Jump to content

"Συναισθηματική" τεχνολογία


 Share

Recommended Posts

"Συναισθηματική" ...τεχνολογία!

PATHFINDER

 

Δεν θα ήταν υπέροχο αν ο υπολογιστής σας μπορούσε να αναγνωρίζει τις στιγμές που είστε νευριασμένοι ή αγχωμένοι και να προσαρμόζεται έτσι ώστε να σας ηρεμεί; Ίσως σύντομα κάτι τέτοιο να μην αποτελεί σενάριο επιστημονική φαντασίας.

Ο Christian Peter, επιστήμονας Η/Υ στο Fraunhofer Institute for Computer Graphics της Γερμανίας και οι συνεργάτες του, δουλεύουν ένα σύστημα που συγκεντρώνει στοιχεία για την συναισθηματική κατάσταση κάποιου χρησιμοποιώντας τεχνολογία όρασης, ακοής και αφής. Το σύστημα ερμηνεύει τις πληροφορίες και αντιδρά ανάλογα.

 

Για παράδειγμα, αν ένας υπολογιστής αισθανθεί ότι ο χρήστης του είναι ταραγμένος, μπορεί να απαλύνει τα χρώματα της οθόνης, να χαμηλώσει τη μουσική, να μεγαλώσει ή να μικρύνει τα γραφικά, να προσαρμόσει τη ροή των πληροφοριών που δέχεται ο χρήστης ή απλά να εμφανίσει ένα «παρηγορητικό» μήνυμα.

 

"Με τους ανθρώπους, κάποιος που αγνοεί τα αισθήματα των άλλων δεν είναι τόσο αρεστός όσο κάποιος που δείχνει συμπάθεια και ενδιαφέρον. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τους υπολογιστές;" σχολιάζει ο Peter.

 

Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να διαισθάνεται κανείς τα αισθήματα των ανθρώπων.

 

Οι υπάρχουσες μέθοδοι για τη συλλογή στοιχείων απαιτούν την καλωδίωση των χρηστών με ηλεκτρόδια ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά τους στο εργαστήριο.

 

Λιγότερο ενοχλητικά μέσα όπως η χρήση βίντεο για να παρακολουθούνται οι κινήσεις και χειρονομίες των χρηστών ή η χρήση ενός μηχανήματος εγγραφής για την ανάλυση της φωνής τους, επιτρέπουν στους χρήστες να συμπεριφέρονται πιο φυσικά. Όμως οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από αυτά τα μέσα μπορεί να μην είναι ακριβείς αν το άτομο απομακρυνθεί.

Τεχνολογία που συντονίζεται στα αισθήματά σας

 

Ο Peter και η ομάδα του εργάζονται πάνω σε μια τεχνολογία που χωρίς να είναι ενοχλητική μπορεί να καταλαβαίνει τα συναισθήματα κάποιου όταν αυτός ελεύθερα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του.

 

Το πιο πρόσφατο μοντέλο τους είναι ένα ασύρματο ηλεκτρονικό γάντι το οποίο μετράει τους ρυθμούς της καρδιάς, την πίεση και την θερμοκρασία του δέρματος.

 

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το γάντι μεταφέρονται ασύρματα σε μια κεντρική μονάδα από όπου είτε αποθηκεύονται σε μια κάρτα μνήμης είτε στέλνονται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

 

Το λογισμικό που έχει φτιάξει η ομάδα του Peter αναλύει τα στοιχεία και βρίσκει τα χαρακτηριστικά αυτά που υποδεικνύουν συγκεκριμένα αισθήματα.

 

Για παράδειγμα, αν οι κτύποι της καρδιάς κάποιου αυξάνονται με ταχύ ρυθμό και η θερμοκρασία του δέρματός του πέφτει κάτω από ένα ορισμένο όριο, αυτό πιθανά δείχνει ότι το άτομο αυτό είναι θυμωμένο.

 

Ένας διαφορετικός συνδυασμός των στοιχείων αυτών μπορεί να δείχνει ότι το άτομο έχει λίγο ή πολύ ξαφνιαστεί από κάτι.

 

Η ομάδα του ινστιτούτου Fraunhofer μελετά επίσης μια συγγενή τεχνολογία που θα διαβάζει τις εκφράσεις του προσώπου με τη χρήση μια συνηθισμένης webcam.

 

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν σε μια βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία που υποδεικνύουν τα διάφορα συναισθήματα, να αναλυθούν αυτά σε πραγματικό χρόνο και να προγραμματιστούν οι υπολογιστές με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιδρούν αμέσως ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από το χρήστη ? να αντιδρούν δηλαδή σε κάθε συναίσθημα του χρήστη.

 

...ένα βήμα πιό κοντά στη "φιλικότητα του Η/Υ" απέναντι στο χρήστη ή ένα βήμα πιό κοντά στην αποξένωσή του?

Link to comment
Share on other sites

:blink:

Δε πάμε καθόλου καλά μου φαίνεται... :headb:

 

Δουλεία δεν έχει ο κόσμος...αναλύει μια :censored: και μετά ονομάζονται και επιστήμονες :headb:

 

 

Απορούμε μετά, γιατί σερνονται τα μηχανήματα...Χίλιες δυο τέτοιες ανούσιες :censored: τρέχουν από πίσω.

Εκνευρίζεσαι που αργεί...Το μηχάνημα τρώει resources για να αναλύσει τη διάθεσή σου..γίνεται ακόμη πιο αργό...εκνευρίζεσαι περισσότερο...ακόμη πιο αργό....Στο τέλος κρασάρει το μηχάνημα, τα παίρνεις κι εσύ στη κράνα...και ο άλλος λέγεται επιστήμονας :headb: :headb:

 

I don't need this kind of crap!!!!

Link to comment
Share on other sites

Και φαντάζεσαι, λέω εγώ τώρα, να είμαι ταραγμένη και να θέλω να ακούσω μουσική στο τέρμα, να μην το "εγκρίνει" ο υπολογιστής και να μου το χαμηλώνει???? :blink::blink:

Εκεί να δεις ταραχή!!!

Οπότε μπα...... Το τελευταίο που χρειάζομαι είναι να με "λυπάται" ένας υπολογιστής και να προσπαθεί να με παρηγορήσει.....

Link to comment
Share on other sites

Εκνευρίζεσαι που αργεί...Το μηχάνημα τρώει resources για να αναλύσει τη διάθεσή σου..γίνεται ακόμη πιο αργό...εκνευρίζεσαι περισσότερο...ακόμη πιο αργό....Στο τέλος

 

:063laugh::063laugh::063laugh:

 

και στο τελος θα κανει κλεινει απο την πολυ στεναχωρια..

 

η μπορει να ψηνει ενα καφε , αυτο μαλλον ειναι καλυτερο..

Link to comment
Share on other sites

η μπορει να ψηνει ενα καφε , αυτο μαλλον ειναι καλυτερο..

Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο...

m_2923.jpg

(Σημείωση: το παραπάνω αποτελεί και USB Hub)

:063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Εκτός πρώτης είναι περιττό...

 

Εκ δευτέρας είναι αναπόφευκτο, στην εποχή της εξειδίκευσης είναι επόμενο ο κάθε ερευνητής να προσπαθεί να τελειοποιήσει το αντικείμενο της ερευνάς του άλλωστε η αδηφάγα αγορά ζητά συνεχώς νέα προιόντα για να προωθήσει..

 

προσωπική άποψη : απο ένα άψυχο δεν ζητώ να με καταλάβει, αυτό είναι δουλειά των έμψυχων....

Link to comment
Share on other sites

Εκ τριτης μαλλον θα μας μαθουν σε αυτα απο νωρις ωστε να μπορουν μετα να καθοδηγουν τα αισθηματα μας...

 

Φανταζομαι μαθημενοι που θα ειμαστε απο του σπιτιου μας το περιβαλλον τι θα γινεται με τους απαλους φωτισμους των πολεων...

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζεσθαι να υπάρξει update και να αρχίζει το computer να νοιώθει... Να αρχίζει να μελαγχολεί, να κατσουφιάζει... Στο τέλος θα πρέπει να το πηγαίνουμε και βόλτα να πάρει αέρα... Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΜΑ είμαστε σοβαροί?

 

 

Μιχαηλ

Link to comment
Share on other sites

η μπορει να ψηνει ενα καφε , αυτο μαλλον ειναι καλυτερο..

Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο...

m_2923.jpg

(Σημείωση: το παραπάνω αποτελεί και USB Hub)

:063laugh:

Αυτό δεν ψήνει καφέ, απλά διατηρεί τη θερμότητα του καφέ. Και δεν δουλεύει εάν ο πάτος του ποτηριού δεν είναι τελείως επίπεδος. Μιλάω εκ πείρας :whistling:

 

Όσο για το αν οι υπολογιστές θα επαναστατήσουν, περιμένετε μέχρι την ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών. Εκεί θα δούμε τα σκούρα και το πόσο διαθέσιμοι θα είναι να μας κατανοήσουν. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...