Jump to content

ΦΟΒΟΣ


sirocco
 Share

Recommended Posts

Φοβάμαι, φοβάσαι, φοβάται?. όλοι λίγο πολύ το έχουμε αισθανθεί είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό συναίσθημα αλλά το θέμα είναι.. τι είναι ο φόβος; γιατί προκαλείται; πως θα εξαλείψουμε αυτό το συναίσθημα ; ποιος μπορεί να πει με απόλυτη ειλικρινά ότι δεν φοβάται και γιατί δεν φοβάται? Προσωπικά φοβάμαι και φοβάμαι πολύ.. ή μάλλον έχω μπλέξει τον φόβο με τις φοβίες, φοβίες που με αναλώνουν και με κυριεύουν.. εσείς έχετε φοβίες; Εγώ φοβάμαι ότι δεν μπορώ να δω.. γιατί αυτά που μπορώ να δω ίσως μπορώ και να τα αντιμετωπίσω αλλά αυτά που δεν μπορώ να δω?.

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου. Είναι ένας μηχανισμός που μας προστατεύει. (τι προστασία μπορεί να παρέχει; :blink: )

Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου

___________.bmp

Link to comment
Share on other sites

Η προστασία απο τον κίνδυνο έχει να κάνει άμεσα με την σωματική ακεραιότητα και το ένστικτο της επιβίωσης. Συμπληρωματικά μπορεί να ενεργήσει ο φόβος απο παθητικό προηγούμενων εμπειριών (βλ. όταν είσαι μωρό και πέφτεις απο την καρέκλα, μπορεί να φοβηθείς τα ύψη κτλ.)

 

Είναι ενας ανασταλτικός παράγοντας που διαφυλάσσει την σωματική μας ακεραιότητα , ώς προς την περίπτωση να πάθουμε κάτι που θα σταματήσει την ύπαρξη μας σε αυτό τον κόσμο ή ακόμα και την πρόκληση πόνου που μπορεί να συμβεί προς το σώμα μας.

 

Συναισθηματικές φοβίες τώρα, έχουν άμεση σχέση με την δυσάρεστη εμπειρία της απόρριψης, αποκλεισμού και γενικά με την πρόκληση δυσάρεστων συναισθημάτων που μας κάνει να αντιδρούμε αρνητικά (κλάμα, θυμός κτλ.) Είναι και το μοναδικό ίσως σημείο που έχουμε πλέον εκούσια θέληση , στο να ελέγχουμε την αιτία αλλά και τον βαθμό που θα την αφήσουμε να μας προκαλέσει αυτή την αντίδραση, μειώνοντας στο μέλλον , την πιθανή επίδραση του φόβου (προειδοποίηση) για αυτό που έρχεται (αιτία).

Link to comment
Share on other sites

Ο φόβος είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπου, δεν πρέπει να εξαλειφθεί.

Οι φοβίες είναι αυτές που πρέπει να εξαλείψουμε.

Έχει ήδη γίνει μια συζήτηση ως προς το τί φοβόμαστε, ήδη ξέρουμε πως ο φόβος μας είναι συνάρτηση της θέσης μας απέναντι στο άγνωστο - απέναντι στο θάνατο. Κι εκεί μπαίνει και το ένστικτο της επιβίωσης στη μέση, το οποίο είναι πανίσχυρο στον άνθρωπο. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων δε γίνεται να εξαλειφθεί ο φόβος.

Link to comment
Share on other sites

έχει να κάνει με το φόβο κάτι που άκουσα για 3 σκιές? και η μια λέγεται φόβος? :019blush::blink:

 

λοιπόν στο προηγούμενο post που διάβασα περί φόβου λέει ο Seahawk στον jhon Dee: δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς και δεν μπορεί τίποτα να σε βλάψει εκτός και αν του το επιτρέψεις εσύ..

 

μα καλά είναι η απορία μου τώρα.. αφού φοβάμαι ήδη γιατί να επιτρέψω σε κάτι να μου κάνει κάτι :wacko:

Link to comment
Share on other sites

3 Σκιές αναφέρονται σε διάφορα sites (κυρίως του Εξωτερικού) σαν οιωνοί Θανάτου κυρίως. Αναφέρονται και ώς Death Banshees (αν και ουδεμία σχέση έχουν με την φυσιογνωμία και περιγραφή απο την Κέλτικη μυθολογία).

 

Νομίζω αν θυμάμαι καλά οτι αναφέρονται στον Φόβο , Θάνατο και Νύχτα ( ;;; για αυτό δεν είμαι σίγουρος! )

Link to comment
Share on other sites

μα καλά είναι η απορία μου τώρα.. αφού φοβάμαι ήδη γιατί να επιτρέψω σε κάτι να μου κάνει κάτι

 

Διότι στον φόβο που προκαλεί την αντίδραση σου , μέσω συναισθήματος και εμπειριών (βλ. κάψιμο απο ζέστη στον φούρνο, κτλ.) μπορείς να το ελέγχεις. Για παράδειγμα , γνωρίζεις οτι μπορεί να καείς στο φούρνο, αλλά πρέπει να βγάλεις το φαγητό. Οπότε το ελέγχεις και υπερνικάς τον φόβο σου, βάζοντας το χέρι μέσα για να πάρεις το ταψί ...και απλά να μην μείνεις νηστική... :D

Link to comment
Share on other sites

Η βασική αιτία που κρύβεται πίσω από τον ανθρώπινο φόβο, είναι ο θάνατος. Είτε αυτός είναι φυσικός-σωματικός, είτε μεταφορικός. Αν μπορούσαμε να κατανοήσουμε ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής και να τον δεχτούμε, θα ήταν μία καλή αρχή για να αρχίσει να χάνεται ο φόβος.

Link to comment
Share on other sites

Μολονότι ο φόβος για το θάνατο είναι ο σημαντικότερος, υπάρχει και μια σειρά άλλων φόβων και φοβιών που μας καταδυναστεύουν (φόβος για ασθένειες, απώλειες, το "αύριο" κ.λπ).

 

Σχετικά με την αντιμετώπιση του φόβου ως έννοια, βρίσκω πολύ καλή την υπογραφή του Kouranis (αρκεί να συνυπάρχει με φρόνηση).

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που φοβόμαστε είναι οι άγνωστες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούμε. Με μία λέξη: Το άγνωστο.

Εάν γνωρίζατε τι υπάρχει μετά θάνατο, μπορεί απλά να στενοχωριόσασταν που θα φέυγατε (όπως σε ταξίδι), αλλά δεν θα φοβόσασταν.

ΑΠό την άλλη εάν γνωρίζαμε τα πάντα(έλλειψη αγνώστων καταστάσεων) θα σταματούσε το "ταξίδι" ;)

 

Απλή ισσοροπία είναι...αποδεκτείτε τη :)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο απώτερος σκοπός του φόβου είναι να μας προφυλάξει από το θάνατο έτσι ώστε ενστικτωδώς να αποφεύγουμε κάποια πράγματα και απλά είναι ένα έμφυτο ένστικτο επιβίωσης , απόλυτα κατανοητό?.

Παρόλα αυτά ο σκοπός του post μου δεν είναι ο φόβος ως γενικό συναίσθημα, αλλά ο φόβος σαν συναίσθημα επερχόμενο από αίτια μη ορατά? πχ σε καμιά περίπτωση δεν με απασχολεί αν θα να κάνω ελεύθερη πτώση διότι φοβάμαι και οι συνέπιες που μπορεί να ακολουθήσουν θα είναι βάση αυτού που έπραξα, αλλά όταν μπω σε έναν χώρο με αρνητική ενέργεια (έχει συμβεί πολλές φορές και έχω και ιστορία να αφηγηθώ αν χρειαστεί ) θα το καταλάβω από την πρώτη στιγμή ότι κάτι λάθος πάει ?κατ? επέκταση θα φοβηθώ και για αυτό το είδος φόβου δεν μπορώ να κάνω τίποτα?και αυτό εκτός από ενοχλητικό είναι και εκνευριστικό!(μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα; :crying::crying: ;;)

γι? αυτό θα ήθελα να μιλήσουμε και αν έχετε να μου προτείνετε και κάποιες μεθόδους αντιμετώπισης τότε θα χαρώ πάρα πολύ να τις διαβάσω.

 

κάτι ακόμα .. γνωρίζετε γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν φοβούνται το ίδιο? τι είναι αυτό που εμποδίζει εμένα να κολυμπήσω στα βαθειά και τον άλλο να πετάξει με αεροπλάνο?

post-1104-1161758542.jpg

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω οτι μπορεί κανείς να σου δώσει ενα πρότυπο αντιμετώπισης των φόβων σου , πέρα απο τα τετριμένα του να μην δίνεις σημασία κτλ...

 

Είναι κάτι που δυστυχώς ο καθένας απο εμάς αντιμετωπίζει ολομόναχος. Ειδικά όταν μιλάμε για φοβίες. Η στήριξη δηλαδή μπορεί να υπάρχει αλλά σίγουρα, θα χρειαστείς πολύ περισσότερα απο μια απλή στήριξη για να νικήσεις ή έστω να μικρύνεις την δύναμη ενός φόβου πάνω στο μυαλό και τις πράξεις σου.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να βρεις το "κουμπί" σου sirocco, κι αυτό φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Καταρχήν θα πρέπει να δουλέψεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοκυριαρχία σου, εφόσον η έλλειψή τους είναι η αιτία των φοβιών που τρέφεις. Απο 'κει και πέρα όμως, μη μείνεις στα λόγια, αλλά προσπάθησε να σταματήσεις να δίνεις αξία στον οποιοδήποτε φόβο.

 

(Και μην ξεχνάς ότι οι εντολές που θα δίνεις στον εαυτό σου για τέτοιους σκοπούς πρέπει να είναι σε ενεστώτα χρόνο και καταφατικές, δλδ "έχω θάρρος" ή "είμαι δυνατή" και όχι "θα σταματήσω να φοβάμαι" κτλ)

 

Υ.Γ.: Άλλο ένα τόπικ στο οποίο έχει συζητηθεί το θέμα του φόβου μπορείς να δεις εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο απώτερος σκοπός του φόβου είναι να μας προφυλάξει από το θάνατο έτσι ώστε ενστικτωδώς να αποφεύγουμε κάποια πράγματα και απλά είναι ένα έμφυτο ένστικτο επιβίωσης , απόλυτα κατανοητό?.

Παρόλα αυτά ο σκοπός του post μου δεν είναι ο φόβος ως γενικό συναίσθημα, αλλά ο φόβος σαν συναίσθημα επερχόμενο από αίτια μη ορατά?

 

κάτι ακόμα .. γνωρίζετε γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν φοβούνται το ίδιο? τι είναι αυτό που εμποδίζει εμένα να κολυμπήσω στα βαθειά και τον άλλο να πετάξει με αεροπλάνο?

 

Nαι,ο απωτερος σκοπος του φοβου ειναι αυτος που αναφερες και γι'αυτο ο φοβος δεν υπαρχει μονο στον ανθρωπο αλλα σε ολα τα εμβυα οντα.Αν εχετε παρατηρησει ακομα και ενα εντομο φοβατε οταν κυνηγαμε να το σκοτωσουμε :smilewink:

Απο την μερια των λεγομενων "τσακρας" τωρα, ο φοβος συνδεεται με το κεντρο βασης δηλαδη το τσακρα με το οποιο εκφραζεαι η επιθυμια για ζωη...Πολλοι εσωτεριστες συμφωνουν οτι οσο πιο πιο πολυ φοβατε καποιος,τοσο εχει πιο πολυ επιθυμια για να ζησει...Βεβαια οταν αυτος ο φοβος δεν γινει δημιουργικος και εγκλωβιστει μεσα μας,δημιουργει προβληματα και παθολογικες καταστασεις φοβιας.Δεν θελω να μακρυγορησω αλλο σε αυτο..

 

Στο δευτερο ερωτημα που ρωτας, ειναι φυσικο να μην φοβουνται ολοι οι ανθρωποι το ιδιο,λογο της μοναδικοτητας της κατσκευης που εχει ο καθενας ,αλλα σιγουρα παιζουν ρολο και τα βιωματα που αποκτα ο καθενας κατα την διαρκεια της ζωης του..

Μια γενικη προσεγγιση με την θεωρια Γιν και Γιανγκ....ειναι οτι οι ανθρωποι με πιο Γιανγκ χαρακτηριστικα φοβουνται λιγοτερο απο τους τυπους Γιν..πιο πρακτικα να το πω,εχουν πιο δυνατα νεφρα!

Link to comment
Share on other sites

 

Παρόλα αυτά ο σκοπός του post μου δεν είναι ο φόβος ως γενικό συναίσθημα, αλλά ο φόβος σαν συναίσθημα επερχόμενο από αίτια μη ορατά? πχ όταν μπω σε έναν χώρο με αρνητική ενέργεια (έχει συμβεί πολλές φορές και έχω και ιστορία να αφηγηθώ αν χρειαστεί ) θα το καταλάβω από την πρώτη στιγμή ότι κάτι λάθος πάει ?κατ? επέκταση θα φοβηθώ και για αυτό το είδος φόβου δεν μπορώ να κάνω τίποτα?και αυτό εκτός από ενοχλητικό είναι και εκνευριστικό!(μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα; :crying::crying: ;;)

 

 

 

Ν' αποφεύγεις τα μέρη και τα άτομα. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...