός πνευματικού για να μάθει τα νέα τους. Με την παρέμβαση του Γιαμαμπούση όπως τον λέει μπορεί και βλέπει τα παρελθόντα αλλά και μελλοντικά γεγονότα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να γίνει μετά μια τελετή εξαγνισμού ώστε να απελυθερωθεί από το "χάρισμα" που του δόθηκε για λίγο, γιατί αλλιώς οι επιπτώσεις θα ήταν τρομερές... Το σχόλιο για τους άθλους ήταν αφορμή να ψάξω στο διαδίκτυο για τον αποσυμβολισμό τους και βρήκα αυτό

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/12_5553.html

 

Αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε, σχολιάσουμε το κείμενο ή όποιος θέλει να προσθέσει κάτι είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.

Link to comment
Share on other sites

... Αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε, σχολιάσουμε το κείμενο ή όποιος θέλει να προσθέσει κάτι είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.

Οι "άθλοι" είναι (κατά σύγχρονη θεώρηση, αλλά συμβατή με τις αρχαίες αντιλήψεις) στυλιζαρισμένη μορφή των "διαβατήριων τελετών" (rites of passage). O "αστρολογικός" συσχετισμός του άρθρου που αναφέρεις μου μοιάζει άστοχος (κυρίως γιατί οι παλιοί 'συμβολισμοί' δεν ήταν "συμβολικοί" με την σημερινή έννοια, αλλά άμεσα ουσιαστικοί και βιωματικοί. Σίγουρα υπάρχει νόημα σε αυτούς και κάθε "μύθο" και από τους "μύθους" όπου το νόημα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρο το νόημα είναι μακριά από συμβολικούς συμβολισμούς (αποκομένους από την πράξη και το βίωμα).

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από την ερμηνεία του κειμένου οι άθλοι έχουν κάποιο κρυμμένο μήνυμα /μηνύματα? γιατί στο κείμενο συσχετίζει τα βήματα του πνευματικού αναζητητή, τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, τα λάθη του και τις μάχες που δίνει με τους άθλους του Ηρακλή.. το σχόλιο του Χαλά τι μπορεί να σημαίνει? πώς μπορεί ο πνευματικός αναζητητής να μυηθεί βαδίζοντας στα βήματα του Ηρακλή? θυμίζει λίγο pathworking.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από την ερμηνεία του κειμένου οι άθλοι έχουν κάποιο κρυμμένο μήνυμα /μηνύματα? γιατί στο κείμενο συσχετίζει τα βήματα του πνευματικού αναζητητή, τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, τα λάθη του και τις μάχες που δίνει με τους άθλους του Ηρακλή.. το σχόλιο του Χαλά τι μπορεί να σημαίνει? πώς μπορεί ο πνευματικός αναζητητής να μυηθεί βαδίζοντας στα βήματα του Ηρακλή? θυμίζει λίγο pathworking.

Υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν την εικασία ότι είναι όντως έτσι - πχ η χρήση "μύθων" από σοφιστές που πρόσφεραν πρακτική διδασκαλία και όχι θεωρητική και το γνωρίζουμε ότι ο Ηρακλής "έπαιζε" στη διδακτική τους (αν και η επιχειρούμενη αστρολογική σύνδεση μάλλον μπερδεύει αδικαιολόγητα το πράγμα).

Μάλλον το pathworking αντλεί και από εκεί (το να λες ότι θυμίζει pathworking είναι σα να λες ότι η μαμά σου πήρε από εσένα! :cheerful_h4h: το αντίστροφο - μπορεί - να ισχύει)

 

Επίσης η σειρά που δίνει το λινκ δεν είναι η παραδοσιακή

Ξεκινά (γιατί άραγε :whistling2: από τον 8ο άθλο παρουσιάζοντάς τον ως 1ο - δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη τέτοια προσέγγιση ειδικά όταν δεν είναι ξεκάθαρη. Άλλο αν το ξεκαθάριζε. Όπως είναι παρουσιάζει τον 8ο για 1ο και αυτό σημαίνει ή φτωχή ανεπαρκή μελέτη ή εσκεμμένη παράλειψη)

Οι άθλοι που τελικά πραγματοποίησε ήταν:

 

1.Το πρώτο του κατόρθωμα ήταν η εξόντωση του φοβερού λιονταριού της Νεμέας, που είχε ερημώσει όλη την πολιτεία.

2.Το δεύτερο κατόρθωμά του ήταν η εξόντωση της Λερναίας Ύδρας, ενός τέρατος με εννιά κεφάλια που ζούσε στη λίμνη Λέρνη και σκορπούσε τη συμφορά στους κατοίκους της περιοχής. Στη θέση κάθε κεφαλιού που έκοβε ο Ηρακλής ξεπετιόνταν άλλα δύο, και έτσι αναγκάστηκε όταν έκοβε ένα κεφάλι να καίει με φωτιά το κόψιμο. Ύστερα, αφού σκότωσε το θηρίο, βούτηξε στο αίμα του τις σαΐτες του και τις έκανε θανατηφόρες.

3.Τρίτο κατόρθωμα ήταν εκείνο, όπου έπιασε το γοργό ελάφι της Κερύνειας με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα και το πήγε στον Ευρυσθέα ζωντανό.

4.Τέταρτο σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο, που ερήμωνε κι έφερνε τον πανικό στην περιοχή της Αρκαδίας.

5.Πέμπτο, καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία, του πλούσιου βασιλιά με τα 3.000 βόδια, από την κοπριά που είχε μαζευτεί εκεί από τριάντα χρόνια, που είχαν να καθαριστούν οι στάβλοι. Ο Ηρακλής τους καθάρισε στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους, κι αυτά παρασύρανε την κοπριά.

6.Έκτο, σκότωσε με τις σαΐτες του τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, που ήταν ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, και πετούσαν σαν σαΐτες.

7.Έβδομο, έπιασε τον άγριο ταύρο της Κρήτης που έκανε καταστροφές σε όλη την Κρήτη, και τον πήγε ζωντανό στον Ευρυσθέα, που φοβήθηκε και τον άφησε ελεύθερο.

8.Όγδοος άθλος του Ηρακλή ήταν η αρπαγή των άγριων αλόγων του Διομήδη. Αυτός ήταν βασιλιάς των Βιστόνων στη Θράκη, γιος του Άρη, που έτρεφε τα άγρια άλογά του με ανθρώπινο κρέας. Το Διομήδη τον σκότωσε ο Ηρακλής και, παίρνοντας τα άλογά του, τα πήγε στον Ευρυσθέα αφού τα ημέρωσε. Ο βασιλιάς των Μυκηνών τα άφησε ελεύθερα στον Όλυμπο, όπου κατασπαράχτηκαν από άγρια θηρία.

9.Μετά από το κατόρθωμα αυτό του Ηρακλή, η κόρη του Ευρυσθέα, η Αδμήτη, ζήτησε να της φέρει τη ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αμαζόνων, κι ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να εκτελέσει την επιθυμία της κόρης του. Ο Ηρακλής, μετά από πολλές περιπέτειες, βρήκε τον πολεμικό λαό των Αμαζόνων και προσπάθησε να πάρει τη ζωή της βασίλισσάς τους. Αυτές όμως με τόση ορμή τον αντιμετώπισαν και τόσο άγρια αρνήθηκαν να του δώσουν αυτό που ήθελε, ώστε ο Ηρακλής αναγκάστηκε να σκοτώσει την Ιππολύτη και να πάρει τη ζώνη.

10.Ύστερα, ο Ευρυσθέας τον πρόσταξε να του φέρει τα βόδια του Γηρυόνη, που τα φύλαγε ο Όρθρος, ένα φοβερό σκυλί. Ο Γηρυόνης ήταν ένας γίγαντας με τρία κορμιά και τρία κεφάλια που ζούσε σ' ένα νησί στη δυτική άκρη του Ωκεανού. Μετά από πολλές δυσκολίες κι αφού πάλεψε με τα κύματα για να φτάσει στο νησί, σκότωσε το Γηρυόνη και το σκύλο του Όρθρο. Αυτό ήταν το δέκατο κατόρθωμά του.

11.Ο ενδέκατος άθλος του ήταν η αρπαγή των μήλων των Εσπερίδων. Οι Εσπερίδες ήταν νύμφες που έμεναν στον κήπο των θεών που τις είχαν διατάξει να φυλάνε τα χρυσά μήλα που βρίσκονταν εκεί και που τα είχε χαρίσει η Γη στους γάμους του Δία και της Ήρας. Μαζί με αυτές τις κόρες της Νύχτας φύλακας του κήπου ήταν και ο φοβερός δράκος Λάδωνας, καθώς και ο Άτλαντας που σήκωνε τον ουρανό. Ο κήπος των θεών βρισκόταν στα πιο δυτικά σύνορα της γης, εκεί όπου ο ουρανός και η γη ενώνονται σε κάποιο νησί πέρα από τον ωκεανό ή κοντά στη Λιβύη, σ' ένα βουνό της Αφρικής. Ο Ηρακλής πήρε τα μήλα με τη βοήθεια του Άτλαντα, αφού σήκωσε αυτός για λίγο το φορτίο του ουρανού στους ώμους του, μέχρι να κλέψει τα μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων ο Άτλαντας.

12.Τέλος, το δωδέκατο κατόρθωμα του Ηρακλή ήταν να κατεβεί στον Άδη και να ανεβάσει στη γη και να οδηγήσει στον Ευρυσθέα τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο, που ήταν γιος του Τυφώνα και της Έχιδνας, είχε αδελφούς το δικέφαλο Όρθρο το σκύλο του Γηρυόνη, και τη Λερναία Ύδρα και φύλαγε τις πύλες του Κάτω Κόσμου.

Από το http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B8%CE%BB%CE%BF%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Για να βγει ο αυθαίρετος συσχετισμός των άθλων με ζώδια χρειάστηκε να τσακιστεί η σειρά τους όπως την ξέραμε, η οποία έκανε νόημα. Πώς αντί να ξεκινήσουμε από το λιοντάρι της Νεμέας και να ολοκληρώσουμε την πορεία με τα μήλα των εσπερίδων και την κάθοδο - επάνοδο από τον Αδη καταντήσαμε στα άλογα του Διομήδη (που παρεμπιπτόντως περισσότερο ταιριάζουν στους διδυμους) και τα βόδια του Γηρυόνη... μόνο οι επινοητές του άρθρου γνωρίζουν...

Edited by Minerva
Link to comment
Share on other sites

Το παρατήρησα ότι μπερδεύει τους άθλους και παραξενεύτηκα. Αλλά αν αφήσουμε το άρθρο παράμερα (μάλλον δεν έπρεπε να το αναφέρω καθόλου γιατί μας αποπροσανατολίζει) ποιά μπορεί να είναι η συμβολική σημασία των Άθλων?

πώς μπορεί να φτάσει ο πνευματικός αναζητητής στην κάθαρση ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με τις δυνάμεις χωρίς να διατρέχει κίνδυνο? Το pathworking το σκέφτηκα γιατί η αθεμελίωτη έστω ερμηνεία των άθλων έφερε στο μυαλό μου τις κάρτες ταρώ και τους συμβολισμούς τους και θυμήθηκα μια εργασία που πρότεινε ο D. Tyson στο βιβλίο του για την αστρική προβολή για pathworking με τις κάρτες ταρώ.

Edited by Dalia
Link to comment
Share on other sites

Το παρατήρησα ότι μπερδεύει τους άθλους και παραξενεύτηκα. Αλλά αν αφήσουμε το άρθρο παράμερα (μάλλον δεν έπρεπε να το αναφέρω καθόλου γιατί μας αποπροσανατολίζει) ποιά μπορεί να είναι η συμβολική σημασία των Άθλων? ...

Όταν έχεις κάτι που γνωρίζεις ότι είχε νόημα κάποτε αλλά τώρα δεν είναι ξεκάθαρο,

1ον Βλέπεις τι νόημα απέδιδαν οι αρχικοί αποδέκτες (δεν λέω "συμβολισμό" αλλά "νόημα")

1.Το πρώτο του κατόρθωμα ήταν η εξόντωση του φοβερού λιονταριού της Νεμέας, που είχε ερημώσει όλη την πολιτεία.

2ον Βλέπεις τα επιμέρους στοιχεία (κακώς ενοούμενα "σύμβολα") τι νόημα έχουν αλλά και είχαν πχ. το "λιοντάρι" εύκολα το σχετίζουμε με το φόβο, κυριαρχία στους "φόβους" του λοιπόν; Ίσως αλλά είναι φόβος που επεδίωξε να συναντήσει - άλλους φόβιζε. Οπότε έχουμε και "δημιουργία" (έργο που ωφελεί τη κοινωνία - δήμο)

3ον Εδώ ψάχνεις να βρεις, όσο γίνεται, το αν όλα αυτά που "βλέπεις" στο "μύθο" σήμερα τα έβλεπαν και τότε.

4ο Βλέπεις το πόσο μπορείς να κάνεις παραλληλισμούς με άλλες "παραδόσεις" συνειρμικά. Δεν χρειάζεται οι συνειρμοί να είναι 'ορθοί' απλά τους κάνεις, τους δοκιμάζεις κι αν δεν τσεκάρουν τους πετάς.

Ας πούμε αν ο πρώτος άθλος ήταν το αν αναζητήσει τους φόβους του και να κυριαρχίσει σ' αυτούς..μια εύκολη εικασία, μου φέρνει στο το πως ο Δον Χουάν είπε στο Καστανέντα, ότι ο "πρώτος εχθρός είναι ο φόβος". Να μια πιθανή παράλληλη εμφάνιση κοινών στοιχείων σε εντελώς άλλη παράδοση και πλαίσιο...

Link to comment
Share on other sites

Το pathworking το σκέφτηκα γιατί η αθεμελίωτη έστω ερμηνεία των άθλων έφερε στο μυαλό μου τις κάρτες ταρώ και τους συμβολισμούς τους και θυμήθηκα μια εργασία που πρότεινε ο D. Tyson στο βιβλίο του για την αστρική προβολή για pathworking με τις κάρτες ταρώ.

 

 

Tα mythic tarot είναι ιδανικά!

Link to comment
Share on other sites

Ο πρώτος άθλος ήταν δύσκολος γιατί το λιοντάρι της Νεμέας ήταν άτρωτο, δεν μπορούσαν να το σκοτώσουν όπλα και έτσι ο Ηρακλής χρησιμοποίησε τη δύναμή του και το αποτέλειωσε με τα χέρια του. Τα όπλα ήταν "βοηθήματα" που σε αυτή την περίπτωση ο ήρωας δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει και έπρεπε να βασιστεί αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις για να νικήσει το λιοντάρι. Η εξήγηση που έρχεται στο μυαλό μου είναι ότι ο πρώτος άθλος μιλάει για την μοναξιά του ήρωα ή του πνευματικού αναζητητή, ο δρόμος είναι δύσκολος και πολύ επικίνδυνος και τα μόνα εργαλεία, βοηθήματα που έχει ο Ηρακλής είναι η προσωπική του δύναμη. Ο μύθος λέει ότι παγίδεψε το λιοντάρι στη φωλιά του κλείνοντας τη μία είσοδο άρα ο Ηρακλής εκτός από τη δύναμη του σώματος χρησιμοποιεί και τη δύναμη του μυαλού για να πετύχει το σκοπό του.

 

Εδώ έχει αρκετές πληροφορίες για τους άθλους http://www.theoi.com/Ther/LeonNemeios.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο πρώτος άθλος ήταν δύσκολος γιατί το λιοντάρι της Νεμέας ήταν άτρωτο, δεν μπορούσαν να το σκοτώσουν όπλα και έτσι ο Ηρακλής χρησιμοποίησε τη δύναμή του και το αποτέλειωσε με τα χέρια του. Τα όπλα ήταν "βοηθήματα" που σε αυτή την περίπτωση ο ήρωας δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει και έπρεπε να βασιστεί αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις για να νικήσει το λιοντάρι. Η εξήγηση που έρχεται στο μυαλό μου είναι ότι ο πρώτος άθλος μιλάει για την μοναξιά του ήρωα ή του πνευματικού αναζητητή, ο δρόμος είναι δύσκολος και πολύ επικίνδυνος και τα μόνα εργαλεία, βοηθήματα που έχει ο Ηρακλής είναι η προσωπική του δύναμη. Ο μύθος λέει ότι παγίδεψε το λιοντάρι στη φωλιά του κλείνοντας τη μία είσοδο άρα ο Ηρακλής εκτός από τη δύναμη του σώματος χρησιμοποιεί και τη δύναμη του μυαλού για να πετύχει το σκοπό του.

 

Εδώ έχει αρκετές πληροφορίες για τους άθλους http://www.theoi.com/Ther/LeonNemeios.html

Ανοίγεις μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι μόνο ο "άθλος" είναι τα "πριν" (πως, από ποιους, για ποιους και γιατί χρειάστηκε να μπει στο μπελά) τα "κατά τη διάρκεια" και τα μετά. Στο τέλος υπάρχει και μια αστρολογική διάσταση αλλά ως δεύτερο-τρίτο υπόστρωμα.

Link to comment
Share on other sites

«Αλίμονο σε εκείνον που γίνεται ορατικός πριν περάσει από τους 12 άθλους του Ηρακλέους, δηλαδή την κάθαρση» Το σχόλιο του Α. Χαλά μάλλον αναφέρεται στις ψυχικές δυνάμεις που αποκτά κάποιος ενώ δεν είναι έτοιμος να τις χρησιμοποιήσει, να τις ερμηνεύσει, να τις διαχειριστεί ακριβώς όπως ο άνθρωπος της ιστορίας. Θυμίζει αυτό που λένε για τα τσάκρας που πρέπει να ενεργοποιούνται με συγκεκριμένη σειρά ώστε το άτομο να μπορεί να διαχειριστεί τις παρενέργειες ή να διαβάζει σωστά αυτά που "βλέπει". Ο Ηρακλής και οι άθλοι του μάλλον χρησιμοποιήθηκαν για να τονίσει ο μεταφραστής το πόσο δύσκολη και επίπονη δουλειά είναι να ασχολείται κάποιος με τον πνευματικό κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

«Αλίμονο σε εκείνον που γίνεται ορατικός πριν περάσει από τους 12 άθλους του Ηρακλέους, δηλαδή την κάθαρση» Το σχόλιο του Α. Χαλά μάλλον αναφέρεται στις ψυχικές δυνάμεις που αποκτά κάποιος ενώ δεν είναι έτοιμος να τις χρησιμοποιήσει, να τις ερμηνεύσει, να τις διαχειριστεί ακριβώς όπως ο άνθρωπος της ιστορίας. Θυμίζει αυτό που λένε για τα τσάκρας που πρέπει να ενεργοποιούνται με συγκεκριμένη σειρά ώστε το άτομο να μπορεί να διαχειριστεί τις παρενέργειες ή να διαβάζει σωστά αυτά που "βλέπει". Ο Ηρακλής και οι άθλοι του μάλλον χρησιμοποιήθηκαν για να τονίσει ο μεταφραστής το πόσο δύσκολη και επίπονη δουλειά είναι να ασχολείται κάποιος με τον πνευματικό κόσμο.

Ναι, είναι βέβαια μια γνώμη, αλλά είναι η γνώμη που εκφράζει σχεδόν κάθε παράδοση και γι' αυτό είναι χρήσμιμο ως "υπόψη". Δεν θεωρώ ότι είναι γνώμη που την μηχανεύτηκαν οι "παραδόσεις" για να "ελέγχουν" κτλ. αλλά γιατί έχει πρακτική αξία και ξεκινά από το εξής:

Η εμφάνιση "ψυχικών δυνάμεων" δεν είναι καθόλου "δύσκολη και επίπονη δουλειά". Είναι φυσική συνέπεια του να "να ασχολείται κάποιος με τον πνευματικό κόσμο" (ή καλύτερα να 'εργάζεται τον εαυτό του'). Κι εδώ είναι το πρόβλημα. Είναι τόσο εύκολο αυτό ώστε να παραμβάλλει την πορεία με πολλούς τρόπους:

1. Γιατί ο άνθρωπος δεν "μπορεί να διαχειριστεί τις παρενέργειες"

2. Γιατί δεν "διαβάζει σωστά αυτά που "βλέπει"

3. Επειδή τα θεωρεί εκ των προτέρων "δύσκολα" όταν συμβαίνουν νομίζει ότι "έφτασε κάπου" ή ότι ασχολείται με τα "πνευματικά" (ενώ ίσως να μην ξεκίνησε καν!) τα βλέπει δηλαδή ως 'δείκτες' προόδου (ενώ δεν είναι).

4. Μπορεί και να τα βλέπει και ως αυτοσκοπό, ενώ οι διάφορες παραδόσεις τα θεωρούν απλά ως μέσα, στην καλύτερη περίπτωση.

5. Ουσιαστικά οι τυχόν "ψυχικές δυνάμεις που αποκτά" κανείς μπορούν να νομιστούν ως συμπτώματα "κάθαρσης" ενώ δεν είναι.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι βέβαια μια γνώμη, αλλά είναι η γνώμη που εκφράζει σχεδόν κάθε παράδοση και γι' αυτό είναι χρήσμιμο ως "υπόψη". Δεν θεωρώ ότι είναι γνώμη που την μηχανεύτηκαν οι "παραδόσεις" για να "ελέγχουν" κτλ. αλλά γιατί έχει πρακτική αξία και ξεκινά από το εξής:

Η εμφάνιση "ψυχικών δυνάμεων" δεν είναι καθόλου "δύσκολη και επίπονη δουλειά". Είναι φυσική συνέπεια του να "να ασχολείται κάποιος με τον πνευματικό κόσμο" (ή καλύτερα να 'εργάζεται τον εαυτό του'). Κι εδώ είναι το πρόβλημα. Είναι τόσο εύκολο αυτό ώστε να παραμβάλλει την πορεία με πολλούς τρόπους:

1. Γιατί ο άνθρωπος δεν "μπορεί να διαχειριστεί τις παρενέργειες"

2. Γιατί δεν "διαβάζει σωστά αυτά που "βλέπει"

3. Επειδή τα θεωρεί εκ των προτέρων "δύσκολα" όταν συμβαίνουν νομίζει ότι "έφτασε κάπου" ή ότι ασχολείται με τα "πνευματικά" (ενώ ίσως να μην ξεκίνησε καν!) τα βλέπει δηλαδή ως 'δείκτες' προόδου (ενώ δεν είναι).

4. Μπορεί και να τα βλέπει και ως αυτοσκοπό, ενώ οι διάφορες παραδόσεις τα θεωρούν απλά ως μέσα, στην καλύτερη περίπτωση.

5. Ουσιαστικά οι τυχόν "ψυχικές δυνάμεις που αποκτά" κανείς μπορούν να νομιστούν ως συμπτώματα "κάθαρσης" ενώ δεν είναι.

 

 

Δηλαδή, η εμφάνιση ψυχικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη του ατόμου για αυτό και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Άλλο πράγμα όμως να εμφανίσεις τα "συμπτώματα" κάποιας ψυχικής δύναμης και άλλο να κατέχεις αυτή τη δύναμη και να μπορείς να δουλέψεις με αυτή, έτσι δεν είναι? εξαρτάται βέβαια από τον κάθε άνθρωπο, τους σκοπούς του και τι ζητάει από την ενασχόληση με τον πνευματικό κόσμο.

 

Η κάθαρση πρέπει να είναι το ζητούμενο του πνευματικού αναζητητή ώστε να υπάρχει πρόοδος και τι σημαίνει κάθαρση για κάποιον "απλό" άνθρωπο? Είναι νηστεία, πνευματικές ασκήσεις, μετάνοια, συγχώρεση, προσπάθειά να αντλήσει, μέσα από καθημερινά γεγονότα, υλικό με το οποίο δουλεύει ώστε να βελτιώσει τις αρνητικές πτυχές του εαυτού του? μήπως η κάθαρση αρχίζει από την αναγνώριση των αρνητικών στοιχείων του ατόμου και ολοκληρώνεται με τη σταδιακή εξάλειψή τους?

Edited by Dalia
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, η εμφάνιση ψυχικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη του ατόμου για αυτό και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Άλλο πράγμα όμως να εμφανίσεις τα "συμπτώματα" κάποιας ψυχικής δύναμης και άλλο να κατέχεις αυτή τη δύναμη και να μπορείς να δουλέψεις με αυτή, έτσι δεν είναι? εξαρτάται βέβαια από τον κάθε άνθρωπο, τους σκοπούς του και τι ζητάει από την ενασχόληση με τον πνευματικό κόσμο.

 

Η κάθαρση πρέπει να είναι το ζητούμενο του πνευματικού αναζητητή ώστε να υπάρχει πρόοδος και τι σημαίνει κάθαρση για κάποιον "απλό" άνθρωπο? Είναι νηστεία, πνευματικές ασκήσεις, μετάνοια, συγχώρεση, προσπάθειά να αντλήσει, μέσα από καθημερινά γεγονότα, υλικό με το οποίο δουλεύει ώστε να βελτιώσει τις αρνητικές πτυχές του εαυτού του? μήπως η κάθαρση αρχίζει από την αναγνώριση των αρνητικών στοιχείων του ατόμου και ολοκληρώνεται με τη σταδιακή εξάλειψή τους?

Επειδή μιλάμε για τον Ηρακλή, υπήρχε "έγκλημα" και ενοχή. Γι'αυτό και η ανάγκη κάθαρσης. Αυτό το ήξερε και ρώτησε το μαντείο. Αυτό πρότρεψε τους "άθλους". Αυτά που αναφέρεις, έχουν ίσως θέσεις και αξίες αλλά οι "άθλοι" ήταν και υπηρεσία προς τους άλλους.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...