Jump to content

Μύθοι


 Share

Recommended Posts

"Οι αρχαίοι συγκάλυψαν την φιλοσοφία τους πίσω από τους μύθους, πίσω από τα ωραία στολίδια της ποίησης, της ζωγραφικής και της αστρολογίας.

Όλοι οι θεολόγοι των Εθνικών, από τον Ερμή Τρισμέγιστο ως τον Πλάτωνα, έκρυψαν πίσω από σύμβολα και ιερογλυφικά την ερμηνεία της Φύσεως...."

Fray Baltasar de Victoria (1620)

 

Ποιά η αληθινή σημασία του μύθου;

 

Είναι όντως ένας τρόπος που βρήκαν οι Παλαιοί για να μας περάσουν απλά την Αλήθεια, έτσι ώτσε να μην καταλήξουμε σαν την Σεμέλη στον γνωστό μύθο όταν αντίκρυσε τον Δία σε όλη του την λάμψη...; :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Συνήθως ο μυθος , προκαλείται απο την παρερμηνεία κάποιων πραγμάτων , λόγω άγνοιας ή έλλειψης καλύτερης περιγραφικής εξήγησης των.

 

Για αυτό και αρκετά πράγματα , σε αρκετές κουλτούρες εξηγούνται με τέτοιο τρόπο , που σε εμάς , φαίνονται "αστεία" ή "μη λογικά".

 

Ας μην ξεχνάμε τον μύθο που υποστήριζε οτι η Γη είναι επίπεδη και στις άκρες της , βρίσκονται άλλοι κόσμοι, μέχρι να ειπωθεί το "...και όμως είναι στρογγυλή!"

Link to comment
Share on other sites

Anor, νομίζω πως όταν ο Fray Baltasar de Victoria μιλά για μύθο, δεν εννοεί ακριβώς για το οτι η γη είναι επίπεδη.

Και οπωσδήποτε ένας μύθος δεν "προκαλείται από την παρερμηνεία κάποιων πραγμάτων", αλλά δημιουργείται και προωθείται με σκοπό να περάσει κάποια μηνύματα με τη μορφή ιστοριούλας, όπως ας πούμε με τις παραβολές.

Το αν παρερμηνεύονται από κάποιους, είναι επειδή προσεγγίζονται από λανθασμένη σκοπιά, ή επειδή οι ίδιοι οι μύθοι έχουν περισσότερες από μια σημασίες.

Όσο για την αληθινή σημασία του μύθου, έχω την εντύπωση πως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από εποχή σε εποχή. Οι μύθοι στην Αρχαία Αθήνα για παράδειγμα δεν είχαν την ίδια χρησιμότητα ή τον ίδιο σκοπό που έχουν τώρα. Γι'αυτό και οι άνθρωποι τους προσεγγίζουν διαφορετικά, οπότε είναι πιθανόν οι μύθοι να "τους μιλάνε" και διαφορετικά...

Link to comment
Share on other sites

δεν διαφωνώ.. αλλά όλα είναι τελικα΄στο πως εξηγούμε τον όρο μύθο.. γιατί μπορεί να πεί κανείς:

 

1) ο άνθρωπος που έγινε ιστορία, άθλος , θρύλος και μετά μύθος

Που περνάει με λίγα λόγια στο σημείο της υπερβολής και της φαντασίας, τόσο μακριά απο την καθημερινότητα μας

2) ψέμμα, παραμύθι, μύθος... πως λέμε Μύθοι του Αισώπου;... ιστορίες με διδαχτικό νόημα.

3) Μύθος , πέρα απο την φαντασία , μύθευμα με παραβολική αξία.

 

Οπότε σαφώς και πρέπει πρώτα να δούμε , αν μπορούμε , ποιό ήταν το σκεπτικό των μύθων τότε όπως ειπώθηκε και απο ποιά οπτική γωνία το έβλεπαν και μετά να δούμε αν μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να το εξηγήσουμε.

 

Κοινό σημείο όμως σε όποια εξήγηση του όρου , είναι η φαντασία και γενικα ο υπερβολικός "εμπλουτισμός" της αλήθειας, όποια και αν είναι αυτή.

Link to comment
Share on other sites

 

Ποιά η αληθινή σημασία του μύθου;

 

Eίναι όντως ένας τρόπος που βρήκαν οι Παλαιοί για να μας περάσουν απλά την Αλήθεια, έτσι ώτσε να μην καταλήξουμε σαν την Σεμέλη στον γνωστό μύθο όταν αντίκρυσε τον Δία σε όλη του την λάμψη...; whistling2.gif

 

 

 

 

 

Ο μύθος δεν έχει αληθινή σημασία. Ο μύθος λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.

 

Τους αρχαίους ελληνικούς μύθους μελέτησε εκτενώς ο Kerenyi.

Link to comment
Share on other sites

Ας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τί εννοώ...

 

Ο μύθος του Ορφέα και της Ευριδίκης, πχ.

Κοινώς, φαίνεται σαν μια "ωραία" θλιβερή ιστοριούλα, με τον Ορφέα να χάνει την αγαπημένη του, να καταφέρει με την μουσική του να κατέβει στον Κάτω Κόσμο και να την πάρει πίσω υπό έναν όρο (να μην την κοιτάξει μέχρι να βγουν στον έξω κόσμο), να μην τηρεί τελικά το όρο και έτσι να την χάνει για πάντα και αυτό, να οδηγεί στον χαμό του.... (Πολύ περιληπτικά, μην φωνάζετε! :018bleh: )

 

Αν αρχίσουμε να αποσυμβολίζουμε αυτόν τον μύθο σε βάθος, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι αρχαίοι δεν ήθελαν απλά να περιγράψουν ένα γεγονός, ούτε παρερμήνευσαν κάτι άθελά τους.

Ο μύθος δημιουργήθηκε συνειδητά και κρύβει μηνύματα....

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ορφέας ήταν αυτός που καθιέρωσε τα Ορφικά Μυστήρια, τελετές κατά τις οποίες παρουσιάζονταν τα μυστικά του Κόσμου στους πιο άξιους μύστες...

Η κάθοδος του Ορφέα στον Αδη λοιπόν συμβολίζει πολύ γενικά την μύηση στον Κόσμο και τα μυστικά του...

 

Η Ευριδίκη δεν ήταν δυνατόν να γυρίσει ποτέ στον κόσμο των ζωντανών για δύο λόγους:

α. Γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους νόμους της Φύσης

β. Γιατί η Ευριδίκη, επιστρέφοντας από τον "Κάτω Κόσμο", συμβολίζει κατά κάποιο τρόπο την Μυστική Αλήθεια, την οποία δεν θα μπορούσε φυσικά να την κατέχει ο αμύητος "έξω κόσμος".

 

ΥΓ. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ο συγκεκριμένος αποσυμβολισμός ολοκληρωμένος, μιας και για τον συμβολισμό του μύθου του Ορφέα έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία... Απλά το ανέφερα πολύ συνοπτικά για να εξηγήσω τί εννοώ με την έννοια μύθος και την πραγματική του σημασία...Επίσης, διότι αν έμπαινα και σε λεπτομέρειες όπως η σχέση του Ορφέα με τον Διόνυσο και τον Όσιρη, δεν θα τελειώναμε ποτέ... ^_^

Link to comment
Share on other sites

Είναι όντως ένας τρόπος που βρήκαν οι Παλαιοί για να μας περάσουν απλά την Αλήθεια, έτσι ώτσε να μην καταλήξουμε σαν την Σεμέλη στον γνωστό μύθο όταν αντίκρυσε τον Δία σε όλη του την λάμψη...; :whistling:

 

Έχω κενά από το δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο-πανεπιστήμιο.....

Ποιοί είναι οι Παλαιοί;;; :blink::blink::wacko:

Ποιός είναι ο μύθος της Σεμέλης;;

Link to comment
Share on other sites

Ποιός είναι ο μύθος της Σεμέλης;;

 

Η Σεμέλη ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας.

Ο Διας την ερωτεύτηκε και αυτή δεν μπόρεσε -ως συνήθως- να του αντισταθεί...

Η γνωστή απατημένη Ήρα παρουσιάστηκε μπροστά στη Σεμέλη με τη μορφή της τροφού της και την έπεισε να ζητήσει από το Δια να εμφανιστεί μπροστά της με τη θεϊκή του μορφή.

(έχω την εντύπωση ότι η Σεμέλη τον έβαλε να ορκιστεί... αλλά εγώ δεν παίρνω και όρκο γι' αυτό...)

Αυτός στην αρχή δεν ήθελε αλλά τι να κάνει αφού η Σεμέλη επέμενε... Εμφανίστηκε λοιπόν μπροστά της με τις αστραπές και καθότι η Σεμέλη ήταν θνητή την έκαψε...

Ο Διας πήρε το αγγένητο παιδί της Σεμέλης και το έραψε στο μηρό του. Μετά από 9 μήνες γεννήθηκε ο Θεός Διόνυσος....

Link to comment
Share on other sites

...έχω την εντύπωση ότι η Σεμέλη τον έβαλε να ορκιστεί... αλλά εγώ δεν παίρνω και όρκο γι' αυτό...

 

Η Σεμέλη όντως έβαλε τον Δία να ορκιστεί στα ιερά νερά της Στύγας, ένας όρκος που κανείς δεν μπορούσε να καταπατήσει, ότι θα κάνει ό,τι του ζητήσει ως απόδειξη της αγάπης του...

 

Και του ζήτησε να της εμφανιστεί μπροστά της με όλη του την δύναμη για να πειστεί ότι ήταν ο Δίας και όχι ενας κοινός θνητός που την κοροιδεύει...

 

Αυτά παθαίνουν οι γυναίκες με ανασφάλειες!! :063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Αρχάγγελε, στο έχω πεί χιλιάδες φορές αλλά θα στο ξαναπώ...

 

Δεν θα ήθελα ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ να σε ήξερα σε ηλικία που τα παιδάκια κάνουν ερωτήσεις...

 

Δλδ... Έλεος...

 

:018bleh::018bleh::018bleh:

 

ΥΓ. Curiosity killed the cat!!! :kitty:

 

( Για τους Παλαιούς θα σου απαντήσω άλλη μέρα, τώρα φτιάχνω βαλίτσες... <_< )

Link to comment
Share on other sites

Ο μύθος της Σέμελης μας διδάσκει ότι κανείς δεν μπορεί να δει την «Αλήθεια» το «Όλον» τον «Θεό» (διαλέξτε ότι σας ταιριάζει καλύτερα) σε όλο το μεγαλείο χωρίς να είναι προετοιμασμένος/η για κάτι τέτοιο. Το πλέον πιθανό είναι να μην την αντέξει κι αυτό συνήθως μεταφράζεται σε τρέλα ή ακόμα και σε αυτοκτονία. Το ανθρώπινο μυαλό έχει ?προγραμματιστεί? διαφορετικά από τη στιγμή της γέννησής του γι αυτό και δεν το αντέχει και γι αυτό όλες οι μυστικιστικές διαδικασίες το πάνε... ?λάου-λάου? το πράμα. Ο μύθος εξυπηρετεί αυτήν την εκπαίδευση. Όλοι οι λαοί και όλες οι θρησκείες έχουν μύθους, και όλοι οι μύθοι έχουν πολλαπλά επίπεδα. Γνωρίζοντας αυτό, όταν ξαναδιαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε έναν μύθο με μεγάλα χρονικά διαστήματα στο μεταξύ κάθε φορά, διακρίνουμε άλλο ένα επίπεδο -άλλη μια ερμηνεία. Καθώς εξελισσόμαστε πνευματικά (όταν πράγματι εξελισσόμαστε) η Αλήθεια/το Όλον/ο Θεός αποκαλύπτονται μπροστά μας σταδιακά, πηγάζοντας από εμάς τους ίδιους, καθώς πράγματι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε βρίσκονται ήδη μέσα μας (και ο/οι Θεός/οί επίσης :smilewink: ). Απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να φτάσουν στον συνειδητό νου.

Η Σέμελη βεβίασε την διαδικασία. Παρέκαμψε τις «δικλείδες ασφαλείας» του υποσυνειδήτου της λόγω της ανυπομονησίας και έπαρσής της που εκφράζεται στο πρόσωπο της Ήρας. Γι αυτό και δεν το άντεξε.

 

...Όμως, το μωρό που είχε μέσα της επέζησε... Τι να σημαίνει άραγε αυτό; :whistling:^_^

Link to comment
Share on other sites

...Όλοι οι θεολόγοι των Εθνικών, από τον Ερμή Τρισμέγιστο ως τον Πλάτωνα, έκρυψαν πίσω από σύμβολα και ιερογλυφικά την ερμηνεία της Φύσεως...."[/i]

Fray Baltasar de Victoria (1620) ...

Γιατί άραγε;

 

ΥΓ. Ο "Ερμής ο Τρισμέγιστος" δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο παρά καμιά 200αριά χρόνια *μετά* τον Πλάτωνα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...