Jump to content

Κώδικας Ντα Βίντσι


 Share

Recommended Posts

Αυγερινός:

Κώδικας Da Vinci

 

(Νταν Μπράουν. Εκδόσεις Λιβάνη)

 

 

Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του στο Παρίσι, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα: ο έφορος του Μουσείου του Λούβρου βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο μουσείο. Δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα μήνυμα. Όταν ο Λάνγκντον και η χαρισματική Σοφί Νεβό, κρυπτογράφος και εγγονή του δολοφονημένου εφόρου, φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος ανακαλύπτουν μια σειρά στοιχείων που τους οδηγούν στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το μυστήριο κορυφώνεται με ένα τρομακτικό εύρημα: ο έφορος συνδεόταν με τη μυστική αδελφότητα Κοινό της Σιών, μέλη της οποίας ήταν ο Ισαάκ Νεύτων, ο Σάντρο Μποτιτσέλι, ο Βικτόρ Ουγκό και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο καθηγητής έρχεται αντιμέτωπος με την υποψία ότι βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός ιστορικού μυστικού που κόβει την ανάσα ? το μυστικό αυτών των λαμπρών πνευμάτων που στο πέρασμα των αιώνων έγινε ένας θανάσιμος κίνδυνος για όλη την υφήλιο.

Σε μια φρενήρη καταδίωξη, ο Λάνγκντον και η Νεβό πρέπει να αντιμετωπίσουν αόρατες δυνάμεις που προλαβαίνουν κάθε τους κίνηση. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το λαβυρινθώδες παζλ, το μυστικό της οργάνωσης ?μια συνταρακτική παγκόσμια αλήθεια? θα χαθεί για πάντα...

 

Στο βιβλίο Κώδικας Da Vinci ο Νταν Μπράουν συνθέτει αριστοτεχνικά ένα εκπληκτικό θρίλερ, στο οποίο το μυστήριο για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων μπλέκεται συναρπαστικά με την παρουσίαση της απόκρυφης ιστορίας του δυτικού κόσμου.

 

Ένα ανελέητο κυνηγητό, μια αναζήτηση χαμένη σε μυστικούς κώδικες που μας οδηγούν στα άδυτα μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες. Η γραφή του Νταν Μπράουν καθηλώνει, συνδυάζοντας τη συναρπαστική πλοκή ενός θρίλερ με την τέχνη, την ιστορία και τη θρησκεία. Από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία ο Μπράουν αποδεικνύει το ταλέντο του.

 

Πηγή

_________________

Μπρος στα μάτια μου, περνάνε...

Phevos:
Apolaystiko san Best Seller kai kalogrammeno.

_________________

Κάποτε ίσως μάθω κι εγώ να πετάω

 

maria:

Δεν μου'βγαλε κατι παραπανω απο οτι μου βγαζει ενα καλο μπεστ σελλερ.
HELLIN:
An kai den to exo oloklirosei akoma,

ap oti mou eipe kai o politis kai polis kosmos kai,isos,

simfono kai go,einai pos to Illuminati

einai kalitero,apla ston kodika da vinci epese perissoteri diafimisi..

_________________

OU KATAISXYNO OPLA TA IERA

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου

στην Στοά του Βιβλίου (στην Αίθουσα Λόγου)

Ώρα 19.00

Θα γίνει παρουσίαση τού βιβλίου τού Simon Cox

«Σπάζοντας τον κώδικα Ντα Βίντσι»

 

Ομιλητές οι κ.: Μαρία Λυσάνδρου, Χρήστος Μόρφος.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Είδα (επιτέλους) την ταινία και τολμώ να πω πως μου άρεσε! :angel:

Ο Dan Brown έφτιαξε ένα πολύ έξυπνο παζλ, χρησιμοποιώντας κομμάτια από την ιστορία και κομμάτια.... μυθοπλασιών κάποιων ακροδεξιών στοιχείων, με έναν πολύ έντεχνο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα πραγματικά να φαίνεται ως μια τεράστια συνωμοσία!

Φαίνεται ή είναι όμως? :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο το έχεις διαβάσει;

 

 

 

Τα καθαρά και μόνο ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο (και την ταινία, βέβαια) είναι απόλυτα αληθινά.

Από τα υπόλοιπα, κάποια είναι πιθανόν αληθινά αλλά μη αποδείξιμα και άλλα είναι μονάχα μια από τις διάφορες θεωρίες.

Γενικά, το βιβλίο ασχολείται με μόνο μια από τις θεωρίες του ποιά ήταν και τι ήταν η Μαγδαληνή, βασιζόμενο σε μερικά από τα ρεύματα του Γνωστικισμού -όχι όλα. Άλλα ρεύματα είχαν άλλες πεποιθήσεις και συνολικά είναι 3 ή 4 οι πιθανές ιστορίες και θεωρίες που αφορούν την Μαγδαληνή και γενικότερα την ιστορία του Ιησού και της ?παρέας? του. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι για ΟΛΕΣ αυτές τις πιθανές θεωρίες υπάρχουν αρκετά πειστικές ενδείξεις και επιχειρήματα για να τις στηρίξουν, αλλά όχι αποδείξεις... Το πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, είναι πράγματι άξιο απορίας.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο.

Έχω διαβάσει όμως την υπόθεση και τα στοιχεία... Στοιχεία τα οποία ο "Καφετούλης" υποστηρίζει πως είναι όλα αληθινά και πως προέρχονται από... "απόρρητους φακέλους". Πιασάρικο,ε? :smilewink:

Εμένα πάντως δεν με προβληματίζει τόσο το αν ισχύουν όλ'αυτά που λέει ή όχι, όσο το αν ο Καφετούλης γνωρίζει απόλυτα το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται. Δηλαδή, θα μπορούσε απλά να εκμεταλλεύεται τον όλο θόρυβο (ο οποίος φυσικά μεταφράζεται σε πολλά $$$), ή θα μπορούσε να κάνει μια νύξη στο όλο θέμα προκειμένου να δει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ή θα μπορούσε να κατευθύνεται από κάποιες οργανώσεις όπως την Opus Dei, συμμαχίες με Βατικανό και τα ρέστα...

Με λίγα λόγια, τί καπνό φουμάρει πιά αυτός ο Καφετούλης?! :lol:

 

Άλλο ένα θέμα είναι οι πηγές του... Είναι πράγματι τόσο ψαγμένος και τόσο έξυπνος ώστε να φτιάξει μια τέτοια ιστορία μόνος του? Ή μήπως αφορμάται από προγενέστερα "απόρρητα έγγραφα" και τα χρησιμοποιεί με έναν εμπορικότατο τρόπο??! :whistling:

Link to comment
Share on other sites

 

Με λίγα λόγια, τί καπνό φουμάρει πιά αυτός ο Καφετούλης?! :lol:

 

Άλλο ένα θέμα είναι οι πηγές του... Είναι πράγματι τόσο ψαγμένος και τόσο έξυπνος ώστε να φτιάξει μια τέτοια ιστορία μόνος του? Ή μήπως αφορμάται από προγενέστερα "απόρρητα έγγραφα" και τα χρησιμοποιεί με έναν εμπορικότατο τρόπο??! :whistling:

 

Για απόρρητα έγγραφα δε γνωρίζω. Είναι, πάντως, δεδομένη η πλήρης λογοκλοπή του προγενέστερου βιβλίου "Holy Blood, holy grail". Δυστυχώς, οι συγγραφείς του δεν είχαν τα κατάλληλα "κονέ" και την προβολή κι έχασαν τη δικαστική διαμάχη.

 

Ο "καφετούλης" :018bleh: έχει σίγουρα το ταλέντο να γράφει πιασάρικες ιστορίες. Ως εκ τούτου ο καπνός που φουμάρει είναι αναμφισβήτητα ο ακριβότερος που κυκλοφορεί!

Link to comment
Share on other sites

Θα προτρέψω να διαβάσετε απο τον Dan Brown και το ψηφιακό οχυρό , το οποίο αν και δεν είναι αποκρυφιστικής τάσης, είναι παρόλα αυτά ενα πολύ καλό αστυνομικό sci-fi θρίλερ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά Minerva, η λογοκλοπή από αυτό το βιβλίο είναι μεν μια εκδοχή, "πρόσφατη" δε. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1982 από τους Henry Lincoln, Michael Baigent και Richard Leigh.

Υπάρχει όμως και προγενέστερη "πηγή" (τα απόρρητα έγγραφα που λέγαμε...), με την οποία το βιβλίο του Καφετούλη φαίνεται να έχει εκπληκτικές ομοιότητες. Συγκεκριμένα μιλάμε για έγγραφα τα οποία δημιουργήθηκαν από το Γάλλο ακροδεξιό Pierre Athanase Marie Plantard ο οποίος μάλιστα τα έδωσε και στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού ως ιστορικά ντοκουμέντα. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1975, αυτά τα έγγραφα "ανακαλύφθηκαν ξανά" στην ίδια βιβλιοθήκη ( :smilewink: ) και τους δόθηκε η ονομασία Les Dossiers Secrets. (απόρρητοι φάκελοι αλά καφετούλη! ^_^ )

Σ'αυτά τα έγγραφα λίγο-πολύ ο Πλαντάρ λέει πως το κοινόβιο της Σιών είναι μια ιστορικά υπαρκτή οργάνωση όπου επιβιώνει μέχρι τις ημέρες μας. Το φέρνει απο 'δω, το φέρνει απο 'κει και τελικά μας πληροφορεί πως είναι και ο ίδιος απόγονος του Ιησού!

Έκτοτε και μέχρι το 1993 έχουμε ένα κυνηγητό πηγών, ανθρώπων, φήμης, αλήθειας, οργανώσεων κτλ...

Τα έγγραφα αποδεικνύονται πλαστά κατ'ομολογίαν του ίδιου (έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του... δεν ήταν και υπόδειγμα πολίτη - ούτε καν για ακροδεξιός, αφού είχε κάνει κάτι μήνες φυλακή, είτε για οικονομική εξαπάτηση, είτε για παρενόχληση ανηλίκων, είτε ποιός ξέρει τί άλλο...! :P ) αλλά λίγο καιρό αργότερα βγαίνει δεύτερη εκδοχή των εγγράφων, αυτή τη φορά με μια παραλλαγμένη γενεαλογία και διαφορετικά ονόματα Μεγάλων Μάγιστρων.

Ε, μετά βρήκε και τρίτη... :lol:

Μπορεί πλέον να μην του έδιναν σημασία, παρ'ολ'αυτά έπρεπε να πείσει τον κόσμο ότι είναι ο πραγματικός βασιλιάς της Γαλλίας, ως απόγονος του Ιησού.

"Με τις υγείες μας" που λέει και η Νεφέλη! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Johnny...

Συμφωνώ με τα παραπάνω. Όλοι τελικά έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτή την υπόθεση, τίτλους, χρήματα... Είναι πολύ επικερδές σενάριο! :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Που λέτε είδα την ταινία ο ο κώδικας ντα βιντσι(The Da Vinci Code) και πραγματικά ήταν πολύ καλή ταινία και μάλιστα θα πω μερικά πράγματα για το νόημα της !

Θυμάμαι παλιά την είχα δει για πρώτη φορά στην τηλεόραση πριν ακόμη ασχοληθώ με τον αποκρυφισμό .Και τότε δεν μου είχε αρέσει καθόλου την είχα βρει δυσνόητη και βαρετή !

Η ταινια ξεκινα με τον Robert Langdon/ Tom Hanks σαν ειδικός στα σύμβολα να μα εξηγεί την βαθιά και διαχρονική άξιας τους. Καθώς επίσης και ότι αυτό που νομίζουμε βλέποντας ένα σύμβολο δεν είναι πάντα σωστό !

Όπως π.χ. με την τρίαινα που οι ηλίθιοι θα την περάσουν για σύμβολο του κακού , του διάβολου . Και η σωστή απάντηση είναι ότι είναι σύμβολο του Ποσειδώνα , ένα σύμβολο δύναμης .

Ένα άλλο παράδειγμα : μια γυναίκα με το μωρό της , οι ηλίθιοι θα την περάσουν για σαν σύμβολο ότι είναι η παναγία με τον χριστό , ότι πρόκειται για τον χριστιανισμό . Η σωστή απάντηση είναι ότι είναι η Ίσιδα και ο Όρος , είναι παγανισμός !

 

Κοινός το νόημα είναι ότι αυτό που φαίνεται δεν είναι αυτό που είναι !(κράτιστο αυτό θα δείτε στο τέλος ) .

 

Μέσα από μια σειρά γεγονότα η ιστορία της ταινίας μας πηγαίνει στο κύριος θέμα ότι ο χριστός δεν ήταν αθάνατος και ότι παντρεύτηκε την Μαγδαληνή και απέκτησαν μια κόρη .

 

Ότι για αυτό η εκκλησία σκότωσε εκατομμύρια γυναίκες με την κατηγορίες ανυπόστατες στον μεσαίωνα .

 

Και τελικά στο τέλος η τελευταία απόγονος του χριστού είναι μια γυναίκα !

 

Η ταινία αυτή είναι εμφανές ότι προσπαθεί να περάσει στο κοινό ένα βαθύτερο νόημα , μια μυστική αλήθεια . Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το πει ξεκάθαρα , παρά να το παρουσιάσει έμμεσα …

 

Η ταινία στο μεγαλύτερος μέρος της απευθύνεται σε κοινό που είναι χριστιανοί ,και έτσι έστω και έμμεσα να τους περάσει το μήνυμα !

 

Εύκολα κάποιος θα πέσει στη παγίδα να συμπεράνει πως όλο αυτό αφορούσε τον χριστό και την απόκρυφη αλήθεια του ! ειδικά αν είναι χριστιανός πολύ εύκολα θα πέσει σε αυτό το συμπέρασμα …

 

Αλλά αυτό το μυστικό που πραγματικά προσπαθεί να μας πέραση η ταινία είναι η ιεροτέρα του θυλάκου (Μαγδαληνή ,κόρη χριστου, γυναίκα τελευταία απόγονος του χριστού ) . Το αληθινό νόημα είναι η χαμένη ιερότητα του θηλυκού , η συμβολική μεγάλη θεά !

 

Αν διαφωνείται με το συμπέρασμα μου , δεν έχετε παρά να ξανά δείτε την ταινία έχοντας διαβάσει όλα αυτά και ύστερα πείτε μου !

Edited by panas o trismegistos
Link to comment
Share on other sites

...Τα καθαρά και μόνο ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο (και την ταινία, βέβαια) είναι απόλυτα αληθινά. ....
Το βιβλίο περιέχει στοιχεία που παρουσιάζει ως "ιστορικά" με αληθοφάνεια. Παρόλα αυτά είναι παραποιημένα έτσι ώστε να εξυπηρετούν την πλοκή. Δεν είναι καθόλου "αληθινά".
...

Αλλά αυτό το μυστικό που πραγματικά προσπαθεί να μας πέραση η ταινία είναι η ιεροτέρα του θυλάκου (Μαγδαληνή ,κόρη χριστου, γυναίκα τελευταία απόγονος του χριστού ) . Το αληθινό νόημα είναι η χαμένη ιερότητα του θηλυκού , η συμβολική μεγάλη θεά !

 

Αν διαφωνείται με το συμπέρασμα μου , δεν έχετε παρά να ξανά δείτε την ταινία έχοντας διαβάσει όλα αυτά και ύστερα πείτε μου ![/left][/color][/size][/font]

Έτσι φαίνεται αλλά ως μυθιστόρημα δεν δεσμεύεται από προσήλωση σε γεγονότα και ορθά στοιχεία αλλά μόνο στη - υποχρεωτική για μυθιστόρημα - αληθοφάνεια.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...