Jump to content

Αντίληψη της Ευτυχίας


Recommended Posts

  • Replies 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

...Πώς αλλιώς θα έχει μέτρο σύγκρισης???

Έβλεπα τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ της Μάγιας Τσόκλη στην Αφρική, όπου οι ντόπιοι ζούσαν, όχι απλά σε άθλιες συνθήκες, αλλά συνθήκες στις οποίες η επιβίωση είναι σχετικά αδύνατη!!! Αρρώστιες, πείνα, δίψα, φτώχεια απώλεια στέγης κτλ κτλ κτλ...

Όταν λοιπόν πήγε και τους ρώτησε αν είναι ευτυχισμένοι ή πως μπορούν και ζουν, αυτοί της απάντησαν ακριβώς αυτό το πράγμα...

"Δεν έχουμε ζήσει κάτι άλλο, συνεπώς ο τρόπος που ζούμε, για μας δεν είναι φτώχεια. Απλά επιβιώνουμε όσο μπορούμε και είμαστε ευτυχείς γι'αυτό".

 

Συνεπώς, το μέτρο σύγκρισης (ή τα πρότυπα που δεχόμαστε αν θέλετε) είναι κάτι το απαραίτητο προκειμένου να προσδιορίσουμε την κατάστασή μας: ευτυχισμένοι/δυστιχισμένοι...

Link to comment
Share on other sites

Όσο πιο χαμηλά πέσεις τόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι. Ευτυχία χωρίς δυστυχία δεν υπάρχει. Κι αν δε πέσεις χαμηλά δε θα εκτιμήσεις αργότερα αυτό που θα σου έρθει. Καλό θα ήταν ο καθένας μας να πιάσει σε κάποια περίοδο της ζωής του πάτο για να καταλάβει ότι ΖΕΙ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως πρέπει να βάζουμε όρια σύγκρισης στην ευτυχία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Αυτά που κάνουν εμένα ευτυχισμένο μπορεί να μην κάνουν κάποιο άλλο. Η ευτυχία διαφέρει όπως και οι συνήθειες. Εγώ θα ήμουν ευτυχισμένος αν με έκλειναν σε μια βιβλιοθήκη και διάβαζα συνεχώς. Άλλοι το απεχθάνονται. Κάποιος θα γούσταρε να το άφηναν στην φύση και να "έψαχνε" διάφορα. Άλλος θα ήθελε πολλά χρήματα άλλος άλλα. Δεν ξέρουμε τι κάνει τον καθένα ευτυχισμένο. Πρέπει όμως να ξέρουμε τι κάνει εμάς ευτυχισμένους και να προσπαθούμε να το πραγματοποιήσουμε. Δεν πρέπει όμως να ευτυχούμε εις βάρος άλλων.Αυτό φυσικά είναι θεωρητικό. Αυτό που δεν είναι θεωρητικό είναι πως πρέπει να ζυγιάζουμε αυτά που μας δίνονται γιατί όλα κρύβουν λίγο ευτυχία μέσα τους. Όπως λέει και ο Redfield τίποτα δεν είναι σύμπτωση, τα πάντα έρχονται με κάποιο σκοπό. Σκοπός μας είναι να τα επενδύσουμε σωστά έτσι ώστε να εποφεληθούμε.

Η ευτυχία κρύβεται παντού ή καλύτερα είναι μπροστά μας αλλά δεν τη βλέπουμε. Πρέπει να κοιτάξουμε καλύτερα. είναι μπροστά μας.

Το να φτάσουμε στο χαμηλότερο επίπεδό μας για να καταλάβουμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι είναι εκτός από χάσιμο χρόνου, κούραση χωρίς λόγο. Όλοι είμαστε ευτυχισμένοι απλώς δεν το ξέρουμε γιατί απλώς πλήττουμε συνεχώς επειδή ο κόσμος μας δεν θέλει να μας προσφέρει αυτά που έχουμε ανάγκη ή τουλάχιστον εμείς έχουμε αυτή την ιδέα. Όταν δούμε και βρούμε την ουσία τότε η ευτύχια είναι κοντά τόσο κοντά που θα την αγγίξουμε και θα την πιάσουμε αρκεί να κατανοήσουμε τη φύση της και όχι την έικόνα της. Σκεφτείτε το!

 

Μιχαηλ

Link to comment
Share on other sites

Ίσως όμως η ευτυχία να μην προσεγγίζεται με την κατάκτηση υλικών αγαθών όπως χρήματα σπίτια και ότι άλλο θέλετε. Κατά την ταπεινή μου άποψη η ευτυχία έρχεται μόνο όταν ένας άνθρωπος ολοκληρωθεί πνευματικά. Παράδειγμα. Ένας άνθρωπος κέρδισε σε έναν διαγωνισμό ένα αμύθητο ποσό. Τα λεφτά αυτά θα τα χαρεί όσο μπορεί περισσότερο αλλά ο κορεσμός που έρθει σε αυτόν θα είναι προσωρινός?.

Αν όμως ένας άνθρωπος φτάσει στην φώτιση τότε όλα τα υλικά αγαθά θα είναι μικροπράγματα. Μέσο της πνευματικής ολοκλήρωσης η ψυχή του ατόμου θα κατακλιστεί από γαλήνη χαρά και μακαριότητα. Τι το καλύτερο λοιπόν?

:angel:

 

Τώρα για το αν θα πρέπει να πέσει χαμηλά για να πιστέψει ότι είναι ευτυχισμένος τι να πω. Επιλογή μας είναι να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Αν κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε?? :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Μέσο της πνευματικής ολοκλήρωσης η ψυχή του ατόμου θα κατακλιστεί από γαλήνη χαρά και μακαριότητα. Τι το καλύτερο λοιπόν?

Τα βιβλία όμως δε μοιράζονται δωρεάν... :smilewink:

Άρα λοιπόν, η προσέγγιση της ευτυχίας γίνεται ΚΑΙ μέσω της ανάγκης για πνευματική ολοκλήρωση, αλλά ΚΑΙ μέσω της οικονομικής "εξέλιξης" (μου διαφεύγει η κατάλληλη λέξη αυτή τη στιγμή).

Πάντα βέβαια και τα δύο σε ισορροπία και με μέτρο... ^_^

 

Και κάπου εδώ κολλάει και ένα από τα αγαπημένα μου γνωμικά, του George Orwell...

"Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι όταν δεν υποθέτουν ότι το αντικείμενο της ζωής είναι η ευτυχία."

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με τα παραπάνω. Πώς μπορείς να δεις ότι είσαι ευτυχισμένος αν δεν έχεις γνωρίσει τη δυστυχία έστω και στο ελάχιστό της;

Φυσικά και ο καθένας είναι ευτυχισμένος με διαφορετικά πράγματα. Μιχαήλ κι εσύ δε θα εκτιμούσες το κλείσιμο στην βιβλιοθηκη εαν δεν είχες γνωρίσει και τον έξω κόσμο -που λέει ο λόγος.

Link to comment
Share on other sites

Τα Λεφτα δεν φερνουν την ευτυχια..

τη φερνουν ομως αυτα που αποκτας ξοδευοντας τα!!

 

Αναγκαιο δεν ειναι να πατωσεις, αρκει να καταφερεις κατι

τοτε θα εισαι ευτυχης.

Συνφωνω με την αποψη οτι πλητουμε κ ετσι δεν αναγνωριζουμε τους λογους της ευτυχιας που υπαρχει μεσα μας

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι πρέπει να πέσει γενικώς χαμηλά. Απλά, πρέπει να πέσει λίγο πιο χαμηλά απ'ότι ήδη είναι και να το συνειδητοποιήσει. οι περισσότεροι δε θα το συνειδητοποιούσαν...

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω πως η ευτυχια πρεπει να ενταχθει στη μεσοτητα.Οταν εχεις τα παντα αργα η γρηγορα θα ερθει ο κορεσμος οταν δεν εχεις τιποτα παντα κατι σου λειπει αρα θα πρπει να 'γνωρισουμε' τους εαυτους μας,να θεσουμε τους στοχους μας κ οσο πλησιαζουμε σ'αυτους θα γινομαστε ευτυχισμενοι.Χωρις να φτασουμε στον πατο κ χωρις 1 δις στην τσεπη..

Link to comment
Share on other sites

Άρα λοιπόν, η προσέγγιση της ευτυχίας γίνεται ΚΑΙ μέσω της ανάγκης για πνευματική ολοκλήρωση, αλλά ΚΑΙ μέσω της οικονομικής "εξέλιξης" (μου διαφεύγει η κατάλληλη λέξη αυτή τη στιγμή).

 

με καλυψες , κατι τετοιο σκεφτομουν, δεν μπορει να ειναι η το ενα η το αλλο , αλλα και το ενα και το αλλο...

 

και ολα αυτα ενωμενα σε μια δυναμικη ισσοροπια , που δεν δινεται ετοιμη αλλα πρεπει να την κατακτησουμε..

αυτο δεν ειναι καθεαυτο ευτυχια αλλα μια πολυ γερη βαση..

 

Ο "πατος" παντα ειναι σχετκος, θυμαμε περιοδους που ελεγα πως περναω "χάλια" και κατοπιν ηρθαν αλλες εποχες που επιθυμουσα να βρεθω σε εκεινες τις υποθετικα "χάλια" στιγμες..

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν: Τι είναι ευτυχία;

Ευ+τύχη.

Μήπως έχουμε ερμηνεύσει λάθος τη λέξη;

Μήπως εννοούμε αρμονία;

Αρμονία όμως με τι;

Με τον συντροφο; Με τον εαυτό μας; Με τα χρήματά μας;

Ας κατανοήσουμε αυτό πρώτα, και μετά βρίσκουμε μέτρα σύγκρισης... Διότι μόνο με μέσω σύγκρισης, κατανοεί ο άνθρωπος..

Link to comment
Share on other sites

«Πρέπει άραγε ένας άνθρωπος να πέσει χαμηλά για να πιστέψει ότι είναι ευτυχισμένος;»

~ Charles Beaudelaire ~

 

 

...;

Εδώ μάλλον εννοεί ότι μετά από το χαμηλό πέσιμο θα ξανά ανεβεί ο άνθρωπος πάλι εκεί που ήτανε και πριν για να πιστέψει ότι είναι ευτυχισμένος , γιατί αν δεν ξανά ανέβει μάλλον την δυστυχία θα έχει γνωρίσει...

 

Παράδειγμα (χοντρό) παίζεις στο χρηματιστήριο 100.000€ δεν σε πάει η τύχη και τα κάνεις 20.000€ δεν πιστεύω ότι γνώρισες την ευτυχία αυτήν την στιγμή.... :crying::crying::crying: αν όμως τα ξανά κάνεις 100.000€ θα κατουρήσεις τα βρακιά σου από χαρά :worthy::worthy::worthy:

Edited by magos
Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι πρέπει να πέσει γενικώς χαμηλά. Απλά, πρέπει να πέσει λίγο πιο χαμηλά απ'ότι ήδη είναι και να το συνειδητοποιήσει.

Μάλλον κάτι άλλο ισχύει... Όσο πιο χαμηλά πέσεις, τόσο πιο αυτάρκης γίνεσαι! Αν πέσεις π.χ. στο 1/10 της κατάστασης που ήσουν, θα "καταλάβεις ότι μπορούσες και με τα 3/10. Αυτό δεν θα το καταλάβαινες αν έπεφτες "λίγο πιο χαμηλά" (ας πούμε στα 8/10)... :smilewink:

Μήπως εννοούμε αρμονία;

Αρμονία όμως με τι;

Με τον συντροφο; Με τον εαυτό μας; Με τα χρήματά μας;

Η αρμονία σε όλους τους τομείς της ζωής, σε ισορροπία... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...