Jump to content

10 πίθηκοι


medussa
 Share

Recommended Posts

Κρεμάμε στο κλουβί ένα τσαμπί μπανάνες. Όλοι οι πίθηκοι τρέχουν να πιάσουν το τσαμπί. Ένας από τους πιθήκους, ο πιο γρήγορος, φτάνει πρώτος στο τσαμπί.

 

Εκείνη τη στιγμή, καταβρέχουμε με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, που έχουν μείνει πίσω. Αυτός που έτρεξε πρώτος και έπιασε το τσαμπί, τρώει τις μπανάνες και το ευχαριστιέται πολύ. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να στεγνώσουν και να ξεπεράσουν το σοκ από το κατάβρεγμα.

 

Μετά από 1-2 ώρες, η κατάσταση της ομάδας των πιθήκων επανέρχεται στο φυσιολογικό. Βέβαια, οι 9 που έφαγαν το κατάβρεγμα (και δεν έφαγαν μπανάνες), κοιτούν με κάποια ζήλια τον ένα που και τις μπανάνες έφαγε και το κατάβρεγμα το γλίτωσε.

 

Επαναλαμβάνουμε την ίδια ενέργεια, δηλαδή κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες στο κλουβί. Τρέχουν όλοι, αλλά ο ίδιος πίθηκος, ο οποίος όπως είπαμε είναι ο γρηγορότερος καταφέρνει και πάλι να φτάσει πρώτος στο τσαμπί.

 

Εμείς ξανακαταβρέχουμε με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, ενώ ο πρώτος τρώει επιδεικτικά τις μπανάνες που "κέρδισε δίκαια", αφού ήταν ο γρηγορότερος. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο 2-3 φορές.

 

Κάποια φορά, καθώς ξεκινάει ο γρήγορος να πιάσει το τσαμπί που τοποθετήσαμε εκ νέου, τον πιάνουν οι υπόλοιποι εννιά και τον κάνουν μαύρο στο ξύλο.

 

Βρίσκεται λοιπόν το τσαμπί στη θέση του για κάποια ώρα, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Κάποια στιγμή, ο γρήγορος ξαναπροσπαθεί να τρέξει προς το τσαμπί, αλλά οι υπόλοιποι τον ξαναπλακώνουν στο ξύλο, γιατί φοβούνται το κατάβρεγμα.

 

Μετά από μερικά ξυλοφορτώματα, ο γρήγορος "μαθαίνει το μάθημά του" και δεν ξαναπροσπαθεί.

 

Μπορεί να προσπαθήσει και κάποιος άλλος, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ξύλο από τους υπόλοιπους.

 

Εδώ ξεκινάει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.

 

Βγάζουμε από το κλουβί έναν από τους εννιά πιθήκους αυτούς που καταβρέχαμε, όχι αυτόν που έφτανε πρώτος στο τσαμπί και βάζουμε έναν καινούριο πίθηκο, αντικαταστάτη. Ο καινούριος πίθηκος, με το που βλέπει το τσαμπί με τις μπανάνες το οποίο φυσικά δεν ακουμπάει πλέον κανένας από τους "έμπειρους" της ομάδας ορμάει να το πιάσει. Οι υπόλοιποι εννιά, συμπεριλαμβανομένου και του παλιού "γρήγορου", τον βουτάνε και τον κάνουν μαύρο στο ξύλο.

 

Ο παλιός "γρήγορος" μπορεί και να χαίρεται που τρώει και κάποιος άλλος ξύλο. Ο καινούριος δεν ξέρει γιατί τρώει ξύλο, αφού δεν είχε την εμπειρία του καταβρέγματος.

 

Μαθαίνει όμως πολύ γρήγορα ότι αν ξεκινήσει να πιάσει το τσαμπί, αυτό συνεπάγεται ξύλο από τους υπόλοιπους. Έτσι, ξαναβρισκόμαστε σε κατάσταση "ισορροπίας" μέσα στο κλουβί, δηλαδή υπάρχει ένα τσαμπί μπανάνες το οποίο δεν πάει να πιάσει κανείς.

 

Ξανα-αλλάζουμε έναν από τους άλλους 8 πιθήκους (όχι τον παλιό "γρήγορο" και όχι τον νέο ξυλοφορτωμένο) με έναν αντικαταστάτη. Όπως καταλαβαίνετε, γίνεται η ίδια ιστορία της προηγούμενης παραγράφου, μέχρι να τους αλλάξουμε όλους (τελευταίο βγάζουμε τον παλιό "γρήγορο", τον πρώτο που έφαγε ξύλο στην αρχή της ιστορίας).

 

Τι έχουμε λοιπόν;

 

Έχουμε ένα τσαμπί μπανάνες, μέσα σε ένα κλουβί με 10 πιθήκους, από τους οποίους κανείς δεν τρέχει να το πιάσει, και κανείς δεν ξέρει γιατί (δεδομένου ότι κανένας τους δεν ήταν στην αρχική ομάδα που έφαγε το κατάβρεγμα).

Link to comment
Share on other sites

Είναι τρελοί αυτοί οι αμερικάνοι... και έχουν κάνει και πολύ πιό εντυπωσιακά πειράματα με πιθηκάκια, που έχουν σχέση με το προαναφερόμενο (μακάρι να τα βρω, έχουν πολύ ενδιαφέρον).

στο συγκεκριμένο, απ'ότι λέγεται στις περισσότερες αναφορές, ήθελαν να υποδείξουν/αποδείξουν μια μέθοδο δημιουργίας "εταιρικής κουλτούρας". Φυσικά όμως έχει πολλές προεκτάσεις όσον αφορά τη συλλογική συμπεριφορά, και αν το τραβήξουμε λίγο περισσότερο.....το συλλογικό ασυνείδητο ίσως? :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό πείραμα. Το εχω ξαναδιαβασει καπου. Τωρα που μου το θύμισες θα το δοκιμάσω με την ομάδα συντονιστών να δώ αμα πιάνει....

 

:063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σας θυμίζει, είναι ένα άλλο topic κάπου στο forum όπου αφού έγινε το ακόλουθο πείραμα, την ίδια συμπεριφορά είχαν και άλλοι πίθηκοι, χιλιόμετρα μακριά, χωρίς να γνωρίζουν το λόγο...και εκεί ερχόμαστε σε αυτό που λέει ο Johnny...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, νομίζω το είχα ξαναναφέρει αυτό, το ότι είχαν μάθει στους πιθήκους του ενός νησιού να τρώνε με πιρούνια και μετά από λίγο οι πίθηκοι του άλλου νησιού παρουσίασαν την ίδια συμπεριφορά (χωρίς όμως να έχουν δει τους πιθήκους του πρώτου νησιού). Δυστυχώς όμως ακόμα δεν έχω βρει το άρθρο που το είχα διαβάσει... :(

Link to comment
Share on other sites

Βασικα ολα τα απαγορευμενα σε εμας πραγματα (πνευματικου περιεχομενου) καπως ετσι πρεπει να δημιουργηθηκαν, απλα υπακουμε σε ανοητους κανονες χωρις να γνωριζουμε τον λογο...

μονο και μονο επειδη το κανουν αυτοι που μας μαθαν να συμπεριφερομαστε ετσι...

 

Ευχαριστω αλλα δε θα παρω, προτιμω τη τρελα μου!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε ένα τσαμπί μπανάνες, μέσα σε ένα κλουβί με 10 πιθήκους, από τους οποίους κανείς δεν τρέχει να το πιάσει, και κανείς δεν ξέρει γιατί (δεδομένου ότι κανένας τους δεν ήταν στην αρχική ομάδα που έφαγε το κατάβρεγμα).

 

..μέχρι να έρθει η στιγμή όπου κάποιος/κάποιοι από τους πιθήκους θα πάνε να δοκιμάσουν τις μπανάνες..

Link to comment
Share on other sites

..μέχρι να έρθει η στιγμή όπου κάποιος/κάποιοι από τους πιθήκους θα πάνε να δοκιμάσουν τις μπανάνες..

Και τότε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες το τι θα συμβεί (εάν οι επιστήμονες ξανα-καταβρέξουν τους υπόλοιπους, εάν οι υπόλοιποι πίθηκοι δεν κάνουν τίποτα διότι έχουν κι αυτοί την περιέργεια να δουν τι θα γίνει, κλπ).

 

Το πείραμα είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν λαμβάνει υπ? όψη έναν αρκετά σημαντικό παράγοντα που ισχύει για τους ανθρώπους: την επικοινωνία.

Όλα όσα κάνουμε ή δεν κάνουμε πλέον χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί, κάποτε υπήρχε λόγος (όπως και στο πείραμα), αλλά ενημερώνονταν οι καινούργιοι από τους παλιούς για τον λόγο (που στο πείραμα δεν ισχύει). Κάποια στιγμή όμως, κάποιος ?παλιός? δεν ενημέρωσε τον ?καινούργιο?... κι από εκεί ξεκινά το μπέρδεμα.

Ο ?παλιός? ίσως να μην ενημέρωσε επειδή βαριότανε.

Ίσως επειδή δεν είχε καλοκαταλάβει όταν εκείνος ήταν ?καινούργιος? και τον ενημέρωσε ο παλιότερος.

Ίσως επειδή στο μεταξύ αλλάξανε τα πράματα, δεν ίσχυε πλέον ο λόγος που ίσχυε όταν εκείνος ήταν καινούργιος κι επομένως δεν υπήρχε πια λόγος τήρησης του κανόνα... αλλά αυτός για δικούς του λόγους θέλησε να παραμείνει ο κανόνας.

Συνήθως, ισχύει αυτό το τελευταίο...

Οι καιροί αλλάζουν, κανόνες που ίσχυαν παλιότερα δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, αλλά υπάρχει μια ?μερίδα? ανθρώπων με εξουσία, που για τους δικούς τους λόγους επιμένουν να διαιωνίζουν αναχρονιστικούς κανόνες.

Το θέμα είναι... εμείς τι κάνουμε γι αυτό και πως αντιδρούμε όταν δεν ξέρουμε εάν ο λόγος του κανόνα είναι ακόμα καλός ή όχι...;

 

~*~*~

 

Τωρα που μου το θύμισες θα το δοκιμάσω με την ομάδα συντονιστών να δώ αμα πιάνει....

Θα φας πρώτα κατάβρεγμα, μετά ξύλο και μετά θα σου δώσουμε μια μπανάνα για να μην το πεις πουθενά :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

πολύ καλό! :)

 

πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να μην σχημάτιζαν μικρές ομάδες των 2-3 ανθρώπων..ουπς... πιθήκων ήθελα να πω και να προσπαθούσαν να τσιμπήσουν τις ωραίες τους μπανανούλες

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...