Jump to content

Επίδραση της υπερπληροφόρησης στην σκέψη


Recommended Posts

Πρώτον, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ψάξει για τις ''σωστές'' πληροφορίες, όπως τις χαρακτήρισες, στις οποίες η πρόσβαση είναι ευκολότερη (και αυτό σηκώνει συζήτηση), διότι πλέον ο εγκέφαλος είναι ''νωθρός και δυσκίνητος''.

Δεύτερον, εκπαιδεύεται στο να καταναλώνει τις πληροφορίες που του πουλάνε (βλέπε περιοδικά για Life style, αυτοκίνητα, ρούχα κλπ κλπ), τις ίδιες που στην αρχή του δίνονται ''δωρεάν'' μέσω της τηλεόρασης. Πρέπει να μάθει όμως πριν από όλους, τα επόμενα επεισόδια μίας σειράς (πριν αυτά προβληθούν), ποιός παντρεύτηκε με ποιόν, ποιός βγήκε με ποιόν, τί φόρεσε κλπ κλπ (τα αναφέρω σαν παράδειγμα).

Δεν το λέω υπεροπτικά, αλλά το να βγεις από το κύκλωμα αυτό, της σκαρτούρας, χωρίς παράλληλα να είσαι προκλητικός απέναντι του, δεν είναι εύκολο και είναι λίγοι αυτοί που το προσπαθούν.

Ο κόσμος υπήρξε ΠΑΝΤΑ έτσι. Πάντα ήταν καλοπερασάκιας, νωθρός, κουτσομπόλης, κουτσομπόλης, κουτσομπόλης.... Το κουτσομπολιό το βάζω εις τριπλούν, διότι ανέκαθεν υπήρξε το νούμερο ένα ενδιαφέρον του πολύ κόσμου. Το τι κάνουν τα δημόσια (και μη) πρόσωπα, ανέκαθεν ?πούλαγε?. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σ? αυτό... απλά τώρα μας φαίνεται πιο έντονο, επειδή έχουμε την δυνατότητα να το γνωρίσουμε σ? όλη του την έκταση (μέσω της προηγμένης τεχνολογίας).

 

Οι πηγές σωστής πληροφόρησης είναι ακόμα δυσεύρετες και είναι ακόμα προσιτές μονάχα στους ''λίγους κι εκλεκτούς''. Μόνο που ο κύκλος των ''λίγων και εκλεκτών'' έχει κάπως μεγαλώσει.

Και έχει μεγαλώσει σημαντικά και ορίζεται πλέον διαφορετικά. Παλιότερα, το να είσαι ένας από τους ?λίγους και εκλεκτούς? ή να σε θεωρήσουν κατάλληλο να γίνεις ένας απ? αυτούς, σήμαινε ότι θα έπρεπε να διαθέτεις μια μακριά λίστα προσόντων: να είσαι από ?τζάκι?, να έχεις πολλά λεφτά, να περάσεις κάποιο είδος εξετάσεων (που εξαρτιόνταν από το τι έψαχνες), να έχεις ?μπαμπά βασιλιά και μπάρμπα αυτοκράτορα? (που λέει ο λόγος, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ) κ.ο.κ.

Πλέον, αν έχεις όρεξη για γνώση, χρόνο ν? ασχοληθείς και διάθεση -όταν χρειάζεται- να πληρώσεις κάτιτις παραπάνω (για την αγορά βιβλίων ή συνδρομή σε κάποιο Πανεπιστήμιο για πρόσβαση στις πληροφορίες του ή ακόμα και δίδακτρα για να σπουδάσεις κ.ο.κ.), μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου ?λίγο και εκλεκτό?, ακόμα κι αν προέρχεσαι από πάμφτωχη και παντελώς άγνωστη κοινωνικά οικογένεια. Κάτι ανήκουστο στα παλαιότερα χρόνια (ξέρεις πόσο σοκαριστικό θα ακούγονταν προ 100+ ετών, ότι ο ?τάδε? λαμπρός και καταξιωμένος επιστήμονας, προέρχεται από φτωχή αγροτική οικογένεια;! )

 

Η γνώση που παρέχετε ευρέως είναι γενική και αόριστη και απαιτεί δαπάνη χρόνου.

Είναι πρακτικά αδύνατον, μέχρι αυτή τη στιγμή, να παρέχεται ευρέως ολοκληρωμένη και σωστή γνώση. Άλλωστε, μην ξεχνάς την ελευθερία λόγου, που είναι μεν ένα τεράστιο αγαθό, αλλά προκαλεί και προβλήματα. Εάν ο ?τάδε? θέλει να υποστηρίξει κάτι εντελώς άσχετο και αβάσιμο, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον εμποδίσει... Αν τώρα αυτός ο ?τάδε? έχει και κάποια επιρροή στη κοινή γνώμη... το πράμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Παλιότερα όμως, ΟΠΟΙΟΣ και να ήσουνα, δεν θα μπορούσες να μιλήσεις ελεύθερα, είτε είχες κάτι αξιόλογο να πεις είτε όχι. Τα πάντα ?φιλτράρονταν? από μια χούφτα ανθρώπων της εξουσίας, που αποφάσιζαν τι θα μάθουμε και τι δεν πρέπει να μάθουμε ή έστω ακόμα και να σκεφτούμε ποτέ (θυμήσου τον Μεσαίωνα, αλλά θυμήσου και την επταετία της χούντας...).

Οφείλουμε να εκτιμήσουμε την ελευθερία λόγου που μας προσφέρεται πλέον, κι ας μας περιπλέκει κάπως την αναζήτηση σωστής πληροφορίας... αξίζει το κόπο! Καλύτερα να κουραστούμε λίγο για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε (που θα το βρούμε τελικά, εάν επιμείνουμε), παρά να βρίσκουμε παντού ?κλειστές πόρτες? λόγω λογοκρισίας ή/και να κινδυνέψουμε σοβαρά για να μάθουμε 1-2 πράματα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Παλιότερα όμως, ΟΠΟΙΟΣ και να ήσουνα, δεν θα μπορούσες να μιλήσεις ελεύθερα, είτε είχες κάτι αξιόλογο να πεις είτε όχι.

 

Σήμερα, αν είσαι ''οποιοσδήποτε'', όντως μπορείς να μιλήσεις και να εκφραστείς ελεύθερα.

Οι ομάδες στις οποίες απευθύνεσε είναι δύο ειδών, οι ''αποβλακωμένοι'' -που ούτως ή άλλως δεν τους ενδιαφέρει αυτό που έχεις να πεις-, και αυτοί που ''ψάχνονται'' -που δυσκολεύονται να βρουν αυτό που είπες (γιατί είναι κουκουλωμένο από την σαβούρα) και αν το βρουν, είναι πλέον τόσο δύσπιστοι και ο χρόνος που απαιτείται για να το διασταυρώσουν είναι τόσο πολλής, που θα το κρατήσουν απλώς σαν μία σημείωση-.

Συμπέρασμα, στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος ''προστασίας του συστήματος''. Διότι η βία πλέον δεν περνάει και τα τεχνολογικά μέσα διευκολύνουν την πλύση εγκεφάλου και την ''θόλωση των νερών''.

Η λεγόμενη ''ελευθερία λόγου'' είναι στάχτη στα μάτια.

 

Τα πάντα ?φιλτράρονταν? από μια χούφτα ανθρώπων της εξουσίας, που αποφάσιζαν τι θα μάθουμε και τι δεν πρέπει να μάθουμε ή έστω ακόμα και να σκεφτούμε ποτέ (θυμήσου τον Μεσαίωνα, αλλά θυμήσου και την επταετία της χούντας...).

 

Τώρα σου δίνουν ένα σωρό ''σαβούρα να παίζεις'' και να φαντασιώνεσε ότι είσαι ελεύθερος να μάθεις τα πάντα και ότι κατέχεις όλη την γνώση. Στην πραγματικότητα σου έχουν πετάξει ένα καρύδι, μεγάλο, σκληρό, ακατανόητο, χωρίς ουσία και αδιαπέραστο. Αν καταφέρεις να το διαπεράσεις... είναι άδειο. Διότι το σπέρμα του καρπού που κρατάς, το ''φυλάσσουν'' άλλοι. Όταν φτάσεις στο σημείο αυτό, αντί να πεις ''μου φάγαν το καρύδι'', λες ''έφτασα στο ύστατο σημείο, πέραν αυτού δεν υπάρχει τίποτα. Κατέχω το σύνολο!!!''.

Την ουσία την κρατάει άλλος και δεν σου την δίνει. Εσύ αδυνατείς να το καταλάβεις, διότι το πεδίο είναι θολό.

Αν πάλι είσαι ''λίγος και εκλεκτός'', σου δίνουν το σπέρμα χωρίς το κέλυφος και σου δείχνουν και πού είναι η καρυδιά. Αν είσαι ικανός, θα αυξήσεις τον καρπό (διαδικασία παραγωγής γνώσης), και θα γίνεις ακόμα ικανότερος. Όταν έρθει η ώρα να παραδώσεις τον καρπό, αποκλείεται να τον δώσεις στον οποιονδήποτε. Ο οποιοσδήποτε, θα τον φάει και θα πάει χαμένος, και εσύ δούλεψες σκληρά για αυτόν. Τον παραδίδεις λοιπόν σε κάποιον που επιλέγεις, ώστε στο μέλλον ο καρπός να αποδώσει....κ.ό.κ

 

Οφείλουμε να εκτιμήσουμε την ελευθερία λόγου που μας προσφέρεται πλέον, κι ας μας περιπλέκει κάπως την αναζήτηση σωστής πληροφορίας... αξίζει το κόπο! Καλύτερα να κουραστούμε λίγο για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε (που θα το βρούμε τελικά, εάν επιμείνουμε), παρά να βρίσκουμε παντού ?κλειστές πόρτες? λόγω λογοκρισίας ή/και να κινδυνέψουμε σοβαρά για να μάθουμε 1-2 πράματα παραπάνω.

 

Οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν οδηγούν πουθενά (''ελευθερία'' λόγου).

Οι πόρτες που οδηγούν, όχι μόνο είναι κλειστές, αλλά και αόρατες. Κάποιος πρέπει να στις επιδείξει. Αυτός που τις έκρυψε.

Link to comment
Share on other sites

...Οι πόρτες που οδηγούν, όχι μόνο είναι κλειστές, αλλά και αόρατες. Κάποιος πρέπει να στις επιδείξει. Αυτός που τις έκρυψε.

Γιατί;

 

Αλλά όχι, κλειστές πόρτες; Μμμμ... ίσως. Ανοίγουν όμως.

Αόρατες. Νννναι. Για όσους δεν θέλουν να τις δούνε.

 

Το ζήτημα πάντως δεν είναι η "γνώση" (τα δεδομένα, ακόμα και επεξεργασμένα ως "πληροφορίες"). Είναι η επεξεργασία της Γνώσης. Το Κριτήριο.

Αυτό είναι κάτι που αξίζει να καλλιεργηθεί. Γιατί αν δεν είσαι σε θέση να κρίνεις (να αξιολογήσεις) τις πληροφορίες που δέχεσαι και να ξεχωρίζεις της σημαντικές, αληθινές κτλ. από τις ασήμαντες ή ψεύτικες...

Link to comment
Share on other sites

Η υπερπληροφόρηση όπως και οτιδήποτε ξεκινά με το πρόθεμα "υπέρ" δηλώνει ακρότητα και τα άκρα καλό είναι να αποφεύγονται.

 

Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών δε σημαίνει ότι έχουμε καλύτερη πληροφόρηση. Στον ωκεανό του διαδικτύου, για παράδειγμα, η άχρηστης και αναξιόπιστη πληροφορία είναι πολλαπλάσια της ουσιαστικής και έγκυρης. Επίσης, όσο πιο πολύ info junk καταναλανώνει κάποιος τόσο πιο δύσκολο του είναι να ξεχωρίσει το σοβαρό από το φαιδρό. Το internet δίνει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες εκπαίδευσης και ενημέρωσης αλλά χρειάζεται να ξέρει κανείς που θα ψάξει, τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει.

Link to comment
Share on other sites

Οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν οδηγούν πουθενά (''ελευθερία'' λόγου).

Οι πόρτες που οδηγούν, όχι μόνο είναι κλειστές, αλλά και αόρατες. Κάποιος πρέπει να στις επιδείξει. Αυτός που τις έκρυψε.

Απαπαπα... τι πεσιμισμός και «ματαιότητης ματαιοτήτων» είναι αυτή καλέ μου Αρχάγγελε;! :blink:

Έχεις ψάξεις (πραγματικά ψάξει!) να βρεις κάποια πληροφορία και απέτυχες; Έχε υπ? όψη σου ότι η πραγματική αποτυχία είναι όταν σταματάς να προσπαθείς.

Προσωπικά, ότι πληροφορία ψάχνω, πάντα την βρίσκω τελικά. Άλλοτε εύκολα, άλλοτε πιο δύσκολα, αλλά την βρίσκω! Πρέπει όμως να έχεις όρεξη για ψάξιμο και να μην τεμπελιάζεις περιμένοντάς τα όλα ?στο πιάτο?. Άνοιξε βιβλία, αναζήτησε στο διαδίκτυο, ρώτα ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν κι αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ίσως ξέρουν κάποιον άλλο να σε παραπέμψουν (και τελικά θα βρεις τον σωστό άνθρωπο ή/και βιβλίο που έχει την πληροφορία)... Νόμιζες ότι είναι εύκολη η γνώση σωστής πληροφορίας ή θα την προτιμούσες έτοιμη σερβιρισμένη;;

 

Έχω προσέξει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η ιστοσελίδα και το φόρουμ: οι νεότεροι (σε ηλικία πάντα αναφέρομαι) βαριούνται να ψάξουν! Δεν λέω ότι ανήκεις σ? αυτούς (δεν σε γνωρίζω τόσο καλά για να το πω :) ), αλλά το αναφέρω ως φαινόμενο.

Με ?ψύλλου πήδημα? στέλνουν email ή πμ για να ρωτήσουν πράματα απλά, που αν αφιέρωναν αυτά τα 5 λεπτά που χρειάσθηκαν να στείλουν email/πμ κάνοντας μια αναζήτηση στο νετ, θα είχαν βρει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ? όσες μπορώ να δώσω εγώ ή/και κάποιος από τους συντονιστές που λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ?στραβομουτσουνιάζουν? κιόλας όταν τους παραπέμπουμε σε μηχανές αναζήτησης ή/και σε βιβλία :blink: . Κι αν τύχει να δώσουμε εμείς την απάντηση, δεν κάνουν τον κόπο να τσεκάρουν την πληροφορία που τους δώσαμε διασταυρώνοντας με άλλες πηγές. Που το ξέρετε ρε παιδιά ότι έχουμε δίκιο;; Ποιός σας εγγυήθηκε ότι είμαστε η ?σωστή πηγή?;! (γενική και ρητορική η ερώτηση) Ο καθένας που ρωτάτε να σας δώσει μια πληροφορία ή διαβάζετε επειδή σας φαίνεται άξιος εμπιστοσύνης, δεν έχει το αλάθητο ούτε γνωρίζει τα πάντα. Διασταυρώστε τις πηγές σας και μην επαναπαύεστε σε μια πηγή, ούτε σε δύο... ούτε καν σε δέκα! Ακόμα και οι Πανεπιστημιακές πηγές δεν είναι υπεράνω λαθών! Σίγουρα είναι πιο έμπιστες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουν λάθη (εσκεμμένα ή όχι... διότι όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει κι εκεί συμφέρον).

 

Βγαίνει μια γενιά «βολεψάκηδων» και «τεμπελόσκυλων»... Βλέπετε την πληθώρα πληροφοριών (που σαφώς έχουν μεγάλο μερίδιο και οι λάθος πληροφορίες) και απογοητεύεστε ή/και βαριέστε να ψάξετε. ?Βολεύεστε? με τις 1-2 απαντήσεις που βρίσκετε τυχαία ή μετά από ελάχιστη αναζήτηση και μετά γκρινιάζετε ότι δεν υπάρχουν σωστές πηγές. Ε, λοιπόν σας έχω νέα: υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές σωστές πηγές, είναι ανοιχτές στον οποιονδήποτε έχει κέφι να ψάξει και δεν απαιτούν τίποτα σε αντάλλαγμα (εκτός βέβαια από το κόστος τους, όταν πρόκειται για βιβλία). Αλλά σχεδόν καμία δεν βρίσκεται ?φάτσα φόρα? (εξαρτάται βέβαια και από το τι ψάχνεις). Θέλουν χρόνο και ψάξιμο και καιρός είναι επιτέλους να το πάρετε χαμπάρι και να σταματήσετε να είστε τεμπέληδες. Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός νέων, νομίζει ότι θα μπει στο νετ για καμιά-δυο ωρίτσες κάνοντας αναζήτηση και μιλώντας με 2-3 ανθρώπους και θα ανακαλύψει όσα είναι δυνατόν να ανακαλύψει κάποιος για ένα θέμα... Δεν πάει έτσι παιδιά, ξυπνήστε!

 

Πριν κάποιους μήνες, ο καλός μου φίλος Ούτις, του οποίου την γνώμη σέβομαι και εκτιμώ, μου εστίασε την προσοχή σε κάτι που δεν είχα σκεφτεί: «όταν γίνεται αναφορά αποσπασμάτων από κάποια κείμενα, τσέκαρε και τα αυθεντικά κείμενα από τα οποία το απόσπασμα προέρχεται... Καμιά φορά δεν έχουν μεταφερθεί σωστά» (για παράδειγμα: στο ?τάδε? βιβλίο που προσπαθεί ν? αποδείξει ?αυτό?, χρησιμοποιεί το ?τάδε? απόσπασμα από κείμενο του Πλάτωνα -λόγου χάρη-, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του... Καλό είναι να ανατρέξουμε στο κείμενο του Πλάτωνα να βρούμε από εκεί το εν λόγω απόσπασμα, διαβάζοντας επίσης το τι λέει πριν και μετά απ? αυτό).

Ε, λοιπόν, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δίκιο είχε και πόσες ανακρίβειες βρήκα τσεκάροντας κάποια από τα διάφορα αποσπάσματα που αναφέρονταν σε βιβλία και έπαιρνα ως δεδομένο ότι μεταφέρονται σωστά (thanks Ουτις! :worthy: )

ΕΤΣΙ γίνεται η σωστή έρευνα φίλε Αρχάγγελε! Αλυσιδωτά και τσεκάροντας τα πάντα! Κι έτσι θα μπορέσεις να βρεις τις πολυπόθητες σωστές πληροφορίες. Προσφέροντας χρόνο στην αναζήτησή σου. Θέλεις να βρεις κάτι για όλα τα ζώα και κάποιος καθηγητής σου πρότεινε βιβλία;; Που είναι το πρόβλημα;; Αγόρασε τα βιβλία! Μην περιμένεις να τα βρείς όλα εύκολα και τζάμπα. Τίποτα δεν είναι τζάμπα σ? αυτή τη ζωή. Άλλοτε πληρώνεις με λεφτά, άλλοτε με χρόνο, άλλοτε και με τα δύο.

 

Σταματώ εδώ, γιατί σε πήρα ?μονότερμα?...

Συγνώμη εάν το ύφος μου φαίνεται κάπως επιθετικό. Δεν είναι ειδικά και προσωπικά προς εσένα, αλλά προς άπαντες τεμπέληδες. Απλά το θέμα που θίχτηκε εδώ, μου έδωσε την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα δημόσια, ελπίζοντας ότι θα τα διαβάσουν αυτοί που έχουν ανάγκη να τα διαβάσουν και θα τους βάλουν -ελπίζω- σε σκέψεις την επόμενη φορά που θ? αναζητούν κάποια πληροφορία.

Link to comment
Share on other sites

Έχω προσέξει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η ιστοσελίδα και το φόρουμ: οι νεότεροι (σε ηλικία πάντα αναφέρομαι) βαριούνται να ψάξουν! Δεν λέω ότι ανήκεις σ? αυτούς (δεν σε γνωρίζω τόσο καλά για να το πω :) ), αλλά το αναφέρω ως φαινόμενο.

Με ?ψύλλου πήδημα? στέλνουν email ή πμ για να ρωτήσουν πράματα απλά, που αν αφιέρωναν αυτά τα 5 λεπτά που χρειάσθηκαν να στείλουν email/πμ κάνοντας μια αναζήτηση στο νετ, θα είχαν βρει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ? όσες μπορώ να δώσω εγώ ή/και κάποιος από τους συντονιστές που λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ?στραβομουτσουνιάζουν? κιόλας όταν τους παραπέμπουμε σε μηχανές αναζήτησης ή/και σε βιβλία :blink: .

 

 

Αυτού του είδους η συμπεριφορά οδήγησε στην προσφιλή και διάσημη στους κομπιουτεράδες συντομογραφία RTFM (Read The Fucking Manual).

Link to comment
Share on other sites

Η υπερπληροφόρηση όπως και οτιδήποτε ξεκινά με το πρόθεμα "υπέρ" δηλώνει ακρότητα και τα άκρα καλό είναι να αποφεύγονται.

 

Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών δε σημαίνει ότι έχουμε καλύτερη πληροφόρηση. Στον ωκεανό του διαδικτύου, για παράδειγμα, η άχρηστης και αναξιόπιστη πληροφορία είναι πολλαπλάσια της ουσιαστικής και έγκυρης.

Πράγμα το οποίο νομίζω είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της βαρεμάρας που χαρακτηρίζει πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ξέρουν 5 πράματα για κάτι, τα οποία και λίγα είναι και λανθασμένα διότι βαρέθηκαν να τα τσεκάρουν σωστά, και τα αναπαράγουν στις ιστοσελίδες τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της υπερ-παραπληροφόρησης.

 

~*~*~

 

«RTFM»... :063laugh:

Το είχα ξεχάσει αυτό! Thanks που μου το θύμισες ^_^

Link to comment
Share on other sites

Έχω προσέξει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η ιστοσελίδα και το φόρουμ: οι νεότεροι (σε ηλικία πάντα αναφέρομαι) βαριούνται να ψάξουν! Δεν λέω ότι ανήκεις σ? αυτούς (δεν σε γνωρίζω τόσο καλά για να το πω :) ), αλλά το αναφέρω ως φαινόμενο.

 

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο βλέπουμε και εμείς, ίσως ακόμα ποιο έντονα ( :angel: ). Για να μην βλέπουμε όμως και μόνο τα αρνητικά, το θετικό της κατάστασης είναι ότι η αναζήτηση της μασημένης γνώσης είναι καλύτερη από το τίποτα. 'Ίσως οδηγήσει στο να μάθουμε την αληθινή διαδικασία αναζήτησης γνώσης που είναι περιληπτικά ψάξε - αξιολόγησε - διασταύρωσε και φτού απ την αρχή (η Νεφέλη το περιέγραψε κάπως πιο γλαφυρά βέβαια). Με τα χρόνια έχει μόνο αλλάξει το μέρος και πως ψάχνεις αλλά όχι η ίδια η διαδικασία.

 

Τώρα που συμφωνήσαμε όλοι ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο, όπως και καταλήξαμε στην "λύση" του (να μάθουμε να ψάχνουμε) το πάμε ένα βήμα παρακάτω το θέμα;

 

Γιατί;

 

Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ναι υπάρχει υπερπληροφόρηση αλλα αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, ούτε είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο για κάποιον που θέλει και ξέρει πως να ψάξει.

 

Αφού τελικά δεν φταίει η υπερπληροφόρηση εξ αυτού μήπως φταίμε απλά εμείς η ίδιοι;

 

Μάλλον θα βγώ :offtopic: αλλά θα συνεχίσω λίγο ακόμα επαναλαμβάνοντας την φράση με την οποία μας υποδέχτηκε ο πρύτανης της σχολής μου:

"Στα επόμενα χρόνια οι συνάδελφοί μου θα σας διδάξουνε πολλά πράγματα. Και γω είχα μάθει πολλά από αυτά κάποτε και πιστεύστε με θα τα ξεχάσετε όλα πολύ πριν σας παραδώσω καν το πτυχίο σας. Το μόνο το οποίο θέλω και πρέπει να έχετε πραγματικά μαζί σας όταν σταθήτε εδώ μπροστά μου είναι η γνώση του πώς αποκτάται η γνώση."

 

Ακούγοντας αυτήν την φράση θυμήθηκα διαβάζαμε παρέα με συμφοιτητές μου για την εξεταστική του πρώτου έτους (στην Ελλάδα) και με ρωτούσανε "σε ποιο μέρος του βιβλίου λέει αυτό; Ξεφυλλίζω το βιβλίο εδώ και ώρα και δεν το βρίσκω" και το σοκ μου όταν συνειδητοποίησα ότι δεν είχαν ιδέα ότι υπάρχει κάτι που ονομάζετε ευρετήριο σε ένα βιβλίο, πόσο μάλλον να το χρησιμοποιήσουν... :headb:

 

Εμείς, η γενιά της μασημένης γνώσης πολύ απλά δεν μάθαμε ποτέ να ψάχνουμε... τα είχαμε όλα σερβιρισμένα μπροστά μας από καθηγητές φροντιστηρίων που έλεγαν "αυτό, αυτό και αυτό θα μάθεις". Οπότε από συνήθεια και μετά το σχολείο περιμένουμε το ίδιο.

 

Δεν ξέρω αν είμαι άδικη ρίχνοντας πολύ βολικά το φταίξιμο στο σχολείο αλλά ελάχιστες φορές στην σχολική μου ζωή ένοιωσα να καλλιεργείται ή να ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη. Σχεδόν πάντα η κριτική σκέψη ήταν κάτι αρνητικό :crying:. Ναι δεν είναι μόνο το σχολείο υπεύθυνο, είναι και οι γονείς και ο περίγυρος αλλά δεν παύει να είναι αυτό είναι που έχει ως σκοπό να μας δώσει τις βάσεις για να μάθουμε...

Link to comment
Share on other sites

Απαπαπα... τι πεσιμισμός και «ματαιότητης ματαιοτήτων» είναι αυτή καλέ μου Αρχάγγελε;! :blink:

Έχεις ψάξεις (πραγματικά ψάξει!) να βρεις κάποια πληροφορία και απέτυχες; Έχε υπ? όψη σου ότι η πραγματική αποτυχία είναι όταν σταματάς να προσπαθείς.

Προσωπικά, ότι πληροφορία ψάχνω, πάντα την βρίσκω τελικά. Άλλοτε εύκολα, άλλοτε πιο δύσκολα, αλλά την βρίσκω! Πρέπει όμως να έχεις όρεξη για ψάξιμο και να μην τεμπελιάζεις περιμένοντάς τα όλα ?στο πιάτο?. Άνοιξε βιβλία, αναζήτησε στο διαδίκτυο, ρώτα ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν κι αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ίσως ξέρουν κάποιον άλλο να σε παραπέμψουν (και τελικά θα βρεις τον σωστό άνθρωπο ή/και βιβλίο που έχει την πληροφορία)... Νόμιζες ότι είναι εύκολη η γνώση σωστής πληροφορίας ή θα την προτιμούσες έτοιμη σερβιρισμένη;;

 

Προφανώς δεν ήμουν ξεκάθαρος.

Τα επίπεδα γνώσεις είναι διάφορα. Προσωπικά θα τα ταξινομούσα ως ''επίπεδο ανούσιας γνώσης (κουτσομπολιό)'', ''κοινές γνώσεις'', ''προχωρημένες γνώσεις'', ''παραγωγή γνώσης''.

Μας βομβαρδίζουν με ανούσια γνώση, όταν εμένα με απασχολεί η παραγωγή γνώσης. Οι κοινές και προχωρημένες γνώσεις, βρίσκονται έτσι όπως αναφέρεις και η διαδικασία δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Για εμένα η ουσία βρίσκεται στην παραγωγή γνώσης, όλα τα άλλα είναι γενικότητες και σάλτσες. Τα πρώτα επίπεδα πρέπει να τα περάσεις γρήγορα και να κρατήσεις τις βάσεις, ώστε να φτάσεις στο ανώτερο επίπεδο. Ο σκοπός δεν είναι να συλλέγεις γνώσεις, ο σκοπός είναι να τις συμπτίσεις και να τις εμπλουτίζεις.

Κάποιοι ψάχνουν για να βρουν γνώσεις, άλλοι θέλουν γνώση για να μπορούν να ψάξουν.

 

 

Θέλουν χρόνο και ψάξιμο και καιρός είναι επιτέλους να το πάρετε χαμπάρι και να σταματήσετε να είστε τεμπέληδες. Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός νέων, νομίζει ότι θα μπει στο νετ για καμιά-δυο ωρίτσες κάνοντας αναζήτηση και μιλώντας με 2-3 ανθρώπους και θα ανακαλύψει όσα είναι δυνατόν να ανακαλύψει κάποιος για ένα θέμα... Δεν πάει έτσι παιδιά, ξυπνήστε!

 

Δεν συμφωνώ απόλυτα. Δεν είναι όλα άσπρο/μαύρο. Ασφαλώς, η έτοιμη τροφή είναι καταστροφική. Από την άλλη, είναι ανόητο να χάνεις χρόνο για να ανακαλύψεις την Αμερική, όταν ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να ανακαλύψεις κάτι που όντως είναι καινούριο. Η σπατάλη δυνάμεων είναι πολυτέλεια.

 

ΕΤΣΙ γίνεται η σωστή έρευνα φίλε Αρχάγγελε! Αλυσιδωτά και τσεκάροντας τα πάντα! Κι έτσι θα μπορέσεις να βρεις τις πολυπόθητες σωστές πληροφορίες. Προσφέροντας χρόνο στην αναζήτησή σου. Θέλεις να βρεις κάτι για όλα τα ζώα και κάποιος καθηγητής σου πρότεινε βιβλία;; Που είναι το πρόβλημα;; Αγόρασε τα βιβλία! Μην περιμένεις να τα βρείς όλα εύκολα και τζάμπα. Τίποτα δεν είναι τζάμπα σ? αυτή τη ζωή. Άλλοτε πληρώνεις με λεφτά, άλλοτε με χρόνο, άλλοτε και με τα δύο.

 

Σωστό αυτό, μόνο που είναι περιττό να το πεις σε εμένα. Όλα τα δωμάτια του σπιτιού μου, είναι καλυμμένα από βιβλιοθήκες και ο χώρος δεν φτάνει. Σκέψου ότι και τα συνέδρια τα πληρώνω από την τσέπη μου.

Επίσης για να με καταλάβεις καλύτερα, εγώ είμαι στην κατηγορία που ο καθηγητής σου δίνει το βιβλίο του :)

 

Σταματώ εδώ, γιατί σε πήρα ?μονότερμα?...

Συγνώμη εάν το ύφος μου φαίνεται κάπως επιθετικό. Δεν είναι ειδικά και προσωπικά προς εσένα, αλλά προς άπαντες τεμπέληδες. Απλά το θέμα που θίχτηκε εδώ, μου έδωσε την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα δημόσια, ελπίζοντας ότι θα τα διαβάσουν αυτοί που έχουν ανάγκη να τα διαβάσουν και θα τους βάλουν -ελπίζω- σε σκέψεις την επόμενη φορά που θ? αναζητούν κάποια πληροφορία.

 

No worries. Το ύφος σου δεν φαίνεται καθόλου επιθετικό και δεν είπες τίποτα λάθος. Συμφωνώ με αυτά που λες, μόνο που αναφέρονται σε άλλη ομάδα ατόμων από αυτή που εννοώ εγώ.

Που θα πάει θα τα ξεκαθαρίσουμε. Καλή διάθεση να υπάρχει :019blush::)

Link to comment
Share on other sites

Ο εγκέφαλος, από "σχεδιασμού", "κόβει" ένα ποσοστό πληροφοριών προτού τις αποθηκεύσει ή τις επεξεργαστεί. Μέρος αυτής της επιλογής γίνεται ασυνείδητα κι ελέγχεται από το ασυνείδητο κομμάτι μας, ένα άλλο μέρος γίνεται και συνειδητά.

 

Στο συνειδητό μέρος της επιλογής είναι που χρειάζεται, νομίζω, να "εκπαιδευόμαστε", ούτως ώστε το μυαλό να εστιάζεται στις χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο!

Οπως δεν ειναι και δυσκολο να "πειραξεις"το ασυνειδητο λιγο ωστε να σου πλασσαρει κατι παραπανω...

 

 

Προσωπικά, ότι πληροφορία ψάχνω, πάντα την βρίσκω τελικά. Άλλοτε εύκολα, άλλοτε πιο δύσκολα, αλλά την βρίσκω! Πρέπει όμως να έχεις όρεξη για ψάξιμο και να μην τεμπελιάζεις περιμένοντάς τα όλα ?στο πιάτο?. Άνοιξε βιβλία, αναζήτησε στο διαδίκτυο, ρώτα ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν κι αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ίσως ξέρουν κάποιον άλλο να σε παραπέμψουν (και τελικά θα βρεις τον σωστό άνθρωπο ή/και βιβλίο που έχει την πληροφορία)... Νόμιζες ότι είναι εύκολη η γνώση σωστής πληροφορίας ή θα την προτιμούσες έτοιμη σερβιρισμένη;;

 

:offtopic:

Σε προκαλω να βρεις ποιος εριξε την ατομικη βομβα στη Χιροσιμα...

ή κατι πιο ευκολο που μας απασχολει σε αλλο topic, σχετικα με τις (μαλλον) 7 πυλες του αλλου κοσμου κ την εκστρατεια του Μ.Αλεξ, και καποιου γνωστου στην εποχη μας...

 

 

χεχεχε...

Link to comment
Share on other sites

Οπως δεν ειναι και δυσκολο να "πειραξεις"το ασυνειδητο λιγο ωστε να σου πλασσαρει κατι παραπανω...

 

 

 

Δεδομένου ότι το ασυνείδητο είναι "εκ φύσεως" ανοργάνωτο και ως ανοργάνωτο υλικό αναδύεται στη συνείδηση, η υπερπληροφόρηση που επέρχεται από το ..."πείραγμα" είναι άκρως επικίνδυνη...

Link to comment
Share on other sites

Cyfeilles,

Γράφεις: <<το θετικό της κατάστασης είναι ότι η αναζήτηση της μασημένης γνώσης είναι καλύτερη από το τίποτα>>

Χμμ... δεν ξέρω εάν συμφωνώ ή διαφωνώ μ? αυτό... :unsure:

Από την μια μεριά έχεις δίκιο στο ότι «απ? το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα», από την άλλη όμως υπάρχει και το «η ημιμάθεια είναι πιο επικίνδυνη της αμάθειας»... Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή...

Το χειρότερο είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν ?πιάσει τον παπά από τα ....(δε το λέμε γιατί δε κάνει :019blush: )? όντας στην πραγματικότητα ημιμαθής -κι αυτό είναι που κάνει την ημιμάθειά τους επικίνδυνη.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί που έχουν απόλυτη επίγνωση της ημιμάθειάς τους, οπότε είναι πιο ?εντάξει? και σωστοί. Δυστυχώς όμως, αποτελούν την μειοψηφία.

 

Γράφεις: <<Αφού τελικά δεν φταίει η υπερπληροφόρηση εξ αυτού μήπως φταίμε απλά εμείς η ίδιοι;>>

Μα σαφώς!

Σαφώς και φταίμε εμείς οι ίδιοι!

Δικό μας δημιούργημα δεν είναι η υπερπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση; Ίσως όχι δικό μας προσωπικά, αλλά δικό μας ως ανθρωπότητα. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς προσωπικά για να λύσουμε το πρόβλημα ή έστω να μην συμβάλλουμε στην ανάπτυξή του;...

...Για να το θέσω πιο ?ωμά? : «εσύ τι έκανες σήμερα ενάντια στη μλκ του κόσμου;» (γραμμένο σε τουαλέτα ενός bar, που μου έκανε εντύπωση και το συγκράτησα :lol: )

Ίσως εάν αρχίσουμε να γινόμαστε πιο απαιτητικοί στην ποιότητα των πληροφοριών που μας ταΐζουν, πάψουμε να τα ?κατεβάζουμε όλα αμάσητα? και σταματήσουμε να τους πληρώνουμε για να μας δίνουν βλακείες (διότι ακόμα και η τηλεθέαση είναι πληρωμή), ίσως λάβουνε το μήνυμα και ψαχτούν λίγο περισσότερο (κάνω έμμεση αναφορά στον Χαρδαβέλα, που βαρέθηκα να τον βλέπω να κάνει εκπομπή σχεδόν 3 ωρών, χωρίς να λέει τελικά τίποτα! :headb: )

 

Γράφεις: <<Δεν ξέρω αν είμαι άδικη ρίχνοντας πολύ βολικά το φταίξιμο στο σχολείο αλλά ελάχιστες φορές στην σχολική μου ζωή ένοιωσα να καλλιεργείται ή να ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη. Σχεδόν πάντα η κριτική σκέψη ήταν κάτι αρνητικό. Ναι δεν είναι μόνο το σχολείο υπεύθυνο, είναι και οι γονείς και ο περίγυρος αλλά δεν παύει να είναι αυτό είναι που έχει ως σκοπό να μας δώσει τις βάσεις για να μάθουμε...>>

Άδικη δεν είσαι. Πράγματι το σχολείο έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Όταν ήμουν πιτσιρίκα και -ως μόνιμα αντιδραστικό πλάσμα :angel: - γκρίνιαζα στον πατέρα μου λέγοντας «που θα μου χρησιμεύσει στη ζωή μου το να γνωρίζω με κάθε λεπτομέρεια τα μέρη ενός μονοκοτυλήδονου (για παράδειγμα);; Εγώ δεν θέλω να γίνω γεωπόνος ή οτιδήποτε επάγγελμα απαιτεί τέτοιες γνώσεις! Άρα, δεν χρειάζεται να τα μάθω απ? έξω, άρα παρατάτε με, δεν τα μαθαίνω!», εκείνος μου απαντούσε (με συγκρατημένη τσαντίλα ώστε να μην μου τις βρέξει :lol: ) «το σχολείο απλά σε μαθαίνει να... μαθαίνεις και να σκέφτεσαι. Σε λίγες μέρες δεν θα θυμάσαι τα μέρη του μονοκοτυλήδονου, αλλά θα έχεις μάθει να μαθαίνεις»... Το ερώτημα όμως πλέον είναι: συνεχίζει το σχολείο να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό (δηλαδή το να σε μαθαίνει πως να μαθαίνεις) ;

Μάλλον όχι...

Οπότε, το επόμενο ερώτημα είναι: εσύ καλή μου Cyfeilles, που έχεις συνειδητοποιήσει ότι το σχολείο δεν σε έμαθε αυτό που έπρεπε να σε μάθει, τι κάνεις; Επαναπαύεσαι στην δικαιολογία «δε με μάθανε να σκέφτομαι» ή κάνεις κάτι για να μάθεις μόνη σου, μιας και κανείς άλλος δεν μπήκε στο κόπο να το κάνει; (εσύ και όλοι όσοι το έχουν συνειδητοποιήσει)

 

Ένα άλλο πρόβλημα που μάστιζε ανέκαθεν την ανθρωπότητα, είναι η αποποίηση ευθυνών. Ανέκαθεν ο άνθρωπος βολευότανε σε δικαιολογίες, αρνούμενος να δεχτεί το δικό του μερίδιο ευθύνης. Οκ, άλλοι φταίνε για το ?τάδε?... εμείς όμως τι κάνουμε γι αυτό; Κρυβόμαστε πίσω απ? αυτή τη δικαιολογία, αντί να κάνουμε κάτι...

 

~*~*~

 

Αρχάγγελε,

Γράφεις: <<Προφανώς δεν ήμουν ξεκάθαρος.

Τα επίπεδα γνώσεις είναι διάφορα. Προσωπικά θα τα ταξινομούσα ως ''επίπεδο ανούσιας γνώσης (κουτσομπολιό)'', ''κοινές γνώσεις'', ''προχωρημένες γνώσεις'', ''παραγωγή γνώσης''.

Μας βομβαρδίζουν με ανούσια γνώση, όταν εμένα με απασχολεί η παραγωγή γνώσης. Οι κοινές και προχωρημένες γνώσεις, βρίσκονται έτσι όπως αναφέρεις και η διαδικασία δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Για εμένα η ουσία βρίσκεται στην παραγωγή γνώσης, όλα τα άλλα είναι γενικότητες και σάλτσες. Τα πρώτα επίπεδα πρέπει να τα περάσεις γρήγορα και να κρατήσεις τις βάσεις, ώστε να φτάσεις στο ανώτερο επίπεδο. Ο σκοπός δεν είναι να συλλέγεις γνώσεις, ο σκοπός είναι να τις συμπτίσεις και να τις εμπλουτίζεις.

Κάποιοι ψάχνουν για να βρουν γνώσεις, άλλοι θέλουν γνώση για να μπορούν να ψάξουν.>>

Συμφωνώ μαζί σου για τα επίπεδα γνώσης, αλλά πιστεύω θα συμφωνήσεις κι εσύ στο ότι άπαξ και βρεις τις σωστές βάσεις, δηλαδή τις κοινές και προχωρημένες γνώσεις όπως τις αναφέρεις (που απαιτούν το ψάξιμο), πλέον δεν έχεις τόσο πολύ ανάγκη άλλες πηγές. Συνδυάζοντας αυτές και βάζοντας το μυαλουδάκι σου να δουλέψει, φτάνεις στην ?παραγωγή γνώσης? όπως την ονομάζεις.

Ναι, συμφωνώ μαζί σου ότι η στείρα συλλογή γνώσεων, τελικά δεν ωφελεί σε τίποτα (εκτός ίσως από το να κάνουμε τους μάγκες στους άλλους :headb: ). Το θέμα να είναι να τις συλλέξουμε και μετά να τις εκμεταλλευτούμε. Όμως, όπως είπες και μόνος σου, για την συλλογή τους υπάρχει τρόπος... από κει και πέρα, είναι καθαρά και μόνο δικό μας θέμα, άρα δεν τίθεται θέμα «ψάχνω αλλά δεν βρίσκω».

 

Γράφεις: << Σωστό αυτό, μόνο που είναι περιττό να το πεις σε εμένα. Όλα τα δωμάτια του σπιτιού μου, είναι καλυμμένα από βιβλιοθήκες και ο χώρος δεν φτάνει. Σκέψου ότι και τα συνέδρια τα πληρώνω από την τσέπη μου.

Επίσης για να με καταλάβεις καλύτερα, εγώ είμαι στην κατηγορία που ο καθηγητής σου δίνει το βιβλίο του>>

Οκ, τώρα μπερδεύτηκα...

Εάν είσαι απ? αυτούς που δίνουν το βιβλίο, τότε που είναι το πρόβλημα;... :wacko:

 

~*~*~

 

Sucore,

Γράφεις: <<Σε προκαλω να βρεις ποιος εριξε την ατομικη βομβα στη Χιροσιμα...>>

Δεν με απασχολεί για να σπαταλήσω χρόνο να το ψάξω. Όποιος και να το έκανε, μλκ έκανε. Τα ?καντήλια? του τα ρίχνω έτσι κι αλλιώς...

Δίνεις όμως ένα ωραίο παράδειγμα περιττής σπατάλης χρόνου και ?χώρου? στον εγκέφαλο: Άντε και τον βρήκες... τι θα την κάνεις αυτή τη πληροφορία; Τι μπορεί να σου προσφέρει;; Θα σπαταλήσεις χρόνο και φαιά ουσία για να λάβεις μια πληροφορία... μάλλον άχρηστη τελικά.

 

Το θέμα νομίζω πως είναι να ψάχνουμε πράγματα χρήσιμα που θα μας ωφελήσουν κάπως. Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι να ψάξουμε ποιός πράγματι δολοφόνησε τον Κένεντυ... Οκ, άντε και τον/ους βρήκαμε... μετά;... :unsure:

 

Γράφεις: <<ή κατι πιο ευκολο που μας απασχολει σε αλλο topic, σχετικα με τις (μαλλον) 7 πυλες του αλλου κοσμου κ την εκστρατεια του Μ.Αλεξ, και καποιου γνωστου στην εποχη μας...>>

Διευκρίνισε τίνος άλλου κόσμου! Είναι πολλοί... κάποιοι υπαρκτοί, άλλοι εντελώς στην σφαίρα της φαντασίας και της συνομωσιολογίας. Διάλεξε, για να ξέρω τι να ψάξω.

...και όντως είσαι :offtopic::lol:

Link to comment
Share on other sites

Sucore,

Γράφεις: <<Σε προκαλω να βρεις ποιος εριξε την ατομικη βομβα στη Χιροσιμα...>>

Δεν με απασχολεί για να σπαταλήσω χρόνο να το ψάξω. Όποιος και να το έκανε, μλκ έκανε. Τα ?καντήλια? του τα ρίχνω έτσι κι αλλιώς...

Δίνεις όμως ένα ωραίο παράδειγμα περιττής σπατάλης χρόνου και ?χώρου? στον εγκέφαλο: Άντε και τον βρήκες... τι θα την κάνεις αυτή τη πληροφορία; Τι μπορεί να σου προσφέρει;; Θα σπαταλήσεις χρόνο και φαιά ουσία για να λάβεις μια πληροφορία... μάλλον άχρηστη τελικά.

 

Το θέμα νομίζω πως είναι να ψάχνουμε πράγματα χρήσιμα που θα μας ωφελήσουν κάπως. Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι να ψάξουμε ποιός πράγματι δολοφόνησε τον Κένεντυ... Οκ, άντε και τον/ους βρήκαμε... μετά;... :unsure:

 

Γράφεις: <<ή κατι πιο ευκολο που μας απασχολει σε αλλο topic, σχετικα με τις (μαλλον) 7 πυλες του αλλου κοσμου κ την εκστρατεια του Μ.Αλεξ, και καποιου γνωστου στην εποχη μας...>>

Διευκρίνισε τίνος άλλου κόσμου! Είναι πολλοί... κάποιοι υπαρκτοί, άλλοι εντελώς στην σφαίρα της φαντασίας και της συνομωσιολογίας. Διάλεξε, για να ξέρω τι να ψάξω.

...και όντως είσαι :offtopic::lol:

 

1) ο οδηγος το εκανε βασικα,ο πρωτος πυροβολισμος του εδωσε το ΟΚ να γυρισει προς τα πισω...

μας βοηθαει να καταλαβουμε απο που να φυλαγομεθα...(και ποιοι ειναι οι μπουληδες)

 

2)τον κατω κοσμο!!(τοτε, τωρα κατι ακουω για αστροπυλες απο κει μερια...)

 

Αχρηστες πληροφοριες...Τωρα κατι ειπες.. :lol:

Link to comment
Share on other sites

 

Οκ, τώρα μπερδεύτηκα...

Εάν είσαι απ? αυτούς που δίνουν το βιβλίο, τότε που είναι το πρόβλημα;... :wacko:

 

 

Γιατί εγώ που είμαι σε αυτό το επίπεδο, μπορώ να καταλάβω πόσο χρόνο χάνουν οι άλλοι σε ανούσια πράγματα.

Ψάχνουν για απίστευτες ώρες και στο τέλος βρίσκουν ακατανόητα και ασύνδετα πράγματα, με αποτέλεσμα να μην βγάζουν νόημα ή ακόμα χειρότερα, να βγάζουν λάθος συμπεράσματα.

Εγώ την ίδια ώρα, από τη μιά έχω ΟΛΗ (διότι για να δημοσιευτεί ο,τιδήποτε, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει πρώτα να περάσει από τον καθηγητή μου) τη βιβλιογραφία στα χέρια μου (έτσι δεν χάνω χρόνο ψάχνοντας) και από την άλλη, τα αποτελέσματα της έρευνάς μου θα δημοσιευτούν μετά από 2 χρόνια. Εκτός, λοιπόν, του ότι έχω τα πάντα στα χέρια μου, έχω και κάτι καινούριο, που θα χρησιμοποιήσω για να συνεχίσω την έρευνα, έχοντας πάντα ένα προβάδισμα 2-3 χρόνων.

Φυσικά, η θέση μου, αν και υψηλή δεν σημαίνει τίποτα, γιατί εγώ κάνω έρευνα στο κουνέλι, κάτι που δεν έχει τρομερή αξία.

Σκέψου έναν αντίστοιχό μου, σε θέματα σημαντικά (σκέψου εσύ κάτι σημαντικό) και πες μου...

Πόσο εύκολο είναι να βρεις αυτές τις πληροφορίες? Πόσο εύκολα θα σου τις δώσουν? Βλέπεις και εσύ τώρα πόρτες κλειστές ή όχι?

 

Επαναλαμβάνω, εξαρτάται τι ψάχνει ο καθένας, σίδηρο ή χρυσό. Μέταλλο το ένα, μέταλλο και το άλλο. Η αξία τους όμως διαφορετική.

Link to comment
Share on other sites

Ως το απόλυτο Info-Junkie θα πρέπει να υπερασπιστώ την εποχή της υπερπληροφόρησης. Τα ρέοντα από οθόνες δεδομένα που κατακλύζουν τον εγκέφαλο προκαλόντας αυτό το υπέροχο μούδιασμα. Πάντως κάπου είχα ακούσει ότι θεωρητικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει όριο ως προς τη δυνατότητα μάθησης οπότε το γεμίζω το κεφάλι μου είναι κάτι σχηματικό. Είναι σημαντικό να μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων και για τη γνώση (αν και μεταξύ μας είναι έννοια σχεδόν αδύνατον να προσδιοριστεί) αλλά να μη ξεχνάμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει η αναζήτηση και η απόκτηση της πληροφορίας. Μήπως αυτό δε μας ωθεί να ψάξουμε στο ίντερνετ να χαζέψουμε ένα τελείως απαράδεκτο περιοδικό η να διαβάσουμε όσα γράφονται σ' αυτό το φόρουμ; Δε ξέρω τι παιχνίδι της εξέλιξης είναι αυτό αλλά η απόκτηση της πληροφορίας μας γεμίζει ευχαρίστηση.

 

Η υπερπληροφόρηση όπως και οτιδήποτε ξεκινά με το πρόθεμα "υπέρ" δηλώνει ακρότητα και τα άκρα καλό είναι να αποφεύγονται.

μερικές φορές χρείαζεται και το υπέρ, για να ξεχειλώνουμε τα όρια και τις δυνατότητες μας.

 

Πάντως κλίνοντας θα ήθελα να εκφράσω και μια απορία μου προς το πρόσωπο του Archangel. Σοβαρά σου προκαλεί τόσο δυσάρεστα συναισθήματα η υπερπληροφόρηση ή απλά έχεις καιρό να χαρείς τον έρωτα (χωρίς παρεξήγηση πάντα :))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...