Jump to content

Ευφυΐα : εκ γεννετής ή επίκτητη ;


Recommended Posts

για δεξιοχειρες και αριστεροχειρες δεν γνωριζω..

 

αλλα γιαυτο...

 

Στις γυναίκες υπερισχύει το αριστερό ενώ στους άντρες το δεξιό , εκεί βρίσκεται η διαφορά των δύο φύλων.

 

εχω διαβασει το ακριβως αντιθετο!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Από όσα ξέρω υπάρχουν πολλά είδη ευφυίας. Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα είδη ευφυίας.

 

Το θέμα της ευφυίας είναι γεννετικό θέμα απ'όσα ξέρω και έχω διαβάσει!

Όμως,σημαντικό είναι πόσο θα εξασκηθεί ένας άνθρωπος στη σκέψη στη μέτεπειτα ζωή του, αρχίζοντας φυσικά από την παιδική του ηλικία.

Όσο πιο πολύ εξασκέις το μυαλό σου τόσο καλύτερα θα αποδίδει!

 

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η ευφυία είναι κληρονομική αλλά πρέπει και εσύ ο ίδιος να την εξασκείς! Δεν φτάνει να έχεις ταλέντο στη ζωγραφική. Αυτό σου δίνει πλεονέκτημα έναντι των άλλων, όμως πρέπει και εσύ να προσπαθήσεις για να την αναδείξεις (την ευφυία σου).

Link to comment
Share on other sites

...Επίσης έχουν φοβερή μνήμη. Αντρικά προσόντα κυρίως ,αλλά αυτοί τα έχουν περισσότερο αναπτυγμένα.

Γίνονται σπουδαίοι μαθηματικοί λόγω της μνήμης και της παρατηρητικότητάς τους...

Προφανώς, κάτι πήγε στραβά με ορισμένους... :headb:

Από όσα ξέρω υπάρχουν πολλά είδη ευφυίας. Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα είδη ευφυίας.

Υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη ευφυίας τα οποία οι άνθρωποι τα έχουν - άλλα σε μικρό και άλλα σε μεγάλο βαθμό... Αυτά τα είδη ευφυίας σχετίζονται και με τις αισθήσεις των ανθρώπων (όπως π.χ. η μουσική ευφυία, βλέπε Μπετόβεν), τις οποίες γνωρίζουμε ότι μπορεί κανείς να τις βελτιώσει, βελτιώνοντας συνεπώς και την αντίστοιχη ευφυία του...

Link to comment
Share on other sites

«Ένας χαζός, όσα χρόνια και να βρίσκεται σ' επαφή με τη μάθηση, δε θα πάρει περισσότερη γεύση από μάθηση όσο ένα κουτάλι βυθισμένο στη σάλτσα δε θα έπαιρνε τη γεύση της σάλτσας»

~ Βούδας ~

 

 

 

(Λιγάκι ετεροχρονισμένο, αφού έχει προχωρήσει αλλού η συζήτηση... αλλά μιας και το συνάντησα, είπα να το παρουσιάσω :019blush: )

Link to comment
Share on other sites

«Ένας χαζός, όσα χρόνια και να βρίσκεται σ' επαφή με τη μάθηση, δε θα πάρει περισσότερη γεύση από μάθηση όσο ένα κουτάλι βυθισμένο στη σάλτσα δε θα έπαιρνε τη γεύση της σάλτσας»

~ Βούδας ~

 

Λογικότατο και ότι καλύτερο για τη συζήτηση...

 

Αλλά...

 

Εάν το κουτάλι (και είναι γεγονός) δεν έχει την αίσθηση της γεύσης;

 

Ευφυΐα = ερεθίσματα --> αντίληψη-->επεξεργασία

 

Κλείστε το χαζό (ή έναν κληρονομικά ευφυή) σε ένα μπουντρούμι.

Τι θα σκεφτεί; Τι θα παράγει η ευφυΐα του;

 

Κλείστε τον σε ένα μπουντρούμι με άπειρα βιβλία θεωρητικά.

Θα μορφωθεί...θα σκεφτεί...αλλά μη γνωρίζοντας τον έξω κόσμο, τι θα μπορέσει να προσφέρει;

 

 

Εάν ζούσαμε σε άλλο πολιτισμό, δε θα κατείχαμε άλλου είδους ευφυΐα;

 

Τα πάντα είναι θέμα ερεθίσματος, όχι μόνο στην ευφυΐα. Ψυχολογία, Νοοτροπία, ιδεολογία, όνειρα...

Link to comment
Share on other sites

απλά χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον εγκέφαλο από το νου! είναι δυο ξεχωριστά ''όργανα''! οι εγκεφαλικές ικανότητες ας πούμε της μνήμης (μάθηση) της μαθηματικής-αντιληψης, της χωρο/χρωματικής αντίληψης μπορεί να είναι εγκεφαλικές διαδικασίες!

 

ο νους (όπως είπαν οι προλαλήσαντες) θέλει ερεθίσματα, νοοτροπίες, μοτίβα!

 

όπως έλεγα μια μέρα της φίλης μου ''Μαιρούλας'' μα τι είσαι τέλοσπάντων ρεαλίστρια;; μου απαντά έξαλλη:

 

αυτό το ρεαλίστρια εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει! εγώ είμαι η ''Μαίρη''!

 

οπόταν μη διστάσεται να σπάσετε με την εξυπνάδα σας, ότι έχει λεχθεί προηγουμένως για την εμφυϊα...

 

ξεχάστε την εν λόγω λέξη! ψάξεται απλά τρόπους να γίνεται δημιουργική αυτός είναι ο πόλεμος εναντίο της βλακείας.... το εκ γενετής αφορά την χρήση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου

 

ο νους μπορεί επίκτητα να μεγαλώνει άλματα συνειδήσεων, γινόμενος κάθε φορά εξυπνότερος απ' το προηγούμενο στρώμα... όλα φυσικά τυπώνονται στον εγκέφαλο-όργανο που στην τελική είναι αμφίδρομη η σχέση με το νου......... :headb:

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας .! Εχω την εντυπωση οτι η ευφυια εχει να κανει και με τους 2 παραγοντες ( κληρονομικη και καλλιεργησιμη ) αν και το χωριζω καπως ετσι...

( εξυπναδα = εκτος υπνου

ευστροφια = επεξεργασια αυτον που εχουν πεσει στο αντιληπτικο πεδιο

ευφυια = δημιουργια κατι καινουριου απο τα 2 προυγουμενα ).

Οι περισσοτεροι ανθρωποι διαθετουν σε καποιο βαθμο τα 2 πρωτα και πολυ λιγοτερο το 3 .... Αλλα παλι κανεις δεν ειναι τελειος και με λιγη καλη διαθεση και προσπαθεια ολα φιαχνουν.... Επισεις πιστεω οτι ολοι εχουμε καποια ταλεντα πχ . στα μαθηματικα ή στη ζωγραφικη κτλ αλλα αν θα γινουμε καλυτεροι σε αυτα εξαρταται απο τη προσπαθεια μας .... Στο θεμα μας τωρα ( διευθυντη - γιαγιας ) οσο " εξυπνος " ή " χαζος " και να εισαι δεν ειναι καθε μερα η ιδια και το ποιο σημαντικο... " δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι το ιδιο καλοι χαρακτηρες ......"

Οι περισσοτεροι απο εμας αντιδρουμε στα ερεθισματα που δεχομεστε κυριως συμφωνα με ψυχολογικους παραγοντες . Αυτο λυνει καπως το θεμα μιας και η γιαγια ειχε τη καλη διαθεση να ασχοληθει ενω ο διευθηντης , για διαφορους λογους πχ . ξυπνησε στραβα ... ή λογο θεσης ή λογο κακιας κτλ , αρνηται να καταλαβει ακομα και τα πιο απλα των πραγματων.

Για να κλεισω , οι ανθρωπινες σχεσεις ειναι πολυ δυσκολες ακριβως για αυτο το λογο .... κανεις δεν αντιδρα το ιδιο στα ερεθισματα που δεχεται απο το περιβαλλον και αυτο που λεγετε κοινη λογικη ειναι μυθικος ορος... Ετσι πρεπει αν αντιδρουμε παντα με καλη προθεση , χωρις νευρα και να δικαιολογουμε τους απεναντι μας ακομα και οταν οι προθεσεις τους ειναι κακιες γιατι στη τελεικη και οι δικες μας δεν ειναι παντα οι καλυτερες.... Σας ευχαριστω που με ακουσατε και σας παρακαλω να συνχωρεσετε τα ορθογραφικα μου... :019blush:

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε αυτό το ερώτημα της Νεφέλης με είχε απασχολήσει αρκετά στην ζωή μου.

Η απάντηση δεν ήλθε διαβάζοντας ατέλειωτα συγγραματα της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας ούτε βέβαια από την βιολογία ή την φυσική,αλλά έχοντας παρατηρήσει την συμπεριφορά του οργανισμού μου για αρκετό διάστημα στην φύση.

 

Η ποιότητα των αισθήσεων οξύνθηκε αρκετά και ο νους χαλάρωσε αυτόματα παραμένοντας όμως σε μια πολύ πρωτόγνωρη εγρήγορση.

 

Τότε κατάλαβα πως το δέρμα μου δεν είναι απλά το όριο ή το τείχος αν θέλετε ανάμεσα σε εμένα και στο περιβάλλον αλλά μια γέφυρα επικοινωνίας με το περιβάλλον καθεαυτό.Άυτή η σχέση δεν ήταν μονόδρομος όπως συχνά συμβαίνει(δηλαδή απλή σύλληψη φαινομένων μέσω των αισθήσεων) αλλά και δημιουργία φαινομένων απο τις αισθήσεις.Δεν έχω ακριβώς τα λόγια για να αποδώσω αυτά τα πράγματα που ένιωσα και είναι ίσως λάθος να τα λέω δημόσια.

 

Πάντως αυτό που ένιωσα στο πετσί μου ήταν οτι η ευφυία για την οποία υπερηφανεύεται ο ανθρωπος η οποία τον καθιστά άμεσα το "ανώτερο" όν στην δημιουργία ανήκει στην ίδια την δημιουργία και όχι στον άνθρωπο.

Για την δημιουργία ενός άνθρωπου ή οποιοδήποτε άλλου οργανισμού συμμετέχει ολόκληρο το σύμπαν.Δεν θα ήταν αφελες λοιπόν κατα την αποψή μου να πώ οτι δεν μπορεί να προκύψει κανένα ευφυές όν από ένα περιβάλλον μη ευφυές.Γι αυτό και μόνο γι αυτό θεωρώ οτι η ευφυία είναι επίκτητη.

 

Την λέξη ευφυία μπορώ μονάχα να την συντονίσω με την λέξη Διαίσθηση.Η διαίσθηση είναι για μένα η αντιληπτική εκείνη ικανότητα που δεν χρησιμοποιεί τους λογικούς συνειρμούς για να εξηγήσει τα φαινόμενα στην συνείδηση αλλά είναι ικανή να συλλάβει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.Λείπει με λίγα λόγια το φίλτρο του διαμορφωμένου και μηχανικού νου(ή εγώ) και υπάρχει άμεση πρόσβαση στην αληθινή φύση του κόσμου.

Το κατα πόσο διευρημένη είναι αυτή η ευφυία εξαρτάται απο το πόσο αρμονικοι και συντονισμένοι είμαστε με τον φυσικό μας κόσμο.

 

Ας σκεφτούμε πόσο συντονισμένος είναι ο άνθρωπος της πόλης("τεχνιτή" φύση) με το φυσικό του περιβάλλον και θα καταλάβουμε γιατί η ανθρωπότητα οδέυει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της.

 

Ο άνθρωπος είναι η φύση σε μικρογραφία (κυριολεκτικά) και η ευφυία του εξαρτάται για μένα απο το πόσο το έχει αντιληφθεί αυτό ως γεγονός.

 

 

Νιώθουμε καλά στην Φύση γιατί είμαστε φτιαγμένοι απο τα υλικά της.Και όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά μιας και όλοι αναζητούμε απαντήσεις γυρω απο την "φύση" της Φύσης ότι έχει χρησιμοποιησει με τόση Ευφυία τα υλικά της που ακόμα αδυνατούμε να συλλάβουμε το μεγαλείο της:)

 

Όσο πιο πολύ εξασκέις το μυαλό σου τόσο καλύτερα θα αποδίδει!

Δανάη εγώ θα έλεγα:

 

Όπως το να κρίνει κάποιος ένα εργο τέχνης δεν τον κάνει αυτομάτως καλλιτέχνη,ετσι και το να ασχολειται κάνεις με τα διανοητικά προβλήματα δεν τον κάνει ευφυή.

 

Καλό ξημέρωμα σε όλους...

Link to comment
Share on other sites

Η ευφυία η οποία έχει καθιερωθεί να μετράται με τον δείκτη ΙQ είναι και από τα δύο.Δηλαδή είναι κληρονομική υπακούει σε κανόνες μεταφοράς χαρακτηριστικών με βάση τη γενετική πληροφορία του καθενός αλλά είναι και επίκτητη δηλαδή η έκφρασή της επηρεάζεται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε και γενικά τον τρόπο που εξασκεί ο καθένας το πνεύμα του.Θα ψάξω το βιβλίο μου για να δώσω περισσότερες πληροφορίες να τις γράψω. :blink:

(Αν δεν είχε γενετική εξάρτηση τότε κάποια σύνδρομα που οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες π.χ Down

δε θα εμφάνιζαν πνευματική υστέρηση στα άτομα που πάσχουν.Εχουν ΙQ περίπου 50-60.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...