Jump to content

Το Γνωρίζειν Πως της Μαγείας που βρίσκεται; ...


Lithos
 Share

Recommended Posts

Σιγά, σιγά και χωρίς ταραχή

Για να μην απαντώ σε έναν-έναν ... βρε παιδιά το ΄χω ξαναπεί : η κάθε θρησκεία τα τελευταία 1800 χρόνια έχει αναλάβει την ηθική ανάπλαση των ανθρώπων. Αφού εμείς οι ίδιοι είμαστε τ ε λ ε ί ω ς α ν ί κ α ν ο ι να το κάνουμε μόνοι μας στους ευατούς μας και τα παιδιά μας, και μιλώ για την συντριπτική πλειοψηφία. ...
Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις χρονικό όριο "1800 χρόνια". Η "ηθική ανάπλαση των ανθρώπων¨" είναι σκοπός θρησκειών και φιλοσοφιών εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
...Αν πρόκειται να γίνω μία φοβισμένη γυναικούλα που κοιτά τι κάνει η διπλανή της για να την κακολογήσω αφού δεν ταιριάζει με εμένα και την υπόλοιπη πλειοψηφία, και με έχουν μάθει πως η διαφορετικότητα είναι αμαρτία και όχι διακίωμα, άσε Ούτις...
Εεεε, εγώ τι είπα και με αναφέρεις;

Εκτός κι αν είναι εκείνο που υποστηρίζω, γιατί σ' αυτό οδηγούν αναγκαστικά τα στοιχεία που έχουμε: "φοβισμένη γυναικούλα που κοιτά τι κάνει η διπλανή της" μπορείς να γίνεις σε οποιοδήποτε θρησκευτικό περιβάλλον, και όποια κι αν είναι η θρηκσκεία σου. Είναι επιλογή σου, και "δείγμα γραφής" (αν θέλεις) το αν θα γίνεις η όχι, τελικά. Αν όμως νομίζει κανείς ότι μια ακολουθώντας μια δεδομένη θρησκεία κινδυνεύει να καταντήσει "φοβισμένη γυναικούλα" (ή αντρούλης), ενώ αν ακολουθήσει κάποια άλλη δεν κινδυνεύει.... είναι σα να λεει ότι η γη είναι επίπεδη. Απλά, και δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

...Και ναι, γιατί δεν είναι ευχάριστο να ανακαλύπτει κάποιος ποιός είναι ο πρόγονός του; ...
Δε νομίζω να έκανε τεστ DNA. Μάλλον επιβεβαιώνουν αυτά που είπες:
...Αφού εμείς οι ίδιοι είμαστε τ ε λ ε ί ω ς α ν ί κ α ν ο ι να το κάνουμε μόνοι μας στους ευατούς μας και τα παιδιά μας...
Γι' αυτό και επιστρατεύουμε φαντασιώσεις με "μυθικούς" προγόνους του απώτατου παρελθόντος π.χ.
...Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσαμε να κάνουμε μία καταγραφή όλων των αρχαίων θεσμών και γιορτών και πως έχουν σκεπαστεί από τον χριστιανισμό!

 

Ας μην φοβόμαστε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους! Όλη η Ευρώπη έχει διαπιστώσει κρυμένους καλά, τους αρχαίους τους θεσμούς και τις πρακτικές κάτω από γιορτές των χριστιανών. Εμείς γιατί να μην το κάνουμε;...

Η αναγνώριση της ύπαρξης αρχαίων θεσμών κάτω από μεταγενέστερες θρησκευτικές γιορτές είναι θέμα γνωστό στην Ελλάδα, από το τέλος του 19ου αιώνα. Λαϊκά περιοδικά πάντα δημοσιεύουν σχετικά άρθρα, εδώ και δεκαετίες. Άρα το κάνουμε..
......Και όχι Ούτις, κάνεις λάθος! Δεν το επέλεξαν οι πιστοί που έγιναν πιστοί με το ζόρι, αλλά η ίδια η εκκλησία μετέφερε τις γιορτές της για να ξεχαστούν οι παλιές, να σκεπαστούν, διότι οι άνθρωποι απλά-απλούστατα είχαν συνηθήσει και γιόρταζαν τις γιορτές τους για αιώνες! ...
Δεν είναι όλα σε ένα τσουβάλι. Αν ξεκινήσεις έτσι την "καταγραφή"... σίγουρα θα καταλήξεις εκεί που θέλεις, δεν θα έχει όμως σχέση με τα γεγονότα. Απλά το συμπέρασμα θα αυτοϊκανοποιεί.

Κάποιες παλιές λατρευτικές συνήθειες "επιβλήθηκαν" από τους πιστούς στην εκκλησία, και κάποιες, ασφαλώς, χρησιμοποιήθηκαν και επιβλήθηκαν και από την εκκλησία. Κάποιες άλλες πάλι κρατήθηκαν από ανθρώπους - άσχετα με το αν τις "ενέκρινε" η εκκλησία. Το ποιές είναι ποιές όμως, δεν είναι τόσο απλό όσο το εννοείς... Παράδειγμα:

......Παράδειγμα : το Καρναβάλι είναι μία γιορτή που η εκκλησία δεν αποδέχεται και μάλιστα την θεωρεί παγανιστική!!!
Όπως το λες το Καρναβάλι δείχνει ότι και πράγματα που δεν αποδεχόταν η εκκλησία δεν έσβησαν (αλλά ούτε και σκεπάστηκαν) επειδή ακριβώς τα επέβαλαν οι άνθρωποι στην κοινωνία, άσχετα με τις θέσεις της εκκλησίας. Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Ούτις ... καμία ταραχή! Τι νόμιζες :063laugh: ; Γράφω, για να μαθαίνω και να ανταλλάσσω απόψεις. Όχι για να ταράζομαι.

 

Διαπιστώνω (και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) πως επιλέγεις ορισμένα από τα γραφόμενά μου (2-3 λέξεις από τις 6-7) και όχι το σύνολο της έκφρασης που γράφω, και η οποία δίνει μία συνολική εικόνα της άποψής μου, στρεψοδικείς δηλαδή, για να αποδείξεις ... τι;

 

Λόγω ηλικίας, πλέον, (εμ δεν θα ΄χουμε μόνο τα κακά του μεσήλικα!) μπορώ να μην μασάω τα λόγια μου και να σου πω πως απ΄ όσο φαίνεται, νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς τον χριστιανισμό σε ένα θέμα όπου απλά δεν κρίνεται! Βρίσκεσαι σε ένα φόρουμ μαγείας και η μαγεία με τις θρησκείες δεν έχουν κάποια σύνδεση για να τα ανακατεύεις. Βέβαια θα ήταν καλύτερα, από το να προσπαθώ να μαντεύω, να μου πεις που είναι το πρόβλημα αν και εφ΄ όσον υπάρχει τέτοιο.

 

Το καρναβάλι δεν σκεπάστηκε, διότι απλά το εξόρκισαν ως κακό αντί να του βάλουν άλλα ρουχαλάκια.

 

Διαχωρίζω τις θρησκείες μεταξύ τους σε πριν και μετά από 1800 χρόνια, διότι απλούστατα οι αρχαίες θρησκείες δεν είχαν καμιά μα καμιά υποχρέωση να διαμορφώνουν ηθικές ... απλά ήταν εκεί για να καλύψουν την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία με το θείο, όποιο και αν ήταν αυτό!

 

Η Ηθική ήταν προσωπικό θέμα του κάθε ανθρώπου και βεβαίως αναλάμβανε κάθε ευθύνη για τις πράξεις του.

 

Τι ήταν η Ερινύες; Ποιόν λόγο ύπαρξης είχαν; (η ερώτηση είναι ρητορική ... δεν χρήζει απαντήσεως)

Link to comment
Share on other sites

...Διαπιστώνω (και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) πως επιλέγεις ορισμένα από τα γραφόμενά μου (2-3 λέξεις από τις 6-7) και όχι το σύνολο της έκφρασης που γράφω, και η οποία δίνει μία συνολική εικόνα της άποψής μου, στρεψοδικείς δηλαδή, για να αποδείξεις ... τι; ....
Σωστή η παρατήρηση (όπως βλέπεις παρέλειψα τις πρώτες σειρές σου). Δυστυχώς όμως αναγκαία, και σε παρακαλώ να το καταλάβεις αυτό.

Γιατί το κάνω;

Πολλοί οι λόγοι και όχι πάντα οι ίδιοι - οπωσδήποτε όμως δεν έχουν να κάνουν με "στρεψοδικία". Η "συνολική εικόνα" της άποψής σου είναι φανερή από ολόκληρο το μήνυμά σου. Κι αν κάποιοι τρίτοι θέλουν να την έχουν, δεν έχουν παρά να διαβάσουν το αρχικό μήνυμα "ανόθευτο". (Αν το έσβηνα από το φόρουμ... θα μπορούσες να έχει δίκιο, αλλά...). Καθώς κάνουμε και διαπροσωπική συζήτηση (σε "ημι-δημόσιο" "χώρο") δεν απευθύνομαι πρώτα σε τρίτους αλλά πρώτα στη συνομιλήτρια. Αλλά και στις κουβέντες μας σε φυσικό καθημερινό επίπεδο δεν καθόμαστε να αναφέρουμε όλα όσα ειπώθηκαν προηγουμένως αλλά μόνο τα σημαντικά (όσα έχουν σημασία κατά τη γνώμη μας).

Ένας λόγος λοιπόν είναι ότι αναφέρω επιλεκτικά κάτι

1. Γιατί το θεωρώ σημαντικό (κι όσοι θέλουν μπορούνε να δούνε το αρχικό μήνυμα για να αξιολογήσουν την επιλογή μου)

2. Για λόγους δικτυακού χώρου

3. Για λόγους δικού μου χρόνου (δεν είναι δυνατόν λέξη προς λέξη απάντηση)

4. Γιατί πιθανώς συμφωνώ (π.χ. να γιατί δεν σχολίασα την αρχκή σου πρόταση, δεν χρειαζόταν να την συμπεριλάβω)

5. Ή γιάτί απαντώ με "Ουδέν σχόλιο".

Αν κρίνει κάποιος/α ότι άφησα στο ντούκου κάτι, δεν έχει παρά να το επαναλλάβει και να ζητήσει σχόλιασμό.

...Λόγω ηλικίας, πλέον, (εμ δεν θα ΄χουμε μόνο τα κακά του μεσήλικα!) μπορώ να μην μασάω τα λόγια μου και να σου πω πως απ΄ όσο φαίνεται, νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς τον χριστιανισμό σε ένα θέμα όπου απλά δεν κρίνεται!...
Όχι.

Αυτή είναι η εντύπωση που μπορεί να έχεις - κατά τη γνώμη μου "γιατί απ΄ όσο φαίνεται, νιώθεις την ανάγκη να" κατηγορήσεις τον χριστιανισμό ακριβώς "σε ένα θέμα όπου απλά δεν κρίνεται". Κι αυτό γιατί αυτά που κατηγορείς δεν είναι φαινόμενα του χριστιανισμού μόνο, ούτε είναι ανύπαρκτα σε άλλους χώρους. Για τη βία στα γήπεδα π.χ. δεν ωφελεί να κατηγορείς συγκεκριμένες ομάδες, ακόμα κι αν η βία που έχεις υπόψη προέρχεται από συγκεκριμενες ομάδες, γιατί έτσι χάνεις τις γενεσιουργές αιτίες του γενικότερου φαινομένου.

...Βρίσκεσαι σε ένα φόρουμ μαγείας και η μαγεία με τις θρησκείες δεν έχουν κάποια σύνδεση για να τα ανακατεύεις....
Φυσικά και έχουν σύνδεση. Αλλιώς πως εξηγείς όλες τις σχετικές συζητήσεις (που δεν ξεκίνησα εγώ).

Είμαι βέβαιος ότι δεν ανακάτεψα εγώ το θέμα. Μήπως εγώ ξεκίνησα την κουβέντα; Ή μήπως οι απαντήσεις μου δεν αφορούσαν το θέμα. Αφού είμαστε σ' ένα "φόρουμ μαγείας" που ασχολείται με τη θρησκεία και την ανακατεύει με τη μαγεία...

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν με απατά το από μέσα του κεφαλιού μου, άλλο προγονολατρεία και άλλο παλιά θρησκεία ... !

Η προγονολατρεια δεν ειναι η πιο παλια θρησκεια?

Link to comment
Share on other sites

......Το καρναβάλι δεν σκεπάστηκε, διότι απλά το εξόρκισαν ως κακό αντί να του βάλουν άλλα ρουχαλάκια. ...
Στέκεται όμως ως δείγμα ότι δεν μπαίνουν όλα σ' ένα τσουβάλι.
...Διαχωρίζω τις θρησκείες μεταξύ τους σε πριν και μετά από 1800 χρόνια, διότι απλούστατα οι αρχαίες θρησκείες δεν είχαν καμιά μα καμιά υποχρέωση να διαμορφώνουν ηθικές ... απλά ήταν εκεί για να καλύψουν την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία με το θείο, όποιο και αν ήταν αυτό! ...Η Ηθική ήταν προσωπικό θέμα του κάθε ανθρώπου και βεβαίως αναλάμβανε κάθε ευθύνη για τις πράξεις του. Τι ήταν η Ερινύες; Ποιόν λόγο ύπαρξης είχαν; (η ερώτηση είναι ρητορική ... δεν χρήζει απαντήσεως)
Που τα βρίσκεις όλα αυτά; Δεν έχουν σχέση με τις "αρχαίες θρησκείες" (που μάλλον συνοψίζεις σε μία "αρχαιοελληνική" αλλά ιστορικά ανύπαρκτη).

Κι αυτό είναι "τσουβάλιασμα" που δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορική πραγματικότητα. Οι αρχαίες θρησκείες είχαν στην πλειοψηφία τους (αν όχι όλες) τη διαμόρφωση ηθικής - διάβασε τα περί αρετής των αρχαίων, ή τα Έργα και Ημέρες του Ησίοδου για να δεις ακόμα και "παλαιοδιαθηκική" ηθική (για να μείνουμε στα της Ελλάδας, και στις θρησκείες των "πόλεων" - διαχωρισμός πόλης (κράτους) και θρησκείας δεν ύπήρχε). Δεν υπάρχει αρχαία θρησκεία χωρίς ηθική διάσταση. Ούτε και θρησκεία που παρήγαγε κοινωνίες χωρίς "γυναικούλες". Γιατί πάντα οι ίδιοι άνθρωποι ήταν.

Ηθική ευθύνη υπήρχε και ατομική, προσωπική και συλλογική. Όταν πόλεις ολόκληρες καλούσαν εξαγνιστές για καθαρμούς γιατί το έκαναν; Η ιδέα ότι ένα πρόσωπο μπορεί με τη συμπεριφορά του να "μολύνει" όλη την κοινότητα είναι πανάρχαια μαγικοθρησκευτική άποψη.

@rasputin ναι.. η αρχαιότερη των θρησκειών είναι η προγονολατρεία!
Αυτό δεν είναι βέβαιο, είναι όμως πιθανό. Σίγουρα η προγονολατρεία έχει να κάνει με την "δημιουργία" θεών-ανθρώπων.
Link to comment
Share on other sites

Βρίσκεσαι σε ένα φόρουμ μαγείας και η μαγεία με τις θρησκείες δεν έχουν κάποια σύνδεση..

χο χο χο ...!! ναι, κι ο Speedy ειναι ο Χαρρυ Ποτερ..!

Δε χρειαζεται να βαζεις παντου ταμπελες και ορια. Προσωπικα αισθανομαι οτι απλα βρισκομαι σ'ενα χωρο αναζήτησης και ελευθερης σκεψης..

 

 

..

 

 

 

Υ.Γ. ποιος ειπε οτι θρησκεια και μαγεια δεν συνδεονται?

Link to comment
Share on other sites

Γιατί υπάρχει αυτή η προκατάληψη με το χριστιανισμό? Είναι μια από τις πιο σύγχρονες θρησκείες και ενώ έχει κρατήσει πολλά θετικά από την παλιά θρησκεία έχει καταργήσει τα περισσότερα αρνητικά της( ο ναι είχε και αυτή αρνητικά στοιχειά), γιατί λοιπόν απλά να μην ξεκαθαρίσει ο καθένας στο μυαλό του να κρατάει τα θετικά από κάθε τι και από κάθε θρησκεία και να απορρίπτει τα για αυτόν αρνητικά? Πρέπει να ακολουθούμε έναν τυφλοσούρτη, να έχουμε πάντα κάποιους καθοδηγητές ?

Link to comment
Share on other sites

Γιατί υπάρχει αυτή η προκατάληψη με το χριστιανισμό? Είναι μια από τις πιο σύγχρονες θρησκείες και ενώ έχει κρατήσει πολλά θετικά από την παλιά θρησκεία έχει καταργήσει τα περισσότερα αρνητικά της( ο ναι είχε και αυτή αρνητικά στοιχειά), γιατί λοιπόν απλά να μην ξεκαθαρίσει ο καθένας στο μυαλό του να κρατάει τα θετικά από κάθε τι και από κάθε θρησκεία και να απορρίπτει τα για αυτόν αρνητικά? Πρέπει να ακολουθούμε έναν τυφλοσούρτη, να έχουμε πάντα κάποιους καθοδηγητές ?

 

δεν μιλάμε για προκατάληψη...μιλάμε για χριστιανισμό και "χριστιανισμό"!

Τώρα,οι περισσότερες δογματικές πτυχές του Χριστιανισμού είναι κατ εμέ αποκρουστικές και πλέον αναχρονιστικές:Και τα "θετικά" να'χει ένα από τα δογματά του,πάλι...εντάξει δεν είναι το πράγμα!

 

Διότι όταν μιλάς για...θετικά και αρνητικά,μα τότε:από κάπου μπάζει το πράγμα!!! Ρε παιδί μου-σου λέει ο άλλος-τι δουλειά έχω γω να κολλάω σε καταστάσεις με αρνητικές πτυχές...;??Που πάω και μπλέκομαι,μετά;;;

Ε, αυτό είναι που δεν θέλω. Όχι ευχαριστώ,λέω εγώ!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ τα πάντα στη ζωή , ακόμα και τα πιο «λευκά» έχουν κάποιες θαμπάδες πάνω τους. Ψάξου και δες τι δουλεύει για εσένα και αν θες εφάρμοσε το. Ακόμα και οι λευκότεροι των λευκών έχουν αγγίξει την μαυρίλα έστω και για λίγο, οι λόγοι είναι πολλοί, άγνοια, αδυναμία αλλά και για να γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουν, άλλοι σφαλιαρίστηκαν και σωφρονιστικάν και άλλοι απλά κατάλαβαν :- )

 

Έτσι και ο χριστιανισμός, ο βουδισμός κτλ δες τι είναι σωστό για εσένα και κράτα το, άλλωστε πολλά αρνητικά σε πολλές τόσο μεγάλες θρησκείες έγιναν όχι από τους ιδρυτές τους η τους πρώτους θεωρητικούς τους αλλά από μεταγενέστερους κακόβουλους που απλά ήθελαν να καρπωθούν εξουσία και χρήμα μεγάλη κουβέντα ανοίγετε όμως και δε νομίζω πως θα βρούμε άκρη. :-)

Edited by Romeo
Link to comment
Share on other sites

Μα ετσι και αλλιως η θρησκεια αναλογα με την εποχη προσαρμοζεται στις τοπικες κοινωνιες...αρα ειναι φυσιολογικο να μεταφερθουν και οι εορτες....τωρα αν με το χριστιανισμο εχουν γινει και αλλα ευτραπελα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα...οσο για την ανασταση...και οι δικοι μου δεν πιστευουν αλλα παμε καθε χρονο σε μονη με σημαντρα και καλογριες να ψελνουν γιατι κανουν ςραια τελετουργεια....ειναι μπρδεμενος ο κοσμος...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...