Jump to content

Σχέση Ηλικίας-Οριμότητας


Recommended Posts

Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το αν πιστεύετε ότι η ηλικία έχει σχέση με την οριμότητα, και το πόσο πιστεύετε ότι αυτό ή επιρεάζει, ή θα έπρεπε να επιρρεάζει τις σχέσεις των ατόμων.

:whistling:

Πιστεύω ότι αυτά που μετράνε είναι οι εμπειρίες και τα όσα έχει ζήσει και μάθει ένας άνθρωπος, και όχι η ημερομηνία γέννησης που γράφει στην ταυτότητα.

:whistling:

Για μένα δλδ δέν σημαίνει ότι επειδή εσύ είσαι μικρότερος δέν ξέρεις ή ότι η γνώμη σου δέν έχει σημασία, και επειδή ο άλλος είναι μεγαλύτερος ξέρει πάντα το σωστό κτλ...

 

Μπορεί να σας φανεί περίεργο σάν θέμα (εμένα όταν κάποιος το υποστήριξε το βρήκα τόσο αυτονόητα λάθος, έτσι ώστε δέν μπορούσα να βρώ επιχειρήματα για να αποδείξω ότι αυτό, που είναι αυτονόητο ότι δέν ισχύει, δέν ισχύει) αλλά επειδή το άτομο που μου το είπε το θεωρώ πολύ λογικό, έξυπνο και γενικότερα εντάξη άτομο, και συμφωνούμε πάρα πολύ σε πολλές απόψεις με προβλημάτισε αυτή του η στάση, και γι'αυτό θέλω να μοιραστώ τον προβληματισμό μου μαζί σας...

Οπότε ακούω απόψεις... :cheerful:

Edited by seeker_of_knowledge
Link to comment
Share on other sites

Οι εμπειρίες πλάθουν την προσωπικότητα του καθενός, τις ιδέες του και τον τρόπο σκέψης. Δε ξέρει κανείς τι περνάει ο διπλανός. Ένα 16αρης μπορεί να έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις ώστε απέκτησε περισσότερες εμπειρίες από έναν 30αρη. Να έχει μπει στην "αληθινή" ζωή από την εφηβεία του, οπότε είναι και πιο ώριμος.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την sabrina και συμπληρώνω,

οι παράγοντες για την ωριμότητα είναι δύο, η ηλικία και οι εμπειρίες

Η ηλικία είναι κάτι στο οποίο δεν μπορείς να επιδράσεις. Ο χρόνος περνάει είτε σου αρέσει είτε όχι.

Οι εμπειρίες έχουν άμεση και έμμεση σχέση με την ηλικία. Και αυτό διότι τα ερεθίσματα δημιουργούν εμπειρίες, οι εμπειρίες ερεθίσματα κοκ. Κάποια ερεθίσματα αδυνατούμε να τα αντιληφθούμε λόγω ''ανωριμότητας'', που συνήθως εκφράζεται (σε γενικές γραμμές) με την ηλικία. Η ανωριμότητα αυτή μπορεί να είναι σωματική (σε επίπεδο φυσιολογίας ή σωματικής ανάπτυξης), πνεύματική ή ψυχική, τα οποία σαφώς επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξης, ανοίγουν νέοι ορίζοντες, νέες ικανότητες. νέα ερεθίσματα (τα οποία ασφαλώς υπήρχαν και πριν, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν αντιληπτά).

Αν τα νέα αυτά ερεθίσματα δεν γίνουν κατανοητά εγκαίρως, τότε παραμένουν κλειστές οι πόρτες για την κατανόηση άλλων ερεθισμάτων, επομένως υπάρχει μία καθυστέρηση στην εξέλιξη. Η ηλικία δεν συμβαδίζει με τις εμπειρίες και έτσι διαταράσσεται η αρμονία μεταξύ ηλικίας και ωριμότητας.

Αν τα ερεθίσματα/εμπειρίες επιβληθούν νωρίτερα από την ώρα τους, δημιουργούν τραύματα. Διαταράσσουν την αρμονία της εξέλιξης και οι εμπειρίες αυτές (μιάς και ενεργοποιούν πρόωρα την κατανόηση άλλων ερεθισμάτων) επιδρούν ανασταλτικά στην εξέλιξη άλλων τομέων του ατόμου. Οι εμπειρίες δεν συμβαδίζουν με την ηλικία του ατόμου και έτσι, διαταράσσεται η αρμονία μεταξύ εμπειριών και ωριμότητας.

 

Όπως λέει ο σοφός λαός ''κάθε πράγμα στον καιρό του''.

Εδώ φέρνω πάλι το παράδειγμα του Ν.Καζαντζάκη με την πεταλούδα, την οποία ζέστανε με την ανάσα του για να την βοηθήσει να βγει από το κουκούλι. Τα φτερά της στέγνωσαν πριν την ώρα τους με αποτέλεσμα να παραμείνουν τσαλακωμένα και η πεταλούδα να μην μπορεί να πετάξει.

Η αντίθετη περίπτωση θα ήταν, να έχει ανοίξει η πεταλούδα τα φτερά της αλλά να μην στεγνώνουν και μόνο απλώς επειδή πέρασε ο καιρός, να προσπάθησε να πετάξει. Με αποτυχημένες και πάλι προσπάθειες.

 

Η ωριμότητα δεν είναι αγώνας δρόμου, ούτε και μία άνεση η οποία μπορεί να περιμένει.

Δεν είναι ο τελικός σκοπός, είναι το απαραίτητο μέσον για το ''πέταγμα''.

Δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό ''ανάπτυξης'' και έτσι πρέπει να είναι.

 

 

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι

 

Για μένα δλδ δέν σημαίνει ότι επειδή εσύ είσαι μικρότερος δέν ξέρεις ή ότι η γνώμη σου δέν έχει σημασία, και επειδή ο άλλος είναι μεγαλύτερος ξέρει πάντα το σωστό κτλ...

 

αν και αυτό που είπες, απόλυτα, δεν είναι λάθος, σχετικά είναι, διότι συγκρίνεις δύο ανόμοια πράγματα, δύο ανόμοια συστήματα, που έχουν τον δικό τους βαθμό και ρυθμό ωρίμανσης. (δεδομένου ότι μιλάς για ωριμότητα και όχι για ορθότητα μίας άποψης)

Είναι σαν να λες ότι ένα μήλο έχει Α% σάκχαρα και ένα αχλάδι Ψ% σάκχαρα, και να ρωτάς ποιό είναι πιο ώριμο από το άλλο.

 

 

ΥΓ. 1.Η απάντησή μου είναι γενική και απλώς θέτει μία κοινή βάση στην συζήτηση (ότι δηλαδή δεν μπορούμε εύκολα να χαρακτηρίσουμε αν ένα άτομο είναι ώριμο ή όχι, σε σχέση με αυτό που έπρεπε να είναι).

2. Η ερώτησή σου περιλαμβάνει πολλές έννοιες οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους. Προσπάθησα να καταλάβω το πνεύμα σου, αλλά καλό θα ήταν να διευκρινήσεις τι ζητάς. Το επίπεδο των απαντήσεων είναι πάντα ανάλογο με το επίπεδο των ερωτήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος μεγαλύτερος να έχει μεγαλύτερη πείρα σε κάποια πράγματα μα δεν σημαίνει πάντα πως είναι και σωστά. Σίγουρα πάντως ένας που είναι στην εφηβία δεν μπορεί να συγκριθεί σε κάποια πράγματα με τους μεγαλύτερους αλλά σίγουρα αυτός ξέρει κάποια άλλα πράγματα που οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να τα φανταστούν.

 

Κατα την γνώμη μου θα πρέπει να ακούμε και τους μικρότερους γιατί μπορεί να μην έχουν πείρα άλλα έχουν γνώμη πάνω από όλα και επίσης φαντασία και αυτό είναι που μας κρατάει σήμερα στην ζωή και δεν είμαστε ένα καθημερινό ρομπότ.

Link to comment
Share on other sites

Η συνάρτηση ηλικίας-εμπειριών θα μπορούσαμε να πούμε πως ισχύει γι' αυτούς που διδάσκονται από τις εμπειρίες τους.

Γι' αυτό και βλέπουμε 15χρονους να μας βάζουν τα γυαλιά και 40χρονους ή και παραπάνω που δεν χαρακτηρίζονται καν από ωριμότητα (παρεπιπτόντως ας διορθώσει κάποιος τον τίτλο, με "ω" είναι...).

 

Το χειρότερο είναι όταν οι άνθρωποι μέσης ηλικίας και βάλε προβάλλουν την ηλικία τους ως τεκμήριο για το μέγεθος της εμπειρίας και των γνώσεών τους. Είναι οι πιό ανασφαλείς άνθρωποι, διότι μόνο αυτό έχουν να προβάλλουν στην ουσία.

Πλέον είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η ηλικία και η ωριμότητα δε συμβαδίζουν απαραίτητα, κι ότι η ωριμότητα είναι αποκλειστικά θέμα ανθρώπων (και του πώς διαχειρίζονται τις εμπειρίες τους).

Link to comment
Share on other sites

μπα, ίσως...αλλά, όλα αυτά αλλάζουν ή αναθεωρούνται εν μέρει και ακριβώς λόγω της πρόσφατης θεωρίας των Μιμιδιων (the Memedic theory) -επιστημονική θεωρία που υποστηρίζει και ο "αθεϊστής" Ρ. Ντόκινς- που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας αλλά και της εξελικτικής βιοκοινωνιολογίας (δαρβινικής). Ο Άνθρωπος δεν εξαρτάται μονάχα από το ποιον των κληρονομικών χαρισμάτων και χαρακτηριστικών (dna memory) -που μεταξύ άλλων παίζουν καθοριστικό ρόλο σε συμπεριφορά/βαθμό ωριμότητας- αλλά και από την άμεση επιρροή πρωτύπων του περιγυρού του...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

:063baby: Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό!! Μπροστά στην αιωνιότητα...!!! Νομίζω πως πραγματική ηλικία δεν υπάρχει!! Αλλά αν δεχτούμε την πραγματικότητα που ζούμε, τότε μάλλον υπάρχουν τρεις ηλικίες:

 

1 Αύτη που είμαστε

2 Αυτή που νοιώθουμε

3 Αυτή που φαινόμαστε

 

* Κάποιες φορές είναι ταυτόσημες (Είτε 1-2-3, 1-2, 1-3, 2-3)

Ελπίζω να είμαι κατανοητή!! :smilewink:

:063baby:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Προσωπικά είμαι 15 χρονών και έχω ακούσει πολλά...καταλαβαίνω τι λες..

Αυτό δεν θα πρεπε να το πω όμως πλέον δεν με νοιάζει..

Πιστέυω πως η οριμότητα βρίσκεται σε οποιοδήποτε άτομο σε οποιαδήποτε ηληκία..

Για να θεωρείται κάποιος όριμος δεν σημαίνει πως πρέπει να ναι άνω των 18..προς θεου...

Όμως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες αντιλήψεις..

 

Δυστυχώς το όριο ηλικίας είναι 18+ για το φόρουμ βάση κανόνων της διαδυκτιακής μας κοινότητας και της σελίδας. Ο λογαριασμός του χρήστη έχει περιοριστεί και θα διαγραφεί το απόγευμα. Ευχαριστώ για την κατανόηση

--~ Α.

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων κατω των 18 ετων στο φόρουμ... ουπς

Link to comment
Share on other sites

προσωπικα πιστευω πως η ωριμοτητα καθοριζεται σημαντικα απο την ηλικια

Οχι ομως συγκρινοντας δυο διαφορετικα ατομα με γνωμονα αυτην (δλδ εγω ειμαι 30 εσυ 20 αρα ειμαι πιο ωριμη απο εσενα)αλλα συγκρινοντας το ιδιο το ατομα με το εαυτο του, στο περασμα των χρονων.

Εχω διαφορετικες αποψεις-εμπειριες-τροπο ζωης απο αυτον που ειχα στα 15 αρα σιγουρα ειμαι πιο ωριμη (χαχα τι λεω τωρα :P ) ή εστω αντιμετωπιζω πιο ωριμα τις οποιες καταστασεις βιωνω (χμμ αυτο καλυτερο :smilewink: )..

Ομοια ελπιζω στα 25 να εχω αναθεωρησει παλι τις περισσοτερες αποψεις μου και παει λεγοντας....

 

Γενικευση:

Αν υποθεσει κανεις πως πανω κατω οι περισσοτεροι ανθρωποι εχουν την ιδια "εξελικτικη" πορεια, τοτε προκυπτει σχετικα ευκολα η σχεση ηλικας-ωριμοτητας... :whistling:

Edited by nenya
Link to comment
Share on other sites

με την ηλικία μαζεύουμε εμπειρίες αλλα δεν πιστεύω πως οσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο σοφός. ίσως και να ισχύει το αντίθετο μάλιστα. όταν είσαι μικρός αμφισβητείς τα πάντα και είσαι ανοιχτός στις απόψεις και στις ιδεες

ενω οσο μεγαλώνεις μάλλον κατασταλάζεις και γίνεσαι πιο κλειστομυαλος

Link to comment
Share on other sites

παίζει καθοριστικό αλλά οχι απόλυτο ρόλο. Οι εμπειρίες που βιώνεις στο διάστημα κάποιων χρόνων είναι εκείνες που μπορούν να αναπτύξουν και την οπτική κάποιων πραγμάτων εφόσον πάντα υπάρχει και η κατάλληλη παιδία και ευφύια σαν θεμέλιο. Αν όμως δεν ισχύει το δεύτερο , οι εμπειρίες απο μόνες του δημιουργούν στεγανά απολύτων σκέψεων και για αυτό βλέπουμε κάποιους μεγαλύτερους τόσο προσκολημένους σε απόψεις και προσωπικά βιώματα που θεωρούν οτι χαρακτηρίζουν όλο τον κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι ο ανθρωπος ειναι οπως ενα χωραφι, δηλαδη αν η γη ειναι γονιμη και καλλιεργηθει θα παραγει καρπους, αν ομως δεν ειναι γονιμη δεν προκειται να παραγει τιποτα.

Ετσι κι ο ανθρωπος γεννιεται με καποια αντιληψη και με τις εμπειριες καλλιεργηται, αναπτυσοντας ετσι και την προσωπικοτητα του προς την ωριμοτητα και την σοφια με τον καιρο.

Edited by christina_
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νομίζω πως εκτός των εμπειριών είναι και το μυαλό που υπάρχει από πίσω και το περιβάλλον που επηρεάζει ένα άτομο. Δηλαδή, χωρίζω τις εμπειρίες σε 2 τομείς: τα ερεθίσματα μέσα στα οποία έχει μεγαλώσει (περιβάλλον) και τις καταστάσεις που θα ζήσει. Άρα ουσιαστικά είναι 3 παράγοντες. Ο περίγυρος του ατόμου μεγαλώνοντας, το μυαλό του (σκέψεις, κρίση) και οι εμπειρίες που είτε τις επιλέγει (π.χ.συνεργός φόνου) ή όχι (π.χ.θάνατος αγαπημένων προσώπων).

Δεν ξέρω αν οι άμεσες αντιδράσεις του ατόμου θα πρέπει να κριθούν ως ασυνείδητες αντιδράσεις, αντιδράσεις σκεψης ή αντιδράσεις ηθικής. Και δνε ξέρω αν θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο "ωριμότητα".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...