outis Posted April 12, 2016 Author Report Share Posted April 12, 2016 Η Αγάπη εκδηλώνεται με εκατοντάδες τρόπους. Συνεπώς δεν είναι στάσιμη. Οι τρόποι εκδήλωσης δεν αλλάζουν την ουσία της έννοιας. Είπα "αγάπη" αφ'εαυτής. Δηλ η αγάπη πάει εδώ κι εκεί (δεν είναι στάσιμη) αλλά αυτή η ίδια είναι απαράλλακτη. Όπως ένα αυτοκίνητο όπου και να πηγαίνει παραμένει αυτό που είναι στη βάση του. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Νεφέλη Posted April 12, 2016 Report Share Posted April 12, 2016 Δηλαδή τώρα θες να μου πεις ότι και η θάλασσα, τα σύννεφα, τα δέντρα, εγώ, εσύ, κλπ... είμαστε στάσιμοι επειδή παραμένουμε η θάλασσα, τα σύννεφα, τα δέντρα, εγώ, εσύ, κλπ, όσο κι αν αλλάζουμε...; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
outis Posted April 12, 2016 Author Report Share Posted April 12, 2016 Δηλαδή τώρα θες να μου πεις ότι και η θάλασσα, τα σύννεφα, τα δέντρα, εγώ, εσύ, κλπ... είμαστε στάσιμοι επειδή παραμένουμε η θάλασσα, τα σύννεφα, τα δέντρα, εγώ, εσύ, κλπ, όσο κι αν αλλάζουμε...; Λέω ότι εμπεριέχουν μια στασιμότητα ως προς τη φύση τους: Η θάλασσα δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά κάτι άλλο, όσο και να κινείται και ν'αλλάζει. Ούτε η Νεφέλη να γίνει ξαφνικά μη-Νεφέλη Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τράγου Κέρατο Posted April 12, 2016 Report Share Posted April 12, 2016 Βασικά αυτή ήταν η κόντρα μεταξύ Παρμενίδη (ο κόσμος είναι ακίνητος) και Ηράκλειτου (ο κόσμος είναι αέναη κίνηση). Ο Ζήνωνας γι'αυτό το λόγο έβγαλε τα περίφημα παράδοξά του, για να αποδείξει πως δεν υπάρχει κίνηση. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
outis Posted April 12, 2016 Author Report Share Posted April 12, 2016 Βασικά αυτή ήταν η κόντρα μεταξύ Παρμενίδη (ο κόσμος είναι ακίνητος) και Ηράκλειτου (ο κόσμος είναι αέναη κίνηση). Ο Ζήνωνας γι'αυτό το λόγο έβγαλε τα περίφημα παράδοξά του, για να αποδείξει πως δεν υπάρχει κίνηση. Προφανώς ισχύουν αμφότερα στο "χώρο" τους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Νεφέλη Posted April 14, 2016 Report Share Posted April 14, 2016 Η θάλασσα δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά κάτι άλλο [...] Ούτε η Νεφέλη να γίνει ξαφνικά μη-Νεφέλη. Κοίτα λίγο πιο μακριά: Η θάλασσα μπορεί εν τω καιρώ να γίνει έρημος (όπως έχει συμβεί) και η Νεφέλη οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα γίνει τροφή για τα σκουλήκια. Βασικά αυτή ήταν η κόντρα μεταξύ Παρμενίδη (ο κόσμος είναι ακίνητος) και Ηράκλειτου (ο κόσμος είναι αέναη κίνηση). Ο Ζήνωνας γι'αυτό το λόγο έβγαλε τα περίφημα παράδοξά του, για να αποδείξει πως δεν υπάρχει κίνηση. Νιώθω πολύ Ηράκλειτος τώρα ~~~ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αρχάγγελος Posted April 14, 2016 Report Share Posted April 14, 2016 Νομίζω όμως ότι αν όντως "δεν υπήρξε πρόοδος τα τελευταία 3-4.000 χρόνια" μπορούμε να υποθέσουμε (σκέτη υπόθεση εργασίας (!) αλλά όχι αβάσιμη...) ότι η σοφία δεν είναι κάτι που επιδέχεται "πρόοδο" κι αυτό ίσως μας πει κάτι για την ίδια τη "φύση" της Σοφίας αλλά και για το πως επιδιώκεται! Ενδιαφέρον αυτό που θες να πεις, αλλά δεν λες. Τι είναι αυτό το ''κάτι'' που ίσως μας λέει; Προσωπικά πιστεύω ότι η Σοφία πάει χεράκι με την Αυτογνωσία, η οποία πάει χεράκι με τη γνώση του Κόσμου. Η Σοφία δεν αναπτύσσεται, αν δεν αναπτυχθεί το άτομο και η προσωπικότητα. Είναι ατομική υπόθεση, όχι συλλογική, σε αντίθεση με τις Επιστήμες ή τις Τέχνες. Θεωρώ ανόητο να συγκρίνουμε την εξέλιξη της Σοφίας, εφ' όσον το περιθώριο ανάπτυξής της ξεκινάει με τη γέννηση του ατόμου και τερματίζει με τον θάνατό του. Γιατί θεωρείς το I Ching ως πήχη (ή δείκτη) Σοφίας; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
outis Posted April 15, 2016 Author Report Share Posted April 15, 2016 Ενδιαφέρον αυτό που θες να πεις, αλλά δεν λες. Τι είναι αυτό το ''κάτι'' που ίσως μας λέει; ... Δεν έχω κάτι να πω που δεν λέω. Δεν κρύβω δηλαδή, (και ναι μεν δε λέω, αλλά πάντως δείχνω - ουπς κλεμένο αυτό!) γιατί ουσιαστικά ζητώ να το καθορίσω. Γι'αυτό βάζω το θέμα να δω σε τί καταλήγουν άλλοι (των οποίων μετρά η γνώμη) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts