Jump to content

Βασανιστήρια:


Recommended Posts

Τελευταία και το έχω ξαναδημοσιεύσει, απασχολεί το μυαλό μου μία λέξη: Βασανιστήρια.

Ναι, έτσι στο πληθυντικό αριθμό.

Ως θεατές ή τηλεθεατές βλέπουμε σχεδόν καθημερινά βασανισμούς αμάχων, θύματα πολέμου κ.λπ. Πόσοι όμως από εμάς δεν έχουν δει ή δεν γνωρίζουν για τα βασανιστήρια που συμβαίνουν δίπλα στη πόρτα μας;

Βασανίζονται άνθρωποι, σύζυγοι, παιδιά, σκυλιά, οι εαυτοί μας οι ίδιοι από εμάς τους ίδιους.

Τι είναι αυτό που ωθεί τον άνθρωπο να βασανίζει τον συνάνθρωπο; Τι τον ίδιο του τον εαυτό; Τι το ζωντανό;

Ποιά είναι αυτή η χαρά που μπορεί να πηγάζει από μία γυναίκα που κατασκοπεύει κάθε κίνηση του συζύγου της, που κρυφακούει τα τηλέφωνα, ψάχνει mails και τσέπες, βάζει τις στριγγλιές μπροστά σε κόσμο και του κάνει τη ζωή αφόρητη και ρεζίλι;

Ποιά είναι η χαρά που έχει μέσα του ένας σύζυγος όταν χτυπάει με μπουνιές μέχρι να μελανιάσει μια γυναίκα;

Ποιά η χαρά του παιδιού να τραβάει την ουρά του σκύλου μέχρι να αυτό να λιγώνεται στον πόνο;

Λαοί βασανίστηκαν, άνθρωπος έβγαλε ανθρώπου μάτι, τον χτύπησε και τον βασάνισε με σιδερογροθιές, με πυρωμένα σίδερα, τον έπνιξε σε ακαθαρσίες, τον έριξε σε λάκους με θηρία.

 

Γέμισε ο σύμπαν με κραυγές και δονήσεις πόνου, δονήσεις κατώτερες, που αντί να μας ανεβάσουν στο Ανω, μας κατέβασαν και μας κατεβάζουν στα έγκατα..

 

Γιατί η μυική μας ή η ψυχική μας δύναμη, ικανοποιείται όταν ασκώντας εξουσία σε έναν άλλο ζωντανό οργανισμό, εκείνος υποφέρει; Δεν θα ήταν πιο όμορφο πιο χριστιανικό, πιο ελληνικό, πιο ανθρώπινο και ανθρωπιστικό, αυτή μας η ψυχική ή μυική ανωτερότητα να ικανοποιείται όταν προκαλεί ευτυχία στον άλλο;

 

Ας μην το δούμε μακριά από μας, και ας μην μας φταίξουν ο Χριστός, ο Δίας, ο Βούδας και η Επιστήμη. Ας μην ρίξουμε πάλι αλλού τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ας γίνουν όλοι αυτοί μαζί η αιτία που θα βρούμε τι είναι αυτό που μας φταίει, που αντί να κάνουμε τον άλλο ευτυχισμένο και από την χαρά του να αντλήσουμε χαρά, κάνουμε τον άλλο δυστυχισμένο νιώθοντας δυστυχώς και πάλι χαρά ή καλύτερα ένα χαιρέκακο συναίσθημα.

Είναι άραγε αυτό πιο δυνατό από την αληθινή χαρά και ευτυχία;

 

Ελάτε, όλοι μας έστω και μία φορά ασκήσαμε τουλάχιστον ψυχολογική βία και βασανίσαμε έναν άλλο άνθρωπο ή ζώο... και νιώσαμε ότι νικήσαμε.

Γιατί το κάναμε; Γιατί το κάνουμε;

Φτου μας!

:angelfaery:

Link to comment
Share on other sites

Αν έχετε ακουστά την ταινία Experiment, στο παρακάτω site είναι τα πραγματικά στοιχεία από το πραγματικό πείραμα που έγινε το 1971 στο πανεπιστήμιο του Stanford.

 

http://www.prisonexp.org/

 

Τα συμπεράσματα του πειράματος (το οποίο διακόπηκε στη μέση γιατί είχε "ξεφύγει") είναι πολύ ανησυχητικά. To site παίρνει ώρα να διαβαστεί αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Link to comment
Share on other sites

πολύ κέρατο είσαι τελικά παιδί μου!!!!:shedevil:

πες μια κουβέντα ένα κατιτίς που βαριέσαι εσύ και θα μας πεις ότι τα θέλουμε στο πιάτο... :blblbl: Εδώ ψάχνουμε να βρούμε καρφίτσα στο υπερπέραν και το πιάτο σερβιρισμένο μας χάλασε; :kitty:

Link to comment
Share on other sites

Ελάτε, όλοι μας έστω και μία φορά ασκήσαμε τουλάχιστον ψυχολογική βία και βασανίσαμε έναν άλλο άνθρωπο ή ζώο... και νιώσαμε ότι νικήσαμε.

Γιατί το κάναμε; Γιατί το κάνουμε;

Φτου μας!

 

Γνωρίζετε πολλά ζώα, πού νά επιτίθενται γιά ...πλάκα; Μόνο ο άνθρωπος, πούχει νού καί γνώση τό κάνει...

 

Πιστεύετε ότι η επίθεση στοιχειοθετείται μόνο άν βασίζεται σέ φυσικά μέσα (χέρι, πόδι, αιχμηρό όργανο, έργο κλπ); Οταν λέγανε οι παλιοί, "η γλώσσα κόκκαλα δέν έχει καί κόκκαλα τσακίζει" τί υποννοούσαν;

 

Δέχομαι ότι οι συνθήκες στό ευρύτερο περιβάλλον μας, αγγίζουν από κάθε άποψη τόν χαρακτηρισμό extreme καί έστω ότι δικαιολογείται, νά αντιδρούμε κάποιες φορές επιθετικά. Εχετε όμως κάνει καμμιά βόλτα στά διάφορα forum νά δείτε τί γίνεται; Αυτό πώς δικαιολογείται;

 

Λοιπόν, κυρά Νεράϊδα, ...δέν θά υπεκφύγω τήν προσωπική τοποθέτηση με γενικολογίες.

 

...δέν τό έκανα/κάνω γιά νά ...βασανίσω.

 

Τό 'εκανα/κάνω μόνο εάν κάποιος αμφισβητήσει έμπρακτα, προσωπικές, δηλωμένες αξίες μου (υλικές ή πνευματικές) ή προσβάλλει αυτό πού εγώ θεωρώ ζωτικό μου χώρο.

 

Δίνω τρείς (3) ευκαιρίες:

Τήν πρώτη ενέργεια τήν θεωρώ τυχαία.

Τήν δεύτερη τήν συζητώ σοβαρά καί προειδοποιώ.

Τήν τρίτη ενέργεια, τήν θεωρώ εχθρική καί η κακή του/της μέρα.... έστω κι άν αυτό, εν τέλει, έχει μεγαλύτερο κόστος γιά εμένα.:shy2:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Seirios,

  :harp:

Φιλικά,

Νεράιδα

:question:

 

καλό είναι τώρα αυτό ή κακό;

 

...πές τα μου καλή μου μέ λογάκια γιατί απ΄ότι ...βλέπεις είμαι καί ορεσείβιος...

Link to comment
Share on other sites

Αν έχετε ακουστά την ταινία Experiment, στο παρακάτω site είναι τα πραγματικά στοιχεία από το πραγματικό πείραμα που έγινε το 1971 στο πανεπιστήμιο του Stanford.

 

http://www.prisonexp.org/

 

Επίσης ενδιαφέρον πείραμα, του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν εκείνη την περίοδο είναι το πείραμα του καθηγητή Stanley Milgram, "Obedience to Authority".

Μια πάρα πολύ καλή σελίδα που είχα για το θέμα είναι εκτός λειτουργίας αλλα στο παρακάτω λινκ έχει μια σχετικά καλή περίληψη

 

http://www.age-of-the-sage.org/psychology/...experiment.html

 

 

Εσύ θα μπορούσες να κάνεις ένα ηλεκτροσόκ σε κάποιον αν σε διέταζαν; :angry:

(Στοίχημα θα πούμε όλοι όχι... :angel: )

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζετε πολλά ζώα, πού νά επιτίθενται γιά ...πλάκα; Μόνο ο άνθρωπος, πούχει νού καί γνώση τό κάνει...

Έχω δει σε ντοκυμαντέρ λεοπαρδάλεις να σκωτώνουν just for fun...

Link to comment
Share on other sites

Πολοί βασανίζουν άλλους γιατί απο πίσω κρήβεται το χρήμα.... Όμως οι περισσότεροι

 

βασανίζουν γιατί απο πίσω κρύβεται ο νόμος της ζούγκλας και της δύναμης....

 

 

 

Πόπο τί εγραψα πάλι ο άτιμος ρε... στο να γράφω τέτοιους στίχους είμαι πρώτος

 

Κοιτάξτε την υπογραφή μου για παράδειγμα !

Link to comment
Share on other sites

Έχω δει σε ντοκυμαντέρ λεοπαρδάλεις να σκωτώνουν just for fun...

 

Αυτό το "για πλάκα" ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι η εσφαλμένη άποψη των ερευνητών. Να το κάνω πιο λιανά:

 

Μου είχαν πει κάποτε πως το τσακάλι μπορεί να σκοτώσει όλο το κοτέτσι για να φάει μόνο μια κότα. Όταν ρώτησα κάποιον που ήταν καλύτερα καταρτισμένος, μου είπε πως αυτό συμβαίνει μόνο όταν το τσακάλι έχει πανικοβληθεί και δεν ξέρει τι κάνει.

 

Αντίστοιχα, θα μπορούσε να μεσολαβεί κάποιος παράγοντας άγνωστος στους ερευνητές κι αυτοί να νομίζουν πως δεν υπάρχει λόγος.

 

Φυσικά μπορεί και όχι.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παλι υποθετω πως ο δρομος για τα Ανωθε περναει απο τα εγκατα των Κατωθε.

Επισης, *καθαριζει λαιμο, φοραει το σκουφο του αλχημιστη*

 

"Καμμια υλη δεν μπορει να τελειοποιηθει εαν πρωτιστος δεν βασανιστει μεχρι θανατου*

 

*βγαζει σκουφο*

 

Απο την αλλη, τα περισσοτερα βασανιστηρια εχουν σεξουαλικο-κοινωνικες ριζες.

Μερικοι φυσικα, την ψυλλιαστηκαν, οποτε τα πραττουν ομοφωνα για ηδονιστικους λογους. :gleam:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ενα πολύ ωραίο θέμα που είχε θέσει η Νεράιδα (που να βρίσκεται άραγε; εχει κανείς νέα της;;). Πιστεύω ότι ίσως βρίσκεται σε κάποια γονίδια μας το ένστικτο της αυτοκαταστροφής. Πως αλλιώς να δικαιολογήσω την πράξη του μικρού παιδιού (την οποία και εγώ έχω βιώσει) που προσπαθεί να πονέσει το γατάκι και το κουταβάκι τραβώντας την ουρά του ή κλείνοντάς του την μύτη και το στόμα; Μπορεί να είναι κάποιο ένστικτο της βίας που ασκεί ο άνθρωπος από τα πρωτόγονα χρόνια κυνηγώντας, παλεύοντας με άλλους όμοιούς του για να επιβιώσει κτλ. Ολα αυτά τα χρόνια έχει γραφτεί στο DNA μας, απλά στις ημέρες μας καλύπτεται (μπορεί και να καταπιέζεται) από τα σύγχρονα εξευγενισμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά μέχρι να ξεσπάσει όταν βρει δίοδο.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι ίσως βρίσκεται σε κάποια γονίδια μας το ένστικτο της αυτοκαταστροφής. Πως αλλιώς να δικαιολογήσω την πράξη του μικρού παιδιού (την οποία και εγώ έχω βιώσει) που προσπαθεί να πονέσει το γατάκι και το κουταβάκι τραβώντας την ουρά του ή κλείνοντάς του την μύτη και το στόμα; Μπορεί να είναι κάποιο ένστικτο της βίας που ασκεί ο άνθρωπος από τα πρωτόγονα χρόνια κυνηγώντας, παλεύοντας με άλλους όμοιούς του για να επιβιώσει κτλ. Ολα αυτά τα χρόνια έχει γραφτεί στο DNA μας, απλά στις ημέρες μας καλύπτεται (μπορεί και να καταπιέζεται) από τα σύγχρονα εξευγενισμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά μέχρι να ξεσπάσει όταν βρει δίοδο.

 

 

Βασικότερα ένστικτα κάθε ζώντος οργανισμού είναι της επιβίωσης και της σεξουαλικότητας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά άλλα ένστικτα που είτε δεν είναι κοινά σε όλους, είτε βρίσκονται σε λανθάνουσα ή μη παρεκκλίνουσα κατάσταση.

 

Αυτό που αναφέρεις δεν είναι ένστικτο αυτοκαταστροφής, αφού η βία ασκήθηκε σε ένα ανήμπορο πλάσμα και όχι στον εαυτό σου. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο στον βασανισμό, ίσως ναι - ίσως όχι, θα ήταν μάλλον περισσότερο χρήσιμο να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος χρησιμοποιεί βία (σε οποιαδήποτε μορφή) εις βάρος άλλων παρά να πούμε ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό (ενστικτώδες).

 

Ως παιδί δεν ένιωσα ποτέ την παρόρμηση να βασανίσω ζωάκια, ούτε οι φίλοι μου την ένιωσαν...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...