Jump to content

Τελικά το Σύμπαν μας είναι μοναδικό?


Recommended Posts

Το Σύμπαν μας έχει...αδελφάκι. Το λέει και ο Νεύτων !

"esoterica.gr"

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2005

 

Τελικά το Σύμπαν μας είναι μοναδικό ή έχει και αδελφάκι; Πέρα από το πλήθος των επιστημονικών θεωριών "ένας Θεός ξέρει!" Ή μήπως δύο; !!!

 

Η Κοσμολογία, η επιστήμη που ασχολείται με τη γέννηση και την εξέλιξη του Σύμπαντος, έχει δώσει κατά καιρούς πολλές εκδοχές για τη γέννηση του Σύμπαντος - όπως τη θεωρία της "Μεγάλης Έκρηξης" (Big Bang) ή τη θεωρία των Υπερχορδών. Ανάμεσα σε αυτές τις θεωρίες φαντάζουν και κάποιες που υποστηρίζουν ότι, το Σύμπαν μας δεν είναι μοναδικό, αλλά ότι υπάρχουν κι άλλα Σύμπαντα. Μάλιστα ένας Ινδός κοσμολόγος, ο δρ. Raj Baldev υποστηρίζει την ύπαρξη ενός (τουλάχιστον) ακόμα Σύμπαντος, βασιζόμενος στον γνωστό και θεμελιώδη Νόμο της Βαρύτητας του Νεύτωνα.

 

Παρόλο που γενικά έχουμε ταυτίσει την έννοια του Σύμπαντος με το "Όλο" το "Παν", ίσως χρειαστεί να την αναθεωρήσουμε, καθώς αυτό το "Παν" να αποτελείται τελικά από πολλά Σύμπαντα. Η άποψη αυτή ίσως να μην είναι και πολύ σύγχρονη καθώς και αρχαίες κοσμοθεωρίες - μέσα από φιλοσοφικά ή θρησκευτικά κείμενα - κυρίως της ανατολής, υπαινίσσονται την ύπαρξη παράλληλων κόσμων.

 

Αλλά και οι σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες δεν έχουν φτάσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν υπάρχουν ένα ή πολλά σύμπαντα. Έτσι κι αλλιώς αποτελεί "κοινό μυστικό" ότι τα συμπεράσματα της επιστήμης υπάρχουν για να αναιρούνται. Η επιστήμη έχει προχωρήσει συχνά μέσα από την απόρριψη των κατεστημένων απόψεών της και την υιοθέτηση νέων.

 

Όμως ο δρ. Raj Baldev, διευθυντής του επιστημονικού κέντρου SAROUL (Scientific Advance Research of Universe and Life), βασίζεται σε έναν "κλασικό" νόμο της Φυσικής, όπως αυτόν της Βαρύτητας του Νεύτωνα για να στηρίξει την άποψη ότι, ένα ακόμα Σύμπαν, πέρα από το δικό μας, πρέπει να υπάρχει.

 

Ο δρ. Baldev υποστηρίζει τη λεγόμενη θεωρία των δύο "Big Bang" (ή του γονικού Σύμπαντος), σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν μας έχει ένα κοντινό Σύμπαν-αδελφάκι το οποίο είναι δημιούργημα μιας δεύτερης "Μεγάλης Έκρηξης".

 

Ο συλλογισμός του Ινδού κοσμολόγου ξεκινάει από το Νόμο της Έλξης δύο υλικών σωμάτων, για να υποστηρίξει ότι, δεν μπορεί ένα σώμα στο Σύμπαν ή στο διάστημα να υπάρχει μόνο του, χωρίς τη "στήριξη" ενός άλλου σώματος, μεταξύ των οποίων θα ασκείται αμοιβαία έλξη, όπως περιγράφει ο Νόμος της Βαρύτητας του Νεύτωνα (δηλ. ανάλογη της μάζας και αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης των δύο σωμάτων). Άρα και το Σύμπαν μας πρέπει να έχει το δίδυμο, συμπληρωματικό του Σύμπαν που να το στηρίζει!

 

Ακόμα και ο Ήλιος μας που φαίνεται να τριγυρνάει μονάχος του στο διάστημα, στην ουσία δεν είναι μόνος του. Περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, σε μια τροχιά που για να την διατρέξει χρειάζεται 240.000.000 χρόνια.

 

Επιπλέον ο δρ. Baldev επισημαίνει ότι, η ύπαρξη ενός ή και περισσότερων Συμπάντων δεν εξαρτάται από το σχήμα του δικού μας Σύμπαντος, το οποίο, διάφορες θεωρίες, το περιγράφουν σφαιρικό ή επίπεδο ή ακόμα και με το σχήμα μιας σέλας αλόγου. Ο Νόμος της Βαρύτητας του Νεύτωνα θα ισχύει έτσι κι αλλιώς και αυτό θα συνεπάγεται την ύπαρξη ενός ακόμα Σύμπαντος!

 

Τελικά το Σύμπαν μας είναι μοναδικό ή έχει και αδελφάκι; Πέρα από το πλήθος των επιστημονικών θεωριών "ένας Θεός ξέρει!" Ή μήπως δύο; !!!

 

Πηγή: http://internationalreporter.com/news/read.php?id=442

 

 

 

OOOOOOOppppppssssssss!!!!!!!!!! :shocked:

Σε καποιο αλλο thread αν θυμαμε καλα μιλαγαμε για υπερχορδες και παραλληλα συμπαντα αλλα τωρα αυτο δείχνει μια αλλη θεωρηση των πραγματων!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό σκεπτικό.

 

Ελπίζω μόνο να είναι γνωστό πως με βάση του λογισμού αυτού και μόνο δεν μπορεί να στηρίξει μια θεωρία. Και αυτό για 3 λόγους

 

1)Δεν ξέρει τι συνθήκες επικρατούσαν πριν την έκρηξη. Το οποίο οδηγεί στα:

2)Δεν είναι απαραίτητο (ούτε και απίθανο όμως) να ισχύουν οι νόμοι έλξης απώθησης

3)Και να ισχύουν, δεν τεκμηριώνει γιατί ένα συμπαν είναι ΑΠΙΘΑΝΟ να υπάρχει μόνο του.

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν είναι μόνος του. Ούτε το Σύμπαν κατά πάσα πιθανότητα.

Δεύτερον μην ξεχνάτε πως ο πνευματικός κόσμος μπορεί να είναι ένα σύμπαν κολλημένο με το δικό μας ή και ξεχωριστό.

Τρίτον η τεχνολογία και η επιστήμη προχωράνε με διαγαλαξιακά βήματα. Έχετε υπομονή. Πρίν το 2500 μ.χ όλο και κάτι θα έχουν ανακαλύψει.

 

Μιχαήλ

 

:zipped:

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά ,αλλά εγώ κάπου είχα διαβάσει/ακόυσει οτι η βαρύτητα οφείλεται σε καμπύλωση του χωροχρόνου.Κανείς φυσικός/μαθηματικός ή γνώστης γενικότερα για να με διαφωτήσει;

 

Μιχαήλ ,είπες οτι κανείς δεν είναι μόνος του.Τι εννοείς με αυτό;Ανάλυσε το αν θες

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά ,αλλά εγώ κάπου είχα διαβάσει/ακόυσει οτι η βαρύτητα οφείλεται σε καμπύλωση του χωροχρόνου.

15264[/snapback]

Ωχ, τώρα ανακατεύεσαι με τη γενική θεωρία της σχετικότητας η οποία είναι "άστα να πάνε" (ελάχιστοι στον κόσμο την έχουν κατανοήσει)...

Αυτή όντως λέει πως δεν υπάρχει βαρύτητα, αλλά "καμπύλωση του χωρόχρονου από την ύλη" (αυτό δηλαδή το αντιλαμβανόμαστε ως βαρύτητα)...

Link to comment
Share on other sites

Μιχαήλ ,είπες οτι κανείς δεν είναι μόνος του.Τι εννοείς με αυτό;Ανάλυσε το αν θες

15264[/snapback]

 

 

Τα πάντα αλληλοσυμπληρώνονται. ΑΝ πάρουμε βάση τα όσα λένε για την αντιύλη τότε στο μεγάλο μπαμ τότε οι απωθητικές δυνάμεις που δημιουργήθηκαν και δημιουργησαν το Σύμπαν μας σίγουρα θα έγιναν και άλλες εκρήξεις αποκλείεται να έιναι μόνο μία.

 

Πάρε το και αλλιώς... Πάντα υπάρχει μια αδελφή ψυχή ππου μας συμπληρώνει και μας ολοκληρώνει... Ίσως τα όντα που ζουν στους πολιτισμούς του άλλου Σύμπαντος να συμπληρώνου τις γνώσεις μας και να καταλήξουμε αν ενωθούμε στην Αλήθεια

 

 

Μιχαήλ

Link to comment
Share on other sites

Αυτό όμως είναι μια επιστημονική παραδοχή για όλους;Γιατί αν είναι έτσι πρέπει να τεθεί το ζήτημα σε άλλη βάση.

15337[/snapback]

...Για θέστο να σε θαυμάσω...! :angel:

Όσο αποδεκτή πάντως και αν είναι η γενική θεωρία της σχετικότητας (πώς να παραδεχτείς κάτι που δεν κατανοείς? τέσπα...), η σύγχρονη φυσική ψάχνει εναγωνίως αποδείξεις και οριστικές λύσεις για το αίνιγμα που λέγεται βαρύτητα, καθώς και για τη σύνδεσή της με τις άλλες κινητήριες δυνάμεις του σύμπαντος (ισχυρή και ισχνή πυρηνική, ηλεκτρομαγνητική). Έως τώρα υπάρχουν θεωρίες που την προσεγγίζουν αλλά είτε δεν είναι ικανοποιητικές, είτε δε μπορούν να αποδειχτούν πειραματικά. (είτε ξεφεύγουν από τα σημερινά αποδεκτά επιστημονικά όρια θα μπορούσα να προσθέσω...)

Link to comment
Share on other sites

Α όλα και λόλα Johnny!Είπα πρέπει να τεθεί, όχι να το θέσω εγώ :019blush:

Εννοώ οτι αν κάποια πράγματα είναι σίγουρα, δε μπορούμε εμείς(αν θέλουμε να είμαστε σε λογικά πλαίσια) να τα παίρνουμε όλα από τη βάση και να φτιάχνουμε θεωρίες γιατί θα μας πούνε γραφικούς.Αν η επιστήμη έχει καλύψει κάποιο δρόμο, πρέπει νομίζω να αρχίσουμε από το τέλος αυτού του δρόμου τις εικασίες μας.Έστω και αν αυτές μας πηγαίνουν πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Μιχαήλ ,είπες οτι κανείς δεν είναι μόνος του.Τι εννοείς με αυτό;Ανάλυσε το αν θες

15264[/snapback]

 

 

Πάντα υπάρχει μια αδελφή ψυχή ππου μας συμπληρώνει και μας ολοκληρώνει... Ίσως τα όντα που ζουν στους πολιτισμούς του άλλου Σύμπαντος να συμπληρώνου τις γνώσεις μας και να καταλήξουμε αν ενωθούμε στην Αλήθεια

 

 

Μιχαήλ

15352[/snapback]

και γιατί αυτο να μην είναι η αντιύλη..???

Link to comment
Share on other sites

ναι ξέρω τη συβαινει με την αντιύλη.. όμως γιατι να μην ειναι αυτό το άλλο μισό όλων μας.. και γιατι το σύμπαν να μην έχει ένα ΑΝΤΙΣΥΜΠΑΝ κλπ κλπ..

 

βεβαια δίνει ελπίδα σε όλους μας να πιστεύουμαι, να ελπίζουμε σε ενα 2ο συμπαν.. γιατί όμως??? τί ελπίδα είναι αυτηή???πoυ ευελπιστούμε?? τι περιμένουμε απο το 2ο συμπαν???

Link to comment
Share on other sites

κατα την γνωμη(ταπεινωτατη) μου δεν υπαρχει τροπος να κατανοησουμε τις λειτουργιες του Περιβαλοντος μας. Ειναι σαν να προσπαθει το χρυσοψαρο να καταλαβει τι χρησιμευουν τα πραγματα γυρω απο τη γυαλα του, τι ειναι τραπεζι, χαλι, πιρουνι, λαμπα, καλωδια, νιπτηρας κλπ κλπ και τελος Ανθρωπος...

 

Οσο για το αν εχει αδελφακι δε το πολυ πιστευω...

1) η ειναι απειρα ή

2) ειναι μοναδικο....

3)η ο Συνδιασμος τους, δηλ απειρες διαδρομες ομως ενα "μεσο" το οποιο λειτουργει με μεσους ορους λειτουργιας των "συστατικων" του, δηλαδη εμας...

Παμε Straight to the Hell!!!! Let's Say...

Link to comment
Share on other sites

Τρεις, δέκα ή έντεκα διαστάσεις;

PATHFINDER

 

 

Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος μας είναι τρισδιάστατος. Μαζί με το χρόνο, το μήκος, το πλάτος και το ύψος είναι αυτά που δίνουν στο σύμπαν τη μορφή που «ξέρουμε». Είναι όμως έτσι ή απλά οι υπόλοιπες διαστάσεις δεν μας είναι ορατές;

 

Είχε ο Θεός άλλη επιλογή; Ή για να θέσουμε τα πράγματα σε λιγότερη θεωρητική βάση, είναι το σύμπαν υποχρεωμένο να έχει τη μορφή που έχει; H απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που ανάμεσα σε άλλους είχε θέσει και ο Αϊνστάιν, παραμένει ασύλληπτη. Είναι όμως πολύ σημαντική, γιατί ένα σύμπαν με νόμους ελάχιστα διαφορετικούς από αυτούς που πραγματικά έχουν παρατηρηθεί θα ήταν τέτοιο όπου η ζωή-και επομένως και η ανθρώπινη ζωή-δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.

 

Η παρατήρηση αυτή, γνωστή ως ανθρώπινη αρχή, ταράζει πολλούς επιστήμονες καθώς δεν μπορούν να δουν κάποιον βασικό λόγο γιατί τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο χώρος πρέπει να έχει μόνο τρεις διαστάσεις. Η μελέτη όμως των Andreas Karch και Lisa Randall, από το πανεπιστήμιο της Washington και του Harvard αντίστοιχα, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters, υποστηρίζει ότι οι νόμοι της φυσικής μπορούν πράγματι να μεροληπτούν υπέρ των τριών διαστάσεων. Παραδόξως όμως, εμφανίζουν μια παρόμοια μεροληψία υπέρ των επτά διαστάσεων.

 

 

Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαστάσεις από τις γνωστές μας του ύψους, του πλάτους και του μήκους (και επίσης, για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, και την τέταρτη διάσταση του χρόνου) είναι μια συνέπεια των προσπαθειών να λυθεί ένα παλιό πρόβλημα της φυσικής. Ακόμα από τότε που ο Αϊνστάιν ανέπτυξε τις θεωρίες του για το χώρο, το χρόνο και τη βαρύτητα, οι επιστήμονες αναζητούν μια θεωρία για τα πάντα η οποία θα συνενώνει όλες αυτές τις θεωρίες με την κβαντομηχανική ? το κομμάτι αυτό της φυσικής που περιγράφει την ηλεκτρομαγνητική και τις δυνάμεις που συγκρατούν μεταξύ τους ατομικούς πυρήνες. Μια τέτοια θεωρία θα μπορούσε να περιγράψει το πώς το σύμπαν εξελίχθηκε μετά το Big Bang. Θα εξηγούσε το γιατί φαίνεται να υπάρχει περισσότερη ύλη από ότι αντι-ύλη. Θα μπορούσε ακόμα να υποδείξει τη φύση της σκοτεινής ενέργειας και ύλης που «κρύβονται» στα όρια της αντίληψης.

 

Μέχρι σήμερα, οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για μια θεωρία των πάντων είναι οι διάφορες εκδοχές ενός κλάδου των μαθηματικών, την ονομαζόμενη θεωρία των χορδών. Δυστυχώς, για την κοινή λογική, οι θεωρίες αυτές απαιτούν από το σύμπαν να έχει δέκα ή έντεκα διαστάσεις αντί για τις γνωστές μας τρεις του χώρου και μιας του χρόνου. Για να κατανοήσουν αυτή την ανωμαλία, μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι οι γνωστές μας τέσσερις διαστάσεις είναι ελεύθερες ενώ οι υπόλοιπες έξι-επτά είναι τυλιγμένες μεταξύ τους τόσο σφιχτά που δεν είναι ορατές ακόμα και με τα πιο ισχυρά όργανα. Αν θελήσουμε να το δούμε με μια καθημερινή αναλογία, ας σκεφτούμε μια ίνα από βαμβάκι. Αυτή μοιάζει να έχει μόνο μία διάσταση. Αν όμως τη δούμε κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό μπορούμε να εντοπίσουμε και τις άλλες δύο διαστάσεις της.

 

 

Μια δεύτερη ερμηνεία της πολύ-διαστατικότητας ωστόσο, είναι ότι οι επιπλέον διαστάσεις δεν είναι πάντα τυλιγμένες όμως ακόμα και τότε δεν μπορούμε εύκολα να τις παρατηρήσουμε γιατί απλά δεν είμαστε ελεύθεροι να κινηθούμε μέσα σε αυτές. Σε αυτή την εκδοχή, ο χώρος που κατοικείται από τους ανθρώπους είναι μια τρισδιάστατη επιφάνεια ενσωματωμένη σε ένα τοπίο πολλαπλών διαστάσεων. Τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τον άνθρωπο καθώς και οι αντιβαρυτικές δυνάμεις που δρουν πάνω του, είναι αυστηρά περιορισμένα σε αυτή την επιφάνεια ? η οποία ονομάζεται μεμβράνη (brane από το αγγλικό membrane)-και δεν έχουν καμία άμεση γνώση από τον πολυδιάστατο χώρο που τα περιβάλλει. Μόνο η βαρύτητα είναι ελεύθερη να διεισδύσει σε όλα τα τμήματα του σύμπαντος, και είναι αυτός ένας από τους λόγους που η βαρύτητα υπακούει σε διαφορετικούς κανόνες από ότι οι άλλες δυνάμεις.

 

Αυτή τη δεύτερη ερμηνεία επικαλούνται και οι Karch και Randall. Υποθέτουν ότι, αρχικά, το σύμπαν ήταν γεμάτο από ισάριθμες μεμβράνες και αντι-μεμβράνες (η αντίστοιχη μεμβράνη της αντι-ύλης). Αυτές οι μεμβράνες και αντι-μεμβράνες μπορούσαν να έχουν μέχρι και δέκα διαφορετικές διαστάσεις. Οι Karch και Randall αποδεικνύουν μαθηματικά ότι ένα σύμπαν με ίσο αριθμό μεμβρανών και αντι-μεμβρανών φυσιολογικά θα κυριαρχείται από 3 και 7 μεμβράνες γιατί αυτές είναι το λιγότερο πιθανό να αφομοιωθούν από τις αντίστοιχες αντι-μεμβράνες τους.

 

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για δύο λόγους. Είναι η πρώτη ένδειξη για το ότι οι μεμβράνες από μόνες τους μπορούν να εξηγήσουν την ύπαρξη των κρυφών διαστάσεων. Δεν χρειάζεται να είναι τυλιγμένες μεταξύ τους για να μην είναι προσβάσιμες. Επίσης είναι η πρώτη ένδειξη που υποστηρίζει ότι υπάρχει μια υποκείμενη προτίμηση στους νόμους της φυσικής για ορισμένα σύμπαντα, παρέχοντας έτσι μια λύση για την ανθρώπινη αρχή.

 

 

Παρόλα αυτά, αυτή δεν είναι μια ολοκληρωτική λύση. Άλλες πραγματικότητες, είτε τριών είτε επτά διαστάσεων, θα μπορούσαν να είναι κρυμμένες κάπου αλλού μέσα στο τοπίο. Και η ζωή σε ένα διάστημα επτά διαστάσεων θα ήταν πολύ διαφορετική από τη ζωή στη γη ? αν πράγματι υπήρχε. Κι αυτό γιατί η δύναμη της βαρύτητας θα μειωνόταν πολύ γρηγορότερα με την απόσταση από ότι συμβαίνει σε αυτό τον κόσμο. Σαν αποτέλεσμα, ένα διάστημα επτά διαστάσεων δεν θα είχε πλανήτες σε σταθερή τροχιά γύρω από τα αστέρια. Όπως η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, η ανθρώπινη αρχή προκαλεί τους επιστήμονες να την εξηγήσουν.

 

Economist

 

 

Βρηκα αυτο το αρθρακι οπου αναφερεται σε αυτα που συζηταγαμε πιο πανω. Παντως ναι ακομα η ανθρωποτητα ειναι ανωριμη επιστιμονικα για να μπορουμε να καταλαβουμε το πως λειτουργει στο συνολο το συμπαν. Και θα ηταν κουτο να προσπαθουμε να εξηγησουμε κατι που δεν εχουμε ενδηξεις. Ειναι σαν να προσπαθουμε να ορισουμε φυσικους νομους στην Χωρα του Ποτε και πως ο Peter Pan και η παρεα του πετουσαν. Αν την ανακαληψουμε ισως και να μπορεσουμε να καταλαβουμε, διαφορετικα μονο υποθεσεις κανουμε.

Αυτο που εγω εχω καταλαβει απο τις λιγες γνωσεις μου για την φυσική για καθε δραση υπαρχει αντιδραση, για την υλη οπως ειπατε ειπαρχει η ανιτυλη, καμια ενεργεια δεν χανεται μονο μεταλλασε σε διαφορετικου ειδους ενεργεια (πχ η μηχανική γινεται θερμική). Εχουμε παρα πολλα ακομα να καταλαβουμε και ακομα περισσοτερα να ανακαλυψουμε......

:witch:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...