Jump to content

οι τρεις μοιρες σε σχεση με το χριστιανισμο,κ ο ρολος τους στη ζωη μας σημερα...


celina
 Share

Recommended Posts

Λοιπον αγαπητοι φιλοι καλησπερα.Εχω καποια απορια η οποια μου δημιουργηθηκε σημερα μετα απο εξομολογηση προσωπικης εμπειριας μιας φιλης μου.

Η ιστορια εχει ως εξης:η γιαγια μιας φιλης μου ειναι ιδιατερα θρησκευομενη κ οταν η φιλη μου ηταν μωρο κ αν δεν κανω λαθος πλησιαζε η μερα της βαπτισης της, ελεγε πως θα ερθουν εκεινη την ημερα οι μοιρες ,αρα πρεπει να γεμισει το δωματιο του μωρου με γλυκα για να τις καλοπιασει.Η μαμα της φιλης μου δεν πιστευε σε αυτα κ δεν της εδινε σημασια.Το ιδιο βραδυ λοιπον η γιαγια ειχε κατσει σε μια καρεκλα στο δωματιο κ περιμενε να εμφανιστουν οι μοιρες.Κατα τη διαρκεια της νυχτας η γιαγια ειχε κατσει ξαγρυπνη κ περιμενε για την αφιξη τους.Καποια στιγμη ειδε 3 φιγουρες σαν σκια πανω απο την κουνια του μωρου.Εκεινη τρομαξε προς στιγμη αλλα καθησε ηρεμη κ περιμενε για να δει τι θα κανουν.Αφου τις παρατηρουσε ,οχι για πολυ ωρα βεβαια, ξαφνικα μπαινει στο δωματιο η μαμα της φιλης μου κ οι φιγουρες εξαφανιστηκαν.Απο εκεινη την μερα καθε φορα που η γιαγια θυμαται εκεινο βραδυ ανατριχιαζει κ λογικο ειναι.Θα ηθελα οποιος γνωριζει κατι να με ενημερωσει πανω στη σχεση των 3 μοιρων κ στο χριστιανισμο, κ αν εχει συμβει κατι αναλογο σε καποιον αλλο. Ευχαριστω για την προσοχη σας κ θα εκτιμουσα την γνωμη σας πανω σε αυτο το θεμα.

Link to comment
Share on other sites

Καμιά σχέση, με το χριστιανισμό δηλαδή. Με τις λαϊκές αντιλήψεις περί μοίρας και θρησκείας... άλλο θέμα.

 

Αγαπητέ outis σε χαιρετώ αν θες να διαβάσεις κάτι για τις μοίρες μπορεις να επισκεφτείς το πιο κάτω

 

http://www.neolaia.de/2opseis/DaneiaeeU/pe...ioeieiassa.html

 

όμως βρήκα και αυτό αν σε ενδιαφέρει και δεν το ήξερες

 

Η Λάχεσις είναι αυτή που μοιράζει τους λαχνούς, που προσμετράει το νήμα της ζωής, η Κλωθώ "κλώθει" το νήμα της ζωής και η Άτροπος (άκαμπτη, αδυσώπητη, αλύγιστη) κόβει με το ψαλίδι το νήμα της ζωή του ανθρώπου.

 

Οι λαϊκές αντιλήψεις των νεότερων χρόνων παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία με εκείνες των αρχαίων: «Τας Μοίρας ταύτας φαντάζεται ο λαός ως γραίας ασχήμους. Μπαίνουν πάντα τη νύχτα στο σπίτι, που είναι μωρό παιδί... Έρχονται κατά την τρίτην ή πέμπτην ή έβδομην ημέραν μετά την γέννησιν... Κατά τινας παραδόσεις έρχονται ασπροντυμένες, κρατεί δε η μεγάλη ψαλίδα, η άλλη αδράχτι και η τρίτη ρόκα με λινάρι. Στο μοίραμα απάνω η μία με τη ρόκα γνέθει η άλλη με τ' αδράχτι τυλίγει την κλωστή και κάθε τυλιξιά είναι κι ένας χρόνος. Όταν τελειώση το μοίραμα, η μεγάλη με το ψαλίδι κόβει την κλωστή... Και το παιδί θα ζήση τόσα χρόνια, όσες τυλιξιές έχει το αδράχτι, και θα γενούν όσα προφτάσανε να το μοιράνουνε οι Μοίρες..." (Στιλπ. Π. Κυριακίδου, Ελληνική Λαογραφία).

 

Εκτός από τα παραπάνω αναφέρεται αλλού ότι οι Μοίρες "παίζουν όργανα και τραγουδούν" ή ότι "φορούν κορόνα ή κανένα άλλο στόλισμα στο κεφάλι", ενώ υπάρχουν και αινίγματα γι' αυτές

 

πηγη:http://old.frodistirio.gr/GL/GL-ArxPragPlatPolit15a.htm

 

 

όπως καταλαβαίνεις απλά λαικές αντιλήψεις

 

αγαπητή celina σε σένα αναφέρομαι συγνωμη για το λάθος μου να αναφερθω στον outis απλά ήταν το τελευταίο post διαβασα και έκανα από κεκτιμένη ταχυτητα σε αυτόν reply. όταν είδα το λάθος ήτανε πλεον αργα. Συγνώμη και σε σένα φίλε outis

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω παρα πολυ για τον κοπο που εκανες για να μουαπαντησεις.απλα ανοιξα αυτη τη συζητηση

διοτι σαν θεμα οπως το ακουσα μου φανηκε ιδιαιτερα ενδιαφερον.παντως απο οτι καταλαβα εισαι ιδιατερα ενημερωμενο ατομο.ευχαριστω κ παλι.

 

αγαπητε τραγου κερατο, μην ανησυχεις δεν το πηρα ασχημα.αλλα πιστευα πως ηταν ενδιαφερον θεμα.αν εχεισ κατι αλλο να προσθεσεις ευχαριστως να το διαβασω...

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον θέμα είναι, απλώς, δεν είναι ανάγκη να έχουν τα πάντα σχέση με το χριστιανισμό. Ή με την Α ιδεολογία ή Β μονοπάτι που έχει πάρει ο καθένας μας.

 

Γενικότερα, έχουν ειπωθεί μερικά ενδιαφέροντα πράγματα στο παρακάτω νήμα:

http://www.artofwise.gr/forum/index.php?showtopic=2060

Link to comment
Share on other sites

Τα προηγουμενα με βρισκουν συμφωνο, ΟΜΩΣ παρατηρησα την περιγραφη σου και μου δημιουργηθηκαν καποιες αμφιβολιες.

ΟΚ, οι γιαγιαδες ΕΙΝΑΙ χωμενες σε τετοια πραγματακια (λογω του οτι παλαιοτερα ΔΕΝ υπηρχε και κατι αλλο ναασχοληθουν οταν δεν εραβαν ή φτιαχναν μαρμελαδες), ΟΜΩΣ το οτι ΕΜΕΙΝΕ ξαγρυπνη και ΠΑΝΩ απο τη κουνια μαρτυραει την μεγαλη αγωνια της.

Η οποια (αγωνια σε συνδιασμο με καποια εμμονη και ΠΙΣΤΗ) μπορει καλιστα να οδηγησει τον εγκεφαλο~πνευμα του καθε ανθρωπου να δημιουργει ο ιδιος αυτο που θελει...

Μιλαω φυσικα για αυτο-ξεγελασμο, και απλα μου δωθηκε η εντυπωση πως αντι για ΜΟΙΡΕΣ (οπου θα αναγνωριζονταν ΑΜΕΣΑ απο την γιαγια) ητο απλες σκεπτομορφες ή ακομα κατι χειροτερο γι'αυτο και αρχικα τρομαξε (ισως καποιες αλλες νευματικες οντοτητες οπου η γιαγια ΑΘΕΛΑ της καλεσε μεσα στο ΟΛΟ κλιμα που επικραττουσε!). Ετσι εξηγειται πως εξαφανιστηκαν την στιγμη που ενα τριτο προσωπο εισεβαλλε στον χωρο...

Δυστυχως δεν υπαρχουν στοιχεια για το τι εγινε ΜΕΤΑ εκεινη την νυχτα, αυτο σημενει πως η γιαγια απουσιαζε,

ΑΝ ηταν οι μοιρες τοτε μαλλον θα ολοκληρωσαν το εργο τους, ΑΝ δεν ηταν τοτε εφοσον η διαμεσος (γιαγια) απουσιαζε τοτε θα ηταν μαλλον δυσκολοτερο να επιστρεψουν και απλουστατα (λογω και της ΜΗ πιστεως της ΜΑΝΑΣ) δεν θα εγινε τιποτα.

Το Γεγονος πως η γιαγια ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ δεν ειναι καλο...

Αλλα πιστευω τωρα πως ισχυει το τελευταιο συμπερασμα μου περι του συμβαντος.

Su.Co.Re.®

Link to comment
Share on other sites

sucore ισως εχεις δικιο σε ορισμενα πραγματα οπως τα λες απλα δεν σου εχει τυχει καποιος κοντινος σου αν σου εχει εξομολογηθει καποια εμπειρια του να τον πιστεψεις με ολη σου την ψυχη?

Link to comment
Share on other sites

sucore ισως εχεις δικιο σε ορισμενα πραγματα οπως τα λες απλα δεν σου εχει τυχει καποιος κοντινος σου αν σου εχει εξομολογηθει καποια εμπειρια του να τον πιστεψεις με ολη σου την ψυχη?

Αλλο απο το ΝΕΤ με μια προχειρη περιγραφη και αλλο ειναι προσωπο με προσωπο ωστε να μπορεις να διαβαζεις την παραμικρη εκφραση και φυσικα να ρωτας ακριβως οτι σε ενδιαφερει..

Φυσικα και μου εχουν διηγηθει εμπειριες που τις καταλαβα πολυ καλυτερα απο οτι τις περιεγραφαν, επειδη ημουν ΔΙΠΛΑ τους ομως και μπορουσα να πιασω το συναισθημα..

 

ΔΕΝ υποστηριξα πως αυτο δεν συνεβει, απλα βρισκω το τελευταιο συμπερασμα που εβγαλα πιο κοντινο στα πιστευω μου.

Link to comment
Share on other sites

ναι sucore καταλαβαινω κ τωρα που το σκεφτομαι εχεις δικιο απο την δικη σου πλευρα...λοιπον ευχαριστω πολυ που μου αφιερωσες χρονο...ειμαι ευγνωμων.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια εντελώς αυθαίρετη προσπάθεια σύνδεσης, ίσως να μπορούσαμε κάπως να συνδέσουμε τις τρεις Μοίρες με τους τρεις Μάγους (που φέρνουν τα δώρα στο βρέφος και που τα δώρα τους έχουν 'προφητική' σημασία για την ζωή του)... Αλλά όπως είπα, η σύνδεση αυτή είναι αυθαίρετη. Κατά κύριο λόγο συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...