Jump to content

deja vu


Recommended Posts

Το παράξενο είναι ότι τώρα που γράφω, δεν έχω μόλις τώρα δει αυτή τη σκηνή: εσείς; Το deja vu (αυτό το πράγμα το έχω ξαναδεί) το έχουν σχεδόν βιώσει όλοι οι άνθρωποι πάνω στη Γη. Αυτό που θέλω να γράψω τώρα δεν είναι δική μου θεωρία, αλλά μια καινούργια ανακάλυψη της επιστήμης: Η επιστήμη χωρίζει κατ' αρχάς τα ντε ζα βου σε εκούσια και ακούσια. Τα self-induced (εκούσια) είναι πιο ''φυσιολογικά'' από τα non self-induced (ακούσια). Το καινούργιο με τα Ντε ζα βου είναι ότι παραδέχτηκαν οι Νευροβιολόγοι ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη της συνείδησης. Επίσης στην καλή λειτουργία της μνήμης και ήρθαν να συμπληρώσουν το Φροϋδικό: ''the supressed thoughts'': Ότι και καλά αυτό που βλέπουμε το οποίο κάπου το έχουμε ξαναδεί είναι διεργασίες του εγκεφάλου και της μνήμης σκηνών τις οποίες απώθησε και ανακάλεσε με αφορμή το ερέθισμα που ενεργοποίησε τις απωθημένες σκέψεις, το ερέθισμα μπορούσε να είναι μια μυρωδιά, ή ένας ήχος. Οι Νευροβιολόγοι δεν κόλλησαν στον Φρόυντ, αλλά συμπλήρωσαν την έρευνα τους και κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε σκέψη, ή εικόνα μπορεί (ασχέτως με το περιεχόμενο) να ξεχαστεί, (όχι να την αποθήσουμε) και να ανακληθεί χωρίς ερέθισμα, απλά σε κάποια φάση άσχετη.

 

Καλό deja vu λοιπόν και ελπίζω αυτό το πράγμα να το έχω ξαναδεί

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε σκέψη, ή εικόνα μπορεί (ασχέτως με το περιεχόμενο) να ξεχαστεί, (όχι να την αποθήσουμε) και να ανακληθεί χωρίς ερέθισμα, απλά σε κάποια φάση άσχετη.

 

Χωρίς ερέθισμα; :huh:

Μου κάνει εντύπωση αυτό...

 

Πάντως, ακόμα κι έτσι νά ΄ναι, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα του πως βλέπουν κι αναγνωρίζουν πράγματα που αποδεδειγμένα δεν έχουν ξαναδεί σ' αυτή τη ζωή.

Π.χ. ένα déjà vu που προσωπικά έχω βιώσει, ήταν σ' ένα εγκαταλελειμμένο παλιό αρχοντικό, που με το που μπήκα στην είσοδο, ήξερα όλη την εσωτερική του διαρρύθμιση (3 όροφοι συν το υπόγειο, καμιά 30αριά δωμάτια συνολικά, κι ήξερα ακριβώς που είναι τι και τι είναι τι) και μπορούσα να «δω» την διακόσμησή του επίσης (προτού εγκαταλειφθεί φυσικά). Είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν είχα ξαναμπεί ποτέ μου σ? αυτό το σπίτι... που στα κομμάτια τα ήξερα αυτά;

 

Ότι έχω να πω για το déjà vu, το έχω πει εδώ

Αναμένω απόψεις γενικά επί του θέματος, διότι έχει ενδιαφέρον :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Ναι χωρίς ερέθισμα και το παράξενο είναι ότι οι νευροβιολόγοι παρατηρούν ότι όχι μόνο ο μετωπιαίος λοβός, αλλά και ο ιππόκαμπος και άλλα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για διεργασίες της μνήμης δουλεύουν γι' αυτό το deja vu. Στην συγκεκριμένη φάση που νιώθουμε το παραισθησιογόνο συναίσθημα ότι βγαίνουμε λιγκάκη από το χώρο και το χρόνο και βιώνουμε το ντεζα βου, η συνήδηση όσο και η μνήμη μας κάνουν δάφορες διεργασίες για να δεκτεί ο εγκέφαλος μας αυτή την εμπειρία.

Φυσικά είμαι χαρούμενος γιατί Νεφέλη μου γι' αυτό που λες με το αρχοντικό δεν κατάφεραν να το αναλύσουν: Δηλαδή πράγματα που δεν είδαμε, δεν αποθήσαμε και δεν γενικά σίγουρα ξαναήρθαν στην όραση μας ή στην ακοή μας να τα ανακαλούμε για πολλή ώρα!!! Ευτυχώς η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Γι' αυτό που μου λες ένα πράγμα μου έρχεται στο νου: Μάλλον συντόνισες τις ζωτικές σου δονήσεις με το αρχοντικό και σε κάποιο ασυνείδητο στάδιοι μέσω ύπνου ή ξεκούρασης το επισκεύθηκες. Οπόταν με το που μπήκες στην είσοδο επισκευτόσουνα για δεύτερη φορά το αρχοντικό και όχι για πρώτη. Θυμάσε αν είχες κάποιο ερέθισμα; φωνή, ή μυρωδιά, ή εικόνα; Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα όντως.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

:headb: :headb: Εγω ειχα πολυ συχνα deja vu σε περιοδους μεγαλης πιεσης και αγχους ειναι μηπως και αυτο ενας παραγοντας που επηρεαζει αυτο το φαινομενο. :unsure: Και αλλα βεβαια τετοια παρομοια φαινομενα ξυπνουσαν στην συγκεκριμενη περιοδο και εξηγουμαι καποτε βρεθηκα σε πολυ δυσκολο θεση με εναν ανθρωπο που ενω δεν μου ειχε κανει τουλαχιστον εμφανως τιποτα με απετρεπε η παρουσια του μου προκαλουσε φοβο και περιεργες εμμονες οτι θα μου εκανε κακο!!!! :headb: συχνα πριν με παρει τηλεφωνο το διαισθανομουν .μαλιστα μια μερα ηταν μεσημερι και ημουν Ξαπλωμενος και καθως πηγε να με παρει ο υπνος με ξυπνησαν περιεργοι ηχοι απο καμπανακια σεν να χτυπουσαν κρυσταλινα ποτηρια αμεσως μετα χτυπησε το τηλεφωνο και ηταν αυτος.τα φαινομενα σταματησαν οταν ρκοψα καθε επαφη μαζι του και οταν ξεχασα οτι υπαρχει. B)

Link to comment
Share on other sites

τι σχέση έχουν οι καμπανούλες με το de ja vu (Αυτό το πράγμα το έχω ξαναδεί...;;;)

 

Μα σε τι τριπάκια μας βάζεις φίλε μου;;;;; :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Δε με ενθουσιάζει αυτή η επιστημονική "ανακάλυψη"..

Δηλαδή, πώς γίνεται να ξέρεις τι θα γίνει μετά από αυτό που ζεις τώρα (λόγω του τνεζά βου) με μια μυρωδιά?

Δεν ξέρω, πάντως σε εμένα διαρκεί πολύ αυτό το φαινόμενο..

Link to comment
Share on other sites

ε τότε τα καμπανάκια ήταν το ερέθισμα...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Προσωπικα οταν βιωνω αυτο το φαινομενο νιωθω για οσην ωρα κραταει πως το εχω ξαναζησει...σε καμια περιπτωση ομως(οσο κι αν προσπαθησα) δε μπορεσα να προβλεψω το τι θα γινει...ισα ισα πως οσο προσπαθουσα τοσο απομακρυνοταν το αισθημα του γνωριμου...

 

 

ετσι μπορει να ειναι κατι πολυ πιο απλο απο αυτο που ψαχνουμε...απλα εκεινη την ωρα υπαρχει μια μεγαλυτερη προσεγγιση στον συντονισμο με την "ζωικη" συχνοτητα... ετσι νιωθουμε πολυ πιο ζωντανοι ή καλυτερα σαν να ελευθερονομαστε απο την αναγκαστικη συνεχεια του χρονου!

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα οταν βιωνω αυτο το φαινομενο νιωθω για οσην ωρα κραταει πως το εχω ξαναζησει...σε καμια περιπτωση ομως(οσο κι αν προσπαθησα) δε μπορεσα να προβλεψω το τι θα γινει...ισα ισα πως οσο προσπαθουσα τοσο απομακρυνοταν το αισθημα του γνωριμου...

 

 

ετσι μπορει να ειναι κατι πολυ πιο απλο απο αυτο που ψαχνουμε...απλα εκεινη την ωρα υπαρχει μια μεγαλυτερη προσεγγιση στον συντονισμο με την "ζωικη" συχνοτητα... ετσι νιωθουμε πολυ πιο ζωντανοι ή καλυτερα σαν να ελευθερονομαστε απο την αναγκαστικη συνεχεια του χρονου!

μα αυτο ακριβως ειναι το deja vu!!!

Link to comment
Share on other sites

εμενα μου εχει τυχει σε τοποθεσια..

και σε τοποθεσια λιγο αγρια..δηλαδη σε δασωμενο φαραγγι σε βουνο..

 

ομολογω πως οχι ακριβως οτι φοβηθηκα,αλλα ενιωσα σε κατασταση κινδυνου οχι μονο για μενα αλλα και για την παρεα που ηταν μαζι μου..

 

νομιζω πως η φυση βοηθαει σε τετοιους υποσεινηδητους συνειρμους, λογω της ποικιλιας των χρωματων και τω ηχων..

 

αλλα τοτε γιατι δεν μου εχει ξανατυχει σε παρομοια μερη?

 

Πανε αρκετα χρονια απο τοτε που εχει γινει και δεν τοτε εχω ξεχασει..

και δεν νομιζω να το ξεχασω..

Link to comment
Share on other sites

Θέλετε να ακούσετε και μία βλακώδη θεωρία που είχα σκεφτεί μικρός:

 

Ας υποθέσουμε ότι όταν γεννιόμαστε δε γεννιόμαστε μόνο μία φορά, αλλά περισσότερες σε παράλληλα σύμπαντα. Έχουμε για παράδειγμα 3 παράλληλα σύμπαντα. Ας υποθέσουμε ότι γεννήθηκα και στα τρία. Αυτή τη στιγμή είμαι στο πρώτο. Οι άλλοι δύο illusion φυσικά δεν μπορώ να ξέρω τι κάνουν, αλλά γεννήθηκαν με τις ίδιες έμφυτες ιδιότητες με μένα. Αυτή τη στιγμή έχουν την ίδια ηλικία με μένα. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί με τα ίδια πράγματα με μένα. Για παράδειγμα, σε κάποια ηλικία έτυχε να καθίσω σ' ένα πιάνο, και από τότε ασχολούμαι συνέχεια με το πιάνο. Οι άλλοι 2 illusion έχουν την έμφυτη προδιάθεση στη μουσική, αλλά πιθανόν να μην έχουν κάτσει ποτέ στη ζωή τους σε πιάνο.

 

Anyway, μακρηγορώ. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η διαφορά μεταξύ των συμπάντων έγκειται μόνο στον illusion. Δηλαδή γεννήθηκαν και οι 3 την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος, και οι άλλες δύο διαστάσεις δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτή.

 

Στο θέμα μας τώρα:

 

Ο illusion 2 (σύμπαν 2) στα 15 του χρόνια πάει για καφέ σε μια συγκεκριμένη καφετέρια.

Ο illusion 1 (εγώ δηλαδή, σύμπαν 1) πάει π.χ. στα 17 του στην ίδια καφετέρια. Εκείνη τη στιγμή και για ανεξήγητο λόγο γίνεται μία διαρροή, μία σύγκρουση μεταξύ των δύο συμπάντων, και στο μυαλό του illusion 1 έρχεται η ανάμνηση του illusion 2. Και έχουμε το deja vu...

 

Φυσικά η παραπάνω θεωρία εκτός από ηλίθια είναι και ασταθής: εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να προσδιορίσω τα σύμπαντα και τι σχέση έχουν μεταξύ τους. Η ιδέα μου ήρθε όταν μικρός είχα ακούσει για μια θεωρία παράλληλων συμπάντων, την οποία ακόμα δεν εδέησα να βρω και να διαβάσω.

 

Αλλά νομίζω ότι μου ήρθε μια ιδέα:

Τα παράλληλα σύμπαντα (αυτά που αναφέρω εδώ, όχι αυτά της γνωστής θεωρίας) δεν διαφέρουν ούτε στο χώρο ούτε στο ΧΡΟΝΟ. Πρόκεται απλά για διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας, που απλά με κάποιον τρόπο συμβαίνουν παράλληλα. Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα και, κυρίως, να μη σας έσπασα τα νεύρα. :angel:

 

(ξέρει κανείς τίποτα για τη γνωστή θεωρία; Τραγοκέρατε; Johnny; Σείριε;)

Link to comment
Share on other sites

:offtopic: Φίλε Illusion τη θεωρία με τα παράλληλα συμπαντα την έχω διαβάσει και εγώ..ή κάποια παρόμοια. Δυστυχώς θα μπορέσω να σε διαφωτίσω μετά το Μάιο που θα φέρω όοοοολα μου τα βιβλία εδώ.

 

και για να παραμείνουμε και in topic:

Θυμάμαι που στην παιδική μου ηλικία είχα πολύ συχνότερα deja vu από ότι τώρα. Και θυμάμαι συγκεκριμένα που ήμουν με τη μαμά στο σούπερ μάρκετ και της λέω ότι στην επόμενη γωνία θα συναντηθείς με ένα γνωστό σου (τον οποίο ούτε είχα δει ποτέ ξανά στη ζωή μου). Και φυσικά έτσι έγινε. Και φυσικά δεν ξαναέγινε ποτέ τίποτα παρόμοιο.

 

Deja vu μου τυχαίνουν ακόμη αλλά όλο και αραιότερα.

Πάντως η επιστημονική εξήγηση που αναφέρθηκε δε με καλύπτει..

 

Εγώ πάντοτε πίστευα ότι απλά "νόμιζα" ότι το είχα ξαναδεί ενώ στην πραγματικότητα απλά παλαιότερα είχα κάνει κάτι παρόμοιο. Χωρίς βέβαια να μπορώ να εφαρμόσω τη "θεωρία" μου σε όλες τις περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Θέλετε να ακούσετε και μία βλακώδη θεωρία που είχα σκεφτεί μικρός:

 

Ας υποθέσουμε ότι όταν γεννιόμαστε δε γεννιόμαστε μόνο μία φορά, αλλά περισσότερες σε παράλληλα σύμπαντα. Έχουμε για παράδειγμα 3 παράλληλα σύμπαντα. Ας υποθέσουμε ότι γεννήθηκα και στα τρία. Αυτή τη στιγμή είμαι στο πρώτο. Οι άλλοι δύο illusion φυσικά δεν μπορώ να ξέρω τι κάνουν, αλλά γεννήθηκαν με τις ίδιες έμφυτες ιδιότητες με μένα. Αυτή τη στιγμή έχουν την ίδια ηλικία με μένα. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί με τα ίδια πράγματα με μένα. Για παράδειγμα, σε κάποια ηλικία έτυχε να καθίσω σ' ένα πιάνο, και από τότε ασχολούμαι συνέχεια με το πιάνο. Οι άλλοι 2 illusion έχουν την έμφυτη προδιάθεση στη μουσική, αλλά πιθανόν να μην έχουν κάτσει ποτέ στη ζωή τους σε πιάνο.

 

 

Στο θέμα μας τώρα:

 

Ο illusion 2 (σύμπαν 2) στα 15 του χρόνια πάει για καφέ σε μια συγκεκριμένη καφετέρια.

Ο illusion 1 (εγώ δηλαδή, σύμπαν 1) πάει π.χ. στα 17 του στην ίδια καφετέρια. Εκείνη τη στιγμή και για ανεξήγητο λόγο γίνεται μία διαρροή, μία σύγκρουση μεταξύ των δύο συμπάντων, και στο μυαλό του illusion 1 έρχεται η ανάμνηση του illusion 2. Και έχουμε το deja vu...

 

Φυσικά η παραπάνω θεωρία εκτός από ηλίθια είναι και ασταθής: εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να προσδιορίσω τα σύμπαντα και τι σχέση έχουν μεταξύ τους. Η ιδέα μου ήρθε όταν μικρός είχα ακούσει για μια θεωρία παράλληλων συμπάντων, την οποία ακόμα δεν εδέησα να βρω και να διαβάσω.

ενδια φερουσα θεωρια αν και εκκεντρικη!!! :clapping:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...