Jump to content

Μια καλοκουρδισμένη μηχανή


Recommended Posts

Πιστεύεται ότι ο ανθρωπος είνα μια σύνθετη χημική μηχανή. Όλες οι αντιδράσεις μας είναι αποτέλεσμα χημικών μεταβολών που που δημιουργούνται μέσα στο σώμα μας ή υπάρχει κάτι παραπάνω (λέγε με ψυχή, θεϊκή πνοή η όπως σε βολεύει)

 

Vitruvian1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Με άλλα λόγια μας ρωτάς αν πιστεύουμε ότι πέρα από την ύλη=αισθητό υπάρχει και κάτι άλλο. Φυσικά και υπάρχει. Αλοίμονο αν κυρήξουμε ανύπαρκτο ότι διαφεύγει απ' τις αισθήσεις μας.

Link to comment
Share on other sites

Η μηχανή είναι όντως καλοκουρδισμένη... έως τέλεια θα έλεγα! Θέλει όμως και έναν οδηγό*... :smilewink:

 

*Ο Οδηγός δεν έχει εντοπιστεί σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Έτσι, ότι μας κάνει να υποθέτουμε την ύπαρξη ενός οδηγού, αποδίδεται στην έννοια "πνεύμα".

Link to comment
Share on other sites

Ο εγκέφαλος είναι ο καθοδηγητής, όχι όμως και ο οδηγός, καθώς δεν αναλαμβάνει ο ίδιος τις πρωτοβουλίες που αντιστοιχούν στα ερεθίσματα που εσύ ο ίδιος προκαλείς.

Για παράδειγμα εσύ διαλέγεις να παρατηρήσεις ένα συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε στιγμή, έχεις βούληση.

Θεωρώ πως αυτή είναι η βούληση είναι προϊόν της συνείδησης του ανθρώπου. Απο 'κει και πέρα ο οργανισμός μας, μας παρέχει όλων των ειδών τα "κομφόρ" ώστε να δεχόμαστε ερεθίσματα από το περιβάλλον (είτε τα αξιοποιούμε είτε όχι). Είμαστε ένας δέκτης που λαμβάνει συχνότητες, από από αυτές της ζέστης και του ήχου, μέχρι αυτές της όρασης και... της τηλεπάθειας.

Link to comment
Share on other sites

Φίλτατε Τζόννυ θα διαφωνήσω μαζί σου, φοβούμαι γαρ ότι στηρίζεις στο επιχείρημα σου σε λίαν σαθρή βάση (καλά διαβάστε κι εσείς 4 ώρες αρχαία κατεύθυνσης να δούμε αν θα γράφετε καλύτερα...)

Είδα την απάντηση σου και χθες αλλά λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη λίγο κλασική βαρεμάρα δεν έγραψα απάντηση. Ήλπιζα ότι θα μπω σήμερα και ότι κάποιο μέλος θα έχει γράψει μια μακροσκελέστατη και ακριβή απάντηση επί του θέματος με βιβλιογραφικές αναφορές 5-6 τσιτάτα διασήμων ανδρών και καμιά δεκαριά σχεδιαγράμματα που θα αντέκρουαν πειστικά τα όσα γράφει ο Johny, οπότε θα μπορούσα να βάλω από κάτω :clapping::clapping: και να κλείσει το θέμα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε οπότε αποφάσισα ότι πρέπει να γράψω εγώ μια μακροσκελέστατη απάντηση (και όπως βλέπετε τα πάω μέχρι τώρα πολύ καλά) ώστε όλοι να βαριούνται να τη διαβάσουν και να μη δει κανένας τα λάθη που ενδέχεται να κάνω.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τη δεκαετία του 90' και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια εντυπωσιακή ανάπτυξη ενός επιστημονικού κλάδου που περικλείει της λεγόμενες νευροεπιστήμες. Από νευροβιολογία μέχρι νευροψυχολογία έχουν όλοι τους βαλθεί να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά εν γένει του νευρικού συστήματος αλλά με τη μεγαλύτερη βαρύτητα όπως είναι φυσικό να πέφτει στον εγκέφαλο. Μάλιστα προχωράει τόσο γρήγορα η όλη διαδικασία της έρευνας που συχνά ακούμε από τα ΜΜΕ ότι οι λειτουργίες του εγκέφαλου θα έχουν πλήρως αποκρυπτογραφηθεί (ψιλολάθος ακούγεται αυτή η έκφραση αλλά νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός) το αργότερο σε μία δεκαετία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει πέσει σε κάποιες βασικές λειτουργίες όπως μνήμη, μάθηση και βούληση. Όπα νάτος νάτος ο οδηγός. Αν υπήρχε ένδειξη ότι κάτι λείπει από το σύστημα για να εξηγηθεί η διαδικασία της βούλησης κάτι που δε πρέπει να το ψάξουμε στον εγκέφαλο, δεν θα έπρεπε να γίνει έστω κάποια αναφορά από τον επιστημονικό κόσμο;

 

Ας περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο, στην ύπαρξη της ψυχής. Εδώ το θέμα γίνεται αρκετά hardrock allelouja. Θα χρησιμοποιήσω ένα πολύ γνωστή αθεϊστική θέση προσαρμοσμένη βέβαια ανάλογα. Έστω ότι δεν υπήρχε ψυχή ο άνθρωπος δε θα εφεύρισκε την ιδέα της? Εδώ το ερώτημα έχει μια απάντηση πολύ περισσότερο προφανή από την αντίστοιχη στην ερώτηση περί θεού. Εδώ πλέον παρεμβαίνει η προσωπική ματαιοδοξία της αιώνιας ζωής. Ε όχι και να γίνουμε μια χούφτα χώμα...

 

Αυτά τα τρύπια είχα να πώ, αϊνα δούμε τι θα γένει

Link to comment
Share on other sites

Για να δούμε λοιπόν τις τρύπες... :)

Μάλιστα προχωράει τόσο γρήγορα η όλη διαδικασία της έρευνας που συχνά ακούμε από τα ΜΜΕ ότι οι λειτουργίες του εγκέφαλου θα έχουν πλήρως αποκρυπτογραφηθεί (ψιλολάθος ακούγεται αυτή η έκφραση αλλά νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός) το αργότερο σε μία δεκαετία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει πέσει σε κάποιες βασικές λειτουργίες όπως μνήμη, μάθηση και βούληση. Όπα νάτος νάτος ο οδηγός.

Καλά, όπου λαλούν πολλά ΜΜΕ, αργεί να ξημερώσει... Κατά τ'άλλα, κι εγώ για βούληση μίλησα, αλλά όχι ως συνιστώσα κάποιου νευρώνα ή κάποιου μέρους του εγκεφάλου. Αν βρεις συγκεκριμένο μέρος που εικάζουν οι επιστήμονες ότι "βρίσκεται η βούληση", θα χαρώ να το ακούσω. :smilewink:

Αν υπήρχε ένδειξη ότι κάτι λείπει από το σύστημα για να εξηγηθεί η διαδικασία της βούλησης κάτι που δε πρέπει να το ψάξουμε στον εγκέφαλο, δεν θα έπρεπε να γίνει έστω κάποια αναφορά από τον επιστημονικό κόσμο;

Δεν είπα ότι "κάτι λείπει", αλλά ενδεχομένως να το θέτεις και σωστά! Κάτι λείπει! κάτι είναι αόρατο! Κάτι δεν έχουμε βρει ακόμα. Και αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, υπάρχει αναφορά από τον επιστημονικό κόσμο γι'αυτό. ^_^

Ας περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο, στην ύπαρξη της ψυχής. Εδώ το θέμα γίνεται αρκετά hardrock allelouja. Θα χρησιμοποιήσω ένα πολύ γνωστή αθεϊστική θέση προσαρμοσμένη βέβαια ανάλογα. Έστω ότι δεν υπήρχε ψυχή ο άνθρωπος δε θα εφεύρισκε την ιδέα της? Εδώ το ερώτημα έχει μια απάντηση πολύ περισσότερο προφανή από την αντίστοιχη στην ερώτηση περί θεού. Εδώ πλέον παρεμβαίνει η προσωπική ματαιοδοξία της αιώνιας ζωής.

Καταρχήν άστο θεό ήσυχο. :018bleh:

Κατά δεύτερον, εσύ μιλάς για "ψυχή", εγώ μίλησα για "πνεύμα". Εσύ μιλάς για "αιώνια ζωή", εγώ μίλησα για ένα "ghost in the machine" (ωραίο anime παρεπιπτόντως). Είσαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα? :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Αν βρεις συγκεκριμένο μέρος που εικάζουν οι επιστήμονες ότι "βρίσκεται η βούληση", θα χαρώ να το ακούσω. wink_anim.gif

 

Η ελεύθερη βούληση μάλλον εδράζεται στον προμετωπιαίο φλοιό, και ίσως μπορούμε να την εντοπίσουμε στο έσω-κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό. Stephen Pinker, How the Mind Works

 

γώ μίλησα για "πνεύμα"

Τι είναι αυτό που ορίζεις ως πνεύμα?

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορουμε να αρνηθουμε πως ο "Οδηγος" στους περισσοτερους ειναι το εκπαιδευμενο μερος του εγκεφαλου τους, εκπαιδευμενο να ζει οπως του εχουν μαθει, οποτε δε χρειαζεται και πολυ κουραση για να το πετυχει...

 

Αντιθετως οπως πολλοι "Ανθρωποι του πνευματος" εχουν αποδιξει ο πραγματικος Οδηγος βρισκεται αλλου,

τωρα τι πνευμα τι ψυχη...

το ιδιο ειναι απλα επικεντρωνομαστε στις διαφορετικες ιδιοτητες του κ το οριζουμε αναλογα....

 

Phevo πιστευεις πως τα οποια μυστικα του εγκεφαλου ΔΕΝ εχουν αποκρυπτογραφηθει;

τι κι αν δεν μας το λενε...

Δεκαετιες πριν προγραμματιζαν δολοφονους που υστερα δε θυμονται ΤΙΠΟΤΑ!

απλο ε;

 

Ισως το να στηριζομαστε στη ψυχη μας ειναι απλα να στηριζομαστε στο Υποσυνειδητο μας...

Οπου ειναι και μια χαρα εκπαιδευμενο σε οτι χρειαζεται για να παμε μπροστα...

Το κοπλο ειναι να το επαναπρογραμματισουμε στις δικιες μας επιθυμιτες λειτουργειες...εκει να μας δω

(πρεπει να το φερεις σε συνειδητο επιπεδο καταρχας κ μετα να το μαθεις να λειτουργει οπως θελεις...

υστερα ή το κρατας συνειδητο{το οποιο ειναι αρκετα κουραστικο γιατι υπαρχουν συνεχεις διακοπες απο τα

υπολοιπα υποσυνειδητα}ή το στελνεις απο εκει που ηρθε κ απολαμβανεις τους καρπους του)

Link to comment
Share on other sites

Σώμα = Το μέσο επικοινωνίας με τους υπόλοιπους εγκεφάλους.

Εγκέφαλος = Το μέσο επικοινωνίας με το έσω.

Έσω = Ένας μικρός μαθητής.

 

Το κούρδισμα υφίσταται στα 2 πρώτα. Και πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικά "γρανάζια" παραπάνω, χωρίς να ξεπεραστει η χρυσή τομή του "κουρδίσματος.

Το ερώτημα είναι...πως συνδέονται τα 2 τελευταία;

Link to comment
Share on other sites

Phevo, αυτό το επιστημονικό "μάλλον", χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, είναι αρκετό για να συνεχίσουμε τη συζήτηση υποθέτοντας πως δεν ξέρουμε πού βρίσκεται η βούληση. :018bleh:

Όσο για το τί ορίζω ως πνεύμα... καλή ερώτηση. Πνεύμα είναι μάλλον (ε, μάλλον δεν λένε και οι επιστήμονες?! :blblbl: ) η νοήμων ζωτική δύναμη που δημιουργεί κάθε εκδηλωμένη ή ανεκδήλωτη κατάσταση πραγματικότητας. Είναι η πηγή και ο κοινός παρονομαστής όλης της δημιουργίας, μια φωτιά η οποία αποτελείται από τις σπίθες των ψυχών.

 

Sucore, τίποτα δεν ανακαλύφθηκε μονομιάς, αλλά πάντα προχωράμε σταδιακά, αξιοποιώντας αυτά που γνωρίζουμε για να φτάσουμε σ'αυτά που ψάχνουμε.

 

Ιχώρ, νομίζω πως το ερώτημα δεν είναι τόσο δύσκολο... Το έσω χρησιμοποιεί και ελέγχει τον εγκέφαλο, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί και ελέγχει το Σώμα. Εκτός αν έχεις κάτι καλύτερο υπόψην σου...

Link to comment
Share on other sites

Εσύ είπες που "εικάζουν" που εμπεριέχει την αμφιβολία... Άρα φάσκεις και αντιφάσκεις :018bleh::018bleh::018bleh::018bleh::018bleh: (πάντα περίμενα την ώρα που θα το πω αυτό!!)

 

Πάντως η "εικασία" των επιστημόνων δεν είναι μια αυθαίρετη εντύπωση αλλά στηρίζεται σε αποτελέσματα ερευνών, ενώ η δική σου ερμηνεία εκτός από ενδιαφέρουσα λογοτεχνικά αποτελεί μια προσωπική ερμηνεία μιας αμφισβητούμενης οντότητας που προς το παρόν είναι αδύνατο να παρατηρηθεί...

Link to comment
Share on other sites

Το έσω χρησιμοποιεί και ελέγχει τον εγκέφαλο, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί και ελέγχει το Σώμα.

 

Ναι αλλά πως συδέονται;

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά πως συδέονται;

Υπαρχει η Στανταρ διαδικασια οπου τη παρομοιαζω με το "Ενστικτο".

Απο εκει και περα ο ανθρωπος εχει την ιδιοτητα να Μαθαινει σε πολυ μεγαλυτερο ποσοστο απο τα περισσοτερα (κ υπολοιπα)ζωα.

Αναλογως με τη προσπαθεια του καθε Ανθρωπου, Αυξανονται και οι πιθανες συνδεσεις των εγκεφαλικων νευρων>

οποτε εχουμε βελτιωμενη μνημη και αυξημενη "ΣΚΕΨΗ"=>

Συνδεση γεγονοτων με σκοπο ενα λογικο* αποτελεσμα..

(* -->λογικο βαση της λογικης που διδαχθηκε εκαστος φυσικα).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...