Jump to content

Η κβαντικη θεωρηση της μαγειας


Recommended Posts

The Knights Who Say Ni

Δημοσιεύθηκε: 01 Νοέ 2004 06:11 pm

 

Μια απο τις ιδεες που με γοητευσαν οταν πρωτοασχοληθηκα με τελετουργικη μαγεια ηταν οτι ο μικροκοσμος του δωματιου μας "κουρδιζεται" για να αντιστοιχει στο μακροκοσμο του Συμπαντος. Ετσι επιτυγχανονται τα αποτελεσματα της. Ολοι με διαβεβαιωναν οτι αυτο δεν ηταν κατι το μεταφυσικο, απλα χρησιμοποιηση καποιων φυσικων δυναμεων καθ' ολα υπαρκτων με τροπο ακομα αγνωστο στην επιστημη. Εχοντας ενα πολυ ισχυρο background στη φυσικη, αυτο ξαφνικα μου εκανε κλικ, ηταν το κομματι που ελειπε απο το παζλ..

 

Υπαρχει μια ιδιοτητα που εχουν τα κβαντικα σωματιδια που λεγεται entaglement (συσχετιση στα ελληνικα?). Αυτη η συσχετιση επιτρεπει δυο σωματιδια που αρχικα αλληλεπιδρουν να παραμεινουν αλληλοεξαρτωμενα ακομα και αν απομακρυνθουν το ενα απο το αλλο, ακομα και απο τη μια ακρη του Συμπαντος στην αλλη. Ενα παραδειγμα, ας πουμε οτι εχουμε δυο δεξιοστροφα (*) ηλεκτρονια που συσχετιζονται. Αν τα απομακρυνουμε και μετατρεψουμε το ενα σε αριστεροστροφο, μετατρεπεται και το αλλο, ανεξηγητα. Οτι αλλαγη παθει το ενα, την παθαινει και το αλλο. Το ενδιαφερον ειναι οτι αυτη η αλλαγη φαινεται να γινεται στιγμιαια, αγνοωντας το φραγμα της ταχυτητας του φωτος. Ο Αινσταιν το ονομαζε spooky δραση απο αποσταση και πιστευε οτι οφειλοταν σε μαθηματικο λαθος, αλλα εχει αποδειχθει εργαστηριακα, ενω εχουν ηδη σχεδιαστει και πιθανες μελλοντικες εφαρμογες του.

 

Ενα ενδιαφερον χαρακτηριστικο ειναι οτι, σε αντιθεση με τα αλλα κβαντικα μεγεθη, η συσχετιση δεν καταρρεει οταν υπαρχουν πολλα σωματιδια σε ενα συστημα. Ετσι, θεωρητικα, μπορει να συσχετιστουν ολα τα σωματιδια ενος πραγματος με ολα ενος αλλου, αν δωθει ενεργεια εστιασμενη καταλληλα. Αυτο ομως ειναι ο ορισμος της τελετουργικης μαγειας, οτι ενα πραγμα αντιστοιχει επακριβως σε καποιο αλλο και οτι μεταβολες στο ενα μππορουν να επιφερουν μεταβολες στο αλλο....

 

* Οι οροι δεξιοστροφα και αριστεροστροφα ειναι τελειως συμβατικοι

 

FooLer23

Δημοσιεύθηκε: 01 Νοέ 2004 11:53 pm

 

Κβαντομηχανική και μαγεία? χμ.. μόλις την περασμένη βδομάδα τελείωσα να διαβάζω ένα βιβλιαράκι σχετικά με αυτό..

 

Ο εν δυνάμει μηχανισμός της Μαγείας.. στο

www.geocities.com/magikokapelo

Δεν νομίζω ότι είναι εκδοτικός οίκος.. λένε ότι είναι ομάδα μελέτης?(ότι και αν σημαίνει και αυτό) 

Εγώ τους πήρα τηλέφωνο και μου το έστειλαν σπίτι?

 

Η σχέση της έχει κάνει ότι Μαγικά τυπικά και οιωνοί ?έχουν την ίδια δυναμική με την ένταση που δημιουργείται μεταξύ δύο φορτισμένη στοιχειώδη σωματίδια (οπού δεν έχουν αλλά μέρη για να αλλάξουν) και η ένταση δημιουργεί ένα εν δυνάμει φωτόνιο όπου τα κάνει να αλλάξουν πορεία ..

 

Μια άλλη αναφορά είναι η δημιουργία ύλης από το κενό ?όπου η ενέργεια σε πειράματα με επιταχυντές παράγουν σωματίδια από το κενό ?και με την ίδια δυναμική ο μάγος καταστρέφει τα πιστεύω του και τα πάθη του δημιουργώντας ελεύθερη ενέργεια ώστε να δημιουργήσει αποτελέσματα .

 

Αρκετά ενδιαφέρουσες θεωρίες?. Ίσως το μέλλον της μαγείας να βρίσκετε στην κβαντομηχανική? 

 

Nefelie

Δημοσιεύθηκε: 03 Νοέ 2004 10:10 am

 

FooLer23 έγραψε:

Αρκετά ενδιαφέρουσες θεωρίες?. Ίσως το μέλλον της μαγείας να βρίσκετε στην κβαντομηχανική?

 

Η επιστήμη είναι μαγεία και η μαγεία είναι επιστήμη!

 

Η Κβαντική, κάνει επιτέλους ορατό το σημείο συνάντησης της επιστήμης με την μαγεία και την άμεση σχέση τους...

 

Michael

Δημοσιεύθηκε: 04 Νοέ 2004 03:39 am

 

nai ok

de moprw na pw oti diafwnw me ola ta parapanw giati polu apla protimw na mi mpw se ena tetoio trupaki, kserete mporei na me peite romantiko alla protimw na kratw tin epistimi makria apo tin mageia.iam of the old school

 

FooLer23

Δημοσιεύθηκε: 04 Νοέ 2004 05:30 pm

 

Michael έγραψε:

nai ok

de moprw na pw oti diafwnw me ola ta parapanw giati polu apla protimw na mi mpw se ena tetoio trupaki, kserete mporei na me peite romantiko alla protimw na kratw tin epistimi makria apo tin mageia.iam of the old school 

 

Ότι δουλεύει για σένα φίλε μου .. ?old school? θέλεις ?? no problem?

 

Για μένα επιστήμη είναι ένα κομμάτι της μαγείας ?οπού απλά οι πιθανότητες είναι ποιο «ορατές»?

 

Εγώ πάντως δεν θα το ονόμαζα τριπακι? αλλά μοντέλο φόρμουλα? και εδώ είναι ένας λόγος όπου κβαντομηχανική μοιάζει στην μαγεία ? γιατί δουλεύει με μοντέλα φόρμουλες και όχι με την Νευτώνεια σιγουριά του «αυτό είναι» «έτσι λειτουργεί» « ένας θεός» «μια ιεραρχία» ? όπου έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια στην επιστήμη / κοσμοθεωρία? Όπου θα πρέπει να ομολογήσουμε(Σαν μοντέλο) είναι λίγο περιοριστικό όσο αφορά την μαγεία .. γιατί άμα ήμασταν σίγουροι για κάτι ? δεν θα χρειαζόντουσαν να κάνουμε μαγεία?

 

Τίποτα δεν είναι αληθινό , τα πάντα επιτρέπονται

 

Seirios

Δημοσιεύθηκε: 04 Νοέ 2004 06:14 pm

 

The Knights Who Say Ni έγραψε:

Μια απο τις ιδεες που με γοητευσαν οταν πρωτοασχοληθηκα με τελετουργικη μαγεια ηταν οτι ο μικροκοσμος του δωματιου μας "κουρδιζεται" για να αντιστοιχει στο μακροκοσμο του Συμπαντος...

 

Υπαρχει μια ιδιοτητα που εχουν τα κβαντικα σωματιδια που λεγεται entaglement (συσχετιση στα ελληνικα?). Αυτη η συσχετιση επιτρεπει δυο σωματιδια που αρχικα αλληλεπιδρουν να παραμεινουν αλληλοεξαρτωμενα ακομα και αν απομακρυνθουν το ενα απο το αλλο, ακομα και απο τη μια ακρη του Συμπαντος στην αλλη...

 

ο ορισμος της τελετουργικης μαγειας, οτι ενα πραγμα αντιστοιχει επακριβως σε καποιο αλλο και οτι μεταβολες στο ενα μπορουν να επιφερουν μεταβολες στο αλλο....

 

Γιά νά ενδυναμώσω φίλε μου ότι λές, αλλά καί γιά νά δώσω έμφαση στήν προσοχή πού πρέπει νά δίνεται στήν οποιαδήποτε ...παρέμβαση, θά σέ στείλω εκατομύρια χρόνια πίσω μέ τό παρακάτω κείμενο:

 

" ...Φανταστείτε ότι γυρίζουμε πίσω στον χρόνο. Σε 10 στήν -32 sec προτού να φθάσουμε στην τελευταία άκρη, το σύμπαν είναι μια φλεγόμενη βολίδα στην οποία η ενέργεια είναι τόσο υψηλή και πυκνή που σε κανένα σύνθετο οργανισμό δεν υπάρχει πιό πολύ. H φλεγόμενη βολίδα μας, που είναι τώρα στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού, υποβάλλεται σε μια εκθετική κατάρρευση και καταρρέει προς ένα μέγεθος 10 στήν 25 μικρότερο από την διάσταση του ατόμου. Τώρα η ενεργειακή πυκνότητα είναι τόσο υψηλή που σε 10 στήν -35 sec η ισχυρή δύναμη ενώνεται με την ενοποιημένη ηλεκτροασθενή δύναμη. Αυτό είναι η εποχή GUT (Εποχή Μεγάλης Ενοποιημένης Θεωρίας), η οποία χαρακτηρίζεται από την εκμηδένιση των σωματιδίων. Τα στοιχειώδη σωματίδια και τα αντισωμάτια τους συναντώνται και εξαφανίζονται με εκλάμψεις της ενέργειας. Μέχρι το τέλος της εποχής GUT καμιά ύλη δεν υπάρχει - ούτε ακόμη και με την μορφή των στοιχειωδών σωματιδίων. Σε 10 στήν -43 sec, η βαρύτητα ενώνεται με την ενοποιημένη GUT-δύναμη - και έχουμε φθάσει στην εποχή Planck.

Μέχρις σε αυτό το σημείο, ξέρουμε τι εξελίσεται από τα αποτελέσματα των πειραμάτων των εργαστηρίων της φυσικής της υψηλής ενέργειας. Εντούτοις, φθάνοντας στην εποχή Planck, είμαστε κάπου, όπου κανένας γνωστός νόμος της φυσικής δεν ισχύει..."

 

Μπορούμε νά υποθέσουμε λοιπόν, ότι όλα κάποια στιγμή υπήρξαν ΕΝΑ καί ...συσχετίστηκαν ΗΔΗ.

 

SteppenWolf

Δημοσιεύθηκε: 04 Νοέ 2004 10:09 pm

 

Διαχωρίζω κι εγώ μέσα μου την Μαγεία από την επιστήμη αν και συμφωνώ πως η Μαγεία νοείτε ως κβαντική αλληλεπίδραση του μάγου με το περιβάλλον γύρω του (ή 'τέχνη της συνειδητής επιβολής της θέλησης στην πραγματικότητα', όπως θα έλεγε και ο θείος Αλ). Η επιστήμη όμως θεμελιώνεται και ισχύει σε έναν αιτιατό κόσμο με βασικά μεγέθη τον χρόνο και τον χώρο, ενώ η Μαγεία υπερβαίνει τέτοιους περιορισμούς και λειτουργεί ανεξάρτητα.

Για να βάλω τις σκέψεις μου σε κάποια τάξη, οι Μάγοι προχωράν μέσα στην σπηλιά -είτε αυτή λέγεται εγκέφαλος, είτε σύμπαν-, ενώ οι επιστήμονες ελέγχουν εξωνυχιστικά την είσοδο.

Βέβαια οι έννοιες που έχει εισάγει η Κβαντομηχανική στην επιστήμη, (η καλύτερα οι έννοιες που έχει καταρίψει) έχουν κάνει τους συμβατικούς επιστήμονες να στραφούν μακρυά νιώθοντας τρόμο και δέος μπροστά τους (εντάξει το δραματοποιώ και λίγο για να δώσω έμφαση  ). Νομίζω πως ο άνθρωπος, απέτυχε στην προσπάθεια του να εξηγήσει, να περιορίσει το σύμπαν σύμφωνα με την καρτεσιανή και την νευτώνεια θεώρηση. Το μόνο σύστημα που φαίνεται να βασιλεύει παντού είναι η εντροπία. Η τάση της τάξης να καταρεύσει προς το χαός και η τάση του χάους να παγώσει σε τάξη.

Η κάπως έτσι...

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Επαναφέρω αυτό το θέμα, μιας και το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα μ' ενδιέφερε η γνώμη των νεότερων μελών (που δεν τα είχαμε ακόμα κοντά μας, όταν γινόταν αυτή η συζήτηση) :)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίες απόψεις στην πλειοψηφία τους, μερικές εκ των οποίων νιώθω την ανάγκη να επισημάνω...

Μια απο τις ιδεες που με γοητευσαν οταν πρωτοασχοληθηκα με τελετουργικη μαγεια ηταν οτι ο μικροκοσμος του δωματιου μας "κουρδιζεται" για να αντιστοιχει στο μακροκοσμο του Συμπαντος. Ετσι επιτυγχανονται τα αποτελεσματα της.

:worthy::clapping::worthy::clapping:
Υπαρχει μια ιδιοτητα που εχουν τα κβαντικα σωματιδια που λεγεται entaglement (συσχετιση στα ελληνικα?). Αυτη η συσχετιση επιτρεπει δυο σωματιδια που αρχικα αλληλεπιδρουν να παραμεινουν αλληλοεξαρτωμενα ακομα και αν απομακρυνθουν το ενα απο το αλλο, ακομα και απο τη μια ακρη του Συμπαντος στην αλλη. Ενα παραδειγμα, ας πουμε οτι εχουμε δυο δεξιοστροφα (*) ηλεκτρονια που συσχετιζονται. Αν τα απομακρυνουμε και μετατρεψουμε το ενα σε αριστεροστροφο, μετατρεπεται και το αλλο, ανεξηγητα. Οτι αλλαγη παθει το ενα, την παθαινει και το αλλο. Το ενδιαφερον ειναι οτι αυτη η αλλαγη φαινεται να γινεται στιγμιαια, αγνοωντας το φραγμα της ταχυτητας του φωτος.

* Οι οροι δεξιοστροφα και αριστεροστροφα ειναι τελειως συμβατικοι

Κάπως έτσι λειτουργεί και η κβαντική τηλεμεταφορά, αλλά με φωτόνια μέχρι στιγμής... :smilewink: Με αυτόν τον τρόπο "τηλεμεταφέρονται" πληροφορίες που αφορούν την πολικότητα αυτών που θέλουν να μεταφέρουν (εξίσου και το *

, αν καταλαβαίνω καλά...)

Διαχωρίζω κι εγώ μέσα μου την Μαγεία από την επιστήμη αν και συμφωνώ πως η Μαγεία νοείτε ως κβαντική αλληλεπίδραση του μάγου με το περιβάλλον γύρω του (ή 'τέχνη της συνειδητής επιβολής της θέλησης στην πραγματικότητα', όπως θα έλεγε και ο θείος Αλ). Η επιστήμη όμως θεμελιώνεται και ισχύει σε έναν αιτιατό κόσμο με βασικά μεγέθη τον χρόνο και τον χώρο, ενώ η Μαγεία υπερβαίνει τέτοιους περιορισμούς και λειτουργεί ανεξάρτητα.

αυτό είναι κάπως διφορούμενο, καθώς σε κάποιο σημείο εξισώνεται η μαγεία με την επιστήμη υπό το πρίσμα της κβαντικής φυσικής (στο οποίο και συμφωνώ)... Οι περιορισμοί που φαινομενικά υπερβαίνει η μαγεία οφείλεται σε έλλειψη γνώσεων για τη λειτουργεία του σύμπαντος (και η έλλειψη της ενοποιημένης θεωρίας που ενώνει -ή τουλάχιστον που θα ενώσει κατά τη γνώμη μου - τα παραπάνω)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Οι περιορισμοί που φαινομενικά υπερβαίνει η μαγεία οφείλεται σε έλλειψη γνώσεων για τη λειτουργεία του σύμπαντος (και η έλλειψη της ενοποιημένης θεωρίας που ενώνει -ή τουλάχιστον που θα ενώσει κατά τη γνώμη μου - τα παραπάνω)

:clapping:

 

Η μαγεία και η επιστήμη είναι -κατά την γνώμη μου πάντα- σιαμαία αδελφάκια. Ξεκινούν ίσως από διαφορετικά σημεία, αλλά τελικά συναντιούνται. Το θέμα είναι να διατηρούμε ανοιχτό το μυαλό μας και τα μάτια μας, ώστε να δούμε το σημείο ένωσης.

Link to comment
Share on other sites

Αν θες πάντως τη γνώμη του καθηγητή του ομότιτλου μαθήματος (Α ρε Phevo, ωστέ από εδώ το ξεσήκωσες άτιμε!!! :063laugh: ), αυτή τη στιγμή όσο ανοικτά είναι τα μάτια μας δε μπορούμε να δούμε τίποτα αφού δεν έχει βρεθεί (σχεδόν) τίποτα.

Απλά, καλό θα είναι να τα έχουμε ανοικτά όταν "ενοποιηθεί" το όλο σκηνικό...

Όπως έλεγε και ο θείος Αλβέρτος κάποτε "Ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι συνθήκες/όροι στους οποίους ζούμε, αλλά τρόποι με τους οποίους σκεπτόμαστε".

Αν μπορέσουμε να το καταλάβουμε αυτό, τότε θα έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή... :)

Link to comment
Share on other sites

Βρηκα αυτο το αρθρακι που αναφεροταν σε αυτα που συζητουσατε και φαινεται αρκετα ενδιαφερον

 

 

Φυσική και Μεταφυσική

Δημοσίευση: 5/12/2004

Μια σειρά από επιστημονικά πειράματα στα τελευταία χρόνια άλλαξαν την άποψη που έχουμε για την φύση της ύλης. Θα λέγαμε ότι ήταν η τελευταία επιστημονική επανάσταση στα τέλη του 20ου αιώνα, γράφει στην Guardian, ο συγγραφέας Mike Purton.

Σήμερα γνωρίζουμε πως σωματίδια, που κάτω από ορισμένες συνθήκες ήταν συζευγμένα αρχικά με κάποιο τρόπο, συνεχίζουν και αλληλεπιδρούν με σήματα που ταξιδεύουν με μεγαλύτερες ταχύτητες από το φως. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε ένα σωματίδιο από το αρχικό ζεύγος, επηρεάζει και το άλλο σωματίδιο και ας είναι αυτό στην "άλλη άκρη" του σύμπαντος, παραβιάζοντας και το απόλυτο εμπόδιο, την ταχύτητα του φωτός. Αυτό αναφέρεται ως "θέωρημα της μη-τοπικότητας" του John Bell.

 

Ο David Bohm και D'Espagnat πρότειναν θεωρίες για να εξηγήσουν τέτοια φαινόμενα μη-τοπικότητας, στις οποίες το κάθε τι στο Σύμπαν είναι συνδεδεμένο με οτιδήποτε άλλο, από την στιγμή που στην κοινή αρχή του Σύμπαντος, όλα ήταν συνδεδεμένα.

 

Μερικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο "μη-χωριστικότητα" για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο. Και η διαφορά είναι αξιοσημείωτη. Διότι εάν η ύλη είναι μια άλλη μορφή της ενέργειας, τότε σε ένα βαθύ επίπεδο ποτέ δεν ήταν και ούτε θα είναι διαχωρισμένα.

 

Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από την απόδειξη αυτής της ΑρχΤς, ακόμα αυτό δεν έχει επηρεάσει την κοινή μας αντίληψη, εκτός κι εάν το δούμε από μια πιο πνευματική προοπτική.

 

Εάν θεωρήσουμε την ύλη και το νου ή το πνεύμα ως πόλους της ίδιας ΑρχΤς τότε αυτό που εφαρμόζεται στην ύλη θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο πνεύμα. Η χωριστικότητά μας δεν είναι παρά ψευδαίσθηση, η πραγματικότητα είναι μια αδιαίρετη ενότητα.

 

Ο επιστήμονας και θεολόγος Teilhard de Chardin θεωρούσε ότι όλα βρίσκονται σε μια ενότητα, υλική και πνευματική όπως φαίνεται και από τα λόγια του Χριστού που προέτρεπε για αμοιβαία αγάπη, αναγνωρίζοντας ότι μέσα στην καρδιά του καθενός γεννιόταν ο ίδιος Θεός.

 

Έτσι εάν αυτή η αγάπη προς τον άλλον γίνει κατανοητή ως μια αναγνώριση της κοινότητάς μας και της αλληλεξάρτησής μας, μπορούμε να συμπεράνουμε και το γιατι, κατά αναλογία, η ίδια ενότητα υπάρχει και στην ύλη. Η αγάπη δηλαδή είναι η επιβεβαίωση της ίδιας της βαθύτερης φύσης της πραγματικότητας.

 

Κι εάν ο καθένας μας δεν μπορεί να νοηθεί ως μια χωριστή πνευματική οντότητα, τότε η εγωιστική μας προσπάθεια να "πάμε σε κάποιο παράδεισο" εις βάρος των άλλων - άλλοτε βομβαρδίζοντάς τους ή σκοτώνοντάς τους, στο όνομα ενός Θεού, - είναι μια διαστροφική πεποίθηση.

 

Με αυτήν τη νέα αντιληψη, μέσα από την θρησκεία, όχι ως αποτέλεσμα τυφλής πίστης, αλλά βασισμένης στην γνώση, θα αφιερωθούμε σε ανώτερο σκοπό. Από το να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως χωριστές υπάρξεις, θα αντιληφθούμε ότι είμαστε όψεις ενός και όμορφου και αόρατου "Όλου". Ο καθένας παίζοντας έναν μοναδικό και ουσιαστικό ρόλο.

 

Κλείνοντας να παραθέσουμε και ένα πολύ καλό απόσπασμα από το Physics4u.gr:

 

"Η κβαντική λοιπόν θεωρία, ίσως υπονοεί, πως υπάρχει ένα αόρατος ιστός όπου όλα τα σημεία είναι συζευγμένα σε κβαντικό επίπεδο. Θα μπορούσαν λοιπόν να εξηγηθούν φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια, η εφαρμογή ψυχικών δυνάμεων, η άμεση επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις κλπ.Ίσως αποδειχθεί στο μέλλον η δυνατότητα του νου να ενισχύει και να ελέγχει ψυχικά φαινόμενα.

 

ήπάρχουν ενδείξεις πως κάποιες μορφές διανοητικής λειτουργίας έχουν σαν αποτέλεσμα να παραβιάζουν την ομαλή συνέχεια του χρόνου και ονομάζονται "προφητικά όνειρα", ψυχικές δυνάμεις κλπ. Γι' αυτές υπάρχουν έργα μεγάλων ερευνητών, όπως του Αρθουρ Καίσλερ και του Κάρλ Γιουνγκ. Μήπως η Νέα Φυσική μπορεί να μας αποκαλύψει την ερμηνεία τους;"

 

http://www.physics4u.gr/articles/epr.html

 

Πηγές:

 

http://www.guardian.co.uk/comment/story/0,...1366172,00.html

 

http://www.physics4u.gr/articles/epr.html

 

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

Link to comment
Share on other sites

...το esoterica έχει δημοσιεύσει και καλύτερα άρθρα, όπως ένα φοβερό κείμενο στο http://www.esoterica.gr/articles/sciences/...tic/quantic.htm

Σήμερα γνωρίζουμε πως σωματίδια, που κάτω από ορισμένες συνθήκες ήταν συζευγμένα αρχικά με κάποιο τρόπο, συνεχίζουν και αλληλεπιδρούν με σήματα που ταξιδεύουν με μεγαλύτερες ταχύτητες από το φως. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε ένα σωματίδιο από το αρχικό ζεύγος, επηρεάζει και το άλλο σωματίδιο και ας είναι αυτό στην "άλλη άκρη" του σύμπαντος, παραβιάζοντας και το απόλυτο εμπόδιο, την ταχύτητα του φωτός. Αυτό αναφέρεται ως "θέωρημα της μη-τοπικότητας" του John Bell.

16456[/snapback]

...Βασικά αυτό αναφέρεται ως παράδοξο EPR φαινόμενο (Einstein-Podolsky-Rosen). Δηλ. όχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης...

Όσο για τον κύριο Bell... Δεν είμαι σίγουρος! αυτό που ξέρω είναι ότι η μη-τοπικότητα αποδείχτηκε πειραματικά το 1982 από τον Alan Aspect και τους συνεργάτες του Νταλιμπάρ και Ρότζερς...

 

Ο David Bohm και D'Espagnat πρότειναν θεωρίες για να εξηγήσουν τέτοια φαινόμενα μη-τοπικότητας, στις οποίες το κάθε τι στο Σύμπαν είναι συνδεδεμένο με οτιδήποτε άλλο, από την στιγμή που στην κοινή αρχή του Σύμπαντος, όλα ήταν συνδεδεμένα.

16456[/snapback]

...Οι οποίες θεωρίες να μην έρχονται σε σύγκρουση με τη Γενική Σχετικότητα! (σημαντικό)

Μερικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο "μη-χωριστικότητα" για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο. Και η διαφορά είναι αξιοσημείωτη. Διότι εάν η ύλη είναι μια άλλη μορφή της ενέργειας, τότε σε ένα βαθύ επίπεδο ποτέ δεν ήταν και ούτε θα είναι διαχωρισμένα.

16456[/snapback]

Και ο Bohm χρησιμοποιεί και τον όρο "υπερ - μη-τοπικότητα" την οποία μερικοί επικαλούνται για να εξηγήσουν φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια και η διόραση...

 

Αξιόλογο άρθρο αλλά ακόμη πιό αξιόλογο το link που δίνει για το EPR! :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμ μαλλον δεν πρεπει να τα βαζω μαζι σου, οσο αφορα το γνωστικο ατνικειμενο των φυσικών επιστημων. Εχω διαβασει καποια πραγματα αλλα μαλλον λιγα σε σχεση με σενα...... Πολλη καλο το link προτινεις. :clapping:

 

Παντως διαβασα οτι εχουν γινει και νεα πειραματα για το θεμα οπου προεκτινουν την αρχη για την συμπλιροματικοτητα των σωματιδιων. Παραθετω το κομματι απο το αρθρο

 

Πρόσφατα έγινε ένα σύνολο πειραμάτων που προτείνουν ότι αυτές οι διάφορες εκδηλώσεις της ύλης (κύματα και σωματίδια) μπορούν "να μετατραπούν η μία στην άλλη" - με άλλα λόγια, μπορούν να εναλλαχθούν από τη μια μορφή στην άλλη και, υπό ορισμένες συνθήκες, να επιστρέψουν στην αρχική μορφή. Αυτό το σύνολο των πειραμάτων ονομάζεται "κβαντικοί δείκτες" και "κβαντικές εξαλείψεις". Οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι για τα άτομα και τα φωτόνια - και τώρα για τα ηλεκτρόνια - οι καταστάσεις συνύπαρξης και των δύο μορφών αλλά και οι ξεχωριστές μορφές υπάρχουν παράλληλα. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη της συμπληρωματικότητας. Υπάρχουν επομένως πειραματικά αποδείξιμες συνθήκες στις οποίες το υλικό εμφανίζεται να είναι και ένα κύμα και ένα σωματίδιο.

 

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να περιγραφούν με μια σχέση δυαδικότητας. Μπορεί να θεωρηθεί ως μια προέκταση της Αρχής της Συμπληρωματικότητας για την κβαντική φυσική. Μπορεί επίσης να ονομαστεί σαν Αρχή της Συνύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι οι εκδηλώσεις της ύλης που κανονικά θα ήταν αμοιβαία αποκλειόμενες - π.χ., τοπικότητα και μη τοπικότητα, σύμφωνη και ασύμφωνη κατάσταση - είναι πράγματι μετρήσιμες και καθίστανται εμφανείς, σε μια ιδιαίτερη "περιοχή μετάβασης". Έτσι, κάποιος μπορεί να μιλήσει για μερικό εντοπισμό και μερική συμφωνία μιας κυματοσυνάρτησης, ή μερική ορατότητα και μερική διακρισιμότητα σωματιδίων. Αυτές είναι μετρήσεις που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της δυαδικής σχέσης.

 

Σε αυτήν την περιοχή μετάβασης η Αρχή της Συμπληρωματικότητας, και ο συμπληρωματικός δυϊσμός της φύσης, μπορεί να επεκταθεί για να είναι μια αρχή συνύπαρξης, ένας παράλληλος δυϊσμός. Η Φύση έχει έτσι έναν αμφίθυμο χαρακτήρα που προηγουμένως δεν τον είχαμε αντιληφθεί. Η ατομική συμβολλομετρία μας δίνει παραδείγματα αυτής της αμφιθυμίας. Βρέθηκε αρχικά το 1997 στα άτομα, τα οποία φτιάχνονται από ένα άθροισμα σωματιδίων.

 

Σε ένα πρόσφατο τεύχος του Nature ερευνητές του Max Planck στο Βερολίνο, μαζί με ερευνητές από το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας στην Πασαντένα, δημοσίευσαν μια εργασία για ένα μοριακό πείραμα διπλής σχισμής με ηλεκτρόνια - όχι συναθροίσεις σωματιδίων, όπως είναι τα άτομα. Τα μόρια με όμοια άτομα,- που εμφανίζουν συνεπώς κατοπτρική συμμετρία -, συμπεριφέρονται σαν μια μικροσκοπική μικρή διπλή σχισμή φτιαγμένη όμως από τη Φύση. Το άζωτο είναι ένα τέτοιο μόριο. Σε αυτό, κάθε ηλεκτρόνιο - συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαίτερα εντοπισμένων εσωτερικών ηλεκτρονίων - παραμένουν ταυτόχρονα και στα δύο άτομα. Εάν ιονίσουμε ένα τέτοιο μόριο με ασθενείς ακτίνες X, καταλήγουμε σε μια σύμφωνη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προέρχεται από ισχυρή σύζευξη των ηλεκτρονίων και από τα δύο άτομα. Το πείραμα αυτό είναι ακριβώς σαν ένα πείραμα της διπλής σχισμής με μοναχικά ηλεκτρόνια.

 

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δείξουν το σύμφωνο χαρακτήρα των εκπομπών των ηλεκτρονίων από ένα τέτοιο μόριο, σε αυτό το πείραμα ανάλογο με το πείραμα της διπλής σχισμής. Χρησιμοποίησαν μια ασθενή ακτίνα X για να αποσταθεροποιήσουν τα πιο εσωτερικά, και έτσι τα πιο ισχυρά εντοπισμένα ηλεκτρόνια του αζώτου στο μόριο, και τότε ακολούθησαν την κίνησή τους στο μοριακό σύστημα αναφοράς χρησιμοποιώντας μετρήσεις όπου καταμετρούνταν συμπτώσεις ιόντων. Επιπλέον, οι ερευνητές πέτυχαν να παρουσιάσουν αποδείξεις για κάτι που αμφισβητήθηκε πολύ: ότι μια διάσπαση της κατοπτρικής συμμετρίας αυτού του μορίου οδηγεί σε μια μερική απώλεια της συμβολής μέσω της εισαγωγής δύο διαφορετικών βαρέων ισοτόπων, σε αυτήν την περίπτωση του N14 και του N15. Τα ηλεκτρόνια αρχίζουν να εντοπίζονται μερικώς σε ένα από τα δύο ισότοπα, που είναι τώρα διακριτά άτομα. Αυτό είναι ισοδύναμο σα να κάνουμε μια επιλεκτική διάκριση της μιας από τις δύο σχισμές στο πείραμα των δύο σχισμών του Young. Η μερική αυτή διάκριση αποτελεί μια μερική πληροφορία, κατά τον ίδιο τρόπο που το κλείσιμο της μιας σχισμής δίνει πληροφορίες για το ποια πορεία πήρε το ηλεκτρόνιο.

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews2141.html

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...
On 5/11/2004 at 3:49 PM, Νεφέλη said:

The Knights Who Say Ni : Μια απο τις ιδεες που με γοητευσαν οταν πρωτοασχοληθηκα με τελετουργικη μαγεια ηταν οτι ο μικροκοσμος του δωματιου μας "κουρδιζεται" για να αντιστοιχει στο μακροκοσμο του Συμπαντος. Ετσι επιτυγχανονται τα αποτελεσματα της. Ολοι με διαβεβαιωναν οτι αυτο δεν ηταν κατι το μεταφυσικο, απλα χρησιμοποιηση καποιων φυσικων δυναμεων καθ' ολα υπαρκτων με τροπο ακομα αγνωστο στην επιστημη.

Υπαρχει μια ιδιοτητα που εχουν τα κβαντικα σωματιδια που λεγεται (quantum) entaglement. [...] Αυτο ομως ειναι ο ορισμος της τελετουργικης μαγειας, οτι ενα πραγμα αντιστοιχει επακριβως σε καποιο αλλο και οτι μεταβολες στο ενα μπορουν να επιφερουν μεταβολες στο αλλο.

 

On 5/11/2004 at 3:49 PM, Νεφέλη said:

FooLer23: Μια άλλη αναφορά είναι η δημιουργία ύλης από το κενό όπου η ενέργεια σε πειράματα με επιταχυντές παράγουν σωματίδια από το κενό και με την ίδια δυναμική ο μάγος καταστρέφει τα πιστεύω του και τα πάθη του δημιουργώντας ελεύθερη ενέργεια ώστε να δημιουργήσει αποτελέσματα.

Αρκετά ενδιαφέρουσες θεωρίες. Ίσως το μέλλον της μαγείας να βρίσκετε στην κβαντομηχανική?

 

On 5/11/2004 at 3:49 PM, Νεφέλη said:

Η επιστήμη είναι μαγεία και η μαγεία είναι επιστήμη!

Η Κβαντική, κάνει επιτέλους ορατό το σημείο συνάντησης της επιστήμης με την μαγεία και την άμεση σχέση τους.

 

On 10/11/2005 at 5:06 PM, johnny said:

Όπως έλεγε και ο θείος Αλβέρτος κάποτε "Ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι συνθήκες/όροι στους οποίους ζούμε, αλλά τρόποι με τους οποίους σκεπτόμαστε".

Αν μπορέσουμε να το καταλάβουμε αυτό, τότε θα έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή... :)

 

On 11/11/2005 at 12:38 PM, Namiarlda said:

Πρόσφατα έγινε ένα σύνολο πειραμάτων που προτείνουν ότι αυτές οι διάφορες εκδηλώσεις της ύλης (κύματα και σωματίδια) μπορούν "να μετατραπούν η μία στην άλλη" - με άλλα λόγια, μπορούν να εναλλαχθούν από τη μια μορφή στην άλλη και, υπό ορισμένες συνθήκες, να επιστρέψουν στην αρχική μορφή. Αυτό το σύνολο των πειραμάτων ονομάζεται "κβαντικοί δείκτες" και "κβαντικές εξαλείψεις".

Ή αλλιώς "μαγικά πράματα" :wink_anim:

On 10/11/2005 at 10:03 PM, Namiarlda said:

Ο David Bohm και D'Espagnat πρότειναν θεωρίες για να εξηγήσουν τέτοια φαινόμενα μη-τοπικότητας, στις οποίες το κάθε τι στο Σύμπαν είναι συνδεδεμένο με οτιδήποτε άλλο, από την στιγμή που στην κοινή αρχή του Σύμπαντος, όλα ήταν συνδεδεμένα.

Ή αλλιώς "ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

On 10/11/2005 at 10:03 PM, Namiarlda said:

Μερικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο "μη-χωριστικότητα" για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο. Και η διαφορά είναι αξιοσημείωτη. Διότι εάν η ύλη είναι μια άλλη μορφή της ενέργειας, τότε σε ένα βαθύ επίπεδο ποτέ δεν ήταν και ούτε θα είναι διαχωρισμένα.

@Sucore, που είσαι;!

On 10/11/2005 at 10:03 PM, Namiarlda said:

Κλείνοντας να παραθέσουμε και ένα πολύ καλό απόσπασμα από το Physics4u.gr:

"Η κβαντική λοιπόν θεωρία, ίσως υπονοεί, πως υπάρχει ένα αόρατος ιστός όπου όλα τα σημεία είναι συζευγμένα σε κβαντικό επίπεδο. Θα μπορούσαν λοιπόν να εξηγηθούν φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια, η εφαρμογή ψυχικών δυνάμεων, η άμεση επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις κλπ. Ίσως αποδειχθεί στο μέλλον η δυνατότητα του νου να ενισχύει και να ελέγχει ψυχικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιες μορφές διανοητικής λειτουργίας έχουν σαν αποτέλεσμα να παραβιάζουν την ομαλή συνέχεια του χρόνου και ονομάζονται "προφητικά όνειρα", ψυχικές δυνάμεις κλπ. Γι' αυτές υπάρχουν έργα μεγάλων ερευνητών, όπως του Αρθουρ Καίσλερ και του Κάρλ Γιουνγκ. Μήπως η Νέα Φυσική μπορεί να μας αποκαλύψει την ερμηνεία τους;"

http://www.physics4u.gr/articles/epr.html

 

...Γειά σου Αβάπτιστο με τα ωραία σου! :worthy:

12 χρόνια περάσανε από τότε που τα συζητάγαμε όλ' αυτά τα ωραία και η Επιστήμη είναι ακόμα πιο κοντά στην Μαγεία (ή μήπως η Μαγεία στην Επιστήμη; )

@rasputin, αφιερωμένο εξαιρετικά σε σένα :wink_anim:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Α δε ξέρωωωω
Οι έρευνες που θα γίνουν ίσως θα πρέπει να υπονοούν πως θα μπορούσαμε πρώτα να εξηγήσουμε, αυτά που νομίζουμε πως ήδη ξέρουμε, μέσα από το κβαντομηχανικό πρίσμα, και μετά να ασχοληθούμε με αυτά που ξέρουμε ότι δε ξέρουμε :)

 

21 minutes ago, Νεφέλη said:

11/10/2005 at 10:03 PM, Namiarlda
----------------------
Μερικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο "μη-χωριστικότητα" για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο. Και η διαφορά είναι αξιοσημείωτη. Διότι εάν η ύλη είναι μια άλλη μορφή της ενέργειας, τότε σε ένα βαθύ επίπεδο ποτέ δεν ήταν και ούτε θα είναι διαχωρισμένα.

Μα δεν είπα πως είναι διαχωρισμένα, ίσα ίσα. 
Αρχικά είχα πει πως η ύλη είναι συμπυκνωμένη - εγκλωβισμένη ενέργεια.

Edited by Sucore
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 18/11/2017 at 7:29 PM, Νεφέλη said:

 

 

 

Οι άνθρωποι του www.geocities.com/magikokapelo μια φορά ήξεραν πράγματα. Και στα τευχίδια που διακινούσαν υπήρχαν χρησιμότερα πράγματα από τα εκλαϊκευμένα άρθρα που βρίσκει κανείς στον τύπο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...