Jump to content

Το Αποκαλυπτικό Γέλιο


Recommended Posts

Στην ιστοσελίδα του μέλους μας Ονειρόκοσμος (www.onirocosmos.gr), βρήκα ένα πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον αρθράκι, που αξίζει να συζητηθεί από ψυχολογικής άποψης:

 

Το Αποκαλυπτικό Γέλιο!

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε προσέξει κατά καιρούς ανθρώπους που γελούν με κάπως πιο ιδιαίτερο τρόπο, πράγμα που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους άλλους και από τα κλισέ ευγενείας που φορτώνονται "έτσι-θεληματικά" στις πλάτες των απανταχού παιδιών εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Επικεντρωμένοι στο Ελεύθερο γέλιο μπορούμε ν' ανακαλύψουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Και δεν εννοούμε απλά το αν είναι κάποιος από επαρχία ή από αστικό κέντρο, αν είναι γόνος λαϊκής ή αριστοκρατικής οικογένειας, αν πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια κ.λ.π.

 

Εδώ συζητάμε για τις βαθύτερες ποιότητες που μπορεί κάποιος να εκφράσει μέσω του Ελεύθερου γέλιου. Δηλαδή π.χ. τι μπορεί να καταλάβει κάποιος αν διευρύνοντας την αντίληψη του ακούσει κάποιον να γκαρίζει από τα γέλια σαν γάιδαρος; Αν ακούσει κάποια να γελά σφυριχτά και διακεκομμένα σαν πουλί; Να συρίζει κάποιος σαν φίδι; Να κράζει σαν κοράκι; Νομίζω ότι η ποικιλία είναι άπειρη, όση και τα είδη της γνωστής μας - ίσως και όχι μόνο - φύσης συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Ήχοι σε συνδυασμό με εκφράσεις κάποιου που έχει σκάσει στα γέλια ίσως να μπορεί - κατά την άποψη μου - ν' αποκαλύψει βαθιές πτυχές - "λαβράκι" της ενδότερης υπόστασης του! Μορφές μιας άγνωστης δύναμης που χάνεται στα βαθύτερα στρώματα του εγκεφάλου και της "ανθρώπινης" ταυτότητας. Για όσους δεν έγινα αντιληπτός αφήνω την ίδια την πρόκληση και την περιέργεια να τους κινητοποιήσει.

 

Τώρα για να γίνει πιο ενδιαφέρον, αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τη σημασία των συγκεκριμένων ήχων που εκφέρονται, ίσως και να 'χουμε πιάσει "λαγό"! Δηλαδή αν προσέξουμε ο ήχος που εκφέρουν αυτοί που Γελούν, καταλήγει συνήθως σε κάποιο φωνήεν. Αν λάβουμε όμως υπ' όψη αυτά που αναφέρει η Γιόγκα, οι βασικοί ήχοι των φωνηέντων αντιστοιχούν σε ενεργειακά κέντρα που τα ονομάζει "τσάκρας". Όσο γι αυτά υπάρχουν άπειρα βιβλία για να μάθετε τη σημασία τους και ο νοών νοείτω. Από 'δω και πέρα άπτεται στην εξάσκηση της αντιληπτικής ικανότητας του καθενός να "διαβάζει" τον περίγυρο του.

 

Όπως όμως και να 'χει και σε όποιο βαθμό ισχύουν, το σημαντικότερο απ' όλα είναι να ξαναθυμηθούμε να Γελάμε πολύ και να Γελάμε Ελεύθερα!

 

...Σχόλια;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Είμαι σίγουρα από τους ανθρώπους που γελάνε πολύ, δυνατά και όπως λέει και το άρθρο..όχι κυριλάτα :rolleyes: !!

Δεν έχω καταφέρει ποτέ να ανακαλύψω κάτι από την προσωπικότητα του άλλου που γελάει έτσι, εκτός του ότι είναι άνετος και δεν τον ενδιαφέρει "τι θα πουν οι άλλοι".

Πάντως, όταν ήμουν πιο μικρή και άκουγα άλλους ανθρώπους να γελάνε δυνατά με διαφορετική μελωδία :harp: από τη δική μου, με λίγη εξάσκηση και πείσμα κατάφερνα να γελάω και εγώ έτσι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.Επομένως, ίσως η μελωδία του κάθε τέτοιου ανθρώπου να είναι ανάλογη του περιβάλλοντος όπου μεγάλωσε.

:hm: ?

Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνίσω μαζί σου Saginie.

 

Δεν πιστεύω πως διάμορφώνεται το γέλιο άμεσα από το περιβάλον σου.

 

Ο χαρακτήρας είναι αυτός που διαμορφώνεται και κατα συνέπεια ο τρόπος που γελάει ο καθένας.

 

Εγώ πιστεύω πως καταλαβαίνω κάποια πράγματα για τον χαρακτήρα του συνομιλητή.

 

Για παράδειγμα όταν κάποιος γελάει συνέχεια και δυνατά μέσα απ'την καρδία του,ασυγκράτητα,συμπεραίνω πως είναι καλόκαρδος... :smilewink:

 

 

(Υ.Γ.:Δεν πιστεύω απ'το πολύ το γέλιο να οξειδώνεται υπερβολικά ο εγκέφαλός σου και να ζαλίζεσαι... :018bleh: )

Link to comment
Share on other sites

(Υ.Γ.:Δεν πιστεύω απ'το πολύ το γέλιο να οξειδωνόνεται υπερβολικά ο εγκέφαλός σου και να ζαλίζεσαι... :018bleh: )

10501[/snapback]

 

 

δηλάδη η Μενεγάκη δεν το έπαθε απο το γέλιο (την οξείδωση του εγκεφάλου) :angel: ..ε τότε θα ειναι το ντεκαπαζ...... :evilbl:

 

:whistling:

Link to comment
Share on other sites

Είναι επιστημονική πρόταση το ότι οξειδώνεται ταχύτερα από το φυσιολογικό ο εγκέφαλος όταν γελάμε. Πάντως, συνεχίζω να επιμένω στο ότι επηρεάζεται το γέλιο από το περιβάλλον μας λόγω του άνωθεν περιγραφόμενου γεγονότος... :gleam:

Link to comment
Share on other sites

:063laugh: Δεν θα συφωνήσω ότι ο τρόπος που ο καθένας γελάει μπορεί να υποδηλώνει το οικογενειακό του ή το κοινωνικό του περιβάλλον αλλά σίγουρα επειδή είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων (χαρά, έκπληξη, κοροιδία, ευχαρίστηση κλπ) δίνει κάποια δείγματα χαρακτήρα.

Πάντως η συμβουλή μου η οποία φαντάζομαι ότι είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένη, είναι να γελάτε όσο πιο συχνά μπορείτε και όχι μόνο να "χαμογελάτε γιατί κάνει τους άλλους να ανυσηχούν" αλλά να γελάτε δυνατά με ευχαρίστηση και να τραντάζεται όλο το σώμα σας από τα γέλια . Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε !!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ισχυρίστηκα ότι το γέλιο του καθενός υποδηλώνει τον κοινωνικό περίγυρο απ'τον οποίο προέρχεται,αλλά ότι η μελωδία του καθενός επηρεάζεται από ανθρώπους που συνάντησε στη ζωή του.

Δηλαδή,ισχυρίζομαι ότι θα μπορούσε να γελάει κάποιος εντελώς διαφορετικά απ'ότι γελάει τώρα αν π.χ.δεν είχε συναντήσει έναν άνθρωπο του οποίου το γέλιο να του έκανε εντύπωσει και εν τέλει να το μιμήθηκε. :gleam:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντος όταν γελάω, γελάω μέσα από την ψυχή μου!!! Το γέλιο κάνει καλό και ας λένε πως δημιουργεί πιο γρήγορα ρυτίδες, εγώ φροντίζω να γελάω όσο πιο συχνά μπορώ, παρά να το κρατάω μέσα μου και να το κρύβω... Όταν είναι να γελάσω, θα γελάσω.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να σημειώσω κάποια πράγματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο άρθρο.

Όλα αυτά που ειπώθηκαν έως τώρα είναι μεν σωστά αλλά δεν εμβαθύνουν πάρα πολύ στο θέμα. Το άρθρο γράφτηκε για να καταδείξει, εκτός από το γέλιο αυτό καθ? αυτό, την ύπαρξη πιο «κρυφών» μυστικών του εαυτού μας που εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους (στην προκειμένη περίπτωση το γέλιο).

Ο εαυτός μας λοιπόν, είναι ένα σύνολο ιδιοτήτων αλλά και κυτταρικών μνημών. Αυτό σημαίνει ότι οι τρόποι που εκφραζόμαστε είναι αποτέλεσμα όχι μόνο κάποιων επίκτητων χαρακτηριστικών αλλά έχουν και πολύ βαθύτερες πηγές. Αυτό που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε από την παρατήρηση του δικού μας γέλιου -αλλά και των άλλων- είναι ένα βοήθημα για την αυτογνωσία τη δική μας αλλά και για να αντιληφθούμε κάποια πράγματα καλύτερα για τους γύρω μας. Όταν όμως λέω να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους εννοώ να ανακαλύψουμε κάποιες βαθύτερες ποιότητες και όχι το αν π.χ. κάποιος φαίνεται «καλόκαρδος» ή όχι.

Τώρα σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την εξής σκέψη: όλα τα προστάδια εξέλιξης του ανθρώπου ενυπάρχουν ως ιδιότητες στην κυτταρική του μνήμη. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν ως ένα βαθμό να ανασυρθούν από εκεί και να έρθουν στο συνειδητό. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ? εκτός από την εξέλιξη της αυτογνωσίας ? είναι και η έκλυση μεγάλων ποσών ατόφιας ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Όταν όμως λέω να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους εννοώ να ανακαλύψουμε κάποιες βαθύτερες ποιότητες και όχι το αν π.χ. κάποιος φαίνεται «καλόκαρδος» ή όχι.

Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε. Και ειδικά όταν πρόκειται για άλλους, όχι για τον εαυτό μας, αναγκαστικά ξεκινάμε από το φανερό, για να οδηγηθούμε σιγά-σιγά στο αόρατο.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... λογικό, από τη μια, αυτό που λες αγαπητή Νεφέλη, αλλά το πότε θα ξεκινήσουμε την εις βάθος διερεύνηση του άλλου υπόκειται στις "κεραίες" του καθενός μας. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά καλόκαρδος ή π.χ. εξυπηρετικός αλλά όλα αυτά μπορεί και να πηγάζουν από την τεράστια ανασφάλειά του. Θέλω να πω ότι επειδή τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται, καλό θα είναι να βάζουμε το μυαλό μας να στροφάρει ακόμη και με άτομα που γνωρίζουμε για πρώτη φορά.

Από εκεί και πέρα μπορεί να παίζουν ένα σωρό άλλα πράγματα σε ενεργειακό επίπεδο. Για παράδειγμα αυτοί που γελάνε χαρούμενα και σκύβουν από πάνω σας και σας αγγίζουν με κάθε ευκαιρία είναι πολύ πιθανό να είναι - ακόμη και εν αγνοία τους - ενεργειακά βαμπίρ. Και άλλα τέτοια ωραία...

Link to comment
Share on other sites

Ε, δεν περιστρέφονται όλα γύρο από τον αποκρυφισμό, και με αυτό εννοώ ότι ε, για μένα ήταν λιγάκι τραβηγμένο αυτό με τα "ενεργειακά βαμπίρ"... Πάντως ναι, δεν είναι πάντα τα πράγματα όπως φαίνονται! Βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι το πολύ διαφορετικό για αυτό. Δηλαδή κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάποιον από την πρώτη στιγμή που θα τον δούμε, γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, ειδηκά αν ο άλλος θέλει να κρύψει τον πραγματικό του εαυτό... :)

Link to comment
Share on other sites

Για παράδειγμα αυτοί που γελάνε χαρούμενα και σκύβουν από πάνω σας και σας αγγίζουν με κάθε ευκαιρία είναι πολύ πιθανό να είναι - ακόμη και εν αγνοία τους - ενεργειακά βαμπίρ.

Ή ίσως να είναι άνθρωποι που τους λείπει η ανθρώπινη επαφή,

ή να τους κάνει να νιώθουν όμορφα η δική μας αύρα (σηνύθως όχι συνειδητά),

ή είναι άνθρωποι από χαρακτήρα πιεστικοί, που αρέσκονται να ελέγχουν τους άλλους,

ή πολύ απλά... μας γουστάρουν. :wub:

 

Η πρώτη περίπτωση, αφορά ανθρώπους που αρέσκονται (ασυναίσθητα) να βρίσκουν συνέχεια «δικαιολογίες» για να ακουμπήσουν τους άλλους, διότι είναι άνθρωποι τρυφεροί και χαδιάρηδες που όμως τους λείπει η τρυφερότητα και τα χάδια στον βαθμό που θα τα θέλανε.

 

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά εμάς και την αύρα μας. Μπορούμε να καταλάβουμε αν όντως εκεί είναι το θέμα, από ένα σωρό άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, παρατηρώντας ακόμα και τους αγνώστους μέσα στο λεωφορείο που θα μπούμε ή στην ουρά της δημόσιας υπηρεσίας που θα σταθούμε (κλπ) : αν ασυναίσθητα τείνουν να γέρνουν προς τα εμάς ή να έρχονται πολύ κοντά μας, χωρίς να υπάρχει λόγος για τέτοιο στρίμωγμα, τότε η αύρα μας (και η διάθεσή μας φυσικά) είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θετική, προσελκύοντας αυθόρμητα ανθρώπους κοντά μας (το αντίθετο συμβαίνει όταν κάτι δεν πάει καλά με την αύρα μας).

 

Η τρίτη και τέταρτη περίπτωση, θα προδωθεί και από την γενικότερη στάση του ανθρώπου απέναντί μας, κυρίως οι κινήσεις του. Μπορούμε να το καταλάβουμε και από άλλες κινήσεις τους τι γίνεται... η γλώσσα του σώματος δεν κάνει ποτέ λάθη :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Έχω πειραματιστεί πολλές φορές με το συγκεκριμένο θέμα και έχω καταλήξει στο εξής:

δεν τίθεται θέμα θετικής-αρνητικής αύρας παρά μόνο ενεργειακής φόρτισης. Και εδώ δεν εννοώ μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της ενέργειας με την έννοια της φοράς των δινών των ενεργειακών κέντρων του σώματός μας.

 

Αγαπημένε μου Zak συνέχισε να ψάχνεις και θα εκπλαγείς...

 

Νεφέλη μου, οι λέξεις και οι υποκατηγορίες είναι μόνο για να μας μπερδεύουν. Όταν αρχίζουμε και "καθαρίζουμε" (νοητικά και σε όλα τα επίπεδα) το μόνο που μένει να δούμε είναι η ατόφια καθαρή ενέργεια. Με όλα τα άλλα ταΐζουμε τη λογική μας και μεγαλώνουμε τη Σκιά μας.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...