Jump to content

Εκτός πόλης


Fan4fun
 Share

Recommended Posts

Τελικά μάλλον μόνο οι Αθηναίοι έχετε το πρόβλημα.... άντε και λίγο οι Θεσσ/νικείς....

 

Εδώ θα διαφωνήσω.. Κι εγώ που είμαι γιαννιωτάκι και δουλεύω επίσης σε επαρχιακή πόλη, δε βλέπω διαφορά από Θεσσαλονίκη που σπούδασα για παράδειγμα. Το ίδιο χάος συμβαίνει σε όλες τις πόλεις είτε είναι μικρή είτε είναι μεγάλη. Τα Γιάννενα που είναι πανέμορφα και στη λίμνη κάτω είναι υπέροχα, σου βγαίνει το λάδι μέχρι να κατέβεις κάτω. Κυκλοφοριακό χάος και μεγάλο μάλιστα. Γι'αυτό λέω ότι δεν είχα καμιά όρεξη να κατεβαίνω κέντρο...

Link to comment
Share on other sites

Οι πόλεις φαίνονται ως λύση στην παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Από τον Patrick Geddes ως την Jane Jacobs, οι θεωρητικοί της αστικοποίησης σωστά έχουν υπογραμμίσει ότι η πόλη, και όχι το μικρό αγρόκτημα, είναι η τελευταία κιβωτός μας: ενδεχομένως το αποδοτικότερο σύστημα για την ανακύκλωση ενέργειας και ύλης μεταξύ του ανθρώπου και της γης.

 

 

Προφανώς αγνοούν τον φυσικό νόμο της εντροπίας. Ούτε η ενέργεια, ούτε η ύλη ανακυκλώνεται, χωρίς την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, μόνο η πόλη -μέσω της δημιουργίας δημόσιων χώρων και αγαθών κοινής οφέλειας- μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο της περιβαλλοντολογικής διατήρησης και ενός παγκόσμιου υψηλού βιοτικού επιπέδου. Αλλά παραδόξως η αστικοποίηση, τόσο στις πλούσιες όσο και τις φτωχές χώρες, καταστρέφει τις ίδιες τις προϋποθέσεις αστικοποίησης.

 

http://www.blackout.gr/keimena/74

 

Επίσης πράγματα ασυμβίβαστα. Παρεβαλλοντολογική (προφανώς εννοούν περιβαλλοντική) διατήρηση ΚΑΙ παγκόσμιο υψηλό βιοτικό επίπεδο (δλδ υπερκατανάλωση μη ανανεώσιμης ενέργειας) δεν συνδυάζονται.

Άλλωστε διευκρινίζει παρακάτω αυτό που εννοεί....

 

''Στις ΗΠΑ, τα ολοένα αυξανόμενα περιβαλλοντικά "αποτυπώματα" των πλούσιων προαστίων- αυτών που είναι αφιερωμένα στο life style τύπου Hummer και McMansion-κάνουν τα Levittowns του '50 να μοιάζουν με οικολογικές ουτοπίες.''

 

Το θέμα δεν είναι το πού θα ζούμε, αλλά το πώς. Σαφώς το ''πώς'', επιβάλει και το ''πού''.

Link to comment
Share on other sites

Οτι λέει ο Αρχάγγελος... το κείμενο βασίζεται στο τι γίνεται εντός των άστυ σήμερα και στο οτι τον ίδιο τρόπο ζωής θα απολαύσεις και σε ενα αγρόκτημα που είναι σαφώς πολύ διαφορετικός.

 

Ας μην ξεχνάμε οτι το κύριο κριτήριο για την αστικοποιήση των ανθρώπων είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Νιώθουμε ασφαλείς σε αγέλες και αυτό ακριβώς προσφέρει μια πόλη. Στον όροφο, στην πολυκατοικία, στην πόλη....

 

Αλλά η ποιότητα ζωής δεν είναι στον καταναλωτισμό. Είναι στην ζωή που είναι σε επαφή με την φύση , μέσω της όποιας τεχνολογίας έχουμε. Αλλά κάπου εκεί μπαίνουν και εκείνοι που δεν θέλουν να χάσουν εξουσία και δύναμη και κάνουν τις "στάνες με τα πρόβατα".

 

Μεγάλη συζήτηση... σκεφτείτε μόνο σαν παράδειγμα, ξαφνικά απο 7 μύρια η Αθήνα να γίνει 1 και τα υπόλοιπα να διασκορπιστούν στην ύπαιθρο και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, με αιολικά-ηλιακά πάρκα, ποδήλατα και υβριδικά οχήματα με ωράριο που θα είναι πάνω στον ηλιακό ημερήσιο κύκλο. Μπορείτε να φανταστείτε τις αλλαγές υπέρ του απλού ανθρώπου και κατά των έχοντων και κατέχοντων;

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα δεν είναι το πού θα ζούμε, αλλά το πώς. Σαφώς το ''πώς'', επιβάλει και το ''πού''.

Συμφωνώ απολύτως με τον Αρχάγγελο! Εδώ και κάμποσο καιρό, προετοιμάζομαι για την "μεγάλη απόδραση".

Η μεγάλη αφορμή ήταν ο καύσωνας του περασμένου Ιουνίου (αν θυμάστε 46οC στην Ελευσίνα) και η απώλεια ενός κατοικιδίου... Επειδή δεν θέλω να το περάσω ξανά, όπως το πέρασα, αναζήτησα εναλλακτικές λύσεις και μετά έβαλα σε εφαρμογή το σχέδιο...

Link to comment
Share on other sites

Τρελός είσαι;;;;;

Και οι πετρελαιάδες πώς θα ζήσουν; Κλέφτες να γίνουν;

Οι αυτοκινητάδες; Οι χοντρέμποροι; Οι μεταφορικές; Οι κλειδαράδες; Οι ταξιτζήδες; Ο κουλουρτζής της Ομόνοιας (που τον ξέρουν όλοι και κανείς), οι ασανσερτζήδες (μη μου πεις ότι θα βάλεις ασανσέρ στο αγρόκτημα), τα φαστφουντάδικα, τα γκαρσόνια, οι παιδικοί σταθμοί, τα φροντιστήρια, τα μπαράκια,.....,.....,....,...κλπ, κλπ.

Ένα σωρό θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην πόλη, που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Δημιουργήθηκαν για το ''βιοτικό επίπεδο'' του ανθρώπου και προκειμένου να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητά τους μετατράπηκαν σε τρόπο ζωής.

Αν αχρηστευτεί ο τρόπος ζωής της πόλης, όλα αυτά θα καταρρεύσουν.

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως, πριν μια βδομάδα άκουσα στο ραδιόφωνο στατιστική που έγινε και, εκτός άλλων, έλεγε πως 56% των Αθηναίων δηλώνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα! Νομίζω ότι είναι ενδεικτικός ο αριθμός...

 

Όσο για τον κουλουρτζή της Ομόνοιας... θα βρει αυτός τρόπο! :P

Link to comment
Share on other sites

Ένα σωρό θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην πόλη, που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Δημιουργήθηκαν για το ''βιοτικό επίπεδο'' του ανθρώπου και προκειμένου να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητά τους μετατράπηκαν σε τρόπο ζωής.

Αν αχρηστευτεί ο τρόπος ζωής της πόλης, όλα αυτά θα καταρρεύσουν.

 

Ναι. Αλλά θα προκύψουν άλλα. Πώς εξαφανίστηκαν τόσα επαγγέλματα, διότι δεν χρειάζονταν πια... Σαμαράδες, γανωτήδες, κλπ, κλπ... Το είδος είναι ευπροσάρμοστο. Αλλά τώρα έχει παραγίνει το κακό μας. Τρέχουμε για ένα σωρό πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Και όλοι μπορεί να λένε ότι θέλουν να φύγουν από την τερατούπολη, αλλά κανείς δεν το κάνει. "Δεν έχει δουλειές στην επαρχία..." Είναι φαύλος κύκλος. Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν προσωπικό, και κάθονται όλοι άνεργοι στην Αθήνα και παραπονιούνται. Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δυστυχώς, από αυτή την άποψη, η δουλειά μου είναι τέτοια που είναι αδύνατο να φύγω από το τσιμεντένιο τέρας. Ζηλεύω όσους έχουν πιο ευέλικτα και ανεξάρτητα επαγγελματα και μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Πρόσφατα είχα πάει στη Βυτίνα, ορεινή Αρκαδία. Έμεινα σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο, το οποίο έστησε ένα ζευγάρι που έφυγε από την Αθήνα. "12 χρόνια το παλεύαμα, αλλά τα καταφέραμε" μου είπαν. Παρακάτω, σε μαγαζάκι με παραδοσιακά προϊόντα, ήταν μια χαρούμενη και γελαστή κοπελιά, η οποία είχε φάει χρόνια ως τηλεφωνήτρια/εξυπηρέτηση πελατών "άστα, τα νεύρα μου σπάσμένα! Τώρα, εδώ, είμαι καλά..."

Μακάρι να πληθύνουν τα παραδείγματα. Καλή η αγέλη, αλλά δε χρειάζεται να είναι 5 εκκατομυρίων, χάνει τη χρησιμότητά της...(φροντίδα, αλληλοστήριξη).

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να πληθύνουν τα παραδείγματα. Καλή η αγέλη, αλλά δε χρειάζεται να είναι 5 εκκατομυρίων, χάνει τη χρησιμότητά της...(φροντίδα, αλληλοστήριξη).

 

Bασικα υπαρχει μια αγελη 5 εκατομμυριων στην Αθηνα και αλλη μια μικροτερη 1 εκατομμυριου στην Θεσσαλονικη,ενω ολο το κοπαδι ειναι 11 εκατομυρια μαζι με τους αλοδαπους η αναλογια ειναι παρα πολυ ανιση.

Στην Αθηνα πρεπει οτι κανεις να το κανεις μαζι με το κοπαδι,ποτε δεν εχεις ησυχια.

Δουλευεις 9 με 5 ,δουλευεις με ολο το κοπαδι, παιρνεις το λεωφοριο στις 8μιση να πας στην δουλεια και στις 5μιση να γυρισεις το παιρνεις με ολο το κοπαδι.

Με το αυτοκινητο δε να μην αναφερουμε.

Και καλα αυτο πες οτι το δεχεσαι σαν καθημερινοτητα και λιγο πολυ το εχεις συνηθισει.

Αυτο ομως που με εκνευριζει ειναι και οτι για να διασκεδασεις την Παρσκευη η' το Σαββατο διασκεδαζεις μαζι με ολο το κοπαδι

Αν πας εκδρομη Σ/Κ παλι πρεπει να βγεις απο την Αθηνα με ολο το κοπαδι στην Εθνικη,οταν γυριζεις δε, βλεπεις την ατελειωτη ουρα που φτανει απο την Κορινθο μεχρι την Αθηνα.Η εικονα αυτη μου θυμιζει τα μυρμυγκια που γυρνανε κατα εκατονταδες στην μυρμογκοφωλια.

Αν διαλεξεις καραβι χεχεχε εισητηριο δεν βρισκεις ευκολα και αν βρεις μαζι με ολο το κοπαδι στην τουριστικη θεση.

Και το story δεν εχει τελειωμο..

 

τεσπα το θεμα ειναι πολυ μεγαλο και ειναι θεμα οχι μονο νοοτροπιας αλλα και πολιτικης

Edited by Αrtzuna
Link to comment
Share on other sites

Τραγοκέρατε κράτα τις πατέντες και θα τις χρειαστούμε :smilewink:

 

Νομίζω ότι πρέπει 2-3 να κάνουν την αρχή σε ένα μέρος (αν δεν έχει καλό φενγκ σούι δεν παώ) και αυτό θα τραβήξει και τους υπόλοιπους.

{Ας μην ήταν το οικονομικό στη μέση και σου 'λεγα που θα ήμουν τώρα...}

 

Επειδή όμως η ζωή είναι περίεργο πράγμα, συνήθως σου δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Το μόνο πρόβλημα είναι όταν οι επιθυμίες εκπληρώνονται και διαπιστώνεις ότι κάτι άλλο αναζητούσες τελικά... Γι αυτό πολλές φορές γκρινιάζουμε για τις πόλεις αλλά στην ουσία δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτές.

 

Anyway, για να μη βγω εκτός θέματος, όποιος κάνει την αρχή να μου σφυρίξει κλέφτικα. Πότε δεν ξέρεις που θα σε βγάλει... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πατέντες, ούτε τπτ το πρωτότυπο, υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία για κάθε επιμέρους θέμα, όπως π.χ. από το πώς να χτίσεις ένα πέτρινο σπίτι (καλά, εκεί χρειάζεσαι και το μάστορα να σου δείξει) μέχρι πώς να στήσεις ένα σύστημα ανακύκλισης του νερού σε ένα νοικοκυριό. Και είναι λύσεις δοκιμασμένες κι εφαρμοσμένες στην πράξη.

 

Μια κατεύθυνση προς την οποία θα μπορούσε να ψαχτεί κανείς, είναι τα εγκαταλελειμένα χωριά όπου έχουν μείνει λίγοι παππούδες. Εκεί μπορεί κανείς να βρει σπίτια σε πολύ, πολύ, πολύ χαμηλές τιμές, ειδικά όταν οι κληρονόμοι είναι πολλοί κι έχουν χάσει τη μπάλλα - μια βόλτα στο καφενείο του χωριού αρκεί. Κι έπειτα, δε θα παιδευτεί κανείς να βρει παλιό... βιοκλιματικό σπίτι. Οι παλιοί δεν είχαν πολυτέλειες στη θέρμανση, οπότε φροντίζανε από το χτίσιμο του σπιτιού!

Link to comment
Share on other sites

Μμμ....βιαστείτε όμως γιατί αυτά τα παλιά σπίτια που λέει ο κέρατος έχουν ξεκινήσει να έχουν μεγάλη ζήτηση (κυρίως από ξένους) και οι τιμές αγοράς ανεβαίνουν.

Τουλάχιστον στην Κρήτη. Για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξέρω.

Εκτός βέβαια αν είναι γκρεμισμένο το σπίτι και για να το φτιάξεις χρειάζεται μία περιουσία. Αλλά δεν νομίζω να μιλάμε για τέτοια.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...