Jump to content

Η Σύγχρονη Επιστήμη συναντά την Αρχαία


Recommended Posts

Το απόσπασμα που ακολουθεί, είναι από άρθρο του Δημήτριου Ζήνα

Για ολόκληρο το άρθρο: http://www.geotop.gr/artman/publish/article_95.shtml

 

Ο Λεύκιππος το 500 π.Χ. και 2500 χρόνια πριν από τον Αϊνστάιν διατύπωσε για πρώτη φορά την Ατομική θεωρία που διαμόρφωσε και εξέλιξε ο μαθητής του Δημόκριτος. Ο Λεύκιππος έλεγε ότι όλα αποτελούνται από απειροελάχιστα τεμάχια ύλης άπειρα κατά το πλήθος, τα οποία αποτελούν το ΟΝ. Αυτά συνενώνονται με ποικίλους τρόπους και μας δίνουν διάφορα πράγματα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται κίνηση που πρέπει να γίνει μέσα στο κενό.

 

Ο Δημόκριτος το 460 π.Χ. πρόσθεσε ότι τα άτομα έχουν διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους. Η κίνηση τους προέρχεται από κάποια πηγή. Αυτό που σήμερα οι επιστήμονες ονομάζουν ορμή ή κρούση. Οι απόψεις των Προσωκρατικών Θαλή, Αναξίμανδρου και Αναξιμένη για την δημιουργία του κόσμου είναι κοντά σε αυτά που υποστηρίζει η σημερινή Φυσική, η Αστροφυσική και η Κβαντομηχανική.

 

Ο Θαλής το 635 π.Χ. καθόρισε ότι οι τέσσερις εποχές δεν είναι ισόχρονες. Βρήκε ότι ο πολικός αστέρας μπορεί να χρησιμεύσει σαν οδηγός στους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες. Ανακάλυψε ότι ο ήλιος στην ετήσια περιφορά του γύρω από την γη δεν έχει την ίδια ταχύτητα. Για την έκλειψη ηλίου ανακάλυψε την ορθή ερμηνεία λέγοντας ότι προέρχεται από την είσοδο της γης στη σκιά την οποία ρίχνει η σελήνη καθώς φωτίζεται από τον ήλιο. Επίσης είναι ο πρώτος που είπε πως η σελήνη δεν έχει δικό της φως αλλά αντανακλά το φως του ήλιου, καθώς και ότι η γη είναι ένα σφαιρικό ουράνιο σώμα.

 

Ο Αναξίμανδρος το 610 π.Χ. είναι ο ιδρυτής της ελληνικής Αστρονομίας και φυσικής φιλοσοφίας. Μέσα στα επιτεύγματα του περιλαμβάνεται ο πρώτος χάρτης του κόσμου. Ο χάρτης των άστρων. Η δημιουργία του κόσμου έλεγε οφείλεται στο άπειρο. Αυτό είναι διάχυτο μέσα στο σύμπαν. Κάποια στιγμή διαφοροποιείται μέσα σε αυτό μια πύρινη σφαίρα που θα λέγαμε ότι είναι το πρωταρχικό άτομο της θεωρίας του Bing Bang. Αυτή η σφαίρα εκρήγνυται και δημιουργεί στροβίλους. Έτσι δημιουργήθηκαν ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα.

 

Ο Αναξιμένης το 560 π.Χ. διατύπωσε την κυκλική κίνηση του κόσμου μας αλλά και ολόκληρου του σύμπαντος. Διατύπωσε την θεωρία ότι η φύση των άστρων είναι πύρινη. Επίσης όσον αφορά την μετεωρολογία ανακάλυψε ότι την αιτία δημιουργίας των σύννεφων και της βροχόπτωσης.

 

Ο Ηράκλειτος (560 π.Χ. - 480 π.Χ.) ο λεγόμενος σκοτεινός αλλά με φωτεινό μυαλό έλεγε «Τα πάντα ρει» και «ουδέν μένει» και «Πόλεμος πάντων πατήρ». Στον κόσμο ροής τα πάντα είναι σχετικά θα πει πολύ πριν από τον Αϊνστάιν. Αναφέρει την ύπαρξη της αιώνιας επιστροφής και διαδοχής των πραγμάτων. Η περιοδική γέννηση και καταστροφή των κόσμων με την μετατροπή της ύλης σε ενέργεια και της ενέργειας σε ύλη αποτελεί την αρχή του. Μια αρχή που αποδέχεται και η σημερινή Αστροφυσική.

 

Ο Παρμενίδης το 540 π.Χ. μαθητής του Αναξίμανδρου είναι ο πρώτος που υποστήριζε ότι η γη είναι σφαιρική και πλανήτης.

 

Ο Επίκουρος το 341 π.Χ. υιοθέτησε την αναγνωρισμένη φυσική του 4ου αιώνα δηλαδή την ατομική θεωρία. Υποστήριζε πως υπάρχουν αναρίθμητοί κόσμοι όμοιοι και διαφορετικοί από τον δικό μας.

 

Ο Πυθαγόρας το 580 π.Χ. μίλησε για την αρμονία των σφαιρών. Διαίρεσε τα μαθηματικά σε Αριθμητική - Γεωμετρία - Αστρονομία - Μουσική. Εκτός από τα περίφημα μαθηματικά και γεωμετρικά του θεωρήματα ανακάλυψε και την μουσική κλίμακα και καθόρισε πάνω της τις 7 νότες μα την βοήθεια πάλι των μαθηματικών.

 

Στους ορφικούς ύμνους βρίσκουμε αναφορές για το ηλιοκεντρικό σύστημα πριν από 3000 χρόνια κάτι για το οποίο ξαναμίλησε ο Κοπέρνικος το 1500. Έχουμε αναφορές για το ηλιοκεντρικό σύστημα από τον Αρίσταρχο (320 - 250 π.Χ.)

 

Ο Ευκλείδης το 360 π.Χ. μεγάλος μαθηματικός της αρχαιότητας με τεράστια φήμη μας κληροδότησε το περίφημο σύγγραμμα του τα Στοιχεία. Χωρίς την γνώση των στοιχείων του Ευκλείδη στα μαθηματικά και την γεωμετρία - την θεωρία των αριθμών δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα και να σημειώσουμε πρόοδο. Αποτελούν θεμέλιο λίθο όχι μόνο των μαθηματικών αλλά και της τεχνολογικής επιστήμης.

 

Ο Ερατοσθένης υπολόγισε πρώτος το μήκος της περιφέρειας της γης και κατέστρωσε χάρτη με μεσημβρινούς και παράλληλους από το Γιβραλτάρ μέχρι το Γάγγη. Οι γεωγραφικές του γνώσεις και έρευνες του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου γεωδαίτη. Επίσης έκανε παρεμβολές στο ημερολόγιο διορθώνοντας το.

 

Ο Ίππαρχος μαθηματικός (190 π.Χ.) είναι ο πρώτος που διαίρεσε τον κύκλο σε 360 μοίρες, καθόρισε την θέση των άστρων στην ουράνια σφαίρα κάνοντας χρήση σφαιρικών συντεταγμένων και προσδιόρισε την απόσταση των άστρων με όργανα που ανακάλυψε όπως ο αστρολάβος, η διόπτρα και το μετεωροσκόπιο (επίπεδος αστρολάβος). Ανακάλυψε το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών και είναι αυτός που κατέστησε την αστρονομία αληθινή επιστήμη.

 

Ο Αρχιμήδης το 287 π.Χ. ήταν σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος και μηχανικός. Επινόησε τις τροχαλίες, τους οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια). Απέδειξε την θεωρία του σηκώνοντας ένα πλοίο στον αέρα στις Συρακούσες. Κατασκεύασε αστρονομικά όργανα και τελειοποίησε το ελληνικό αριθμητικό σύστημα. Επίσης ανακάλυψε τις πρώτες αρχές της υδροστατικής. Άλλωστε όσον αφορά τις ανακαλύψεις στην υδροστατική και την μηχανική δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που έχουν ανακαλυφθεί σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα που δείχνουν μια πολύ υψηλή γνώση πάνω στους συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης.

 

Ας μην ξεχνάμε επίσης τα αυτόματα του Δαίδαλου τις μηχανές (βαρούλκα κ.λ.π.) του Ήρωνα ακόμα και τον υπολογιστή των Αντικυθήρων.

 

Ο Εμπεδοκλής διατύπωσε την θεωρία ότι δεν υπάρχει φθορά και θάνατος αλλά τα πάντα επανέρχονται στην πρωταρχική τους κατάσταση που είναι των τεσσάρων πρωταρχικών στοιχείων. Η ένωση και ο διαχωρισμός αυτών των στοιχείων συνεχίζεται αέναα και δημιουργούν από την αρχική δημιουργία του Σύμπαντος μέχρι και σήμερα όλες τις μορφές.

 

Στο χώρο της επιστήμης της Ιστορίας αναδύθηκε ο Ηρόδοτος το 484 π.Χ. που θεωρείται ο πατέρας της Ιστορίας σήμερα. Ο Θουκυδίδης την προχώρησε ακόμη παραπέρα. Είναι ο πρώτος επιστήμονας ιστορικός που ξεχώρισε τον μύθο από την ιστορία. Επίσης είναι ο θεμελιωτής της αντικειμενικής ιστορικής έρευνας.

 

Στο πεδίο της Ιατρικής ξεχωρίζουμε τον Ιπποκράτη 460 π.Χ. θεμελιωτή της επιστημονικής Ιατρικής. Υποστήριξε πως οι ασθένειες δεν έχουν υπερφυσική εξήγηση. Μεγάλη είναι η επίδραση που ασκεί στην υγεία ενός ανθρώπου το περιβάλλον το περιβάλλον το οποίο ζει. Αέρας - νερό - τοποθεσία. Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεται. Επεσήμανε την σημασία της κληρονομικότητας καθώς και ότι η πρόγνωση είναι η πρόληψη του μέλλοντος. Το ατύχημα του Τσερνομπίλ που ο αέρας μετέφερε τη ραδιενέργεια σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, το σύνδρομο των τρελών αγελάδων όπου ο άνθρωπος παρενέβη στην διατροφική αλυσίδα καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ τον ιδεολόγο Ιπποκράτη.

 

[...]

 

Η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύπτει καθημερινά όλους αυτούς και πολλούς άλλους από τους αρχαίους σοφούς και επιστήμονες, τους μεγάλους αυτούς ερευνητές της αρχαιότητας που στηριζόμενοι όχι μόνο στην εξωτερική γνώση αλλά ψάχνοντας και την εσωτερική σοφία έδωσαν στην ανθρωπότητα τις πρώτες βάσεις για την εξέλιξη των επιστημών. Γιατί γι' αυτούς η εξωτερική ανάπτυξη συμβαδίζει με την εσωτερική, την φιλοσοφική ανάπτυξη.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι πραγματικα αξιοθαυμαστο το πως μπορουσαν οι Αρχαιοι Ημων Προγονοι να ερμηνευουν και να εξηγουν διαφορα φαινομενα της επιστημης χωρις να εχουν εξοπλισμο ή τεχνολογια και ολα τα πορισματα τους να ειναι αδιαψευστα και περα για περα αληθινα ακομα και μεχρι σημερα. Ενω οι συνχρονοι επιστημονες με την τρομερη τεχνολογια και μεσα που διαθετουν σημερα, να βγαζουν πορισμα που μετα απο λιγο καιρο αναιρουνται απο καποιον αλλον συναδελφο τους. B)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Ας μην ξεχνάμε επίσης τα αυτόματα του Δαίδαλου τις μηχανές (βαρούλκα κ.λ.π.) του Ήρωνα ακόμα και τον υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Φαίνεται πως σιγά-σιγά πλησιάζουμε στο να μάθουμε για αυτόν τον μηχανισμό...

http://www.antikythera-mechanism.gr/index.php?lang=el

Link to comment
Share on other sites

Ειναι πραγματικα αξιοθαυμαστο το πως μπορουσαν οι Αρχαιοι Ημων Προγονοι να ερμηνευουν και να εξηγουν διαφορα φαινομενα της επιστημης χωρις να εχουν εξοπλισμο ή τεχνολογια και ολα τα πορισματα τους να ειναι αδιαψευστα και περα για περα αληθινα ακομα και μεχρι σημερα. ...

Βασικά αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα: γι' αυτό κανένας δεν τους πίστεψε. Δεν μπορούσαν να αποδείξουν τίποτε, και τις λίγες φορές που μπορούσαν δεν μπορούσαν οι άλλοι (δεν είχαν το υπόβαθρο θες;) να καταλάβουν την απόδειξη ή να αντιληφθούν ότι αυτή έχει πρακτική εφαρμογή στη ζωή τους.

Οι "επιτυχείς" θεωρίες των αρχαίων βέβαια θα μπορούσαν να είναι τυχαίες. Άμα κάποιοι σκέφτωνται για 1000 χρόνια και κάνουν εικασίες, κάποιες από σύμπτωση θα βγούν σωστές :blink: αν όλα αυτά τα συγκρίνουμε και με τις "μπαρούφες" που λέγανε, οι ίδιοι ή άλλοι... αλλά όλα αυτά δεν εκλαμβάνονται έτσι γιατί οι άνθρωποι με τα μέσα που είχαν κάνανε ότι μπορούσαν.

Link to comment
Share on other sites

outis...

 

Δεν νομίζω να ευσταθεί το καίριο μιας θεωρίας με την τυχαία εύρεση.. Ειδικά όταν στήριζαν τις περισσότερες φορές με μαθηματικά το τι βρήκαν.

 

Είναι γεγονός πως οι επιστήμες βασίστηκαν στις θεωρίες των Αρχ. Ελλήνων και εξελίχθηκαν απο εκεί , συγκρατώντας και αφομειώνοντας σαν βασικούς όρους , Ελληνικές λέξεις.

 

Το θέμα είναι οτι ακόμα και σήμερα, αρκετοί σοβαροί και μεγάλοι επιστήμονες, είναι στην καταγωγή Έλληνες (απο το επωνυμο τους φαίνεται και οχι επειδή το λέει ο Λιακόπουλος :D ) αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να το κάνουν στην χώρα που "τρώει" τα παιδιά της. Το κάνουν έξω , για άλλες χώρες πρώτα.

 

ίσως αυτό να ήταν πιο καλό θέμα προς συζήτηση. Γιατί δηλαδή οι επιστήμονες μας, δεν κάνουν τίποτα εδώ και φεύγουν σαν αποτυχημένοι , αλλά με το που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού,

 

Ανακαλύπτουν θεραπείες, ουράνια σώματα, στοιχεία DNA, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

outis...

Δεν νομίζω να ευσταθεί το καίριο μιας θεωρίας με την τυχαία εύρεση.. Ειδικά όταν στήριζαν τις περισσότερες φορές με μαθηματικά το τι βρήκαν....

Συγνώμη σε ποιο ακριβώς σημείο στηρίζουν μαθηματικά τις θεωρείες τους οι Λεύκιππος, Δημόκριτος, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Ηράκλειτος, Παρμενίδης (ο Παρμενίδης μαθηματικά;;;;;) κι Επίκουρος;

Ότι έλεγαν απλά το "υποστήριζαν" και ήταν συμπεράσματα σκέψης, λογικής ανάλυσης (που δεν όδηγεί πάντα σε ορθά απότελέσματα) και στοιχειωδών αριθμητικών πράξεων σε ορισμένες περιπτώσεις (που τις υποθέτουμε τις πιο πολλές φορές). Τελικά από τα 100 πράγματα που είπε ο καθένας, 5-10 αποδείχθηκαν σωστά. Τα υπόλοιπα είτε είναι φιλοσοφικά ζητήματα και δεν είναι θέμα αποδείξεων, και πολλά αποδείχθηκαν λάθος - αλλά αυτά δεν τα προσέχουμε γιατί τους δικαιολογούμε (τόσα ήξεραν, τόσα βρήκαν). Και κάλά έκαναν. Εμείς όμως τι κάνουμε;

Μερικοί, χρησιμοποίησαν μαθηματικά όπως ο Πυθαγόρας αλλά στο βαθμό που αυτά στήριζαν μεταφυσικές θεωρίες και φιλοσοφίες δεν ήταν επιτυχημένες.

Όσο για τον Αρίσταρχο και άλλους (που είχαν και κάποιες αποδείξεις, επιτέλους) γιατί ο αρχαίος κόσμος δεν δέχθηκε τις θεωρίες τους αλλά (στην περίπτωση του Αρίσταρχου π.χ.) προτίμησε τον γεωκεντρικό Πτολεμαίο; Ο αρχαίος κόσμος είχε 500-600 χρόνια για να τα δεχτεί όλα αυτά κι όμως δεν το έκανε.

 

Οι ορφικοί ύμνοι δεν έχουν αναφορές του 3000 π.Χ. (αν ξέρεις καμιά φυσικά να τη δούμε). Αυτή είναι μια αυθαίρετη χρονολογία (γι' αυτό και άλλοι λένε για όλο και πιο τερατώδεις χρονολογίες, και 9000 και 12000 π.Χ., γιατί το μόνο σίγουρο είναι βέβαιότητα για την κυκλοφορία τους έχουμε από τα χρόνια του Αλέξανδρου και μετα, άλλο όμως το 300 κι άλλο το 3000...

... αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να το κάνουν στην χώρα που "τρώει" τα παιδιά της. Το κάνουν έξω , για άλλες χώρες πρώτα.

ίσως αυτό να ήταν πιο καλό θέμα προς συζήτηση. Γιατί δηλαδή οι επιστήμονες μας, δεν κάνουν τίποτα εδώ και φεύγουν σαν αποτυχημένοι , αλλά με το που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού,

Αυτά είναι γνωστά πράγματα, αλλά άσχετα με το θέμα και την αρχαία Ελλάδα, κι απόγονοι των Ζουλού έγιναν επιστήμονες όταν τους δόθηκαν οι ευκαιρίες...
Link to comment
Share on other sites

Εμ....

 

Πλάτωνας:

 

Κάθε τρίγωνος αριθμός αν πολλαπλασιασθεί με το 8 και προστεθεί το 1, γίνεται τετράγωνος» (τρίγωνο = σχηματική απεικόνιση)

 

Επίσης διάβασε και το παρακάτω pdf, για να δείς, γιατί οι θεωρίες τους, δεν ήταν τυχαίες ακόμα και αν δεν περιείχαν εφηρμοσμένα μαθηματικά της τάξης της Κβαντομηχανικής.

 

http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_liossis.pdf

 

 

Καλημέρα και απο μένα.

Link to comment
Share on other sites

Εμ....

Πλάτωνας:

Κάθε τρίγωνος αριθμός αν πολλαπλασιασθεί με το 8 και προστεθεί το 1, γίνεται τετράγωνος» (τρίγωνο = σχηματική απεικόνιση)

...

Ναι αλλά είναι αυτό απόδειξη κάποιας ανακάλυψης (εκτός των μαθηματικών καθ' αυτών);

Οι αρχαίοι είχαν ένα εργαλείο κυρίως. Τη Σκέψη τους. Με αυτή προσπάθησαν άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα και να δουν πίσω από αυτά. Μερικές φορές αυτό απέδωσε, έστω και διαισθαντικά.

Μερικοί θέλησαν να βασίσουν αυτά που λέγανε σε αριθμούς και υπολογισμούς, αλλά τα περισσότερα συμπεράσματά τους ήταν "λογικά" και προσαρμοσμένα στην παρατήρηση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...