Jump to content

Περί προσευχής...


Recommended Posts

Μετά το topic περί σεβασμού και ελευθερίας του λόγου, όπου η Nef αναφέρθηκε στην υπέρβαση κάποιων ορίων για τα ελληνικά δεδομένα (με τη δημιουργία της σελίδας) που ενόχλησε μερικούς, είπα να ενοχλήσω κι εγώ μερικούς.... :D

Αναφέρομαι στη σχολική κοινωνία (που ευτυχώς αποτελεί παρελθόν για τους περισσότερους από μας :clapping: ) που, εν έτει 2005, δεν έχει καταφέρει ακόμα να σηκώσει το κεφάλι της ψηλά σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε προσπαθεί να την χειραγωγήσει και να την χαλιναγωγήσει. Ένα «ηχηρό» (μέχρι και οι γείτονες το ακούνε) παράδειγμα είναι η πρωινή προσευχή, που μέσω της δύναμης της επανάληψης και της συνήθειας, έχει καταφέρει να επιβληθεί σε όλο το βάθος των 12 χρόνων της σχολικής θητείας μας. Έτσι, κάθε πρωί, πηγαίνει κάποιο παιδί στο μικρόφωνο και λέει το ίδιο «Αγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος...κλπ» και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές, καθηγητές και διευθυντής κάνουν το σταυρό τους (από φόβο, ανασφάλεια, πίστη... ποιός ξέρει). Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια ο μαθητής συνηθίζει να κάνει το σταυρό του αυτόματα, (ακόμα και όταν περνά έξω από εκκλησίες), ή δεν τον κάνει καθόλου από αντίδραση και μόνο.

Κάπως έτσι η έννοια της προσευχής εκφυλίζεται, χάνει τη δύναμη της εσωτερικής προσευχής, χάνει ολόκληρο το νόημά της και καταλήγει από ατομική επιλογή σε κάτι το μαζικά καταναγκαστικό και προσυλιτιστικό, καταντώντας μια «ματαιόδοξη επίδειξη νομιμοφροσύνης στο συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα». Ο κάθε μαθητής υφίσταται ασυνείδητα έναν σχετικό αλλά υπάρχων πειθαναγκασμό για να μην αποτελεί το «μαύρο πρόβατο», ενώ αυτοί που ενδεχομένως να έχουν κάποια άλλα «πιστεύω», περιθωριοποιούνται και μερικές φορές αποδοκιμάζονται από τα υπόλοιπα πιστά πρόβατα.

Είμαστε πλέον, από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που κάθε πρωί, αφού στοιχιθούμε στην αυλή του σχολείου, κάνουμε το σταυρό μας (πάλι καλά που σταματήσαμε να λέμε τον εθνικό Ύμνο τουλάχιστον :smilewink: ). Στις περισσότερες μάλιστα χώρες, αυτή η πράξη έχει κριθεί ως αντισυνταγματική.

Εν τέλει, κρίνεται σκόπιμο αυτή η κοινωνία να ωριμάσει κάποια στιγμή, να διαχωρίσει αυτόν τον ανελεύθερο και συντηριτικό δεσμό σχολείου (ή και κράτους αν προτιμάτε) και εκκλησίας, ρίξει τα στερεότυπα και τα ρατσιστικά κατάλοιπα «σαν δίδυμους πύργους» και επιτέλους να αρχίσουμε να δεχόμαστε το διαφορετικό, να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε ορθολογιστικά και ελεύθερα.

Δε θέλω η αδερφή μου που πάει 1η γυμνασίου (ή και το παιδί μου σε λίγα χρόνια) να

υφίσταται αυτή τη πλύση εγκεφάλου από "το μικρόφωνο", ούτε να χάσει η προσευχή το νόημά της γι'αυτούς που θέλουν να πιστέψουν... Ούτε θέλω να δω ένα αλλόθρησκο παιδάκι να περιθωριοποιείται από τέτοια κιόλας ηλικία επειδή θα βλέπει όλα τα υπόλοιπα να κάνουν το σταυρό τους και αυτό δε θα καταλαβαίνει "γιατί ανεβοκατεβάζουν το χέρι τους" με αυτόν τον τρόπο...

Πηγές έμπνευσης για τον προβληματισμό μου αυτόν ήταν το προηγούμενο και το τρέχον τεύχος του Ζενίθ (ευτυχώς υπάρχουν ακόμη περιοδικά που λένε τα πράγματα με τ'όνομά τους...). Ακούω σχόλια...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Έτσι, κάθε πρωί, πηγαίνει κάποιο παιδί στο μικρόφωνο και λέει το ίδιο «Αγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος...κλπ» και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές, καθηγητές και διευθυντής κάνουν το σταυρό τους (από φόβο, ανασφάλεια, πίστη... ποιός ξέρει).

9050[/snapback]

 

Από συνήθεια ίσως...

Πάντως και εγώ είμαι της άποψης την προσευχή να την κάνεις σε ιδιαίτερο χώρο μόνος σου, γιατί μετά καταντάει σόου. Θυμάμαι στο Λύκειο οι κοπέλες που έλεγαν προσευχή, ντύνονταν καλά και βάφονταν για να δείχνουν "όμορφες" εκεί πάνω. Χάνεται όλο το νόημα της "πράξης" έτσι

Link to comment
Share on other sites

Ενώ για μένα το θέμα είναι ανάξιο συζήτησης. (Άκου υποχρεωτική προσευχή!!) με λύπη διαπίστωσα ότι στη συντρηπτική του πλειοψηφεία οι συμμαθητές μου τάσονται υπέρ, οπότε τι τα θες άμα οι άνθρωποι δε καταλαβαίνουν τι να το συζητάμε το θέμα.

Όσο για τον εθνικό ύμνο στο δικό μου το σχολείο τον λέμε!!!!! :headb: :headb: :headb: :headb: :headb: :headb: :headb:

Κλείνοντας να αναφέρο τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό που φέτος άγγιξε τον παρανοικό αριθμό των 10 (!!!!) επισκέψεων!!! έλεος!!!!!!!!!!!!!!

Γμτ τα είπα και συγχήστηκα πάλι!! :headb: :headb: :headb:

Link to comment
Share on other sites

Για πολλούς λόγους (κι όλοι τους ηλίθιοι -προσωπική άποψη αυτή-) η Ελλάδα κρατά ακόμα αυτό το συνήθειο της πρωινής, σχολικής προσευχής.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι γονείς (και όχι μόνο) αντιδρούν σ? αυτόν τον θεσμό, επίσης για ποικίλους λόγους ο καθένας (άλλοι επειδή είναι αλλόθρησκοι, άλλοι επειδή είναι άθεοι, άλλοι επειδή απλά το θεωρούν λάθος -και καλά κάνουν-).

Επιπλέον, οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μονάχα στην πρωινή προσευχή, αλλά και στο μάθημα των θρησκευτικών (όπως σίγουρα έχετε ακούσει) καθώς και στο ότι υπάρχει χριστιανική εικόνα ή σταυρός μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας (ίσως θυμάστε την υπόθεση με το μουσουλμανάκι πριν 1 χρόνο νομίζω), όπως επίσης και στο ότι πάνε τα παιδιά με το σχολείο τους στην εκκλησία που-και-που για να κοινωνήσουν... παίρνοντας μάλιστα και απουσίες! :blink:

 

Οι αντιδράσεις δεν είναι όμως μονάχα τα τελευταία χρόνια. Είναι από παλαιότερα, απλά τώρα άρχισαν ν? ακούγονται περισσότερο.

Θυμάμαι π.χ. όταν ήμουν στην 5η ή 6η δημοτικού, όταν αρνήθηκα να πω την προσευχή, όχι επειδή δεν την ήξερα, αλλά επειδή δεν ήθελα (διότι με ρωτήσανε μήπως δεν την ήξερα) έγινε σάλος. Με πήγαν στον Διευθυντή, φώναξαν τους γονείς μου, οι γονείς μου όταν έμαθαν τι έγινε υποστήριξαν «καλά έκανε κι αρνήθηκε το παιδί, δικαίωμά του είναι!», έγινε ένας σχετικός χαμός, μαθεύτηκε το θέμα και σε άλλους γονείς και... περιέργως -πράγμα που δεν περίμεναν ούτε οι καθηγητές, ούτε οι γονείς μου- πολλοί γονείς υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του παιδιού ν? αρνηθεί να πει την πρωινή προσευχή! Έκτοτε, προτού σηκώσουν το εκάστοτε παιδάκι για προσευχή, το ρωτούσανε αν θέλει να την πει ή όχι. :cheerful:

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο δημοτικό σχολείο φίλης μου, όπως έμαθα κάποια χρόνια αργότερα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο γυμνάσιο φίλου, όταν ένας μαθητής αρνήθηκε να ακολουθήσει στην εκκλησία και έκανε ολόκληρο θέμα για το ότι είναι ανήκουστο να μπαίνουν απουσίες, επειδή δεν πάει κάποιος στην εκκλησία για κοινωνία. Και εκεί, έγινε φασαρία και οι γονείς (καθώς και κάποιοι από τους καθηγητές) πάλι υποστήριξαν το δικαίωμα αποχής από την εκκλησία.

 

Όπως βλέπετε λοιπόν, αρκετοί (η πλειοψηφία θα έλεγα) γονείς και καθηγητές είναι υπέρ της ανεξαρτησίας σχολείου-εκκλησίας ή γενικότερα θρησκείας, ακόμα κι αν είναι Χριστιανοί οι ίδιοι. Αναγνωρίζουν δηλαδή το δικαίωμα επιλογής και κατακρίνουν την θρησκευτική επιβολή. Αλλά δεν το κάνουν θέμα, εκτός εάν συμβεί κάτι. Κι αυτό είναι το γενικότερο λάθος: ότι κανείς δεν κάνει κάτι, εκτός εάν συμβεί κάτι. Εάν όλοι αυτοί οι γονείς που διατηρούν σιγή και ίσως-ίσως να μην συμβεί ποτέ τίποτα στο σχολείο του παιδιού τους ώστε ν? ακουστεί η γνώμη τους, επιτέλους αποφασίζανε να μην περιμένουν το γεγονός για να μιλήσουν, τότε σίγουρα ο διαχωρισμός σχολείου-θρησκείας θα είχε ήδη συμβεί. Κάτι που φυσικά τελικά θα συμβεί, αλλά πότε;;!

 

...Πάντως πιστεύω ότι θα είναι σύντομα. Διότι ο κόσμος δεν τρώει τόσο κουτόχορτο όσο φαίνεται ή/και όσο νομίζουμε. Απλά χρειάζεται ένα «σκουντηματάκι» για να πάρει μπροστά :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Κάπως έτσι η έννοια της προσευχής εκφυλίζεται, χάνει τη δύναμη της εσωτερικής προσευχής, χάνει ολόκληρο το νόημά της

9050[/snapback]

 

Ποιος σου είπε πως στους νοιάζει αυτό;

 

Ξέρεις πόσο γενναιόδωρα "ταΐζεται" μια σκεπτομορφή με αυτόν τον τρόπο;

Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις πόσο γενναιόδωρα "ταΐζεται" μια σκεπτομορφή με αυτόν τον τρόπο;

Καθόλου δεν ταϊζεται. Εάν δεν νιώθεις αυτά που λες, είναι σα να μη τα λες καθόλου.

 

Και γιατί "σκεπτομορφή";

Το "Πάτερ Ημών" λένε...

 

 

(...πάνω που είχα αρχίσει ν' αναρωτιέμαι γιατί αργείς να μπεις στη συζήτηση, Κερατούλη... ανησύχησα!! :lol: )

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου δεν ταϊζεται. Εάν δεν νιώθεις αυτά που λες, είναι σα να μη τα λες καθόλου.

 

Και γιατί "σκεπτομορφή";

Το "Πάτερ Ημών" λένε...

9062[/snapback]

 

Κατευθύνουν την προσοχή του μαθητή σε ένα πρόσωπο (του Ι.Χ.) Ελάχιστο ποσό ενέργειας, έστω. Πολλαπλασίασέ το επί τις εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών, επί τις ημέρες της προσευχής κάθε χρόνο και θα δεις πως μια χαρά ταΐζεται.

Link to comment
Share on other sites

Κατευθύνουν την προσοχή του μαθητή σε ένα πρόσωπο

...Εσένα η προσοχή σου ήταν στραμμένη στην προσευχή...; :018bleh:

 

(του Ι.Χ.)

Λάθος! Και στο 'πα πουλάκι μου: το "πάτερ ημών" λένε! Την θυμάσαι την προσευχή;; Πουθενά δεν αναφέρεται ο... Ι.Χ. Μόνο "πάτερ ημών, εν τοις ουρανοίς..." τρεχαγυρευόπουλος δλδ! Έχεις ιδέα πόσοι... πατέρες είναι στους ουρανούς;;; :lol:

Link to comment
Share on other sites

...Εσένα η προσοχή σου ήταν στραμμένη στην προσευχή...;  :018bleh:

9064[/snapback]

 

Με τους δασκάλους να σου λένε "μη μιλάς!" "κάν'το σταυρό σου!" "μην κοιτάς ψηλά", ναι, είναι πολύ εύκολο να σκεφτείς κάτι άλλο εκείνη την ώρα....

 

Λάθος! Και στο 'πα πουλάκι μου: το "πάτερ ημών" λένε! Την θυμάσαι την προσευχή;; Πουθενά δεν αναφέρεται ο... Ι.Χ. Μόνο "πάτερ ημών, εν τοις ουρανοίς..." τρεχαγυρευόπουλος δλδ! Έχεις ιδέα πόσοι... πατέρες είναι στους ουρανούς;;;  :lol:

9064[/snapback]

 

Α, συγνώμη... Δηλαδή μπορεί να σκέφτονται τον πατερούλη Στάλιν!

Link to comment
Share on other sites

Με τους δασκάλους να σου λένε "μη μιλάς!" "κάν'το σταυρό σου!" "μην κοιτάς ψηλά", ναι, είναι πολύ εύκολο να σκεφτείς κάτι άλλο εκείνη την ώρα....

ΟΥΟΥΟΥΟΥ.... ΑΝΕΤΑ! Ότι θες μπορείς να σκεφτείς!! Με πρώτο και κυριότερο: "δε μας παρατάς ρε δάσκαλε..." :blblbl:

 

Α, συγνώμη... Δηλαδή μπορεί να σκέφτονται τον πατερούλη Στάλιν!

...Κοίτα τώρα που δεν την γλυτώνουμε την κουβέντα...:

 

Γιατί καλό μου τραγοκερατάκι πρέπει σόνι και ντε ο "πατέρας στους ουρανούς" να είναι ο Ι.Χ. ή ο Χριστιανός Θεός γενικότερα ή ο Βούδας ή ο Αλλάχ ή ο... Δίας στην τελική;;

Αφού δεν τον ονοματίζει! Ο καθείς μπορεί να σκεφτεί ότι γουστάρει!

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν τον ονοματίζει! Ο καθείς μπορεί να σκεφτεί ότι γουστάρει!

9066[/snapback]

 

Αχα!

 

Θες να μου πεις δηλαδή πως ένα παιδί 7 χρονών που πάει σχολείο, που μέσα στην αίθουσα βλέπει την εικόνα του Σούλη, στα θρησκευτικά του λένε για πάτερ ημών το οποίο δίδαξε ο Σούλης, στη Φυσική Ιστορία λένε για τον κρίνο εκ του οποίου μας προέκυψε ο Σούλης, στις εθνικές εορτές του λένε για την έμπνευση που παρείχε στο Εθνος ο Σούλης, ανοίγει τηλεόραση και βλέπει τους ρασοφόρους να λένε για το Σούλη, θα ακούσει το πάτερ ημών και θα σκεφτεί τον Παπα-Στρουμφ!

 

Νεφέλη μου, νομίζω πως έχεις ξεχαστεί λίγο και πρέπει να σου θυμήσουμε μερικά πράγματα. Εν τάχει: είμαστε στον 3ο πλανήτη από τον ήλιο, τον οποίο ονομάζουμε Γη και μένουμε στην περιοχή του η οποία ονομάζεται Ελλάδα... θυμάσαι τίποτα ή μπα....

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο στο κέρατο του τράγου! :) Σε τέτοια ηλικία το παιδί παρασύρεται εύκολα και δύσκολα (έως καθόλου) αντιδράει... Σε μεγαλύτερες ηλικίες, ναι! Μπορεί να σκεφτεί ότι γουστάρει. Τί κρίση να έχει όμως στα 7 του Nef?

 

Πάντως μου έχει κάνει πραγματικά εντύπωση (λέμε τώρα :cheerful: ) ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των θρησκειών, οι θεοί έρχονται....από πάνω! Κάτι που αν το σκεφτείς λιγάκι συνομωσιολογικά, οδηγεί σε περίεργα συμπεράσματα... :whistling:

 

Παρ'όλο που μπορεί πάντως σε αρκετά σχολεία να γίνονται κάποιες φιλιλέυθερες κινήσεις (για να μην ξεφύγουμε από το θέμα), δύσκολα υποχωρεί το καθεστώς της εκκλησίας. Δύσκολα μπορεί κανείς να χωρίσει την εκπαίδευση από το ιερατείο, τόσο σφιχτά που έχουν αγκαλιαστεί! Το δικό μου σχολείο ας πούμε που φημίζεται για το φιλελευθερισμό του (εξαιρετικός διευθυντής βλέπετε), με είχε απειλήσει ότι θα μου μειώσει τη διαγωγή σε κοσμία (ας είναι καλά ο θεολόγος), όταν στο τελικό διαγώνισμα είχα εκφράσει κάποιους προβληματισμούς γραπτά καθώς και κάποια σχόλια σε όλες τις ερωτήσεις. Πέρασα μάλιστα από "Ιερά εξέταση", όπου με έβαλε στη μέση όλο το συμβούλιο καθηγητών για να απολογηθώ (και πάλι χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του θεολόγου)...

Link to comment
Share on other sites

Έλα ρε παιδιά, έλεος!! Μα σοβαρολογείτε;;;

Δηλαδή εσείς πόσους ξέρετε (ανεξάρτητα ηλικίας τους) που να τους επηρρέασε το σχολείο στο θέμα θρησκεία;;;

...Τώρα σκεφτείτε: πόσους ξέρετε (και πάλι ανεξάρτητα ηλικίας) που να τους επηρρέασε το σπίτι τους στο θέμα θρησκείας;;

Επιπλέον, πόσους ξέρετε (ανεξάρτητα ηλικίας - μην επαναλλαμβάνομαι) που να τους επηρρέασε ο φίλος/οι/γνωστός/οι στο θέμα θρησκείας;

Στο πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι σίγουρα "λίγους έως ελάχιστους"

Στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι σίγουρα "πολλούς!"

Στο τρίτο ερώτημα, η απάντηση είναι "ουχούιιιι... μιλούνια!"

Το 7χρονο δεν έχει κρίση... δεκτό! Οι γονείς και λοιποί κοντινοί του συγγενείς όμως έχουν! Κι αν αποτύχουν/αδιαφορήσουν οι γονείς και κηδεμόνες, όλο και κάποιος θα βρεθεί στο δρόμο τους να κάνει την "δουλειά" (στάνταρτ!!) :blblbl:

 

Τέλος, σκεφτείτε: πόσους γνωρίζετε που απλά αδιαφορούν για το θέμα θρησκεία ή/και πιστευούν *κάπου* απλά από συνήθεια, χωρίς βάθος πίστης;... :whistling:

 

(...κυρία, κυρία, ν' απαντήσω;;; :lol: )

 

Πάντως μου έχει κάνει πραγματικά εντύπωση (λέμε τώρα :cheerful: ) ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των θρησκειών, οι θεοί έρχονται....από πάνω! Κάτι που αν το σκεφτείς λιγάκι συνομωσιολογικά, οδηγεί σε περίεργα συμπεράσματα... :whistling:

:offtopic::lol:

Link to comment
Share on other sites

μμ..νεφέλη..κάνε μια βολτούλα από τη χίο..να δεις τι εστί φανατισμός και τυφλή προσήλωση..και μετά τα ξαναλέμε..εδώ δεν μπορώ να συναναστραφώ με κανέναν τους διότι τους τα λέω όλα έξω από τα δόντια και κοκκινίζουν από αμηχανία!!αν είναι δυνατόν!!(να αρχίσω να μετράω??) και δε μιλάμε για παιδιά χωριών..αυτά είναι δυστυχώς καταδικασμένα να μην έουν δικαίωμα να ανοίξουν έστω και λίγο τα μάτια τους!!μιλάμε για παιδιά που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν αθήνα!!!!!

εδώ εμένα με έβγαζε στο γυμνάσιο ο παπάς ( ! ) που τότε μας έκανε θρησκευτικά να λέω εκείνη την προσευχή που είναι μετά την ανάσταση..κι αυτό το δεχόμουν διότι εκβίαζε τους βαθμούς μας ο άτιμος.. (φυτουκλάκι τότε...χμ..)πώς έπειτα να μην κάνω το σταυρό μου ευχαριστώντας το θεό που θυμόμουν τις λέξεις....διότι ήταν καθαρά λέξεις μιας και δεν πίστευω όσα έλεγαν... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο γυμνάσιο φίλου, όταν ένας μαθητής αρνήθηκε να ακολουθήσει στην εκκλησία και έκανε ολόκληρο θέμα για το ότι είναι ανήκουστο να μπαίνουν απουσίες, επειδή δεν πάει κάποιος στην εκκλησία για κοινωνία. Και εκεί, έγινε φασαρία και οι γονείς (καθώς και κάποιοι από τους καθηγητές) πάλι υποστήριξαν το δικαίωμα αποχής από την εκκλησία. 

 

Αυτο ακριβως μου γινοταν καθε χρονια σχεδον.Επειδη δεν ηθελα να παω εκκλησια μου κοπανουσαν απουσιες και την επομενη ημουν και αναγκασμενη να δωσω λογαριασμο στον διευθυντη.Ομως κανεις ολα αυτα τα χρονια δεν βρεθηκε να πει οτι ειναι αδικο να βαζεις απουσιες για τιμωρια μονο και μονο επειδη καποια παιδια επιλεγουν να μην πανε εκκλησια.

 

Εδω στην 1η Λυκειου μας εφεραν ντε και καλα να προσκυνησουμε εικονα και εκλειναν τις πορτες στον προαυλιο για να μην φυγουμε...(μην νομιζετε..το εσκασα πηδωντας απο τα καγκελα..οχι που θα καθομουν..)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...