Jump to content

Ελληνική & Χριστιανική Θρησκεία


Recommended Posts

... τον Ούτις (τον Κανέναν ελληνιστί :smilewink: )

ΝΕΟ-Ελληνικά. Ελληνικά είναι και το Ουτις...

Έχω καταλήξει λοιπόν στο εξής συμπέρασμα: το να προσπαθήσουμε να "κατακτήσουμε" την ουσία της ελληνικής θρησκείας μέσω των παραδώσεων και της μυθολογίς είναι ανούσιο. Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να επικεντροθούμε στου φιλοσόφους, τους ανθρώπους ως κοινώς. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο "ελληνικό πνεύμα" που αυτοί οι άνθρωποι μας άφησαν. Και θα θα μου πείτε "κάτι μας είπες τώρα... ωραία, ΠΟΙΟΝ απ'όλους; Το ρεμάλι; (Σωκρτάτη) Πυθαγόρα; Ηράκλειτο; Ορφέα;"
Από τότε που ασχολούμαι με την Ελληνική θρησκεία "ονειρεύομαι" να βγάλουμε άκρη από την χαοτική της κατάσταση. Σήμερα έχω καταλήξει ότι χρειαζόμαστε μια "Master list" που να παρακολουθεί την εξέλιξή της ιστορικά, πρώτα από ευρήματα και πηγές κι έπειτα μέσα από τους ανθρώπους.
Φαύλος κύκλος λοιπόν... Σωστά; Η μήπως υπάρχει "κάτι" που δεν έχει αναφερθεί ακόμα...; 

Υπάρχει και ο... Παύλος κύκλος για να επιστρέψω στο θέμα μας...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ένα στοιχείο ξεχωρίζει την Ελληνική από τις Βιβλικές* θρησκείες είναι ότι η Ελληνική θρησκεία εστιάζει στη λατρεία της θεότητας, ενώ οι Βιβλικές θρησκείες στην πίστη.

Δηλαδή στην Ελληνική θρησκεία το μήνυμα είναι "εκτέλεσε τα θρησκευτικά σου καθήκοντα και θα έχεις την εύνοια των θεών". Η *πίστη* στους θεούς, ακόμα και στην ύπαρξή τους, είναι θα έλεγα από δευτερεύουσα ως και προαιρετικήεν. Οι θεοί και θεές των Ελλήνων δεν απαιτούσαν πίστη, ούτε αποκλειστικότητα. Μόνο λατρεία (μέσα από τελετές, γιορτές, γενικά αυτά που αποκαλούμε θρησκευτικά καθήκοντα).

Έτσι η Ελληνική θρησκεία αφορά στην πραγματικότητα ένα πλήθος λατρειών.

Από την άλλη στις Βιβλικές θρησκείες η πίστη είναι κεντρική και ουσιώδης: "πίστεψε [στον Θεό/Χριστό] και θα σωθείς". Η πίστη στην ύπαρξη της προσωπικής θεότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Τα θρησκευτικά καθήκοντα υπήρχαν ως εξωτερικά σημεία στην Παλαιά Διαθήκη αλλά είναι ανύπαρκτα στις διηγήσεις της Καινής Διαθήκης για τους Χριστιανούς, όπου τα "καθήκοντα" θεωρούνται απόρροια της πίστης και έχουν και μια εξωθρησκευτική διάσταση, κοινωνική, καλών έργων.

Το αποτέλεσμα;

Η Ελληνική θρησκεία δεν έχει "Θεολογία" αλλά "Κοσμογονία". Ενώ οι Βιβλικές έχουν "Θεολογία". (Η θεολογία πριν τον Χριστιανισμό ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη).

 

Επίσης στην Ελληνική θρησκεία υπάρχει Ήθος (τρόπος για να γίνονται τα πράγματα), αλλά όχι ηθική (κανόνες συμπεριφοράς). Η ηθική αφήνεται στην ανθρώπινη νομοθεσία. Τους Νόμους τους έδιναν βέβαια νομοθέτες εμπνευσμένοι από τους θεούς, αλλά *δεν* δέσμευαν τους θεούς που ήταν πάνω από τους ανθρώπινους περιορισμούς (και νόμους). Έτσι είναι δυνατόν ο Δίας να μην αφήνει θηλυκό για θηλυκό ? ενώ η μοιχεία τιμωρούνταν από τους νόμους.

Από την άλλη στις Βιβλικές θρησκείες υπάρχει ηθική, κανόνες συμπεριφοράς. Αυτή δεσμεύει και την θεία και την ανθρώπινη φύση. Στην πραγματικότητα οι κανόνες είτε είναι μέρος της θείας φύσης, είτε συνέπειες αυτής, κι έτσι είναι αδύνατον να τους αρνηθεί ή να τους παραβεί, αφού έτσι θα αρνούνταν τον εαυτό της.

 

*Προτιμώ το Βιβλικές αντί για το Ιουδαϊκή ή Χριστιανική (και καλύπτει αποτελεσματικά τα κοινά τους).

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ούτις έπιασες τον συλογισμό μου... για φαντάσου τι έλειπε λοιπόν. :gleam:

 

Επίσης, ένα στοιχίο που υπάρχει και στις δογματικές και στις λατρευτικές "θρησκείες" είναι ο έντονος συμβολισμός... Το αξιοσημίωτο είναι πως στην πρώτη περίπτωση περνάει εγγληματικά (κατά την γνώμη μου πάντα) απαρατήρητος, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο πληθυσμιακό μέρος των εκάστοτε πιστών... :blink:

 

ΥΓ. Τυπογραφικό λάθος, ΝΕΟ-ελληνιστί ήθελα να γράψω... :(

Link to comment
Share on other sites

...περνάει εγγληματικά (κατά την γνώμη μου πάντα) απαρατήρητος, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο πληθυσμιακό μέρος των εκάστοτε πιστών...

Γιατί "εγκληματικά";

Link to comment
Share on other sites

Γιατί "εγκληματικά";

 

Διότι πολύ απλά χάνεται η ουσία και η σημασία των παραβολών, οπότε και η διδακτικότητα των παραβολών, καθιστώντας ευκολότερη την "πίστη" βασισμένη καθαρά και μόνο πάνω στον φόβο... Φόβο τιμωρίας, μη θεϊκής ανταμιβής αλλά και μη κοινωνικής αποδοχής. Με αποτέλεσμα, φυσικά, τον δογματικό φανατισμό... Ιδού η "εγκληματικότητα".

Link to comment
Share on other sites

Διότι πολύ απλά χάνεται η ουσία και η σημασία των παραβολών, οπότε και η διδακτικότητα των παραβολών, καθιστώντας ευκολότερη την "πίστη" βασισμένη καθαρά και μόνο πάνω στον φόβο... Φόβο τιμωρίας, μη θεϊκής ανταμιβής αλλά και μη κοινωνικής αποδοχής. Με αποτέλεσμα, φυσικά,  τον δογματικό φανατισμό... Ιδού η "εγκληματικότητα".

Κάτι θα έχεις στο νου σου που μου διαφεύγει. Ίσως κάποια περιστατικά. Δεν βλέπω σύνδεση συμβολισμού-διδακτικότητας και φανατισμού (πολύ περισσότερο δε) σύνδεση με φόβους και ανταμοιβές.

Επειδή όμως το θέμα είναι "Ελληνική και Χριστιανική θρησκεία" πρέπει να σημειώσω ότι αν αναζητούμε φόβους μπορούμε να τις βρούμε και στις δύο.

Ο εξευμενισμός της θεότητας με θυσίες / συμβολικές πράξεις κτλ. στην Ελληνική έχει παρόμοιους σκοπούς, ίσως και εντονότερα.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... σίγουρα υπάρχουν και στις δύο θρησκείες... αλλά ίσως περισσότερο έχω την "σημερινή" πραγματικότητα κατά νου.

 

Αν συγκρίνουμε την ελληνική θρησκεία του "τότε" με την χριστιανική του "σήμερα" σε κοινωνικό και μόνο επίπεδο θα δούμε πολλές ομοιότητες. Αλλά σήμερα χάνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη του "έσω φιλοσοφίν" (αν το γράφω καλά) και αυτό είναι που με θλίβει. Πόσοι αλήθεια είναι οι σημερινοί Χριστιανοί που, έστω έχουν υπόψιν πως υπάρχει και μία φιλοσοφία (μέσα στις εν λόγο παραβολές) και μία ιστορία στις βάσεις του νεο-εβραϊσμού (δηλαδή Χριστιανισμού);

Link to comment
Share on other sites

...... Αν συγκρίνουμε την ελληνική θρησκεία του "τότε" με την χριστιανική του "σήμερα" σε κοινωνικό και μόνο επίπεδο θα δούμε πολλές ομοιότητες ...... 
Δηλαδή θα μπορούσαμε να καθιερώσουμε στην αρχαιότητα το

 

"Αγάπαγε τον τεμπέλη" ;

 

 

 

...... Πόσοι αλήθεια είναι οι σημερινοί Χριστιανοί που, έστω έχουν υπόψιν πως υπάρχει και μία φιλοσοφία (μέσα στις εν λόγο παραβολές) και μία ιστορία στις βάσεις του νεο-εβραϊσμού (δηλαδή Χριστιανισμού) ;
Εδώ σε θέλω :

Με τί κριτήριο 1 θρησκεία που απαρνιέται τις επίγειες απολαύσεις, είναι Ιουδαϊσμός ;

Τέτοια πιστεύουν οι Ιουδαίοι ;

 

Γι αυτό και προτείνεται ο όρος «νεο-θεϊσμός»,

ώστε να διαχωρίζεται αληθέστερα ο Χριστιανισμός από τον Ιουδαϊσμό,

ανεξάρτητα από την καταγωγή του σαφώς αποσχισμένου και νεο-θεοσύστατου Ναζωραίου.

 

Επί παραδείγματι :

Άμα φορέσω σαρίκι, χανούμικο σαλβάρι στα παιδιά μου και τα πηγαίνω σχολείο στη Βουλγαρία,

άραγε να είναι νεο-ελληνισμός, γιά μήπως "νεο-βαλκανισμός" ;

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή θα μπορούσαμε να καθιερώσουμε στην αρχαιότητα το

 

"Αγάπαγε τον τεμπέλη" ;

Πραγματικά πιστεύεις ότι ο σημερινός νεο-έλληνας της "φραπεδιάς" διαφέρει πολύ από τον αρχαίο οινοπότη πρόγονό του; :smilewink:

 

Γι αυτό και προτείνεται ο όρος «νεο-θεϊσμός»...

 

Εξού και ο ευθυμογραφικά χρησιμοποιούμενος όρος "νεο-εβραϊσμός" από μεριάς μου. :whistling:

 

Άμα φορέσω σαρίκι, χανούμικο σαλβάρι στα παιδιά μου και τα πηγαίνω σχολείο στη Βουλγαρία, άραγε να είναι νεο-ελληνισμός, γιά μήπως "νεο-βαλκανισμός" ;

 

Όσο γι'αυτό μάλλον για νεο-μπλέξιμο μου κάνει... :blink:

Link to comment
Share on other sites

Εάν είναι να αναφέρουμε διαφορές σε ποτο-συνεύρεση, τότε αργότερα.

 

Εγώ μίλησα για διαφορές μεταξύ Θρησκειών ...

 

Όσο για τον νεο-εβραϊσμό, να είσαι σίγουρος ότι και παλαιότερος και νεότερος,

ειναι σταθερός και δεν μεταλλάσεται.

 

Θα ήθελες πολύ να μοιάζανε οι Χριστιανοί στους Ιουδαίους ;

 

Ας μείνουμε στα δικά μας ...

Link to comment
Share on other sites

Εάν είναι να αναφέρουμε διαφορές σε ποτο-συνεύρεση, τότε αργότερα.

 

Εγώ μίλησα για διαφορές μεταξύ Θρησκειών ...

 

Όσο για τον νεο-εβραϊσμό, να είσαι σίγουρος ότι και παλαιότερος και νεότερος,

ειναι σταθερός  και δεν μεταλλάσεται. 

 

Θα ήθελες πολύ να μοιάζανε οι Χριστιανοί στους Ιουδαίους ;

 

Ας μείνουμε στα δικά μας ...

 

4206[/snapback]

 

Εδώ συμφωνούμε φίλτατε Νέκρος Άρχιν... Άσ'τις ποτο-συνευρέσεις για αργότερα... ολόκληρο θέμα από μόνο του... Όσο για το αν θα ήθελα να μοιάζανε; Χμμμ...

 

Στα δικά μας λοιπόν... τι λέγαμε... :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Ότι είναι λίγο διαφορετικό να κατεβαίνει ο ίδιος ο ενσαρκωμένος και να υποδεικνύει σε 1 διαφορετική εποχή : Να αγαπάτε μέχρι και τον Τεμπέλη ...

 

Δεν γνωρίζω τέτοιες υποδείξεις από Πατρώους Θεούς.

 

Ε, μετά από αυτό, είναι 1 σημαντική διαφορά ...

Link to comment
Share on other sites

Μιας και είναι ολίγον δύσκολο να έρθει ο ενσαρκωμένος μιας και η πρώτη επίσκεψη δεν φαίνεται να ποιάνει τόπο πλέον... Εξετάζουμε, κοινωνικά περισσότερο μην ξεχνάς, ομοιότητες και διαφορές, γιατί όπως και να το κάνουμε έχουμε την τάση ακόμα και τα ποιο ξενόφερτα στοιχία να τα μεταλάσουμε σε "δικά" μας μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

Μα τότε έχουμε χάσει χρόνο !

Πρέπει να στρέψουμε τη συζήτηση σε μεταλλακτικό πλαίσιο τί άλλο να οικειοποιηθούμε ...... χεχεχε πλάκα κάνω......

 

 

Βασικά δεν έχω δει πουθενά στις λειτουργικές κοινωνίες αν θέλεις, τέτοια πρωτοφανή μέριμνα, να επιτυγχάνουν ως ιδανικά.

 

Η τελευταία που την πάτησε πολύ άσχημα, ήταν η Χριστιανική Γερμανία, όπου παραμιλούσαν με την ίδια ακριβώς νομοθετική βάση που εφήρμοσαν.

Μαζεύτηκαν όλων των ειδών οι Ανατολίτες και λάβαιναν ένα ικανοποιητικότατο επίδομα ανεργείας, με αποτέλεσμα να μην εργάζονται ...

 

Είσαι μικρός για να θυμάσαι πώς καίγανε τα ξενοδοχεία με μολότωφ οι Γερμανοί, αλλά εμάς το πλάσσαραν οι ειδήσεις ως ρατσισμό ... μέχρι να συνεννοηθούν για τους φέρνουν σε εμάς οι βάρκες ...

 

 

Εννοείς τόσο κοινωνικά θρησκειολογικό ; :gleam: :

Link to comment
Share on other sites

Heh, ασχέτως αν καταποιάνεσαι με ακραία αρνητικά παραδείγματα... ναι, τέτοια και χειρότερα μη σου πω :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...